Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Άγνοια για την έλευση των μεταναστών δήλωσε ο δήμαρχος

Κάποιοι γνώριζαν και δεν ενημέρωσαν είπε ο κ. Καραπάνος / Την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Δ. Βίτσα

Τα βέλη του προς την κυβέρνηση και προς όλους εκείνους που γνώριζαν για την έλευση των μεταναστών στο Μεσολόγγι έριξε ο δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, στη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο με την παρουσία εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Ο κ. Καραπάνος υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε την έλευση των μεταναστών από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Βασίλη Σπυρόπουλο, την τελευταία στιγμή, ενώ στη συνέχεια έμαθε ότι οι ενέργειες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και του επιχειρηματία του Θεοξένια όπου διαμένουν οι 180 Αφρικανοί ήταν γνωστές και στον Διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου, Π. Παπαδόπουλο, που είναι και υποψήφιος δήμαρχος, προκειμένου η υγειονομική μονάδα να λάβει τα μέτρα της για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών. Η πληροφορία, κατά τον κ. Καραπάνο, προήλθε από τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Λάππα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό φυσικά εμπεριείχε προεκλογική χροιά και με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν απών δέχθηκε τα πυρά και άλλων από τους ... παραβρισκόμενους.

Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες που ακούστηκαν στην σύσκεψη και η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας είχε ενημερωθεί και δεν ενημέρωσε το δήμαρχο, πράγμα για το οποίο ο κ. Καραπάνος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, αν και στη συνέχεια ένας πολίτης παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να δημοσιοποιεί τους επιχειρησιακούς της σχεδιασμούς. Πυρά δέχθηκε και ο δικηγόρος, Μάριος Παπαθεοδώρου, που εκπροσωπεί τον επιχειρηματία, διότι, ενώ γνώριζε από τον περασμένο Αύγουστο τις προθέσεις του πελάτη του, δεν διέρρευσε την πληροφορία και αυτό ενόχλησε τον κ. Καραπάνο, ο οποίος τόνισε ότι, αν ήταν γνωστό νωρίτερα, θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες, ώστε να ακυρωθεί η μεταφορά και διαμονή μεταναστών στο Μεσολόγγι, όπως άλλωστε είχε συμβεί και πριν από έναν χρόνο όταν και πάλι υπήρχε σχετική φημολογία.

Αναφέρθηκε στην απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, που με λίγα λόγια έλεγε ότι δεν επιθυμεί και δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση μεταναστών σε δημοτικούς χώρους, όπως επίσης και σε ιδιωτικούς, αφού μιλάμε για την ιστορική και ιερή πόλη του Μεσολογγίου. Τότε το θέμα που είχε προκύψει αφορούσε πάλι τον ίδιο επιχειρηματία και έγινε αναφορά στο όνομά του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, πράγμα που τον εξόργισε και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε απειλήσει να κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων του τόσο εναντίον του δημάρχου όσο και εφημερίδας του Μεσολογγίου που είχε δημοσιεύσει την πληροφορία.

Συνοπτικά ο δήμαρχος είπε ότι το Μεσολόγγι δεν μπορεί να δεχθεί μετανάστες και καλό θα ήταν και οι άλλοι επιχειρηματίες του τομέα φιλοξενίας επισκεπτών να μην μπουν στην ίδια διαδικασία. Επίσης ενημέρωσε ότι την Δευτέρα προγραμματίζει συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσα, προκειμένου να ενημερωθεί, αφενός για τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στο Μεσολόγγι και για τις συνθήκες διαμονής τους, όσο και για τους 120 που αναμένονται, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο κ. Καραπάνος, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την τοπική κοινωνία που τον τοποθέτησε στη θέση του δημάρχου, όπως είπε ο ίδιος, υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν να κάνουν με τους μετανάστες που ταλαιπωρημένοι και ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο πηγαίνουν από δω και από κει, αλλά με την κυβέρνηση που αδιαφορεί για τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας. Εκείνο που προσπάθησε να κάνει ο δήμαρχος ήταν να πείσει τον κόσμο με κάθε τρόπο και προβάλλοντας επιχειρήματά του, ότι δεν γνώριζε για την άφιξη των μεταναστών.

Παρόντες ήταν και οι αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Γιάννης Λύτρας και Νίκος Μπαλαμπάνης. Η κα Σταρακά παίρνοντας το λόγο ενημέρωσε ότι ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επικοινώνησε με τον κ. Βίτσα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά δεν έδωσε απάντηση στο γιατί δεν ενημερώθηκε ο δήμος. Υπογράμμισε επίσης πως ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό, και φέρνοντας το παράδειγμα του Ρίου, θέλησε να δείξει ότι η φιλοξενία στο Μεσολόγγι θα είναι προσωρινή.

Εν τω μεταξύ δεν αποφεύχθηκε η ένταση, αφού αρκετοί πολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις πιθανές παραβατικές προθέσεις των συγκεκριμένων μεταναστών που δημιουργούν φόβο στους γονείς και δεν μπορούν να αφήσουν πλέον τα παιδιά τους να κυκλοφορήσουν. Ένας πατέρας μάλιστα είπε ότι πολλοί γονείς δεν επέτρεψαν στις κόρες τους να πάνε στο σχολείο φοβούμενοι τυχόν επιθέσεις με σεξουαλικά κίνητρα από τους μετανάστες.

Ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης, έβαλε και μια άλλη παράμετρο, που έχει να κάνει με την φιλοξενία μεταναστών και σε διαμερίσματα και όχι μόνο σε ξενοδοχεία σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει ότι στο Μεσολόγγι όπως και αλλού θα πάνε και άλλοι. «Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ξενοφοβία ή μη, αλλά με το ποιοι τα κονομάνε από τους μετανάστες και ποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούλης θέλοντας προφανώς να δώσει άλλη διάσταση στην κόντρα και στον πιθανό διχασμό της τοπικής κοινωνίας, αφού υπήρξαν και εκπρόσωποι φορέων που υποστήριξαν ότι οι μετανάστες χρειάζονται την βοήθεια και την στήριξη και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Με αυτούς ήρθε σε μια κόντρα ο δήμαρχος λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει τον διχασμό.

Φυσικά ακούστηκαν και υπερβολές από γονείς που ενδεχομένως ανησυχούν δικαιολογημένα για το καινούργιο που ήρθε στον τόπο και οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι από δω και στο εξής δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίζουν στην πλατεία δίπλα από τα παιδιά των μεταναστών. Προφανώς ήθελαν να δώσουν βαρύτητα στο γεγονός ότι πιθανά να προκύψουν προβλήματα μεταδοτικών ασθενειών αν και υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν περάσει από υγειονομικό έλεγχο πριν φθάσουν στο Μεσολόγγι και από την ώρα που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα μας.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ



Το Δελτίο Τύπου του Δήμου

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα ζητά ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά την αιφνίδια και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ιδιωτικό χώρο στο λιμάνι Μεσολογγίου.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ανοικτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Μεσολογγίου μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας Χ. Σταρακά και των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Ιωαν. Λύτρα και Ν. Μπαλαμπάνη, των επικεφαλής των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου κ.κ. Ν. Μουρκούση, Π. Κατσούλη, Ιωαν. Τέγα, Κ. Αντωνίου, Θ. Μαργαρίτη και Δ. Μακρή καθώς και δημοτικών συμβούλων. Ακόμη συμμετείχαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του Δήμου καθώς επίσης πολλοί δημότες.

Όπως έγινε σαφές από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ν. Καραπάνο αλλά και από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, των υπηρεσιών και των φορέων, έως την άφιξη των μεταναστών και προσφύγων το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης 21.11.2018 δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από κανένα κυβερνητικό ή άλλο εκπρόσωπο διεθνούς οργανισμού ή φορέα για το γεγονός αυτό. Όπως επεσήμανε ο Ν. Καραπάνος μετά την αιφνιδιαστική εξέλιξη μεταφοράς και φιλοξενίας σε ιδιωτικό χώρο 170 περίπου μεταναστών και προσφύγων, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα που απαιτούν άμεσα υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην τοπική κοινωνία. Αυτά αφορούν το σχεδιασμό, το συντονισμό, την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα διαχείρισης της κατάστασης.

Όπως τονίσθηκε από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου «…Σε αντίστοιχες περιπτώσεις που Δήμοι και ΜΚΟ εξέφρασαν επιθυμία συμμετοχής στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες βεβαίως και οι συνθήκες ενημέρωσης – υποδοχής και φιλοξενίας ήταν διαφορετικές (υγειονομική υποστήριξη, διερμηνείς, κ.λ.π.) σε καμία περίπτωση ο Δήμος μας ούτε αιτήθηκε, ούτε ενημερώθηκε εκ των προτέρων, εφαρμόζοντας πιστά το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι, κάποιες «φωνές» περί δήθεν γνώσης του Δήμου είναι τουλάχιστον ψευδείς, κακόβουλες και επιδιώκουν πρόσκαιρη πολιτική εκμετάλλευση του θέματος».

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής διαχείρισης επεσήμανε ο Ν. Καραπάνος, τονίζοντας παράλληλα πως οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικής ή άλλης εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε φορά ή φυσικό πρόσωπο, είναι καταδικαστέα.

Στην διαδικασία συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Βασίλης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας Π. Πετρόπουλος, οι επικεφαλής των συνδυασμών του Δ.Σ. Νικ. Μουρκούσης, Παναγιώτης Κατσούλης και Θεόδωρος Μαργαρίτης αλλά και δημότες.

Επίσης παρενέβη ο εκπρόσωπος και Νομικός Σύμβουλος της επιχείρησης που φιλοξενεί τους μετανάστες και πρόσφυγες κ. Μ. Παπαθεοδώρου.

http://www.aixmi-news.gr/mesologi/mesologgi/mesologgi/77710-dimotiko-symvoulio-metanastes.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: