Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν μικροσκοπικές ζωντανές μηχανές, ένα είδος βιολογικού ρομπότ που μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει διάφορες εργασίες, από το να μεταφέρει φάρμακα μέσα στο σώμα μέχρι να καθαρίζει τοξικά απόβλητα στο περιβάλλον.
Οι τεχνητοί βιολογικοί οργανισμοί (οι οποίοι ονομάστηκαν xenobots) δημιουργήθηκαν από ζωντανά κύτταρα που ελήφθησαν από έμβρυα βατράχων, σχεδιάστηκαν σε υπερυπολογιστή και στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν σε τελείως νέες μορφές ζωής μήκους μερικών χιλιοστών. Μπορούν να κινηθούν μόνα τους προς ένα στόχο και να αυτοθεραπευθούν μετά από ένα κόψιμο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ρομποτικής Τζόσουα Μπόνγκαρντ του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). «Πρόκειται για καινοτόμες έμβιες μηχανές. Δεν είναι ούτε παραδοσιακά ρομπότ, ούτε οποιοδήποτε γνωστό είδος ζώου. Είναι μια νέα κατηγορία δημιουργήματος: ένας ζωντανός προγραμματιζόμενος οργανισμός», δήλωσε ο ...Μπόνγκαρντ.
«Μπορούμε να φανταστούμε διάφορες χρήσιμες εφαρμογές αυτών των έμβιων ρομπότ, τις οποίες άλλες μηχανές δεν μπορούν να κάνουν, όπως αποστολές σε περιβάλλοντα μολυσμένα με ραδιενέργεια, συλλογή μικροπλαστικών από τους ωκεανούς ή εργασία καθαρισμού του εσωτερικού των αρτηριών από την αθηρωματική πλάκα», δήλωσε ο Μάικλ Λέβιν, διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ταφτς όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μερικοί τεχνητοί οργανισμοί, όμως τώρα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «σχεδιάστηκαν τελείως βιολογικές μηχανές από το μηδέν». Ένας ειδικός εξελικτικός αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε να δημιουργηθούν και να δοκιμαστούν χιλιάδες υποψήφια προσχέδια για νέες μορφές ζωής, ώσπου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή. Ένας υπερυπολογιστής -με την καθοδήγηση του αλγόριθμου- συναρμολόγησε ξανά και ξανά μερικές εκατοντάδες προσομοιωμένα κύτταρα, δημιουργώντας διάφορες δοκιμαστικές μορφές και σχήματα σώματος.
Αφού τελικά επιλέχθηκε το σχέδιο δημιουργίας, χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη βλαστικά κύτταρα από τα έμβρυα των αφρικανικών βατράχων Xenopus laevis (εξ ου και το όνομα xenobot), τα οποία με τη βοήθεια μικροσκοπίου συνενώθηκαν με βάση το προτεινόμενο σχέδιο του υπολογιστή. Δημιουργήθηκαν έτσι μορφές ζωής που δεν υπάρχουν στη φύση και οι οποίες είναι σε θέση να κινούνται μόνες τους.
Όπως μερικά ζώα στη φύση μπορούν να αναγεννήσουν τα κομμένα μέρη τους, έτσι και το xenobot μπορεί μόνο του να αποκαταστήσει την ακεραιότητα του. «Κόψαμε το βιολογικό ρομπότ σχεδόν στη μέση, όμως αυτό ξανακόλλησε τα δύο μέρη του και συνέχισε να προχωρά. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι τυπικές μηχανές», ανέφερε ο Μπόγκαρντ.
«Από κυτταρική και γενετική άποψη τα xenobots είναι βάτραχοι. Το DNA τους προέρχεται κατά 100% από βατράχους, παρόλα αυτά δεν είναι βάτραχοι. Οπότε αναρωτιέται κανείς, τι άλλο αυτά τα κύτταρα μπορούν να φτιάξουν», δήλωσε ο Λέβιν.
Η πρωτοποριακή έρευνα χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος «Μηχανές Δια Βίου Μάθησης» από την πανταχού παρούσα Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, η οποία προφανώς διαβλέπει και στρατιωτικές εφαρμογές.
Ένα χιουμοριστικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, που έχει σκοπό να σχολιάζει την καθημερινότητά μας, τα έργα και τις ημέρες μας, με οδηγό τη σάτιρα, και το "ιδιόμορφο" χιούμορ των συντακτών του.
Αιτωλικό: ''Μη Ενεργοί Πoλίτες''
H ελεύθερη έκφραση της γνώμης είναι μία από της αρχές της Δημοκρατίας. Μια ελευθερία που κάποιοι, μη μπορώντας να την ανεχτούν, προσπαθούν να τη ''φιμώσουν''. Ο σκοπός του blog -είναι να εκφράζει αυτό που κάποιοι δεν τολμούν ελεύθερα να πουν. Όποιος θέλει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του μπορεί να επικοινωνεί με το Blog στο email:
Θρήνος στην Αμφιλοχία για τον θάνατο του 27χρονου
-
Σε τραγωδία εξελίχθηκε το τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες
της Κυριακής, 22 Δεκεμβρίου, στην Αμφιλοχία, όταν ένας 27χρονος άνδρας
έχασε τη ...
Μήνυμα στον Πορτοσάλτε!
-
Στοχοποίηση, ασυλία, Βούλτεψη, δημοκρατία, Βελόπουλος, ψέματα &
δεοντολογία! Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, εστιάζει σε ένα κρίσιμο ζήτημα που
αφορά τη δημοσι...
Η ιστορία των βραβείων Ig Nobel
-
Τα Ig Nobel είναι μία παρωδία των βραβείων Νόμπελ. Απονέμονται από το 1991,
για να τιμηθούν τα επιστημονικά επιτεύγματα που μας κάνουν πρώτα να
γελάσουμε κ...
Απο τούδε και στο εξής...
-
*ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ therapeftis.eu*
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να
αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας...
Πρόταση στους αγρότες για άνοιγμα των δρόμων!
-
Ξεκαθαρίζουμε εξ’ αρχής ότι οι ίδιοι οι αγρότες είναι αυτοί που θα πάρουν
τις αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Ξεκαθαρίζουμε ότ...
ΤΡΟΚΤΙΚΟ??? ΠΑΡΟΝ!!! ( έτσι απλά...)
-
Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε ουσιαστικά η τελευταία
ανάρτηση...
Λάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, άλλα με περισσότερο
ρο...
Η παντοτινή παρουσία του Θεού στη χριστιανική ζωή
-
Η παντοτινή παρουσία του Θεού στη χριστιανική ζωή (Κυριακή Προ
Χριστουγέννων) Πρωτοπρ. Ιωάννου Γκιάφη Πολιτικού Επιστήμονος-Θεολόγου
Προϊσταμένου Ι. Ν. Αγ...
Φαινόμενα «υπερτουρισμού» στο Άγιον Όρος
-
Είναι πέντε το πρωί και στην κορυφή του Άθω δεν έχει χαράξει. Στο λιμανάκι
της Ουρανούπολης ανθρώπινες φιγούρες ξεπροβάλλουν στο μισοσκόταδο από τα
δρομάκ...
ΣΕΙΣΜΟΣ… Τρέμει η γη… κι η Τριχωνίδα κλαίει!!!
-
*ΣΕΙΣΜΟΣ… ΚΙ ΕΔΩ… ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ!!!*
*Τρέμει η γη… κι η Τριχωνίδα κλαίει!!!*
*ΕΓΡΑΨΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ… Στίχους με θέμα το σεισμό… (Ποτέ σεισμοί… Φυσικά
φαινόμεν...
Η "Δούκισσα" του ΠΑΣΟΚ υποβαθμίστηκε
-
Το ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές δείχνει να έχει
πάρει τα πάνω του… Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από θέση ισχύος πλέον ανακάτεψε την
τρά...
“Παραδοσιακή ριβανή από τα χωριά του Βάλτου”
-
Ένα γλυκό που φτιάχνεται παντού, αλλά σε κάθε τόπο με τον δικό του μοναδικό
τρόπο...
Την περίοδο των γιορτών, στις επισκέψεις μας σε σπίτια συγγενών και...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου