Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Πόλεμος για τις εξαγγελίες Τσίπρα! Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Καλύτερα να μην τις σχολιάσω» - Κυβέρνηση: «Δεν είμαστε αποικία»

Θέμα χρόνου είναι να ξεσπάσει κανονικός πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη και για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σιγά - σιγά οι τόνοι ανεβαίνουν με την κυβέρνηση να μην αφήνει πλέον αναπάντητα τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και από Βερολίνο!...


Η φράση «καλύτερα να μην το σχολιάσω», που βγήκε από το χείλη ανώτερου κοινοτικού αξιωματούχου της Κομισιόν, δείχνει σε όλο της το μεγαλείο το πως υποδέχθηκαν στις Βρυξέλλες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η εκπρόσωπος πάντως της Κομισιόν όταν ρωτήθηκε είπε: «Δεν είμασταν ενήμεροι για τις εξαγγελίες θα τις μελετήσουμε πριν προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο».

Πιο αναλυτικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος». Πρόσθεσε επίσης: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των ...δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό. Δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος».

Η Ανίκα Μπράινταχαρντ εξέφρασε επίσης τη βούληση της Επιτροπής να «εξετάσει προτάσεις των ελληνικών αρχών για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου». Υπενθύμισε, δε, πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη συζήτηση με τους θεσμούς όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος «εκ των προτέρων», καθώς και δεσμεύσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται καταστάσεις όπως η υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. «Η Επιτροπή και οι υπόλοιποι θεσμοί θα συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι», κατέληξε η ίδια.

Ερωτηθείσα εάν γνώριζε η Επιτροπή εκ των προτέρων για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

Η Deutsche Welle ρώτησε σήμερα την εκπρόσωπο του Σόιμπλε αν είχε ενημερωθεί για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού και η απάντηση ήταν όχι.

Η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Δεν υποδέχθηκε μετά βαϊων και κλάδων, όπως ήταν αναμενόμενο εξάλλου, ο γερμανικός Τύπος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης. Το χαρακτηρίζει αιφνιδιαστικό, σπάσιμο της συμφωνίας και και έκπληξη ειδικά αυτή την περίοδο που γίνεται αγώνας δρόμου να κλείσει η αξιολόγηση.


http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2016/12/blog-post_45.html#.WErX7bKLS9J

Δεν υπάρχουν σχόλια: