Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Χρήστου Γιανναρά για τα συγκρητιστικά «νέα» Θρησκευτικά




O Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς, πραγματοποίησε εισήγηση στο 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Θεολόγων Εκπαιδευτικών με θέμα: «Θρησκευτική Εκπαίδευση–Εκπαίδευση για το μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εισήγησή του τόνισε τη διαφορά μεταξύ θρησκείας και Eκκλησίας, επανέλαβε τις γνωστές απόψεις του ότι το μάθημα των Θρησκευτικών που έχει επιβληθεί ως έκφραση εισόδου στην θρησκευτική παράδοση του τόπου – όπως λέει και το Σύνταγμα –δεν είναι μύηση σε μια κοινότητα, σε μια ενορία, στη χαρά της γιορτής αλλά μια εγκεφαλική μετάδοση η οποία γίνεται όλο και πιο αποκρουστική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδειγμα που μετέφερε στο ακροατήριο ο Χρήστος Γιανναράς για τα «νέα Θρησκευτικά» αναφέροντας επί λέξει: ... «Με συγχωρείτε, γνώμη προσωπική εκφράζω χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, αλλά όταν είδα πέρυσι τον εγγονό μου στη Γ΄ Δημοτικού να ξεκινάει να μαθαίνει τα ιερά ονόματα, Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ, Χριστός, Παναγιά, άγιος Νικόλας, Ζαρατούστρα, Μωάμεθ πρώτος, δεύτερος, Βούδας, πρώτος, δεύτερος, τρίτος, είπα ότι σήμερα ένα παιδί για να ενδιαφερθεί γι’ αυτά πρέπει να ΄ναι βλαμμένο, σαφώς, πρέπει να ‘ναι άρρωστο.

Βέβαια υπάρχει το ερώτημα: Επομένως θα παραιτηθούμε από το να μαθητεύσουν τα παιδιά σε όλο αυτό το θαύμα, το οποίο είναι μες τα πόδια μας, μέσα στα χέρια μας, η έκφραση της τέχνης η οποία γεννήθηκε από την εκκλησιαστική εμπειρία και είναι η οργανική συνέχεια του Ελληνισμού, του ελληνικού πολιτισμού. Το έχω πει κατά κόρον αλλά θα το πω μια ακόμη φορά. Ένα μάθημα στο σχολειό θα το ήθελε ο κάθε Έλληνας, εάν μπορούσε να εισαγάγει το παιδί, όποιο παιδί, μουσουλμανάκι, ό,τι να ‘ναι, από τη στιγμή που τελειώνει τη σχολική παιδεία στην Ελλάδα, απαιτώ να ξέρει όταν τελειώνει, ποια μεταφυσική γέννησε τον Παρθενώνα και ποια μεταφυσική γέννησε την Αγιά Σοφιά και την εικόνα και τον Ρωμανό τον Μελωδό. Δεν του ζητώ να πιστέψει ούτε στη μια ούτε στην άλλη, αλλά να ξέρει».


thriskeftika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: