ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΠΑΛΙΔΗ
Η λατινική ονομασία του δέντρου είναι Eucalyptus globules L. (Ευκάλυπτος ο σφαιρικός)
Ο ευκάλυπτος είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτώδη και στην οικογένεια των Μυρτοειδών. Περιλαμβάνει 550 περίπου είδη μεγάλων ως επί το πλείστον δέντρων που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους.
Τα φύλλα του είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο. Ο καρπός είναι κάψα που περιβάλλεται από μία θήκη και περιέχει πολλά μικρά σπόρια ενώ τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο. Τα φύλλα πολλών ειδών περιέχουν ένα έλαιο γνωστό και ως ευκαλυπτέλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική σε διάφορα σπρέι κατά της ρινικής καταρροής. Από τον κορμό κάποιων άλλων ειδών λαμβάνεται η ρητίνη, χρήσιμη στη βυρσοδεψία και στη...φαρμακευτική. Τα δέντρα είναι ψηλά και μπορούν να φτάσουν σε ύψος και τα 90 μέτρα και η περιφέρεια του κορμού τα 8 μέτρα. Είναι τα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά.
Ο φλοιός του ευκαλύπτου έχει χρήσεις στη βυρσοδεψία, ενώ το ξύλο του, επειδή έχει την ιδιότητα να είναι σκληρό και στερεό, έχει χρήσεις στη ναυπηγική σε βαριές και ελαφριές κατασκευές, στην κατασκευή αποβάθρων, στη γεφυροποιία, σε τηλεγραφικούς στύλους και σε οικοδομές. Στην Αυστραλία χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σε αναδασώσεις γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ενώ παράλληλα δεν είναι ευαίσθητος στις διάφορες ασθένειες.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Ευκάλυπτος ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus) που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Ο ευκάλυπτος εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.
Ο ευκάλυπτος κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασµανία. Υπάρχουν πάνω από 700 διαφορετικά είδη ευκαλύπτου αλλά µόνο 500 δίνουν κάποιον τύπου αιθέριου ελαίου και µόνο 50 φυτρώνουν στις παράλιες χώρες της Μεσογείου. Το αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωµατοθεραπεία εξάγεται από τον ευκάλυπτο της Αυστραλίας
Πολλαπλασιασμός
Οι ευκάλυπτοι πολλαπλασιάζονται με σπόρους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς την προέλευση των σπόρων για να έχει φυτά καλά εγκλιματισμένα. Τα καλύτερα αποτελέσματα πετυχαίνονται με τη χρησιμοποίηση σπόρων από φυτά που καλλιεργούνται σε κλίμα όμοιο μ’εκείνο της νέας καλλιέργειας. Οι καρποί σε σχήμα κάψας ωριμάζουν μόνο ένα χρόνο μετά την ανθοφορία. Στη συνέχεια οι συγκομισμένοι καρποί διατηρούνται σε στεγνό περιβάλλον όπου θα ανοίξουν. Η σπορά πραγματοποιείται για τα ανθεκτικά είδη τον Φεβρουάριο –Μάρτιο. Χρησιμοποιούνται κασόνια γεμάτα με το κατάλληλο μείγμα για σπόρους ή με οποιοδήποτε άλλο ελαφρό μείγμα και καλύπτονται με τζάμια ή άλλα υλικά.
Ζωικοί εχθροί και ασθένειες
Οι νεαροί βλαστοί μπορούν να προσβληθούν από ψύλλες που τρέφονται από το χυμό και αφήνουν μια άσπρη κηρώδη ουσία. Τα φύλλα προπάντων τα νεαρά μπορούν να παρουσιάσουν παραμορφώσεις και να ξεραθούν. Το παράσιτο αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με προϊόντα που έχουν σαν βάση το θερινό πολτό. Οι πιο συχνές ασθένειες είναι η σήψη του λαιμού στα φυτά που μόλις έχουν βλαστήσει και η μολύβδωση στα ενήλικα δέντρα. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για έναν μύκητα που προσβάλλει το φυτό σε κακές συνθήκες καλλιέργειας όπως η παρουσία λιμνάζοντας νερού : οι ρίζες σαπίζουν και τα στελέχη με τα φύλλα αρχίζουν να ξεραίνονται από την βάση. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση της ασθένειας αυτής και πρέπει να ξεριζώνονται τα άρρωστα φύλλα.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ευκάλυπτου
Ο Ευκάλυπτος ή Eucalyptus globulus είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα γιατί διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή. Προστατεύει από ασθενείς ιούς, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ως γενετικό τονωτικό.
Η εισπνοή των αναθυµιάσεων του ελαίου από ευκάλυπτο έχει αντισηπτική και καθαριστική δράση.
Θεραπευτικές εφαρμογές.
Αιώνες τώρα χρησιµοποιείται για εντριβές στο στέρνο, για να βελτιώσει την αναπνοή σε κρυολογήµατα και ιγµορίτιδες και είναι εξαίρετο αντιπυρετικό. Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, βαλσαµικό και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις προσβολές άσθµατος το ευκαλυπτέλαιο σταµατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων. Καταπραΰνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέµατα), τη γρίπη, τη φυµατίωση.
Επίσης ιδανικό για τη θεραπεία της ιγµορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής, και της ρινοφαρυγγίτιδας.
Είναι καλό για τη διάρροια, τις κυστίτιδες και ρευµατοειδή αρθρίτιδα. Έχει υπογλυκαιµική δράση γι’ αυτό είναι χρήσιµο στους διαβητικούς. Στο δέρµα ιδιαίτερα καλό για δερµατοπάθειες µε φαγούρα, ψωρίαση, έκζεµα, ακµή. Επίσης καλό για πληγές, έλκη, πυόρροια και ελαφρά εγκαύµατα.
Κρυολόγημα
Για να καταπολεμήσετε ένα κρυολόγημα, κάντε εντριβές στο στήθος με αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου. Σε 5 ml αμυγδαλέλαιο βάζουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου και κάνουμε εντριβή.
Το ίδιο αποτελεσματικό είναι να βάλετε το κεφάλι του πάνω από μία κατσαρόλα με νερό βραστό που αχνίζει, στο οποίο θα έχετε ρίξει προηγουμένως φύλλα ευκαλύπτου.
Η κλασική συνταγή της γιαγιάς για το κρυολόγημα που πάντα φρόντιζε να βράζει δίπλα μας τα φύλλα του, ώστε να καθαρίσει την ατμόσφαιρα και να μοσχοβολήσει το δωμάτιο ανακουφίζοντας μας από τον δυνατό, ξηρό βήχα, και μετριάζοντας τη δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας. Εκτός από αυτή του την ιδιότητα όμως ο ευκάλυπτος είναι ένα εξαιρετικά γευστικό βότανο.
Αιθέριο έλαιο
Το αιθεριο ελαιο του Ευκαλυπτου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για το άσθμα, το βήχα, το συνάχι, την ιγμορίτιδα, τη φαρυγγίτιδα, τις μεταδοτικές ασθένειες, τη βρογχίτιδα, τις μολύνσεις του δέρματος, τους ρευματισμούς. Επίσης το άρωµα των αιθέριων ελαίων του απωθεί τα έντοµα (όπως μύγες και κουνούπια) για αυτό και μερικοί τον φυτεύουν στον κήπο του σπιτιού τους.
enallaktikidrasi.com
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 17 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου