Σάββατο 22 Μαΐου 2010

bank run

"Ευτυχώς οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν το τραπεζικό και νομισματικό μας σύστημα, διότι αν το καταλάβαιναν, πιστεύω ότι θα γινόταν επανάσταση πριν ξημερώσει η αυριανή μέρα".
Henry Ford
Μια τέτοια δήλωση, από έναν τόσο πλούσιο άνθρωπο, ο οποίος παίζει σαφώς ρόλο, στην διαμόρφωση του τραπεζικού συστήματος, έχει αν μη τι άλλο ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ένα κίνημα ξεκινάει μέσα από τη blogoσφαιρα
Δεν γνωρίζουμε, ούτε αν θα πετύχει, ούτε αν θα υλοποιηθεί τελικά.
ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ - και αυτό εξαρτάται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ- ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΓΕΙ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ, από τους οποίους είναι εξαρτημενοί ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ & Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ

και το ακόμα σπουδαιότερο είναι ότι θα έχουμε χρησιμοποιήσει, ΤΟ ... ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΠΛΟ.
ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΧΡΗΜΑ

Η κίνηση ονομάζεται bank run και εδώ και εδώ, θα βρείτε αρκετές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες. (δυστυχώς και οι δύο είναι στα αγγλικά, - δεν τις βρήκα στα Ελληνικά - και επειδή περιέχουν τραπεζικούς και οικονομικούς όρους, θέλουν πολύ καλή γνώση αγγλικών, όμως ο αυτόματος μεταφραστής κάνει αρκετά καλή δουλειά).

Εν ολίγοις, το bank run υποστηριζει και στηρίζεται απλοϊκά, στο εξής (το απλοϊκά μην το παρεξηγήσετε, είναι η απολύτως σχετική λέξη) :
Εάν πάμε όλοι μαζί στις τράπεζες, την ίδια ημέρα, και ζητήσουμε να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας, ΤΟΤΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ, γιατί φυσικά δεν έχει τόσα πολλά αποθεματικά να πληρώσει όλους τους καταθέτες, και αυτό ΓΙΑΤΙ;
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΑΥΤΌ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ

Αυτό το video είναι πλήρως κατατοπιστικό για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο εξηγείται ότι ενώ είναι πανίσχυρο, ο τρόπος που είναι δομημένο το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο απέναντι σε τέτοιου είδους μαζικές επιθέσεις.



δείτε και άλλα σχετικά video εδώ & εδώ

Σας ξαναγράφω
ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΝ ΑΕΡΑ, ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Ως εκ τούτου η τράπεζα δανειστής, θα αναγκαστεί να προβεί είτε σε μαζικούς διακανονισμούς με συλλόγους πολιτών είτε να προχωρήσει σε ξεχωριστό με τον κάθε καταθέτη που ζητάει να κάνει ανάληψη διακανονισμό, άλλοτε προσφέροντας παραπάνω επιτόκιο ή χαρίζοντας οφειλές προκειμένου να μην αποσύρει τα χρήματά του.
Είτε στην μία, είτε στην άλλη περίπτωση, ο καταθέτης θα είναι από λίγο έως πολύ κερδισμένος (εφόσον επαναλαμβάνω, η απόσυρση των καταθέσεων γίνει μαζικά και το τραπεζικό σύστημα βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας).

Υπάρχει και αυτό το video που είναι αρκετά αναλυτικό και επεξηγηματικό



Μπορούμε άραγε να το κάνουμε;
Θα δούμε σε λίγες ημέρες
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

ο Δημοσιογράφος

3 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ είπε...

TO BINTEQKI AFAIRE8IKE TO 2o . MPOROYME NA TO BROYME POY8ENA?

Ανώνυμος είπε...

Δες εδώ:
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=50055385

''Μη ενεργοί Πολίτες'' είπε...

Με το 2ο video ούτε και εμείς δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Το ψάξαμε αλλά δεν βγάλαμε άκρη