Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι φάγατε το μεσημέρι πριν από τρεις εβδομάδες. Πιθανότατα δεν περνάει τίποτα από το μυαλό σας. Εάν πάλι προσπαθήσετε να θυμηθείτε τα προηγούμενα γενέθλιά σας, μάλλον κάτι θα σας έχει μείνει από εκείνη την ημέρα. Γιατί, όμως, μπορούμε και θυμόμαστε μερικά πράγματα, ενώ άλλα τα ξεχνάμε εντελώς; Γιατί μερικές αναμνήσεις ξεφτίζουν;
Αρχικά, όλες μας οι εμπειρίες μετατρέπονται σε μικρά κομμάτια πληροφοριών που αρχικά πηγαίνουν στην βραχυπρόθεσμη μνήμη μας μέσα από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Μέσα από μία διαδικασία και επεξεργασία των πληροφοριών αυτών, και συγκεκριμένα μέσα από το γεγονός ότι οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους σταθερά, μερικές από τις αναμνήσεις ταξιδεύουν από την βραχυπρόθεσμη μνήμη στην μακροπρόθεσμη, όπου και ...αποθηκεύονται.
Για το αν μία πληροφορία θα πάει εκεί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, εάν είστε συγκεντρωμένοι και συνδεδεμένοι με την εμπειρία που λαμβάνει χώρα είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε την ανάμνηση αυτή στο κεφάλι σας για περισσότερο καιρό.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όμως, που επηρεάζουν τη μνήμη και κάνουν τις αναμνήσεις να χάνονται. Η ηλικία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όσο μεγαλώνουμε οι νευρώνες του εγκεφάλου μας γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι.
Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μειώνεται ο αριθμός των νευρώνων στον ιππόκαμπο.
Επιπλέον, οι περισσότερες αναμνήσεις αποτυπώνονται ότι είμαστε συγκεντρωμένοι, αλλά συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, δεν επιτρέπουν στο άτομο να συγκεντρωθεί σε νέες καταστάσεις, οπότε και να δημιουργήσει νέες αναμνήσεις. Αντίθετα, το άτομο σκέφτεται συνέχεια τα δυσάρεστα του παρελθόντος και επικεντρώνεται σε αυτά.
Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 40% λιγότερη δυνατότητα να διατηρήσουν αναμνήσεις. Η απομόνωση, που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη δεν επιτρέπει στον εγκέφαλό τους να «ασκηθεί» μέσα από την κοινωνική συναναστροφή.
Ένας ακόμα «κλέφτης» της μνήμης είναι το χρόνιο άγχος. Κατά τη διάρκεια του έντονου άγχους το σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να προστατευτεί από τον «κίνδυνο». Αυτή η διαδικασία, όμως, με τα χρόνια μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και οδηγεί σε θάνατο πολλά από τα εγκεφαλικά κύτταρα του ανθρώπου.
Τι μπορείτε να κάνετε:
• Να είστε σωματικά ενεργοί. Η καλή ροή του αίματος βοηθάει τον εγκέφαλό σας.
• Να τρώτε καλά. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να ζήσει.
• Ασκήστε τον εγκέφαλό σας. Μαθαίνοντας μία νέα γλώσσα ή κάνοντας κάτι καινούριο αναγκάζετε τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει.
ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΩΡΕ ΚΛΕΦΤΟΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΙ … ΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ;;;
ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Ο εξ απανέκαθεν δήμαρχος
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Etolikomep blog
Ένα χιουμοριστικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, που έχει σκοπό να σχολιάζει την καθημερινότητά μας, τα έργα και τις ημέρες μας, με οδηγό τη σάτιρα, και το "ιδιόμορφο" χιούμορ των συντακτών του.
Αιτωλικό: ''Μη Ενεργοί Πoλίτες''
H ελεύθερη έκφραση της γνώμης είναι μία από της αρχές της Δημοκρατίας. Μια ελευθερία που κάποιοι, μη μπορώντας να την ανεχτούν, προσπαθούν να τη ''φιμώσουν''. Ο σκοπός του blog -είναι να εκφράζει αυτό που κάποιοι δεν τολμούν ελεύθερα να πουν. Όποιος θέλει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του μπορεί να επικοινωνεί με το Blog στο email:
ΑΓΙΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΤΗΣ
-
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ.ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού * Τα Άγραφα έγινα στα
χρόνια της τουρκοκρατίας κοιτίδα...
The post ΑΓΙΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟ...
Νομική «βόμβα»: Πλημμέλημα η λεηλασία του ΟΠΕΚΕΠΕ!
-
Ο νόμος για την απάτη σε βάρος συμφερόντων της ΕΕ τροποποιήθηκε το 2020 και
δεν προβλέπει πια κακούργημα! Ο γνωστός δικηγόρος και Διδάκτωρ Ποινικού
Δικαί...
Β’ ΠΠ: Στρατός με ένα μόνο τάγμα
-
Στρατός με ένα μόνο τάγμα! Η ιστορία του μικρού κράτους του Λουξεμβούργου
ξεκινά τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν το ημικατεστραμμένο ρωμαϊκό φρούριο του
«μικρού ...
Eισβολή ακροδεξιών στη Βουλή
-
Το βράδυ της 3ης Ιουλίου 1964 ομάδα ακροδεξιών νεαρών εισβάλλει στο κτίριο
της Βουλής, σε μια πρωτοφανή ενέργεια για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της
Ελλάδας.
ΤΡΟΚΤΙΚΟ??? ΠΑΡΟΝ!!! ( έτσι απλά...)
-
Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε ουσιαστικά η τελευταία
ανάρτηση...
Λάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, άλλα με περισσότερο
ρο...
Δυτ. Ελλάδα: Όχημα παρέσυρε ανήλικο
-
Κινητοποίηση των Αρχών, χθες, στην Πάτρα, για διακομιδή ανήλικου αγοριού,
περίπου 6 ετών, στο νοσοκομείο, μετά από παράσυρση από όχημα. Όλα συνέβησαν
στη...
“Παραδοσιακή ριβανή από τα χωριά του Βάλτου”
-
Ένα γλυκό που φτιάχνεται παντού, αλλά σε κάθε τόπο με τον δικό του μοναδικό
τρόπο...
Την περίοδο των γιορτών, στις επισκέψεις μας σε σπίτια συγγενών και...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου