Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Σημαντική επιτυχία η χθεσινή απόφαση για μείωση του χρέους αλλά δεν αρκεί... (upd)

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ 40% ΜΕΤΑ ΤΟ 2018

Κι άλλα μέτρα θα ζητήσει το ΔΝΤ καθώς τα ήδη συμφωνηθέντα τα θεωρεί ανεπαρκή και την ελάφρυνση χρέους ιδιαίτερα μικρή και θα απαιτήσει επιπλέον ελάφρυνση για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση πέτυχε να μην υπάρξουν επιπλέον μέτρα μέχρι το 2018.

Ο Γ.Σταθάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι με αυτή την απόφαση του Eurogroup, εκτός της συμφωνίας για το χρέος που εξασφάλισε η κυβέρνηση, εξασφαλίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα έως το 2018.

«Η συμφωνία αυτή δεν παραπέμπει στην λήψη περισσότερων μέτρων, ούτε στην περικοπή συντάξεων», ανέφερε ο υπουργός.

Τι πήρε χθες η Αθήνα; Την ανακοίνωση άμεσης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, όμως, έπρεπε ούτως ή άλλως να γίνει με βάση τις αποφάσεις της 25ης Μαΐου, που συνέδεαν αυτά τα μέτρα με την ...ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το «πακέτο» χαρακτηρίζεται τόσο από ευρωπαϊκές όσο και από ελληνικές πηγές ως πολύ πιο τολμηρό και γενναίο από τις αρχικές προσδοκίες και εκτιμήσεις, οδηγώντας σε μια ελάφρυνση περίπου 22% του ΑΕΠ ως το 2060.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθούν δύο πράγματα: 1) Οπως αναφέρεται ρητώς στο έγγραφο του ESM, πρόκειται για μέτρα διαχείρισης ρίσκου, τα οποία δεν επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν απαιτείται η έγκρισή τους από τα εθνικά Κοινοβούλια, 2) Εξαρχής, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, ο Σόιμπλε και οι εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στις τεχνικές συζητήσεις είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιτίθενται σε τέτοιου είδους μέτρα, από τη στιγμή που δεν συνεπάγονται επιβαρύνσεις για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Συμπερασματικά, το «πακέτο» αυτό δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα όσο ήταν ανώδυνο για το Βερολίνο.

Τι θα βρει μπροστά της η Αθήνα; Πρόσθετα μέτρα μετά το 2018, αλλά μέχρι τότε, πολλά θα αλλάξουν.

Επιπλέον, οι επικείμενες εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Eurogroup, με συνέπεια ούτε ο Μ. Σαπέν (ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε το 3,5% μόνο για 3 χρόνια) να βρίσκεται στην ίδια θέση, ούτε ο Γ. Ντάισελμπλουμ (που αναμένεται να δώσει τη θέση του στον Ισπανό Ντε Γκίντος, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του Β. Σόιμπλε), ούτε πιθανότατα ο Π.Κ. Πάντοαν. Αντιθέτως, εκτός απροόπτου, θα παραμένει στη θέση του ο Β. Σόιμπλε.

Ειδικά όσον αφορά στα εργασιακά, οι Ευρωπαίοι απέφυγαν χθες να πάρουν πολιτική απόφαση ή να δώσουν πολιτική κατεύθυνση και πέταξαν το «μπαλάκι» στο κουαρτέτο, που ως γνωστόν συμμετέχει το ΔΝΤ κι αυτό ενισχύσει τους φόβους της Αθήνας ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πάει… περίπατο προκειμένου να βάλει το Ταμείο την υπογραφή του.

Η πρώτη αντίδραση του Ταμείου στις ανακοινώσεις για το χρέος ήταν αρνητική, καθώς θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν. Σημειωτέον ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν μια ομολογουμένως έξυπνη ντρίπλα, αναλαμβάνοντας δέσμευση να πράξουν ό,τι χρειάζεται αλλά μετά από το 2018, με βάση την ανάλυση χρέους που θα κάνει τότε το Ταμείο, εξυπηρετώντας στην πραγματικότητα μια ακόμα στρατηγική επιλογή του Β. Σόιμπλε.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ουσιαστικά διακόπηκαν τη Δευτέρα, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πρόγραμμα να είναι μικρή, παρά την έγκριση μιας δέσμης «βραχυπρόθεσμων» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, γράφει η εφημερίδα.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος του να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως το τέλος του 2016.

«Δεν πιστεύω πως είναι δυνατό» σημείωσε. Οι συνομιλίες θα «μας πάνε στο επόμενο έτος».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον για λίγα χρόνια μετά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρέος περαιτέρω χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους και χαρακτηρίζοντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM, που ενέκριναν σήμερα οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ως ανεπαρκή.
Η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» όσον αφορά τη διατήρηση της πολιτικής στήριξης για τη διάσωση στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που έχουν υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ εξασφαλίζει αξιοπιστία και οικονομική αυστηρότητα.

Οι συζητήσεις διακόπηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ταμείο για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άλλους τομείς, που προβλέπονται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε πέρυσι, επιτρέπουν στη χώρα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να πιάσει το 2018.

Το ΔΝΤ έχει επιμείνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο.

Το Ταμείο έχει απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη να μειώσει το στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι στη συνάντηση της Δευτέρας βαρυσήμαντοι υπουργοί όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμειναν ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας το 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε γελώντας ότι άκουσε «19 διαφορετικές απόψεις» για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι απόψεις για το διάστημα που θα πρέπει η Ελλάδα να κρατήσει το επίπεδο του 3,5% μετά από το 2018 κυμαίνονται από τα τρία ως τα 10 έτη.

Σε μια ένδειξη των διαφωνιών για το πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα. Η φράση αυτή έλεγε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η φράση αυτή βγήκε από το κείμενο γιατί ορισμένοι υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα.


http://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: