Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Οι εκπρόσωποι συλλόγων του Αιτωλικού συνάντησαν τον Δήμαρχο για τη διάσωση της λιμνοθάλασσας




Εχθές, 20/11/2019 εκπρόσωποι συλλόγων του Αιτωλικού, Α.Γ.Ο Αιτωλικού, Α.Γ.Ο. Γρηγόρης Λιακατάς, Άρης Αιτωλικού, Ανατολικόν Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης – Λαογραφίας  Ναυταθλητισμού, Σωματείο Ελεύθερων Αλιέων Αιτωλικού «ο Ντολμάς», Ναυτικός Όμιλος Αιτωλικού, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος με μοναδικό θέμα τη διάσωση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου και η πορεία των ώριμων μελετών που υπάρχουν για τα θέματα της λιμνοθάλασσας.

Στη συνάντηση παραβρεθήκαν από την μεριά του δήμου οι κύριοι Σπύρος Βασιλείου (Αντιδήμαρχος Αιτωλικού), Γεώργιος Σωτηρακόπουλος (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΑΠ) και Χρήστος Μαντέλος (Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΑΠ).

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων για την άσχημη κατάσταση της λιμνοθάλασσας και ερωτήθηκε για την πορεία των μελετών που αφορούν συγκεκριμένα έργα για την ...επίλυση των προβλημάτων της λιμνοθάλασσας.



Από την μεριά του ο κ. Λύρος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων ότι έχει προβεί σε επαφές με τον Υπουργό Υποδομών, τον Περιφερειάρχη και τους βολευτείς όλων των κόμματων του νομού για την επίλυση των προβλημάτων της λιμνοθάλασσας. Μας πληροφόρησε, επίσης, ότι τους έχει ενημερώσει ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες και πιστωμένο ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση αυτών. Ακόμη μας ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις προς την επικαιροποίηση της μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών και τα έργα θα πάρουν το δρόμο τους για δημοπράτηση.

Στη συζήτηση αναφερθήκε εκτενώς και το σημαντικό πρόβλημα των τελευταίων ετών της ρίψης επιβαρυμένων γλυκών νερών της λίμνης Λυσιμαχείας στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω πακέτο μελετών, που αναφέρεται κυρίως στα εγγειοβελτιωτικά έργα για τη λιμνοθάλασσα και θα πρέπει, όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος, να γίνει ξεχωριστό έργο ή να βρεθεί η επίλυση του. Άλλο ένα ξεχωριστό έργο είναι η εξυγίανση των υδάτων.

Μετά από ερώτηση των εκπρόσωπων των συλλόγων για τις προθέσεις του Δήμου για παράλληλα ξεχωριστά έργα από τα προϋπάρχοντα των μελετών στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ο Δήμαρχος απάντησε ότι γίνονται ενέργειες για την απομάκρυνση του βιολογικού καθαρισμού από τη θέση Πόρος και τη μεταφορά των λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό Οινιάδων. Επιπλέον ο Δήμαρχος κάλεσε τους εκπροσώπους να πιέσουν και οι ίδιοι από την πλευρά τους προς κάθε κατεύθυνση και επίπεδο για την επιτάχυνση της εκτέλεσης των έργων.



Τέλος, αποφασίστηκε στην προγραμματισμένη στις 22/11/2019 συνάντηση των φορέων του Αιτωλικού με την Αντιπεριφεριάρχη κα. Μαρία Σαλμά να παραβρεθεί και ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού κ. Σπύρος Βασιλείου για να συζητηθεί και να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλημάτων της ρίψης των υδάτων της λίμνης Λυσιμαχείας και την πορεία των μελετών για τα μεγάλα έργα που αφορούν την εξυγίανση της λιμνοθάλασσα μας.

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου δεν μπόρεσαν, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικόυ & Μορφωτικόυ Σύλλογο Αιτωλικού “Το Αιτωλικό” και του Σύλλογου Εφίππων Αρματωμένων Πανηγυριστών Αιτωλικού “Η Αγία Αγάθη” .

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ενημέρωσαν τον κ. Λύρο ότι τον επόμενο μήνα θα ζητήσουν εκ νέου συνάντηση για να ενημερωθούν για την πορεία των κινήσεων της Δημοτικής Αρχής.


https://iaitoloakarnania.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: