Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Αφιέρωμα από το efsyn για το Αιτωλικό






Δυστυχώς όσο και να προσπάθησε ο δημοσιογράφος να καλλωπίσει την εικόνα του Αιτωλικού με όμορφες λέξεις, η αλήθεια δεν μπόρεσε να κρυφτεί ... και γιατί να κρυφτεί άλλωστε ; 



Μ.Ε.Π

==========================================



Η πόλη του Αιτωλικού είναι χτισμένη πάνω σ' ένα νησί που μοιάζει να κολυμπά ανάμεσα σε δύο λιμνοθάλασσες. Ανατολικά και δυτικά συνδέεται με την ξηρά με δύο πέτρινα γεφύρια, μήκους περίπου 250 και 300 μέτρων το καθένα. Το σημερινό Αιτωλικό ήταν γνωστό με την ονομασία «Ανατολικό», πιθανόν επειδή βρισκόταν ανατολικά του Αχελώου. Με αυτό το όνομα μάλιστα αναφερόταν και σε δημόσια έγγραφα. Ο Ισπανοεβραίος περιηγητής Βενεμιάν που επισκέφτηκε το 1153 μ.Χ. το νησί, το αναφέρει ως «Νατολικόν» παραλείποντας πιθανόν λόγω προφοράς το αρχικό «Α».

Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν από ψηλά μια ειδυλλιακή εικόνα, όμως αν πατάς τα πόδια σου στη γη, ίσως η θαλασσινή πολίχνη να μη σου κεντρίσει και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι όμως ότι, όσο και αν το Αιτωλικό προσπαθήσει να «εκσυγχρονιστεί», δύσκολα θα μπορέσει να κρύψει την αιώνια σχέση του με τη μάνα θάλασσα που είναι ολοφάνερη παντού. Οπου και να στρέψεις το βλέμμα, στη στεριά, στα απάνεμα αραξοβόλια, στα στενά σοκάκια, βλέπεις βάρκες, δίχτυα, άγκυρες, εξαρτήματα και σύνεργα που έχουν σχέση με το ψάρεμα και τις θαλασσινές ασχολίες των ανθρώπων.

...

Στη βόρεια πλευρά του νησιού έχει διαμορφωθεί μια πλατιά παραλιακή οδός-προκυμαία που κοσμείται από θεόρατους φοίνικες (!) και που δέχεται όλο τον φόρτο των οχημάτων που οδεύουν προς το λιμάνι του Αστακού. Ομως εσείς αξίζει να εξερευνήσετε –καλύτερα με τα πόδια– το εσωτερικό του οικισμού αναζητώντας σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι η μητροπολιτική εκκλησία της Παναγίας, όπου το 1824 έγινε η δίκη του αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωργίου Καραϊσκάκη, μετά τις κατηγορίες για προδοσία από τον δολοπλόκο Μαυροκορδάτο. Σε αυτή την εκκλησία ο ασθενής αλλά αγέρωχος Καραϊσκάκης όταν άκουσε την καταδικαστική απόφαση είπε το περίφημο: «Ωρέ Μαυροκορδάτε, εσύ με έγραψες σε ένα χαρτί την κατηγόρια, αλλά εγώ θα σ' τη γράψω εδώ, στο κούτελο»!

Σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης όπου παλιά λειτουργούσε ελαιοτριβείο, σήμερα θα δείτε να στεγάζεται το αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο. Κοντά στο νότιο λιμανάκι υπάρχει το αξιόλογο «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσω Κατράκη». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιηγήσεις στις γύρω από τον οικιστικό πυρήνα εξοχικές τοποθεσίες, αν βέβαια αγνοήσετε τα σκουπίδια που υπάρχουν σε πολλά σημεία της ακτής! Σε αυτές τις σύντομες εξορμήσεις θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε διάφορους παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος, αλλά και να χαλαρώσετε βυθίζοντας το βλέμμα σας σε κατάφυτα λουλουδιασμένα τοπία. Αν σας αρέσουν οι ψαρομεζέδες, τότε να ξέρετε ότι ήρθατε στο κατάλληλο μέρος, καθώς το Αιτωλικό φημίζεται για τα ψαγμένα του τσιπουράδικα-μεζεδοπωλεία, τα οποία σερβίρουν κυρίως τα θαλασσινά που αλιεύονται στη λιμνοθάλασσα. Παραδόξως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα ενδότερα της πόλης και όχι κοντά στη θάλασσα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα μαγαζιά «Μονόματος», «Μπότας» και «Χαραλαμπάκης» και για ψητά και μαγειρευτά το «Σούβλες».

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: