Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Πικρές αλήθειες για την 28η Οκτωβρίου από το Μάνο Χατζιδάκι







Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

28η Οκτωβρίου 1940: Το χρονικό του πολέμου – Πώς φτάσαμε στο ιστορικό «ΟΧΙ»




Ο Γκράτσι επέδωσε στο Μεταξά τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούνταν να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος

Ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι χτύπησε περίπου 3 το πρωί την πόρτα της οικείας του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.

Ο Γκράτσι επέδωσε στο Μεταξά τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούνταν να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος. “Alors, c’est la guerre” (αυτό σημαίνει πόλεμο) αποκρίθηκε ο Μεταξάς και λίγες ώρες αργότερα οι ιταλικές δυνάμεις άρχισαν τις επιθέσεις.

Οι ιταλικές πάντως κινήσεις εναντίον της Ελλάδας είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφού αρχικά κατέλαβαν την Αλβανία, τα στρατεύματα της Ιταλίας προετοίμαζαν την επίθεση εναντίον της χώρας μας, προάγγελος της οποίας ήταν ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940, μέσα στο λιμάνι της Τήνου. Ο Ιωάννης Μεταξάς πιστός στο δόγμα της ουδετερότητας κρατούσε την Ελλάδα στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, ωστόσο είχε ενημερωθεί πως οι Ιταλοί είχαν αποφασίσει από τις 15 Οκτωβρίου να θέσουν σε ισχύ την επιχείρηση “Emergenza G”, η οποία στόχευε στα ελληνικά εδάφη.

...

Λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο στο Μεταξά, οι πρώτες ιταλικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα βουνά της Πίνδου, ενώ συνολικά 105.000 Ιταλοί στρατιώτες στάθμευαν στην Αλβανία, έτοιμοι να εμπλακούν. Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου οι περίφημες ταξιαρχίες με τα ονόματα ιταλικών πόλεων (Βενέτσια, Φεράρα, Σιένα, Πάρμα), η 131η Μεραρχία Τεθωρακισμένων αλλά και οι 3η Μεραρχία Αλπινιστών άρχισαν να προετοιμάζονται. Οι πρώτοι στρατιώτες κατέλαβαν τις Φιλιάτες και την Κόνιτσα, σε μία προσπάθεια να αποκόψουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία.

Η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη. Μοναδικοί θύλακες αντίστασης το Απόσπασμα Πίνδου υπό το συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και η περίφημη VIII Μεραρχία με διοικητή το Στρατηγό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο. Τα εφόδια ελάχιστα και φυσικά η πολεμική τεχνολογία ξεπερασμένη, ενώ κόντρα στα υπερσύγχρονα για την εποχή αεροπλάνα, η Ελλάδα είχε να αντιπαρατάξει μερικά παλαιά, ξεπερασμένα αεροσκάφη. Έξι διμοιρίες πυροβολικού υπό το Δαβάκη κλήθηκαν να υπερασπιστούν μία γραμμή 70 χιλιομέτρων απέναντι στη θρυλική μεραρχία αλπινιστών “Τζούλια”.

Οι λιγοστοί Έλληνες στρατιώτες προσπάθησαν να καθυστερήσουν τους επελαύνοντες Ιταλούς, οι οποίοι επί τρεις ημέρες σάρωναν το σκληρό έδαφος της Ηπείρου φθάνοντας έως το Μέτσοβο.Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν οι πρώτες ενισχύσεις έφτασαν με την Ι Μεραρχία Πεζικού της V Ταξιαρχία Πεζικού και η Μεραρχία Ιππικού ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ανακόψουν την ιταλική επέλαση. Από εκείνη τη στιγμή, ο πόλεμος πήρε νέα τροπή. Οι ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αποκρούουν τις επιθέσεις και στις 10 Νοεμβρίου ανάγκασαν τους Ιταλούς αλπινιστές να υποχωρήσουν.

Η συνέχεια ήταν διθυραμβική. Ο ελληνικός Στρατός πέταξε έξω από τη χώρα τους Ιταλούς κατακτητές και άρχισε να επελαύνει στο έδαφος της Βόρειας Ηπείρου. Κορυτσά (22/11), Πόγραδετς (30/11), Πρεμετή (3/12), Άγιοι Σαράντα (6/12), Αργυρόκαστρο (8/12), Χειμάρα (22/12) και Κλεισούρα (10/1/1941) ολοκλήρωσαν μία σειρά επιτυχιών κόντρα στους απελπισμένους Ιταλούς στρατιώτες του εξοργισμένου Μουσολίνι. Συνολικά 27 ετοιμοπόλεμες ιταλικές Μεραρχίες ηττήθηκαν από 16 απροετοίμαστες ελληνικές, οι οποίες αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν 60 χιλιόμετρα μέσα σε αλβανικό έδαφος.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις Ιταλίας – Γερμανίας, αναγκάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ να δίνει στις 15/12 εντολή προς τις ναζιστικές δυνάμεις για επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την τελική έκβαση του πολέμου, μιας και καθυστέρησε τη γερμανική επίθεση προς τη Σοβιετική Ένωση, αναγκάζοντας τον Χίτλερ να υποστεί σφοδρή ήττα στις παγωμένες ρωσικές στέπες.

Στην ελληνική πλευρά, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Κορυζή, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Μεταξά (29/1/1941), αποδυνάμωσε το εσωτερικό μέτωπο που φάνηκε αδύνατο να συγκρατήσει τη συντονισμένη επίθεση των Γερμανών που ακολούθησε. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες κατατρόπωσαν για ακόμα μία φορά τους Ιταλούς, αποκρούοντας μπροστά στα μάτια του Μουσολίνι την “εαρινή επίθεση” (9-20/3/1941) και αποδεικνύοντας πως η ανδρεία είναι το μεγαλύτερο προσόν αυτού του Έθνους.

https://www.pronews.gr/istoria/28i-oktovriou-1940-to-xroniko-tou-polemou-pos-ftasame-sto-istoriko-oxi/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του άγνωστου στρατιώτη που αντιμετώπισε την 28η Οκτωβρίου την ιταλική επίθεση (φώτο-βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβρωτικός ρόλος του ΕΛΙΑΜΕΠ: Η παραχάραξη με τη βοήθεια του διαβόητου Σόρος και η απίθανη θεωρία ότι οι Έλληνες δεν πολεμήσαμε ποτέ με τους Αλβανούς!





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα – Μερος Β’ 

Τα πρώτα «ινστιτούτα διεθνών σχέσεων» εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 80, σε μια προσπάθεια, απολύτως θεμιτή, να στηθούν ερευνητικές «δεξαμενές σκέψης» που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά προς την διαμόρφωση μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην πορεία ωστόσο ξέφυγαν από την αρχική τους αποστολή και κατέστησαν εντεταλμένοι φορείς «προσαρμογής» της ελληνικής διπλωματίας στο ευρωατλαντικό diktat, υποκαθιστώντας συχνά το υπουργείο εξωτερικών και υπαγορεύοντας πολιτική γραμμή σε κυβερνήσεις και κόμματα εξουσίας.

Ειδικά το ΕΛΙΑΜΕΠ με το οποίο ασχολούμαστε πάλι σήμερα αποτελεί βασικό πυλώνα επεξεργασίας και «εκπόνησης» εξωτερικής πολιτικής στο μέτωπο με την Τουρκία και τα Βαλκάνια, με τις απόψεις των μελών του να φιλοξενούνται συχνά-πυκνά σε «έγκυρες» εφημερίδες των Αθηνών.

  • Ολως τυχαίως οι απόψεις αυτές με ελαφρές φραστικές αποκλίσεις συμπλέουν σε ένα ευρωατλαντικό πρίσμα θεώρησης των πραγμάτων με το οποίο η Ελλάδα οφείλει να συμβιβαστεί, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές επιλογές που πιθανόν να υπαγορεύουν τα εθνικά της συμφέροντα.

Η οπτική γωνία του ΕΛΙΑΜΕΠ στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις που αφορούν την χώρα μας, όπως έγραψα και την περασμένη Κυριακή, είναι αμιγώς ευρωπαική. Όχι εθνική. Και αυτό έχει να κάνει πιθανόν με τις πηγές χρηματοδότησης του Ιδρύματος που εκτείνονται πλέον έξω από τα σύνορα της χώρας κατά το μεγαλύτερο μέρος του προυπολογισμού του.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να απαριθμήσω τους ευγενικούς χορηγούς που άλλωστε δεν είναι κρυφοί και ξεκινούν από ξένες πρεσβείες, μέχρι διεθνείς οργανισμούς όπως το Ιδρυμα Σόρος, ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες ή μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

...

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι τις παραμονές των πρόσφατων Ευρωεκλογών το ΕΛΙΑΜΕΠ, «με την στήριξη της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» αναλώθηκε σε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια  πληρωμένων καταχωρίσεων προκειμένου να εξηγήσει στους ψηφοφόρους «τι διακυβεύεται στις κάλπες»(σε απλά ελληνικά…τι δεν πρέπει να ψηφίσουν).

Όλα αυτά είναι βεβαίως «εντός πλαισίων», αν και κατά την δική μου ταπεινή άποψη ένα ίδρυμα «Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής» που χρηματοδοτείται, έστω και κατ΄ελάχιστον από ξένες πρεσβείες ή «στρατευμένους» οργανισμούς όπως το Ιδρυμα Σόρος θα έπρεπε να έχει βγάλει από την ονομασία του την λέξη «ελληνικό».

  • Αυτό που είναι εξ΄ολοκλήρου εκτός πλαισίου αφορά την επιχείρηση επαναχάραξης της νεότερης ιστορίας με την επιστράτευση Ελλήνων καθηγητών και τελικό στόχο τον επηρεασμό συνειδήσεων και την διαμόρφωση φρονήματος στην βάση γεγονότων απολύτως ψευδών!

Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα τόσο χονδροειδές που ουσιαστικά κλείνει την συζήτηση πριν καλά-καλά ανοίξει για ένα ίδρυμα που θέλει να ισχυρίζεται ότι λειτουργεί με ακαδημαικά κριτήρια.

Τα τελευταία χρόνια το ΕΛΙΑΜΕΠ, λειτουργώντας περισσότερο ως ΜΚΟ και λιγότερο ως ίδρυμα ερευνών, καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να προάγει την «αμοιβαία κατανόηση» Ελλήνων και Αλβανών στην κατεύθυνση πάντα του εξωραισμού των χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που εγείρονται με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής πλευράς.

Τα σχετικά ερευνητικά προγράμματα που ξεκινούν από το 2013 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ιω. Αρμακόλα διέπονται από μία…αγωνία, θα έλεγε κανείς, για την ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας, αλλά και την στάση της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτήν, γεγονός που εξηγείται και από την πρόσφατη εξέλιξη με το «πράσινο φως» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έπειτα από τα ανεκδιήγητα «γυμνάσια» του Ράμα με το ζήτημα Μπελέρη και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί βασικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ελληνική μειονότητα(σημ. τα περί «ελληνικών όρων» που δήθεν ετέθησαν συνιστούν ανέκδοτο, ανάξιο σχολιασμού).

Πολύ πρόσφατα, το περασμένο καλοκαίρι, το ΕΛΙΑΜΕΠ με την υποστήριξη του γερμανικού συντηρητικού think tank Konrad Adenauer έφτασε να διεξάγει και έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον η υπόθεση …Μπελέρη τραυμάτισε τα θετικά αισθήματα του ελληνικού λαού για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα όμως-και αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον-το ΕΛΙΑΜΕΠ με την σύνδρομη του Ιδρύματος Σόρος στην Αλβανία (Open Society Foundation for Albania) είχε διεξάγει παράλληλες έρευνες κοινής γνώμης στις δύο χώρες, εκμαιεύοντας «πολύτιμα συμπεράσματα» όπως ότι το…77% των ερωτηθέντων Αλβανών θεωρούν το «θέμα των Τσάμηδων» σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Σχολιάζοντας το εύρημα σε άρθρο του στο Βήμα(4/7/2021) ο καθηγητής Αρμακόλας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καίτοι από νομικής απόψεως ο ελληνικός ισχυρισμός πως πρόκειται για ανυπόστατο ζήτημα είναι «νομικά ισχυρός», η υπόθεση των Τσάμηδων «έχει γιγαντωθεί στην αλβανική κοινωνία και παρουσιάζεται ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιστορικής αδικίας, γι αυτό είναι λογικό να προκαλεί έντονα συναισθήματα. Θα πρέπει ο χειρισμός του από την ελληνική πλευρά να γίνεται με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία…».

  • Υπάρχουν όμως και τα χειρότερα. Στην ίδια έρευνα που στόχο έχει μεταξύ άλλων να καταρρίψει τα «αρνητικά στερεότυπα» μεταξύ των δύο λαών, τίθεται στη λογική του «σωστό ή λάθος» η απίθανη διατύπωση «Ελληνες και Αλβανοί δεν έχουν πολεμήσει ποτέ μεταξύ τους»(!)
  • Και ο επιστημονικός υπεύθυνος στα συμπεράσματα του επισημαίνει ότι …δυστυχώς οι Ελληνες κάνουν το λάθος, σε ποσοστό 73.5%, να πιστεύουν ότι οι δύο λαοί έχουν βρεθεί σε πολεμική αντιπαράθεση.

Αυτό το τελευταίο ξεπερνάει κάθε όριο. Αν Ελληνας ακαδημαικός δεν γνωρίζει ότι τα δύο έθνη έχουν βρεθεί(και επισήμως) σε πολεμικές αναμετρήσεις και μάλιστα σκληρές είναι ή αδαής ή κάτι άλλο.

Δεν θα γυρίσουμε στα χρόνια των Σουλιωτών και του Αλή Πασά, ούτε καν στον ηρωικό αγώνα της Βορειοηπειρωτικής αυτονομίας όπου Ελληνες πολεμούσαν Αλβανούς. Θα πάμε, πιο πρόσφατα στο 1940 όπου ως γνωστόν αλβανικά τάγματα μελανοχιτώνων επιτέθηκαν μαζί με τις ιταλικές μεραρχίες και συνέχιζαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου να αφανίζουν τον ελληνικό πληθυσμό της Ηπείρου. Αν τα δύο έθνη δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε πόλεμο προς τι η άρση του εμπολέμου το 1987;

Προς επίρρωση των…αυτονόητων αντιγράφω ενδεικτικά από το βιβλίο του αείμνηστου Ελληνα πρέσβη Ηλία Αντωνόπουλου, «Αλβανία & Ελληνο-αλβανικές σχέσεις 1912-1994:

«Την 1.9.1939 κηρύσσεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιταλία παρατάσσεται στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας την 10.6.1940. Τον επόμενο μήνα η αλβανική βουλή, μετά μακρές συζητήσεις κατά τις οποίες ακούστηκαν πύρινοι λόγοι κατά των Συμμάχων, καθώς και σαφείς υπαινιγμοί διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος, υιοθετεί την 4.7.1940 τον υπ’ αριθμόν 319 νόμο, το άρθρο 1 του οποίου όριζε ότι:

«Το αλβανικόν βασίλειον αναγνωρίζει ότι ευρίσκεται εις πόλεμον με εκείνα τα κράτη με τα οποία το βασίλειον της Ιταλίας θα ευρεθεί εις πόλεμον»

Κατά συνέπεια το αλβανικό βασίλειο, την 28.10.1940 εκήρυξε και αυτό αυτομάτως τον εναντίον της Ελλάδος πόλεμο. Ετίμησε δε και την νομικώς εγγυημένη αυτή εξαγγελία, διότι πράγματι μετέσχε ενεργώς με 14 ολόκληρα τάγματα τακτικού στρατού, την αλβανική φασιστική μιλίτσια και με εθελοντικά σώματα»

Ειλικρινά αποκλείω να μην γνωρίζει αυτά τα στοιχειώδη Ελληνας πανεπιστημιακός που ασχολείται με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Μπορεί να αποτελούν να αποτελούν λεπτομέρειες για το εθνομηδενιστικό Ιδρυμα Σόρος, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν λεπτομέρειες για ένα ίδρυμα που θέλει να συμβουλεύει την εξωτερική πολιτική. Κάνω λάθος;…


* Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

https://hellasjournal.com/2024/10/o-diavrotikos-rolos-tou-eliamep-i-paracharaxi-me-ti-voithia-tou-diavoitou-soros-ke-i-apithani-theoria-oti-i-ellines-den-polemisame-pote-me-tous-alvanous/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Aυτός ήταν ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που έπεσε ηρωικά στο έπος του 1940






Σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης

Ποιος ήταν ο πρώτος πεσών Έλληνας στρατιώτης στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940;

Ήταν ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης. Στρατιώτης της πρώτης γραμμής, σκοτώθηκε από θραύσμα όλμου λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης.

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, γιος του Ιωάννη και της Αγορίτσας, το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας, γεννήθηκε το 1912 στην Πιαλεία Τρικάλων, ένα χωριό στις παρυφές του Κόζιακα. Όσοι τον γνώρισαν, τον θυμούνται ως ένα παιδί πολύ εργατικό, υπόδειγμα υπομονής, ήθους και καλοσύνης, που ανατράφηκε με λιγοστά υλικά αγαθά, αλλά με τις πατροπαράδοτες ελληνοχριστιανικές αξίες.

...

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού από τον Σεπτέμβριο του 1933 έως το Νοέμβριο του 1934 και μετά την απόλυσή του επέστρεψε στο χωριό του, όπου δημιούργησε την δική του οικογένεια. Με την σύζυγό του Ελένη απέκτησε τρία παιδιά, τον Νικόλαο, τον Γεώργιο και την Αλεξάνδρα.

Στις 22 Ιουλίου 1940, κλήθηκε και πάλι στα όπλα στο πλαίσιο της περιορισμένης έκτασης επιστράτευσης, που διέταξε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, επειδή η φασιστική Ιταλία είχε μπει στο πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας και ενόψει της διαφαινόμενης επίθεσης κατά της χώρας μας. Κατετάγη στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, και από εκεί στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού για να πάρει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1940 θέση στο Επταχώρι στην πρώτη γραμμή.

Παραμονές της Ιταλικής επίθεσης υπηρετούσε στο Απόσπασμα Πίνδου υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη. Η στρατιωτική αυτή μονάδα, που ήταν συγκροτημένη από Τρικαλινούς και Καρδιτσιώτες φαντάρους, είχε πάρει αμυντική διάταξη στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Τσιαβαλιάρης, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, ανέλαβαν να υπερασπιστούν το 21ο φυλάκιο των Ελληνοαλβανικών Συνόρων στο ύψωμα Γκόλιο κοντά στην Πυρσόγιαννη.

Στις 5.30 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε η Ιταλική επίθεση, μισή ώρα πριν από την λήξη του τελεσιγράφου προς τον Μεταξά. Το ιταλικό πυροβολικό άρχισε να βάλει και το πεζικό πέρασε στην ελληνική πλευρά. Το φυλάκιο, που υπεράσπιζε ήταν ένας από τους πρώτους στόχους του εχθρού.

Εκεί στο χαράκωμα με το οπλοπολυβόλο στο χέρι ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, έπεσε νεκρός από θραύσμα όλμου. Σύμφωνα με μαρτυρίες συμπολεμιστών του καθώς ξεψυχούσε πρόλαβε να ψελλίσει «Πάν’ τα παιδούλια μ’». Ήταν ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης που θυσιάστηκε για την πατρίδα στο έπος του ’40.

Το 2000, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έστησε τον ανδριάντα του στη γενέτειρά του, την Πιαλεία Τρικάλων, και κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, τα «Τσιαβαλιάρεια», στις οποίες, παράλληλα, τιμώνται και όλοι όσοι πολέμησαν στο έπος του ’40.

https://www.pronews.gr/istoria/aytos-itan-o-protos-ellinas-stratiotis-pou-epese-iroika-sto-epos-tou-1940/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Κουτσοθόδωρος - Κουράγιο Αιτωλικιώτες, έρχεται η Κυριακή




Υπομονή αδέλφια ο Κουτσοθόδωρος  είναι άντε πόρτας ...  η ημέρα της Κυριακής ήδη ερωτοτροπεί με και νυν αντιδήμαρχος Αιτωλικού, ο οποίος  θα εκπολιτίσει τα αμνοερίφια της περιοχής της Μπούζας .

Ο εκπολιτισμός τους κρίθηκε αναγκαίος, ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα των ενεργειακών πάρκων, του νέου αλιευτικού Μουσείου στη πόλη μας και την αναβάθμιση της πλατείας σε πιάτσα ντι τρέβι.

Σύμμαχος της ευγενούς προσπάθειας του αντιδημάρχου μας η τεχνητή νοημοσύνη, με συνδρομή Google, ώστε να μπορούν τα ζωντανά του μπαρμπα Μήτσου να συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι του συνδυασμού του Διαμαντόπουλου.

Τα οφέλη θα είναι πολλά και πολυποίκιλα, κυρίως όμως θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείτε για να πηγαινοέρχονται τα αμνοερίφια από το κάμπο στο μαντρί ... άρα θα έχουμε περισσότερο κρέας  και θα γλυτώσει η ατμόσφαιρα από τις εκπομπές μεθανίου που αμολάνε τα ζωντανά κατά τη διαδρομή, (πολεμάμε τη κλιματική αλλαγή, όχι στη υπερθέρμανση του πλανήτη του ιερού Ραδιομεγάρου) 

Αυτό θα γίνει και ένα καλό μάθημα , ένας καλός οδηγός για τα υδρόβια πτηνά στο λιμανάκι, ώστε να βάλουν μυαλό και να ζητήσουν από μόνα τους την οδοιπορική αναβάθμιση της περιοχής τους.

Βάλτε όλοι σας το ξυπνητήρι για το πρωί της Κυριακής , ο Κουτσοθόδωρος φέρνει ένα νέο δήμο, ένα δήμο που θα αλλάξει το βηματισμό της υποβαθμισμένης κοινωνίας μας, ένα δήμο που θα μπορείς να ζεις χάριν της μεγαλοψυχίας του τιτάνα του Ραδιομεγάρου, Διαμαντόπουλου (όοοου γιες !!!), ένα δήμο να μπορείς να επισκεφθείς ( εσύ που γελάς στα μουλωχτά, δεν είπαμε από αυτή τη στιγμή , επί του παρόντος όπως είπαμε, περιμένουμε την Κυριακή ) !!! 

Σηκωνόμαστε τώρα από καρέκλες, κρεβάτια, ντιβανοκασέλες και τηλεφωνούμε σε γνωστούς και φίλους, σε εχθρούς και άσπονδους φίλους ... προσκαλώντας τους και  κραυγάζοντας!!!  το Αιτωλικό είναι εδώ ... ο Κουτσοθόδωρος είναι εδώ ... είναι εδώ και ο μπαρμπα Μήτσος με τα ζωντανά του, ελάτε να μας θαυμάσετε , μια νέα εποχή ανατέλλει στο τόπο μας 

Ζήτω ο ιερός δήμαρχος του Ραδιομεγάρου, ζήτω και ο αντιδήμαρχος Κουτσοθόδωρος 

Υ.Γ
Μεγάλε σε βλέπουμε δήμαρχο σε λίγες μέρες, οι Μσουλογγίτες ακόμη κοιμούνται  


Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ 








 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Αντιδήμαρχος Αιτωλικού - Κουτσοθόδωρος : Υπόσχομαι ότι κάθε Κυριακή θα βλέπετε ένα άλλο Αιτωλικό




Τα περιμέναμε όλα…  αλλά να μάθουμε ότι έχουμε και Κυριακάτικο αντιδήμαρχο στο Αιτωλικό, εεε αυτό υπερβαίνει ακόμη και τη φαντασία του τελευταίου καλοπροαίρετου  δημότη του ιερού Ραδιομεγάρου.

Διαβάσαμε στο Φέισ-μπούκ του αντιδημάρχου μας, ότι τα παιδιά στο ιερό Ραδιομέγαρο είναι ασταμάτητα, όπου και να κοιτάξεις βλέπεις ανθρώπους να τρέχουν με τσαπιά , αξίνες , σφυριά και κάθε λογής εργαλείο, ώστε να προλάβουν να ικανοποιήσουν τον απλό δημότη, τον δημότη που υπέφερε από την ανυπαρξία Λύρου και την ενθυλάκωση του ταμείου από τον Καραπάνο.

Η δήλωση αντιδημάρχου Αιτωλικού :

«Δεν σταματάμε ούτε τις Κυριακές!! Δίνουμε λύσεις καθημερινά!! Αλλάζουμε βήμα βήμα τον τόπο μας!! Δήμος για να ζεις. Δήμος να μπορείς να επισκεφθείς.»

Ένα πράγμα... σκέτος οργασμός, ένα κτίριο που ακόμη και οι περαστικοί το ακούνε να βογκάει.

Μέχρι και η Μεγκ Ράιαν όταν το έμαθε διαβάζοντας την ανάρτηση του Κουτσοθόδωρου,  έσκισε τα πτυχία της και δήλωσε εθελόντρια στα έργα της δημοτικής αρχής Διαμαντόπουλου.

...

Το καλύτερο όμως συνέβη με τους δημότες του Αιτωλικού, οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι χθες έβλεπαν να χάνονται ακόμη και αυτά που δεν χάθηκαν επί Καραπάνου και Λύρου, ένα λιμανάκι ερειπωμένο, μια πλατεία στο έλεος του Λιακατά, δρόμοι απροσπέλαστοι, φωτισμός της εποχής από τη ταινία η κυρά μας η μαμή, διαλυμένα παγκάκια και ανύπαρκτα κουβαδάκια για σκουπίδια. Η δε βλάστηση όλο το καλοκαίρι μαρτύρησε στα χέρια του ανύπαρκτου αντιδημάρχου… αλλά κατά τα άλλα όλα καλά.

Όταν λοιπόν πληροφορήθηκαν οι δημότες του Αιτωλικού, οι δεύτεροι στη τάξη της ιερότητας, ότι ο αντιδήμαρχος (Κουτσοθόδωρος λέγετε, για όσους το ξεχνάνε, εκ Πλατανίων) εργάζεται ακόμη και τη Κυριακή με όλο τον υπερσύγχρονο μηχανισμό του, για να φέρει ένα καλύτερο αύριο και να κάνει επισκέψιμο το δήμο μας, αγόρασαν λοιπόν ημερολόγια και ξυπνητήρια για να μην τους πάρει ο ύπνος εκείνη τη μέρα και χάσουν το υπερθέαμα του άοκνου αντιδημάρχου Κουτσοθόδωρου.

Όσοι πηγαίνουν τακτικά εκκλησία ζήτησαν ειδική άδεια από τον παππούλη για να μπει δικαιολογημένη η απουσία τους το πρωί της Κυριακής. Πως θα μπορούσε άλλωστε να αρνηθεί ο ιερωμένος μια τέτοια εξέλιξη, όταν μάλιστα πρόκειται  για ένα ιερό σκοπό με αφετηρία το ιερό Ραδιομέγαρο ;;;

Μέγιστε αντιδήμαρχε, σοβαρέψου γιατί σε λίγο σε βλέπουμε να χτυπάς τα καπάκια από κατσαρόλες στα γεφύρια όπως έκανε και ο συγχωρεμένος ο Μπάμπης, μόνο που αυτός ήταν αξιοσέβαστος και είχε προσφέρει πολύ μεγάλες υπηρεσίες στο τόπο μας, παρότι βρέθηκε σε αυτή τη κατάσταση.

Ποιος δουλεύει ακόμη και τη Κυριακή ρε ανίδεε αιθεροβάμων, πλην των συνεργείων εκτάκτου ανάγκης ή βλαβών;

Κανείς… μόνο αυτοί που κοιτάνε πάση θυσία να τελειώνουν ένα έργο πριν τους πάρουν χαμπάρι και καλέσουν την αστυνομία.

Που έπεσε η άσφαλτος βρε ανίκανε πολιτικάντη; Μήπως εκεί που γίνονται τα δήθεν έργα της Λιμνοθάλασσας και ειδικότερα στο υποέργο της εκτροπής του αντλιοστασίου που δίνει ζωή στο Κανάλι του Αιτωλικού ;

Μήπως όλα αυτά γίνονται με έξοδα και εργαλεία της εταιρείας Αρχιμήδης, για να μπορέσει να φάει το κονδύλι ή να μοιραστείτε το κονδύλι, όπως θες πες το,  το οποίο είναι για εξυγίανση των αγροτικών δρόμων ύψους 2.200.000 ευρώ και είχε βγάλει ο ηλίθιος Λύρος, αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτέ ;

 Μήπως το κάνει αυτό ο Αρχιμήδης γιατί στέγνωσε από ρευστό μιας και είναι έκπτωτος από το έργο μετά από δικαστική εντολή, αλλά συνεχίζει με υποσχετική πληρωμής, από το Φαρμάκη, το Διαμαντόπουλο και το κύκλωμα Δημητρίου το οποίο όπως έμαθες, ξηλώνετε εκ θεμελίων;

Μήπως αυτή η υποσχετική υπάρχει γιατί το χρήμα που θα έπεφτε από τα 22 εκατομμύρια της Λιμνοθάλασσας, επειδή αναφέρονταν σε ανύπαρκτα έργα, θα έμπαινε σχεδόν όλο στις τσέπες τους;

Σου φτάνει πανίβλακα αντιδήμαρχε Κουτσοθόδωρε να κατανοήσεις τι σημαίνει ότι το αρχικό ύψος-κόστος  των έργων αυτών ήταν περίπου 14 εκατομμύρια και έγινε 22 εκατομμύρια σε μια βραδιά, όταν ο Καραπάνος ή Μπανιέρας ήταν ιδιαίτερος του Λιβανού ;

Κατανοείς Κουτσοθόδωρε αυτά τα νούμερα ή έγινες και εσύ νούμερο που περιμένει να εξαργυρώσει την αξία του από τις υπηρεσίες που προσφέρει στους άρπαγες και απατεώνες όπως ο Διαμαντόπουλος, ο Φαρμάκης, το παλουκάρι ο Μαυρομάτης ο Δημητρίου και κάτι τομάρια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Επενδύσεων ;

Εσύ άμυαλε γιάπη της σφαλιάρας και της Ζιβανσί, πιστεύεις ότι οι διωκτικές αρχές δεν ξέρουν τίποτα από όλα αυτά ;

Μαζέψου πριν σε μαζέψουν, για τα άνω λαμόγια μην ανησυχείς έχουν κάνει τη καβάτζα τους… εσύ έρημο και κακομοίρικο θα τα πληρώσεις όλα.

 


Στη φωτογραφία βλέπουμε τον πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο δρόμο του Κυριακάτικου Κουτσοθόδωρου, η στροφή αριστερά, στα 150 μέτρα, οδηγεί προς το δήθεν υποέργο της Λιμνοθάλασσας, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι κατάλληλα στρωμένος και περιμένει την επόμενη Κυριακή τον Κουτσοθόδωρο με τη φωτογραφική του μηχανή να επιβεβαιώσει την ποιοτική αναβάθμιση του Αιτωλικού.

Παρακάτω βλέπουμε το Κυριακάτικο συνεργείο του Κουτσοθόδωρου, να στρώνει άσφαλτο γιατί όπως λέει ο ίδιος, όλα τα μαντριά θα είναι προσβάσιμα σε 5 Κυριακές, με δρόμο στρωμένο με άσφαλτο... Ουδείς άσφαλτος πλην του Κουτσοθόδωρου.





Υ.Γ

Για όσους ενδιαφέρονται για τον ερχομό της Μεγκ Ράιαν … Δείτετο βίντεο ΕΔΩ,  θα πρέπει να σας πούμε όμως,  ότι τελευταία στιγμή το ανέβαλε γιατί τη φόβισε ο Κουτσοθόδωρος με τον υποχρεωτικό οργασμό την ημέρα της Κυριακής

Η ίδια το δήλωσε ρητά... η Κυριακή είναι για τη ψυχή μας και για ένα καλό Μακ Ντόναλτς... οπότε δεν θα μπορέσει .

Ααα ρε τι μας κάνεις Κουτσοθόδωρε, τόσο πολύ ανοργασμικός είσαι ;;;


Ο ΚΟΥΜΠΑΝΟΣ 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ο Αυλιδάρης και ο σκουπιδότοπος…


Μην αγχώνεστε ... ο αντιδήμαρχος Αιτωλικού Κουτσοθόδωρος , παραμονεύει, στοχεύει και εκτελεί έργο ακόμη και τη Κυριακή ...μετά τον εσπερινό 


Μ.Ε.Π 

===================================

Βόρεια του Μεσολογγίου και λίγο πριν φτάσουμε στο Αιτωλικό, συναντούμε στο αριστερό μας χέρι τον υγρότοπο του Αυλιδάρη.

Υπο κανονικές συνθήκες, τέτοιες περιοχές θα αναδεικνύονταν ως σημαντικές, θα προστατεύονταν και θα ήταν τόποι έλξης επισκεπτών.

Το πως αντιμετωπίζονται εδώ; Διαβάστε την αναρτηση του Γιάννη Ρουσόπουλου και δείτε τις εικόνες του:

Ο Αυλιδάρης

Βόρεια του Μεσολογγίου και λίγο πριν φτάσουμε στο Αιτωλικό, συναντούμε στο αριστερό μας χέρι τον υγρότοπο του Αυλιδάρη. Γλυκά νερά και καλαμιώνες αναμειγνύονται με την κυρίαρχη στην περιοχή αρμύρα.

Τα αρμυρίκια, οι αρμυρίθρες τα βούρλα, τα ψαθιά, τα αγριοκάλαμα, διαβαθμίζονται στο χώρο με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και σχηματίζουν μεγάλη ποικιλία οικοτόπων.

...

Σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι οικότοποι αυτοί είναι προστατευόμενοι. Τους αποικίζουν αντίστοιχου ενδιαφέροντος και ποικιλότητας οργανισμοί πανίδας, με πιο εμφανή τα πουλιά. Πράγματι, είναι ένας παράδεισος για πολλά σημαντικά είδη πουλιών.

Στις (υποτίθεται) φτωχότερες από εμάς βαλκανικές χώρες, τέτοιες περιοχές θα αναδεικνύονταν ως σημαντικές, θα προστατεύονταν και θα ήταν τόποι έλξης επισκεπτών. Ήδη στη Βουλγαρία αυτό συμβαίνει.

Το πως αντιμετωπίζονται εδώ, δείτε τις εικόνες. Τραβήχτηκαν στις 2 Οκτωβρίου. Τα σκουπίδια και μπάζα στη νότια πλευρά απλώνονται σε μήκος αναχώματος άνω των 200μ. Τσιγγάνοι περνούν συχνά και τα καίνε.

Τα πλαστικά παράγουν μαύρους καπνούς που περιέχουν διοξίνες και φουράνια, άκρως καρκινογόνες ουσίες. Τα τελευταία επικάθονται στη γύρω περιοχή που: Βόσκουν πρόβατα. Καλλιεργούνται ελιές, κηπευτικά κλπ. Εκτρέφονται κότες. Αλιεύονται φρέσκα ονομαστά ψάρια και αυγοτάραχο. Παράγεται το ονομαστό αλάτι Μεσολογγίου.

Μια χημική ανάλυση σε όλα τα παραπάνω τοπικά προϊόντα είμαι σίγουρος ότι θα ανίχνευε αυτές τις καρκινογόνες ουσίες.

Στην έλευσή μου, τα τρομαγμένα κοπάδια πουλιών, αλλά και κάποια φυσίγγια στη γη, μου έδειξαν ότι η λαθροθηρία μάλλον δεν έχει εξαλειφθεί.

    

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Η αγκαλιά του μέντορα Νικήτα και το πάρτι της ΝΔ έκαναν το Μαυρομάτη να βάλει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή των συνανθρώπων του.


Από εφημερίδα Esresso 

Πρωτοσέλιδο έγινε ο μέγιστος Αιτωλοακαρνάνας και αντιπεριφερειάρχης Μαυρομάτης, εξ’ αιτίας της  εγκληματική του συμπεριφορά απέναντι στο καθήκον που τον καλούσε να είναι στη θέση του τη δύσκολη στιγμή, όμως αυτός προτίμησε τη διασκέδαση και τα κονέ, για να έχει μέλλον στο κομματικό σωλήνα της Ν.Δ

Είναι τραγικό που αυτές τις στιγμές, άνθρωποι σαν τον Μαυρομάτη βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στη διοίκηση του τόπου μας, θέτοντας  σε κίνδυνο όχι μόνο την ανάπτυξη του τόπου  και την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, αλλά και την ίδια τη ζωή των συμπολιτών μας.

  Μέσα στην αλαζονεία του ο κ. Μαυρομάτης δεν έπαιξε απλά κορόνα γράμματα ανάμεσα  στη ζωή και το θάνατο, έπαιξε εκκωφαντική  μουσική χορεύοντας σε ρυθμούς ντίσκο, στο μπαράκι της Ρηγίλλης, παραδομένος στην αγκαλιά του μέντορά του Νικήτα και στα χάιδια του Κούλη.

...

Την ώρα που ούρλιαζαν τα κινητά τηλέφωνα από τα μηνύματα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, την ώρα που η Αιτωλοακαρνανία ζούσε στιγμές αγωνίας, εκείνη την ώρα το παλουκάρι Μαυρομάτης, θεώρησε ότι η παρουσία του στο πάρτι της ΝΔ για την επέτειο από την ίδρυσή της, ήταν μεγαλύτερης αξίας …και  βαρύνουσας σημασίας, προφανώς για τον ίδιο και την πολιτική του καριέρα, από το θάνατο που έρχονταν με γοργούς ρυθμούς  στη περιοχή μας.

  Το έγκλημα όμως ήταν προδιαγεγραμμένο και προαποφασισμένο, όλοι ήξεραν ότι κάποια στιγμή θα θρηνούσαμε θύματα… θα είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, το στοίχημα ήταν το πότε.

...

 Η ευχή ήταν μια !!! ο θάνατος να ήταν τουλάχιστον κάποιου αλλοδαπού λαθρομετανάστη  και όχι συμπολίτη μας, για να μην υπάρχει πολιτικό και ποινικό κόστος, για να μην ακουστούν οι θρήνοι και ο αλαλαγμός των συγγενών και των γονιών του στα ΜΜΕ, ώστε να πέσει στα μαλακά και μην βγει στην επιφάνεια η άδεια που δόθηκε στην εταιρεία να δουλεύει εντός του ποταμού, (προφανώς έναντι αδρής μίζας), καθώς και η συνενοχή  των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας με πρωτεργάτη τον ίδιο τον Φαρμάκη.

Αυτός ο άνθρωπος ακόμη και σήμερα δεν είναι σε θέση ούτε καν να παραιτηθεί, έστω από αξιοπρέπεια γιατί πολύ απλά δεν τη συνάντησε ποτέ.

Ένας αναρριχόμενος παρασιτικός  θάμνος, ένα σαπρόφυτο ήταν και θα παραμείνει έτσι σε όλη του τη ζωή.

Αυτή ήταν η πορεία του στο κομματικό σωλήνα της ΝΔ και αυτή ακολουθεί ακόμη και σήμερα, έχοντας ως παρακαταθήκη την αγκαλιά του Νικήτα και τις αλάνθαστες συμβουλές του για επιβίωση και καριέρα δια του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ.

Αυτός ο τύπος είναι αυτός που διοικεί σήμερα το νομό Αιτωλοακαρνανίας δυστυχώς σε μια κρίσιμη περίοδο ακόμη και για την ύπαρξη της.

Ένας ανήμπορος ανθρωπάκος που το μόνο του προτέρημα είναι να κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι του σε κάθε πρόταση του Φαρμάκη και να γράφει σε χαρτοπετσέτα πόσα πρέπει να δώσει κάθε εταιρεία που θέλει να επενδύσει στο νομό μας.

Είναι ο επίσημος ταμίας του κυκλώματος Φαρμάκη και ο κύριος υπεύθυνος του θανάτου του συνανθρώπου μας από την τελευταία θεομηνία, γι' αυτό άλλωστε δεν έχει εκδιωχθεί από τη θέση του με απόφαση του Περιφερειάρχη.

Άλλη μια ιστορία προς ναυλωμένους ψηφοφόρους που πηγαίνουν παρακαλώντας πίσω από τον τιτανοτεράστιο κ. Μαυρομάτη … για διορισμό ή για χρηματοδότηση .

Μη ξεχνάτε ότι δεν βάζετε σε κίνδυνο μόνο την αξιοπρέπεια σας, αλλά την ίδια σας τη ζωή όταν οικιοθελώς ακολουθείτε ή πιστεύετε σε κάτι τέτοιους τύπους σαν τον Μαυρομάτη.  


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 


Ο ΔΡΑΚΟΣ 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...