Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Σκουλήκια μοιράζονται τις μνήμες τους ανταλλάσσοντας RNA








Ο διαμοιρασμός της πληροφορίας σε ένα είδος είναι σημαντικός για την επιβίωσή του, αλλά πώς το πετυχαίνουν αυτό απλά πλάσματα, όπως τα σκουλήκια;

Μία νέα έρευνα που ασχολείται με τα πιο κοινά μικροσκοπικά νηματοειδή σκουλήκια Caenorhabdiits elegans αποκαλύπτει πως μπορούν να ανταλλάξουν μνήμες με γειτονικά σκουλήκια, αλλά και να τις περάσουν στους απογόνους τους για γενεές.

...

Το συγκεκριμένο είδος τρέφεται με βακτήρια, αλλά μερικά βακτήρια όπως το Pseudomonas aeruginosa μπορεί να τα δηλητηριάσει. Αν το σκουλήκι επιβιώσει, μαθαίνει να μην φάει ξανά το συγκεκριμένο βακτήριο. Οι ερευνητές παρατήρησαν πριν χρόνια πως το σκουλήκι μπορούσε να μεταδώσει αυτήν τη συμπεριφορά αποφυγής για το συγκεκριμένα βακτήριο στους απογόνους του, έως και τέσσερις γενεές. Μελετώντας πιο προσεκτικά διαπίστωσαν πως τα σκουλήκια απορροφούν RNA ονόματι P11 και οι μελλοντικοί απόγονοι του συγκεκριμένου σκουληκιού θα στέλνουν το ίδιο σήμα σε συγκεκριμένους νευρώνες οι οποίοι καθορίζουν τις πράξεις τους.

Τώρα η νέα έρευνα αποκαλύπτει πως αυτά τα σκουλήκια μπορούν να μεταδώσουν την ίδια γενετική μνήμη όχι μόνο στους απογόνους τους, αλλά και σε παρακείμενα σκουλήκια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το καταφέρνει αυτό με ένα γενετικό στοιχείο που μοιάζει με ιό, το retrotransposons, το οποίο απορροφάται από το περιβάλλον.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν πώς τα ζώα μπορούν να μεταφέρουν γενετικές μνήμες το ένα στο άλλο. Κάτι παρόμοιο έχει επιχειρηθεί και με τα σαλιγκάρια στα οποία προστέθηκαν μνήμες πάλι με τη μορφή RNA.



Δεν υπάρχουν σχόλια: