Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

«Μάλλον ζούμε σε Μάτριξ»: Φυσικός στην Βρετανία λέει πως έχει στοιχεία






Γράφει η Daily Mail από την δική της οπτική γωνία:

Ο Μέλβιν Βόψον, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ισχυρίζεται ότι μπορεί να είμαστε χαρακτήρες σε έναν προηγμένο εικονικό κόσμο!!!

Ισχυρίζεται ότι η φυσική συμπεριφορά των πληροφοριών στο σύμπαν μας μοιάζει με την διαδικασία διαγραφής ή συμπίεσης κώδικα από υπολογιστή – μια ένδειξη που ίσως οι μηχανές ελπίζουν ότι δεν θα παρατηρήσουμε.

...

Ο καθηγητής Vopson έχει ήδη προειδοποιήσει για μια επικείμενη «πληροφοριακή καταστροφή», όταν ξεμείνουμε από ενέργεια για να διατηρήσουμε τεράστιες ποσότητες ψηφιακών πληροφοριών.

«Οι μελέτες μου δείχνουν μια παράξενη και ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι δεν ζούμε σε μια αντικειμενική πραγματικότητα και ότι ολόκληρο το σύμπαν μπορεί να είναι απλώς μια εξαιρετικά προηγμένη προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας», είπε ο καθηγητής Vopson.

Πέρυσι, ο ακαδημαϊκός καθιέρωσε έναν νέο νόμο της φυσικής, που ονομάζεται «δεύτερος νόμος της δυναμικής της πληροφορίας» για να εξηγήσει πώς συμπεριφέρονται οι πληροφορίες.

Ο νόμος του καθιερώνει ότι η «εντροπία» ή διαταραχή, σε ένα σύστημα πληροφοριών μειώνεται αντί να αυξάνεται.

Αυτός ο νέος νόμος προκάλεσε κάπως έκπληξη, επειδή είναι το αντίθετο του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής που καθιερώθηκε στη δεκαετία του 1850!

Όπως αποδεικνύεται, ο δεύτερος νόμος της πληροφορικής εξηγεί τη συμπεριφορά των πληροφοριών με τρόπο που ο παλιός νόμος δεν μπορεί.

«Ο δεύτερος νόμος της πληροφορικής απαιτεί την ελαχιστοποίηση του περιεχομένου πληροφοριών που σχετίζεται με οποιοδήποτε γεγονός ή διαδικασία στο σύμπαν», είπε στην MailOnline.

«Για να το θέσω απλά, όλα φαίνεται να εξελίσσονται σε μια κατάσταση ισορροπίας όπου το περιεχόμενο πληροφοριών είναι ελάχιστο. Τέτοια συμπεριφορά θυμίζει πλήρως τους κανόνες που εφαρμόζονται στις γλώσσες προγραμματισμού και την κωδικοποίηση υπολογιστών.  Η προσομοίωση ενός υπερσύνθετου σύμπαντος όπως το δικό μας θα απαιτούσε έναν ενσωματωμένο μηχανισμό βελτιστοποίησης και συμπίεσης δεδομένων, προκειμένου να μειωθεί η υπολογιστική ισχύς και οι απαιτήσεις αποθήκευσης δεδομένων για την εκτέλεση της προσομοίωσης. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε μέσω εμπειρικών στοιχείων γύρω μας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεδομένων, των βιολογικών συστημάτων, των ατομικιστικών συστημάτων, των μαθηματικών συμμετριών και ολόκληρου του σύμπαντος.  Αυτό αποκαλύπτει ο δεύτερος νόμος της πληροφορικής, επομένως ένα λογικό συμπέρασμα είναι ότι, ενώ δεν δίνει μια σίγουρη απόδειξη, σίγουρα στηρίζει την θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Vopson, η συμμετρία που παρατηρούμε στον καθημερινό κόσμο, όπως πεταλούδες ή λουλούδια ή αστερίες, υποστηρίζει τη θεωρία της προσομοίωσης.  Τα ευρήματά του δείχνουν ότι η υψηλή συμμετρία αντιστοιχεί στη χαμηλότερη κατάσταση εντροπίας πληροφοριών, εξηγώντας πιθανώς την κλίση της φύσης προς αυτήν. 

«Όλη η βιολογική ζωή παρουσιάζει κάποια μορφή συμμετρίας, όλα τα στερεά και οι κρύσταλλοι έχουν συμμετρίες, τους νόμους της φυσικής κ.λπ.», είπε στο MailOnline και κατέηξε: «Το σύμπαν έχει αυτόν τον ενσωματωμένο μηχανισμό για την βελτιστοποίηση του υπολογισμού των πάντων. Η συμμετρία είναι ο καλύτερος τρόπος βελτιστοποίησης ή απόδοσης του ψηφιακά κατασκευασμένου κόσμου και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε συμμετρίες παντού και όχι ασυμμετρίες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: