Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ «Κίνδυνος για την υγεία των πολιτών από την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ»



Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ                                                      4-9-2012
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
«Κίνδυνος για την υγεία των πολιτών
από την κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ»

Η δημιουργία και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί άλλο ένα μνημονιακό «Βατερλό» με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού.
Περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων βρίσκονται όμηροι ενός συστήματος με λιγότερους γιατρούς, μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για φάρμακα και εξετάσεις, πληρώνοντας αδρά ακόμα και το τηλεφωνικό κλείσιμο ενός ραντεβού.
Ο ΕΟΠΥΥ, με ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2012 πάνω από 2 δις και διπλάσιο ποσό σε συσσωρευμένα χρέη, οδηγείται με βεβαιότητα σε χρεοκοπία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων.  Οι επικείμενες κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο την κατάρρευσή του.
Οι συνεταίροι της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, αφού υπηρετούν πιστά την πολιτική της πάση θυσία περικοπής των δημόσιων δαπανών υγείας.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν κατ’ επανάληψη αθετήσει τις όποιες υποσχέσεις τους για επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού, είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ταλαιπωρία που θα υποστούν για μια ακόμη φορά οι συμπολίτες μας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ η εξασφάλιση του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης για όλους σε αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας αποτελεί προτεραιότητα. Η πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα δεν μπορεί να μπαίνει υπό αμφισβήτηση.
Η επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις και η αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων αξιοποιώντας και τη δυνατότητα του συμψηφισμού χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και τους λειτουργούς της υγείας, αποτελούν άμεσα και αναγκαία μέτρα.
Η πειθήνια στις καταστροφικές μνημονιακές επιλογές συγκυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να δώσει λύσεις. Προειδοποιούμε πως οποιαδήποτε απόπειρα να «αξιοποιηθεί» η χρηματοδοτική ασφυξία του συστήματος υγείας για να επιβαρυνθούν άμεσα οι ασθενείς για υπηρεσίες και φάρμακα θα μας βρει κατηγορηματικά αντίθετους.
Μόνο η ανάπτυξη ενός κινήματος υπεράσπισης του δικαιώματος στην υγεία, στο οποίο θα συναντηθούν οι εργαζόμενοι στην υγεία με όλο το λαό,  μπορεί να ανατρέψει τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές.
  
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: