Επιμήκυνση 11 ετών!
Ένα σύνθετο παιχνίδι εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες. Το Σάββατο το Reuters ενημέρωνε ό,τι ο κ. «blue eyes” Πώλ Τόμπσεν, εφέρετο να δηλώνει πως είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που χορήγησε το ΔΝΤ προς τη χώρα μας. Μια επιμήκυνση που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11 χρόνια! (να διευκρινίσουμε ο κ. Τόμπσεν αναφέρεται μόνο για το ποσοστό συμμετοχής του ΔΝΤ και όχι για το σύνολο του δανείου). Χθες, το θέμα που άνοιξε ο κ. Τόμπσεν έγινε είδηση παντού (http://www.antinews.gr/?p=73591).
Υστερα, βγήκαν οι γνωστοί κονδυλοφόροι του συστήματος και λίγο – πολύ μας εμφανίζουν το σενάριο της επιμήκυνσης ως «επίτευγμα του κ. Παπανδρέου»! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία Παπανδρέου
Με την επέκταση της κρίσης και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταρρίπτεται το βασικό πολιτικό επιχείρημα του κ. Παπανδρέου ότι η κρίση ήταν ελληνική.
Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και έχοντας μια ασθενή οικονομία, χτυπήθηκε έντονα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις γνωστές ανεύθυνες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και των υπουργών του και τον εγκληματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και το πρώτο πεντάμηνο του 2010.Μην τα επαναλάβουμε, είναι γνωστά.
Το άλλο επιχείρημα του κ. Παπανδρέου ήταν ότι την κρίση δημιούργησαν οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις! Η Πορτογαλία και η Ισπανία (η τελευταία με το θηριώδες ποσοστό ανεργίας στο 20%) σοσιαλιστικές κυβερνήσεις έχουν!
Το τρίτο επιχείρημα του κ. Παπανδρέου ήταν ότι θα μας «έβγαζε» από την κρίση το 2013! Τώρα θα πανηγυρίζουν που θα είμαστε υπό ομηρία μέχρι το 2020!
Η επιμήκυνση είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας
Κατ’ αρχήν η συζήτηση για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου (που αυτομάτως συνεπάγεται αύξηση του επιτοκίου και παράταση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας) αποτελεί ομολογία ότι το σημερινό χρονοδιάγραμμα απέτυχε.
Και απέτυχε επειδή:
α) οι στόχοι του ήταν εξ υπαρχής ανέφικτοι.
β) τα ληφθέντα μέτρα ήταν προς την λάθος κατεύθυνση
γ) η κυβέρνηση μας απεδείχθη ανίκανη να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Είτε επειδή συνέβησαν όλα αυτά μαζί, που είναι και η πιθανότερη εξήγηση!
Ποιοι είναι υπέρ;
Θιασώτης της επιμήκυνσης είναι ο κ. Στρός Κάν. Λογικό. Από τη στιγμή που προβάλλει ως φαβορί για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν θέλει να χρεωθεί την αποτυχία της Ελλάδος. Θα τσαλάκωνε το προφίλ του!
Προφανώς την επιμήκυνση επιθυμεί και ο κ. Παπανδρέου γιατί ξέρει ( αν δεν ξέρει, θα του το έχουν πεί) ό, τι τα νούμερα δεν βγαίνουν και τα μέτρα που πρέπει να λάβει τα επόμενα χρόνια θα αποξενώσουν το ΠΑΣΟΚ από τον σκληρό κομματικό του πυρήνα. Η κατάσταση και στο εσωτερικό του Κινήματος και κυρίως στην κοινωνία είναι εκρηκτική.
Δεν θα έλεγε όχι ούτε η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη, για να διευκολύνει έναν πιστό της φίλο.
Ποιοι αντιδρούν;
Κατ’ αρχήν φαίνεται να αντιδρά η κα Μέρκελ.
Ο προφανής λόγος είναι ότι αν αρχίσουν τις εκπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα «χαλαρώσει» και το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πιθανότατα θα εκτροχιαστεί.
Δεύτερον, γιατί νομίζει ότι θα σταλούν λάθος μηνύματα και στις άλλες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με δημοσιονομικά ελλείμματα.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που δεν τον ομολογούν: μάλλον δεν θέλουν να έχουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ στην αυλή της Ευρώπης.
Ποιος θα κερδίσει;
Σε πρώτη φάση φαίνεται να κερδίζει η ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει.
Όμως, μια περαιτέρω δραματική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδος, την οποία κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει, (ήδη μιλάνε για ένα εκατομμύριο ανέργους το 2011) θα τινάξει το πρόγραμμα στον αέρα και θα προκαλέσει βίαιες κοινωνικές εκρήξεις που πιθανότατα θα επεκταθούν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας. Αυτό δεν το θέλει κανένας!
Η κα. Μέρκελ, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την τήρηση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος. Ξέρει, όμως ότι αυτό είναι αδύνατο. Απλώς, όπως και την Ανοιξη, πρέπει να δικαιολογηθεί και στο εσωτερικό της χώρας της.
Τελικά, εύκολα ή δύσκολα θα συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, (σε πρώτη φάση μόνο για το ποσό της συμμετοχής του ΔΝΤ).
Όμως, το Μνημόνιο θα παραμένει, όπως και οι έλεγχοι της τροϊκας.
Επιμήκυνση και εκλογές:
Η επιμήκυνση, λοιπόν, θα γίνει. Το θέμα είναι πότε; Γιατί με το πότε συναρτώνται και πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Παπανδρέου, παράλληλα, ζητάει παρασκηνιακά και κάποια τροποποίηση (χαλάρωση) των στόχων του Μνημονίου, χωρίς προς το παρόν να βρίσκει ανταπόκριση.
Γιατί; Γιατί προφανώς θέλει να αξιοποιήσει την επιμήκυνση για να προσφύγει σε εκλογές. Τι εννοώ; Ο πρωθυπουργός, όταν συμφωνηθεί η επιμήκυνση, θα επιχειρήσει, με μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα που θα στρώσει το έδαφος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Κώστας Ροδινός
Υ.Γ. Βλέποντας την προθυμία με την οποία συντάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης και χώρες της ευρωζώνης, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ: μήπως τελικά το παιχνίδι ήταν στημένο;
Εθεσαν την τριετία ως απώτερη προθεσμία αποπληρωμής του δανείου (γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν πρακτικά αδύνατον) για να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου;
Και τώρα που τα μέτρα επεβλήθησαν μας «χρυσώσουν το χάπι» παρατείνοντας την διάρκεια αποπληρωμής, αλλά ουσιαστικά διατηρώντας τον έλεγχο επί της χώρας;
Το ερώτημα είναι αν σ’ αυτό το παιχνίδι συναίνεσε, εκών – άκων, ο κ. Παπανδρέου;
http://www.antinews.gr/?p=73683
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου