Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Διογένης: 11 αποφθέγματα ενός φιλοσόφου «ροκ σταρ»





«Διογένης ο Κυνικός» θα έχετε ακούσει το όνομά του θα έχετε μάθει για την «ενοχλητική» ύπαρξή του και θα τον εχετε θαυμάσει, έστω και στα κρυφά που τόλμησε να μην επιθυμήσει την κοινωνική αποδοχή.

Ο φιλόσοφος Διογένης, ένας άνθρωπος που δεν έδινε καμία σημασία στο να προσαρμοστεί. Γνωστός ως το αυθεντικό «κακό παιδί» της φιλοσοφίας, ο Διογένης δεν ήταν εδώ για τους αποπνικτικούς κανόνες και τις κοινωνικές προσδοκίες μας. Ας βουτήξουμε στα βάθη της τολμηρής κοσμοθεωρίας του και ας πασπαλίσουμε μερικά από τα καυτά αποφθέγματά του.

...

Ο Διογένης ο κυνικός καταγόταν από τη Σινώπη, ένα μέρος που πιθανώς δεν ήξερε τι το χτύπησε όταν αυτός ο ελεύθερος πυροτεχνουργός ήρθε στην πόλη γύρω στο 412 π.Χ.. Απορρίπτοντας τα κοινωνικά πρότυπα, ο Διογένης περιφερόταν στην Αθήνα σχεδόν γυμνός, λες και τα ρούχα ήταν για τους κοινούς θνητούς. Θεωρούσε τον εαυτό του πολίτη του κόσμου, καθιστώντας την ανάγκη για ιδιοκτησία και μόνιμη διεύθυνση εντελώς άσκοπη. Ο Διογένης είχε το χάρισμα να αμφισβητεί το status quo και να χρησιμοποιεί μια υγιή δόση ευφυΐας για να ταρακουνήσει τα πράγματα. Πίστευε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν σύμφωνα με τη φύση και όχι να είναι σκλάβοι των κοινωνικών προσδοκιών. Είτε χρησιμοποιούσε ένα φανάρι για να αναζητήσει έναν τίμιο άνθρωπο είτε ντρόπιαζε δημόσια τις υποκρισίες της κοινωνίας, ο Διογένης ενσάρκωνε ένα μοναδικό μείγμα ασέβειας και σοφίας.

Πίεσε τα όρια, αναστάτωσε τα πρότυπα και μας άφησε μια συλλογή από αποφθέγματα που είναι τόσο αιχμηρά όσο και το πνεύμα του. Αν αισθάνεστε ότι είστε υπερβολικά αλυσοδεμένοι από τις κοινωνικές συμβάσεις, πάρτε μια σελίδα από το βιβλίο του Διογένη και φιλοσοφήστε λίγο ξεδιάντροπα στο φως του ήλιου – ή στο φως του φεγγαριού, εμείς δε θα σας κρίνουμε.

 Διογένης: 10 αποφθέγματα από το εγχειρίδιο του άναρχου:

  1. Όταν είναι κανείς νέος, είναι πολύ νωρίς. Όταν είναι γέρος, είναι πολύ αργά.
  2. Βλέπω πολλούς να ανταγωνίζονται και να τρέχουν εδώ κι εκεί, δεν βλέπω όμως κανένα να αγωνίζεται για την απόκτηση της αρετής.
  3. Απο τα άγρια θηρία πιο επικίνδυνος είναι ο συκοφάντης και απο τα ήμερα ο κόλακας.
  4. Η στάση απέναντι στην εξουσία πρέπει να είναι ίδια με τη στάση απέναντι στη φωτιά: να μην στέκεσαι ούτε πολύ κοντά , για να μην καείς, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσεις.
  5. Η φιλοσοφία μου χάρισε την ετοιμότητα να αντιμετωπίσω οποιαδήποτε στροφή της μοίρας.
  6. Όταν κατηγόρησαν τον Διογένη ότι τα πίνει στο καπηλειό, απάντησε: «και στο κουρείο, κουρεύομαι
  7. Το κάλλιστο απόκτημα του ανθρώπου είναι το θάρρος της γνώμης του.
  8. Το φτωχικό δείπνο δεν κάνει τους ανθρώπους να παραφέρονται.
  9. Ο κόσμος ευημερεί όταν οι βασιλιάδες φιλοσοφούν και οι φιλόσοφοι βασιλεύουν,
  10. “Γιατί δεν μαστιγώνουμε τον δάσκαλο όταν ο μαθητής συμπεριφέρεται άσχημα;”
  11. “Αν μπορούσα να ήμουν κάτι άλλο, θα ήμουν γλάρος… να πετάω πάνω απ’ όλα και να χέζω πάνω σ’ αυτούς που το αξίζουν”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: