Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Της μίζας το κάγκελο για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Περιφέρειας, μαύρες πλερέζες για Φαρμάκη, Μαυρομάτη και Διαμαντόπουλο


Μεγάλη νίκη σημείωσε το επιτελείο του Φαρμάκη (Περιφερειάρχης ουάου !!! ) μαζί με τον δήμαρχο του ιερού Ραδιομεγάρου Μεσολογγίου και με όλη την κουστωδία των βολευτών και μη, του νομού Αιτωλ/νίας, όσων αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδίαζε η τοπική αυτοδιοίκηση στη περιοχή του Πόλντερ στο Μεσολόγγι.

Το ερώτημα που μας έρχεται χωρίς μεγάλη προσπάθεια είναι, μιας και όλοι ήθελαν αυτό το ενεργειακό πάρκο, μιας και όλοι το επιθυμούσαν διακαώς, μιας και όλοι είχαν συντονιστεί για την υλοποίησή του… τότε για ποια νίκη μιλάμε και κυρίως ενάντια σε ποιόν ;;;



Για όσους δεν είναι μυημένοι στη τραγική ιστορία του πάρκου, επιγραμματικά αναφέρουμε ότι είναι το πάρκο όπου θα κατασκευάζονταν με χρήματα της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και θα τροφοδοτούσε με δωρεάν ρεύμα όλα τα κρατικά και δημοτικά κτήρια της Περιφέρειας συν τα ΤΟΕΒ (αντλιοστάσια κλπ), με δωρεάν ρεύμα, όσο ρεύμα θα περίσσευε, θα ελάφρυνε τους λογαριασμούς ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά δημοτών.

...

Μέτοχοι αυτής της ενεργειακής κοινότητας είναι όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας σε όλα τα Περιφερειακά διαμερίσματα δηλ. Αιτωλ/νία, Αχαία, Ηλία.

Το όλο σχέδιο όμως έπασχε και έπασχε από τη δεξιά τσέπη των κυρίων που θέλουν να λένε ότι μας εκπροσωπούν.

Από πού θα έπεφτε η μίζα και μάλιστα σε καθημερινή βάση και όχι μια και έξω από τη προμήθεια υλικών και εγκατάστασης ;

Τη λύση ανάλαβε να δώσει το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο αντιπρότεινε τη δημιουργία ιδιωτικών εταιρειών που θα κατασκεύαζαν το φωτοβολταϊκό πάρκο με χρήματα του δημοσίου και θα πουλούσαν το ρεύμα στις δημόσιες υπηρεσίες και δομές, με τιμή έκπληξη … μόνο 50% ποιο πάνω από τη τρέχουσα της αγοράς.

Χαράς ευαγγέλια για τους τυχοδιώκτες της Περιφέρειας και των δήμων, σαμπάνιες άνοιγαν οι… Φαρμάκης, Μαυρομάτης, Διαμαντόπουλος και λοιποί συγγενείς.

Όταν μάλιστα έμαθαν ότι το Υπουργείο αποφάσισε να κάνει υποχρεωτική την αγορά μπαταριών για την αποθήκευση της περισσευούμενης παραγόμενης ενέργειας, τότε είναι που όλοι πέταξαν μάσκες, περουκίνια και κάθε λογής κάλυψη – απόκρυψη.

Άλλος έτρεχε προς Μπέρεκ, άλλος για Γιούκαρ και άλλος για Ντούρασελ , διότι όπως είναι γνωστό, αυτή συνεχίζει να αποδίδει, όταν οι άλλες σταματούν.

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα, τι θα έλεγαν στο κόσμο και στα ΤΟΕΒ της περιοχής για την αλλαγή πλεύσης της επένδυσης;

 Εκεί που θα το είχαμε τσάμπα το ρεύμα, τώρα θα πληρώναμε τα διπλά και θα είχαμε και υποχρεωτικά μπαταρίες… από εταιρείες που θα έδωναν τη μεγαλύτερη μίζα για τους διοικούντες μας !!!  

Αμέσως ο Φαρμάκης και οι δήθεν θιγμένοι δήμαρχοι, δημιούργησαν επιτροπή η οποία θα διεκδικούσε τα δίκια μας.

Περιττό να πούμε ότι αυτή η επιτροπή ποτέ δε λειτούργησε και έπαιξε το ρόλο του Δούρειου Ίππου απέναντι στη κοινωνία που περίμενε το φωτοβολταϊκό στο Πόλντερ.

 Στο Υπουργείο, το μόνο που συζητούνταν, ήταν η μοιρασιά των ποσοστών από τις μίζες, μεταξύ υψηλών προσώπων της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Περιφέρειας με τους δημάρχους.

Είχαμε και επίσκεψη από τη Σδούκου του Υπουργείου στη Περιφέρεια, όπου εκεί καταφανέστατα ο Περιφερειάρχης τάχθηκε υπέρ του πάρκου με τις μπαταρίες  και στο ιερό Ραδιομέγαρο από εκπρόσωπο της Περιφέρειας κ. Μπλέτσα, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει το σώμα, ότι το σχέδιο Απόλλων της κυβέρνησης, συνέφερε καλύτερα από το φωτοβολταϊκό της Περιφέρειας … τόσο καλά δηλαδή, τόσο μεγάλη αντίσταση πρόβαλε η Περιφέρεια απέναντι στο αλλότρια σχέδια του Υπουργείου.

Εκείνος που ξεχώρισε πραγματικά ήταν ο ένας αλλά λέων … ο ατρόμητος μιζαδόρος Διαμαντόπουλος με τα κουτάβια του, τα οποία είχαν χάσει τη μιλιά τους και κοίταζαν αποσβολωμένα και με δήθεν λύπη την άδικη αλλά ορθή λύση του Υπουργείου να έρχεται δια της επιβολής.

Μη ξεχάσουμε ήταν και ο Λύρος, ο οποίος απέκτησε λαλιά και υπενθύμισε δια της χουντοφυλλάδας του στο Μεσολόγγι την Αιχμή, τη δική του πρόταση για δημοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο στο κάμπο της Κατοχής, διότι εκεί είχε αγοράσει κοψοχρονιάς κάτι χωράφια, για να εγκαταστήσει δικό του πάρκο με κάποιους γνωστούς δήθεν επενδυτές.

Δυστυχώς όμως η σύνδεση στο κεντρικό δίκτυο ρεύματος υπερέβαινε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, οπότε είχε προτείνει να γίνει πρώτα το δημοτικό πάρκο, να πλήρωνε ο δήμος τα 10 μύρια και μετά αυτός με τους κρατικούς επιχειρηματίες φίλους του, να κούμπωνε πάνω στις κολόνες του δημοτικού πάρκου. Το ερώτημα του αφοπλιστικό… Δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε φτιάξει το δικό μου πάρκο στο κάμπο της Κατοχής και τώρα να τους είχαμε πιάσει από μπροστά αυτούς που θέλουν να μας επιβάλλουν τον ιδιώτη μέσω σχεδίου Απόλλων;

Μέσα σε αυτές τις γελοιότητες, η Περιφέρεια είχε αναγγείλει για τη 1η Νοεμβρίου, σύγκληση της επιτροπής αγώνα της μίζας που είχε συστήσει, για να διεκδικήσει με ένδικα μέσα, τα δίκια μας, ενάντια στη ΔΕΔΥΕ και τη ΑΔΜΥΕ, άντε και του Υπουργείου.

   Έλα όμως που το Υπουργείο Ενέργειας στις 31 Οκτωβρίου, ενέκρινε την επένδυση του φωτοβολταϊκού στο Πόλντερ και αυτό μόνο επειδή ο δήμαρχος Αγρινίου, έδωσε σκληρή και άνιση μάχη, ακόμη και ενάντια στα υψηλά πρόσωπα της κυβέρνησης που προωθούσε ενεργειακά πάρκα με παροχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και μπαταρίες για δήθεν αποθήκευση.

Σέκος ο Φαρτμάκης, υπογλώσσια ο Μαυρομάτης, κίτρινος σαν από ελονοσία ο Διαμαντόπουλος.

Υπήρχε όμως περίπτωση να χάσουν το αφήγημα του καλού ποιμενάρχη, του λαοπρόβλητου υπερασπιστή του δικαίου και του καλού για τον απλό δημότη, τον γεωργό και τον φορολογούμενο ;

Και βέβαια όχι, έκρηξη ανακοινώσεων είχαμε από όλους αυτούς, για δικαίωση του αγώνα τους, για τεράστια κέρδη και ενεργειακή αναβάθμιση της Περιφέρειας μας, από τον άοκνο αγώνα των τοπικών μας ηγετών.

Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να αναρωτιόμαστε, ποιος ήταν τελικά αυτός που ήθελε να μας επιβάλει το σχέδιο Απόλλων, το σχέδιο της μπαταρίας, όπως αλλιώς λέγεται;

Το Υπουργείο μας δικαίωσε με την έγκριση που μας έδωσε, ο Περιφερειάρχης νίκησε γιατί τελικά πέρασε η πρότασή του, ο Διαμαντόπουλος άφωνος από τη ύψος της μίζας που έχασε, αλλά και αυτός όπως μαθαίνουμε πάλεψε σκληρά για το Πόλντερ…

Ρε σα δε ντρέπεστε λαμόγια … ΟΥΣΤ τομάρια


Ο ΚΟΥΜΠΑΝΟΣ 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Ένα απόσπασμα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ μάς έβαλε σε σκέψεις: «Τον άνθρωπο τον εξαντλούν δυο πράξεις και στερεύουν τις πηγές της ύπαρξής του»



Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ μάς φανέρωσε το μεγάλο μυστήριο της ζωής!

Εάν η ανθρώπινη ζωή μπορεί να περιγραφεί ως μυστήριο, τότε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ κατάφερε να μας αποκαλύψει πολλές από τις πτυχές αυτού του άγνωστου τοπίου και να μας εμφυσήσει νέους προβληματισμούς εάν ήδη δε βρισκόμασταν υπό την επιρροή τους.

...

Ονορέ ντε Μπαλζάκ  – Το μαγικό δέρμα. Εκδόσεις Ηριδανός

Θα σας φανερώσω με λίγα λόγια ένα μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης ζωής.

Τον άνθρωπο τον εξαντλούν δυο πράξεις που εκπληρώνονται αυθόρμητα και στερεύουν τις πηγές της ύπαρξής του.

Δύο ρήματα εκφράζουν όλες τις μορφές που παίρνουν αυτές οι δύο αιτίες του θανάτου: “θέλω” και “μπορώ”.

Ανάμεσα στα δυο αυτά όρια της ανθρώπινης δραστηριότητας, υπάρχει μια άλλη διατύπωση απ’ την οποία κυριεύονται οι σοφοί, και που της χρωστάω την ευτυχία και τη μακροζωία μου. · αλλά το “ξέρω” αφήνει τον αδύνατο οργανισμό μας σε μιαν αδιάκοπη κατάσταση γαλήνης.

Έτσι, ο πόθος και η επιθυμία μου είναι μέσα μου νεκροί, σκοτωμένοι από τις σκέψεις.

Η κίνηση και η δύναμη ρυθμίζονται από τη φυσική συμμετρία των οργάνων μου.

Με δυο λόγια, έχω τοποθετήσει τη ζωή μου, όχι στην καρδιά που σπάει, όχι στα νεύρα που εξασθενίζουν, αλλά μέσα στο νου που δεν φθείρεται και που επιζεί πάνω απ’ όλα.

Καμιά υπερβολή δεν πλήγωσε ούτε το σώμα μου ούτε την ψυχή μου.

Παρ’ όλα αυτά, έχω ιδεί όλον τον κόσμο.

Τα πόδια μου έχουν περπατήσει τα πιο ψηλά βουνά της Ασίας και της Αμερικής, έμαθα όλες τις γλώσσες του κόσμου κ’ έχω ζήσει κάτω απ’ όλα τα καθεστώτα.

Δάνεισα το χρήμα μου σ’ έναν Κινέζο παίρνοντας για ενέχειρο τον πατέρα του, κοιμήθηκα κάτω από την τέντα του Άραβα, εμπιστευμένος στο λόγο της τιμής του, υπόγραφα συμβόλαια σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κι άφησα άφοβα το χρυσάφι μου στα χωριά των αγρίων· μ’ έναν λόγο, πέτυχα τα πάντα γιατί ήξερα να περιφρονώ τα πάντα.

Η μοναδική μου φιλοδοξία ήταν να ιδώ.

Το να βλέπεις, δεν είναι γνώση;

Ω! η γνώση, νέε μου, δεν είναι μια πνευματική απόλαυση;

Τι μένει από την υλική κατοχή ενός πράγματος; μια ιδέα…

https://www.lavart.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AD-%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B6%CE%AC%CE%BA-%CE%BC%CE%AC/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ο προδότης ζιγκολό! Παντρεύτηκε την ηθοποιό Καίτη Ντιριντάουα ξεγέλασε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και οδήγησε πολλούς στο απόσπασμα



Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που την περίοδο της κατοχής που έζησαν πλουσιοπάροχα και με προνόμια. Άνθρωποι που πρόδωσαν την πατρίδα τους και πήραν γενναία ανταλλάγματα από τους κατακτητές. Ο Κώστας Πετρουτσόπουλος ήταν ένας από αυτούς.

...

Ο ζιγκολό που έγινε προδότης

Ο Κώστας Πετρουτσόπουλος έμενε στην Αθήνα την περίοδο της κατοχής. Ήταν γνωστός ζιγκολό και είχε τη φήμη ενός ατόμου αναμεμιγμένου σε πολλές σκοτεινές υποθέσεις και απατεωνιές. Όταν οι Ιταλοί εισήλθαν στην πρωτεύουσα, αμέσως θέλησαν να διευρύνουν το δίκτυο των πρακτόρων τους. Πλησίασαν τον Πετρουτσόπουλο, δελεάζοντας τον με μια γενναία χρηματική προσφορά. Ο γνωστός τυχοδιώκτης και φίλος των νυχτερινών κέντρων, αμέσως δέχτηκε να γίνει καταδότης. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκίνησε να εκτελεί τα θελήματα των Ιταλών κατακτητών.

Ο Πετρουτσόπουλος, προσποιούμενος τον Αγγλόφιλο, φιλοξένησε στο πολυτελές διαμέρισμα του στην οδό Σκαραμαγκά απέναντι από το Μουσείο, τους Άγγλους αξιωματικούς, υπολοχαγό Μακ Ναμπ και τον ανθυπολοχαγό Ρίκετ. Το επόμενο πρωί, τους κατέδωσε στους Ιταλούς, οι οποίοι τους φυλάκισαν, τους καταδίκασαν σε θάνατο και τους εκτέλεσαν για σαμποτάζ και κατασκοπεία, όπως αναφέρει η news247.gr/history/mixani-tou-xronou

Πετρουτσόπουλος και «Ντιριντάουα»

Ο Κώστας Πετρουτσόπουλος κυκλοφορούσε στους δρόμους της Αθήνας με ένα οκτακύλινδρο Όπελ, πανάκριβο, για την εποχή, αμάξι και είχε πάντα μαζί του την ταυτότητα της γερμανικής μυστικής αστυνομίας. Εκείνο το διάστημα, περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1940 γνώρισε την Θεσσαλονικιά ηθοποιό Καίτη Οικονόμου. Η 24χρονη ηθοποιός ήταν περισσότερο γνωστή τους καλλιτεχνικούς κύκλους με το ψευδώνυμο «Ντιριντάουα». Λίγο καιρό αργότερα, το ζευγάρι παντρεύτηκε και μετακόμισε στο σπίτι του Πετρουτσόπουλου στην οδό Σκαραμαγκά.

Η σύλληψη της «Ντιριντάουα»

Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ο Πετρουτσόπουλος υπηρέτησε στο Β’ Γραφείο του Α’ Σώματος Στρατού λίγο έξω από το Αργυρόκαστρο. Φεύγοντας οι Άγγλοι τον Απρίλιο του 1941, άφησαν πίσω τους ορισμένους πυρήνες για να κάνουν σαμποτάζ και κατασκοπεία εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο υπολοχαγός Πρέστον που τον σκότωσαν Ιταλοί καραμπινιέροι στην συμπλοκή που έγινε στην οδό Ακομινάτου, όταν πήγαν να τον συλλάβουν.

Μαζί με τον Πρέστον ήταν οι αξιωματικοί Μακ Νάμπ και Ρίκετ, που είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του και προδώσει ο Πετρουτσόπουλος. Με τους δύο αξιωματικούς συνελήφθησαν άλλοι 32 Άγγλοι στρατιωτικοί κι αρκετοί Έλληνες που συνεργάζονταν μαζί τους. Για τις συλλήψεις αυτές θεωρήθηκε υπεύθυνη τότε και η Ντιριντάουα. Μάλιστα, Αθηναίοι που γέμιζαν κάθε φορά το θέατρο «Αλκαζάρ» το καλοκαίρι του 1942, δημιουργούσαν σε βάρος της επεισόδια και σε κάθε εμφάνισή της, την συνόδευαν σφυρίγματα αποδοκιμασίας, τα πετούσαν μικρά πετραδάκια και της έστελναν υβριστικές επιστολές. Η κατάσταση ήταν αφόρητη για την όμορφη, νέα ηθοποιό.

Ένα βράδυ, καθώς εκτελούσε κάποιο νούμερο στη σκηνή, ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες και η λέξη «Βουλγάρα» Η Καίτη Οικονόμου αμέσως διέκοψε την σκηνή και φώναξε δυνατά: «Είμαι Ελληνίδα. Ζήτω η Αγγλία!» Το ίδιο βράδυ συνελήφθη από τους Ιταλούς. Δικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου και μπήκε φυλακή. Δεν εξέτισε την ποινή της, αφού ο Πετρουτσόπουλος φρόντισε να την αποφυλακίσει σχεδόν αμέσως με τις «γνωριμίες» που είχε. Πριν την αποφυλακίσουν, η Γκεστάπο και οι Ιταλοί πράκτορες έστειλαν τον Πετρουτσόπουλο στην Ιταλία για να κατασκοπεύσει Έλληνες και Βρετανούς που γνώριζε.

Ο Πετρουτσόπουλος σκηνοθετεί τον θάνατό του και ξεγελά τον ηθοποιό Λάμπρο Κωνσταντάρα

Ο Πετρουτσόπουλος ήταν τόσο δαιμόνιος απατεώνας, που σκηνοθέτησε τον θάνατο του, για να ξεγελάσει φίλους και γνωστούς του. Τον Ιανουάριο του 1945 στην εφημερίδα Βραδυνή, ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας διηγήθηκε πως έπεσε θύμα του προδότη Πετρουτσόπουλου. Ο Κώστας Πτρουτσόπουλος ζήτησε από τον Κωνσταντάρα να του δανείσει κάποια χρήματα που είχε μεγάλη ανάγκη, όπως του είπε. Ο καλόκαρδος ηθοποιός αμέσως τον βοήθησε. Όμως το ποσό που του δάνεισε δεν ήταν το μοναδικό. Αρκετές φορές του έδινε χρήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ήρθε η στιγμή που ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήθελε τα χρήματα του πίσω, ή έστω για αρχή κάποιο μικρό ποσό, καθώς και ο ίδιος είχε ανάγκες που έπρεπε να καλύψει. Όταν ο Κωνσταντάρας πήγε στο ραντεβού που έκλεισε για να πάρει πίσω τα δανεικά, τον πληροφόρησαν ότι ο Πετρουτσόπουλος προσβλήθηκε από σηψαιμία και τον μετέφεραν επειγόντως στο νοσοκομείο «Αιγινίτειο». Το ίδιο απόγευμα, ο ηθοποιός πήγε στο νοσοκομείο για να τον δει, καθαρά από ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του. Εκεί, έμαθε από τις νοσοκόμες ότι ο Πετρουτσόπουλος ξεψυχά και έχει ελάχιστες ώρες ζωής.

Συγκινημένος, ο Κωνσταντάρας έφυγε. Την άλλη μέρα το πρωί, πριν τον επισκεφτεί ξανά στο νοσοκομείο, φρόντισε να αγοράσει ένα στεφάνι για την κηδεία του. Όταν έφτασε στο «Αιγινίτειο» έκπληκτος, πληροφορήθηκε από τις «μυημένες» νοσοκόμες, ότι ο Πετρουτσόπουλος όχι μόνο δεν ήταν ασθενής, αλλά έχαιρε άκρας υγείας και λίγες ώρες νωρίτερα είχε αναχωρήσει για την Ρώμη!

Η δίκη του Πετρουτσόπουλου και της Οικονόμου

Η τύχη του δοσίλογου Πετρουτσόπουλου και της γυναίκας του ήταν λίγο πολύ παρόμοια με τις τύχες πολλών δοσίλογων και προδοτών που συμμάχησαν με τους Ναζί κατά της Ελλάδας. Ο απατεώνας και καταδότης δικάστηκε ερήμην από το 3ο Δικαστήριο Δοσίλογων της Αθήνας, στις 3 Δεκεμβρίου 1945.

Την ίδια μέρα δικάστηκε και η Καίτη Οικονόμου. Οι κατηγορίες εις βάρος της ήταν εσχάτη προδοσία και ηθική αυτουργία για θανατώσεις και βασανιστήρια 39 αγωνιστών Ελλήνων και Άγγλων. Η Ντιριντάουα αθωώθηκε. Οι μάρτυρες έδειξαν ως υπαίτιο τον εξαφανισμένο Κώστα Πετρουτσόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο. Υπάρχουν βέβαια δύο εκδοχές για την τύχη του Πετρουτσόπουλου.

Η μία αναφέρει ότι ο Πετρουτσόπουλος γύρισε στην Ελλάδα λίγο πριν την απελευθέρωση της και έμεινε για 15 χρόνια στις φυλακές της Καλλιθέας. Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι το 1944, Βρετανοί πράκτορες ανακάλυψαν τον Πετρουτσόπουλο στην Ρώμη και τον εκτέλεσαν ως κοινό προδότη και εγκληματία. Η Καίτη Οικονόμου, μετά την αθώωσή της προσχώρησε στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στη συνέχεια εξορίστηκε. Την δεκαετία του 1950, παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Χατζηχρήστο. Τον Φεβρουάριο του 1996, η «Ντιριντάουα» πέθανε στην Κηφισιά, παραγκωνισμένη και ξεχασμένη από όλους. Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ήρωες και προδότες στην κατοχική Ελλάδα», του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη.

https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/7230373_o-prodotis-zigkolo-pantreytike-tin-ithopoio-kaiti-ntirintaoya-xegelase

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τι δείχνει έρευνα για την Ταυρινη και τα ενεργειακά ποτα




Ερευνητές από την Κίνα ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την ταυρίνη, που χρησιμοποιείται σε ενεργειακά ποτά, καθώς υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν έχει προστατευτική δράση για την καρδιά, αλλά μπορεί να συνδέεται με εμφράγματα.

...

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Exploratory Research in Pharmacology» από ερευνητικά ινστιτούτα της πόλης Ναντσίνγκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταυρίνη αποσταθεροποιεί τις αθηρωματικές πλάκες των αρτηριών, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή καρδιάς ή εγκεφαλικό.

Σημειώνεται ότι η αθηρωματική πλάκα μοιάζει με εξόγκωμα που δημιουργείται στο εσωτερικό μιας αρτηρίας από τη συσσώρευση λίπους. Αν σπάσει η αθηρωματική πλάκα, καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω της οποίας μπορεί να φτάσει στις αρτηρίες της καρδιάς ή του εγκεφάλου και να τις βουλώσει. Έτσι, προκαλείται έμφραγμα (ανακοπή καρδιάς) ή εγκεφαλικό, αντίστοιχα.

Η κινεζική έρευνα αρχικά διαπίστωσε ότι η ταυρίνη μειώνει το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες πειραματόζωων και φάνηκε σαν να έχει προστατευτική δράση για την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι η ταυρίνη αποσταθεροποιούσε τις αθηρωματικές πλάκες που απέμειναν στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο να σπάσουν.

https://www.olympia.gr/1607034/viral/ti-deichnei-ereyna-gia-tin-tayrini-kai-ta-energeiaka-pota/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μικρόβια μετατρέπουν το τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα σε πολύτιμο βιοκαύσιμο




Τα μικρόβια παίζουν κρίσιμο ρόλο σε όλους τους βιοχημικούς κύκλους της Γης

Τα μικρόβια πεινούν. Όλη την ώρα. Και ζουν παντού, σε τεράστιους αριθμούς. Μπορεί να μην τα βλέπουμε με γυμνό μάτι, αλλά βρίσκονται σε χώματα, λίμνες, ωκεανούς, υδροθερμικές οπές, στα σπίτια μας, ακόμη και μέσα και πάνω στο σώμα μας. Και δεν κάνουν απλώς παρέα. Πάντα τρώνε. Όλα μαζί τρώνε τόσο πολύ που επηρεάζουν τους βιοχημικούς κύκλους ολόκληρου του πλανήτη.

Πολλά από τα μικρόβια που ζουν στον πλανήτη μας κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν αυτούς τους κύκλους σε τέλεια ισορροπία. Ωστόσο είναι γεγονός, ότι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αλλάξει σημαντικά την ισορροπία κάποιων κύκλων.

...

Αυτό ακούγεται μάλλον ζοφερό – και εν μέρει είναι. Είναι ώρα για αλλαγή. Και το κλειδί για την αλλαγή μπορεί να βρίσκεται στο απλό χαρακτηριστικό που μοιραζόμαστε με κάθε ζωντανό οργανισμό στη Γη.

Όλα χρειάζονται τροφή, από τα πιο μικροσκοπικά μέχρι τις μεγαλύτερες μπλε φάλαινες. Για τα μικρόβια, η τροφή τους μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν οτιδήποτε. Μερικά μικρόβια τρέφονται με μήλα, άλλα προτιμούν τα σάκχαρα του γάλακτος (λακτόζη) και μας βοηθούν να φτιάξουμε γιαούρτι και τυρί. Και σε πολλά, πολλά μικρόβια αρέσει να τρώνε απορρίματα.

Αυτό είναι εξαιρετικά βολικό όταν πρόκειται για τον καθαρισμό των λυμάτων μας, για παράδειγμα. Δισεκατομμύρια μικρόβια στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων καταβροχθίζουν ευτυχώς όλα τα θρεπτικά συστατικά στο νερό που ξεπλένεται στις αποχετεύσεις μας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων.

Ορισμένα μικρόβια στον πλανήτη μας μπορούν να μετατρέψουν την τροφή τους σε καύσιμα μας. Και τρέφονται επίσης με απόβλητα. Υπάρχουν μικρόβια που παράγουν καύσιμα τρώγοντας μονοξείδιο του άνθρακα – ένα εξαιρετικά τοξικό αέριο που παράγεται, μεταξύ άλλων, κατά την παραγωγή χάλυβα.

Η βιομηχανία χάλυβα παράγει περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως και το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μεταξύ 20% και 30% των καυσαερίων της. Αυτά τα απόβλητα μονοξειδίου του άνθρακα καίγονται προς το παρόν για να παραχθεί διοξείδιο του άνθρακα.

Λιγότερο τοξικό, αλλά αρκετά επιβλαβές ακόμα. Αλλά τα μικρόβια που καταναλώνουν μονοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτές τις τεράστιες ποσότητες απαερίων σε πράσινο καύσιμο.

Μικροί χημικοί

Τα μικρόβια που καταναλώνουν μονοξείδιο του άνθρακα που μελέτησε κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της μπορούν να παράγουν αιθανόλη, ένα βιοκαύσιμο που έχει ήδη αναμειχθεί σε κανονικά καύσιμα για αρκετές δεκαετίες για να τα κάνει λίγο πιο πράσινα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της βιοαιθανόλης στον κόσμο παράγεται από καλλιέργειες τροφίμων. Αυτό έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με την ιεράρχηση των καυσίμων έναντι των τροφίμων – θα έπρεπε πραγματικά να χρησιμοποιούμε καλλιέργειες για να τροφοδοτούμε τα αυτοκίνητά μας, όταν ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού λιμοκτονεί;

Ευτυχώς, οι μικροσκοπικοί φίλοι μας που τρώνε μονοξείδιο του άνθρακα μπορούν να παράγουν αιθανόλη από απαέρια. Η Maximilienne Toetie Allaart, μεταδιδακτορική Ερευνητής στην Έρευνα Μικροβιώματος του Εντέρου, Πανεπιστήμιο του Tübingen για να μελετήσει αυτά τα μικρά μικρόβια, τα άφησε να αναπτυχθούν σε γυάλινα δοχεία 3 λίτρων που ονομάζονται βιοαντιδραστήρες. Κάθε βιοαντιδραστήρας περιείχε φυσαλίδες πολύτιμου μονοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιούν τα μικρόβια μου ως πηγή τροφής.

Έλεγχε πόσο μονοξείδιο του άνθρακα μπορούσαν να φάνε και πόσο γρήγορα μεγάλωναν. Θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον προμήθειες τροφής ή να συγκρίνει πώς αντιδρούν τα μικρόβια σε ξαφνικούς κραδασμούς μονοξειδίου του άνθρακα ή σε μια συνεχή, σταθερή ροή του. Με όλο αυτόν τον έλεγχο, θα μπορούσε να δοκιμάσει τα όρια της ικανότητας κατανάλωσης μονοξειδίου του άνθρακα των μικροβίων μου.

Αλλά ακόμη και για τα μικρόβια που τρώνε μονοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι τοξικό. Στην ουσία, αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν πραγματικά να επιλέξουν αν θέλουν να φάνε το μονοξείδιο του άνθρακα ή όχι. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα είδος νταής. Αν είναι εκεί, πρέπει να το φάνε. Όπως ακριβώς η δεσποινίς Trunchbull που αναγκάζει τον καημένο τον Bruce να φάει ολόκληρο το κέικ σοκολάτας στη Matilda του Roald Dahl.

Όπως και ο Bruce, οι καταναλωτές μονοξείδιου του άνθρακα είναι ανθεκτικοί. Αν η πίεση του μονοξειδίου του άνθρακα γύρω τους γίνει πολύ υψηλή, το αντιμετωπίζουν μετατρέποντας το μονοξείδιο του άνθρακα σε αιθανόλη. Είναι βολικό, γιατί αυτό σημαίνει ότι αν αφήσουμε αυτά τα μικρόβια να αναπτυχθούν σε υψηλές πιέσεις μονοξειδίου του άνθρακα, θα παράγουν πολλή αιθανόλη για εμάς.

Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και στον πραγματικό κόσμο. Μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ με την ονομασία LanzaTech μετατρέπει τα χαλυβουργεία από αέριο και άλλα ρεύματα αποβλήτων σε βιοαιθανόλη σε εργοστάσια πλήρους κλίμακας. Κι όλα αυτά γίνονται δυνατά από μικρόβια, μικροσκοπικούς χημικούς που δεν μπορούμε να δούμε ούτε με γυμνό μάτι.

Τα μικρόβια είναι μικρά. Μπορούν όμως να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές και να συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Ήρθε η ώρα να συμμετάσχετε μαζί τους στη μάχη.

Πηγή: https://www.huffingtonpost.gr/entry/mikrovia-metatrepoen-to-toxiko-monoxeidio-toe-anthraka-se-poletimo-viokaesimo_gr_671baf2ee4b0fdf4fef42fc7 – The Conversation

https://physicsgg.me/2024/10/29/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BE/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τα 5 πιο μυστηριώδη και ανεξήγητα μέρη του πλανήτη




Αυτά τα 5 μέρη κλονίζουν τόσο τη δική μας λογική όσων και των επιστημόνων ολόκληρου του πλανήτη.

Για αιώνες, η περιέργειά μας μας ωθεί να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, ακόμη και στην εποχή της εξελιγμένης τεχνολογίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες περιοχές του κόσμου που δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως και συνεχίζουν να αποτελούν μυστήριο. Από φυσικά θαύματα μέχρι γεωλογικούς σχηματισμούς, αυτές οι τοποθεσίες κλονίζουν τη λογική μας και μας προκαλούν να εξερευνήσουμε το άγνωστο που ξεπερνά τη φαντασία μας.

Ακολουθούν 5 μέρη που συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση στους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

...

Λίμνη Maracaibo της Βενεζουέλας

Φωτ.: Wikipedia

Η λίμνη Maracaibo είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο και είναι γνωστή όχι μόνο λόγω του μεγέθους της αλλά και λόγω των κεραυνών Catatumbo. Πρόκειται για ένα θεαματικό φαινόμενο της φύσης γνωστό και ως «Αιώνια Καταιγίδα» που εμφανίζεται μέχρι και 160 φορές το χρόνο και για 10 ώρες τη φορά.

Αυτό που κάνει τους κεραυνούς Catatumbo πραγματικά μοναδικούς εκτός από τη φοβερή τους ένταση, είναι και οι χρωματισμοί που παίρνουν. Οι αναλαμπές εμφανίζονται σε διάφορα εντυπωσιακά χρώματα, από κόκκινα και πορτοκαλιά έως μπλε και μωβ, λόγω της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων και υδρατμών στην ατμόσφαιρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να σκεδάζουν το φως.

Παρά τη φήμη του, λίγα είναι πραγματικά γνωστά για τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες των επιστημών, οι κεραυνοί Catatumbo δημιουργούνται χάρη στην ιδιαίτερη τοπογραφία της περιοχής, καθώς η λίμνη Maracaibo περιβάλλεται από βουνά στις τρεις πλευρές της.

Ο ζεστός και υγρός αέρας από την Καραϊβική Θάλασσα συναντά τον ψυχρότερο αέρα του βουνού από τις Άνδεις. Αυτή η σύγκρουση, μαζί με τη συγκεκριμένη γεωγραφία της λίμνης και των γύρω περιοχών, συμβάλλει στη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών για αυτήν την ατελείωτη καταιγίδα. Αν και υπάρχουν και άλλες μελέτες και θεωρίες μέχρι στιγμής καμία δεν έχει αποδειχθεί.

Για τους ντόπιους και τους πολιτισμούς γύρω από τη λίμνη Maracaibo, ο κεραυνός Catatumbo έχει γίνει μέρος της ιστορίας και της μυθολογίας, καθώς υπήρξε μια πηγή φωτός που βοήθησε τους ναυτικούς να πλοηγηθούν στη θάλασσα για αιώνες.

Το Dancing Forest της Ρωσίας

Φωτ.: RBTH

Στη Ρωσία, στο Curonian Spit, βρίσκεται το εντυπωσιακό Dancing Forest (Το δάσος που χορεύει), ένα πευκοδάσος όπου τα δέντρα λυγίζουν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν σε σπειροειδή μοτίβα, σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αυτό το δάσος αιχμαλωτίζει τη φαντασία όχι μόνο λόγω του οπτικού του θαύματος αλλά και λόγω του μυστηρίου που περιβάλλει τα μοτίβα ανάπτυξης των δέντρων του.

Αν και έχουμε συνηθίσει να συναντάμε τα πεύκα ίσια, στο Dancing Forest, παίρνουν κάθε λογής μορφή. Κάθε δέντρο είναι μοναδικό, με άλλα να φαίνονται να χορεύουν και άλλα να υποκλίνονται ή να γυρίζουν γύρω από τις ρίζες τους. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προσελκύει τόσο τουρίστες όσο και επιστήμονες και όλοι τους έχουν την ίδια αντίδραση, μένουν έκπληκτοι.

Αρκετές θεωρίες προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί αυτά τα δέντρα έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο. Μία υποστηρίζει ότι οι θαλάσσιες αύρες που τα διαπερνούν μπορούν να αλλάξουν το σχήμα τους, ενώ μία άλλη αναφέρει ότι η παραμόρφωση των δέντρων οφείλεται στο αμμώδες έδαφος και στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Ωστόσο, αυτές οι εξηγήσεις δεν επαρκούν και καμία δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή. Παρά τις πολυάριθμες μελέτες, το Dancing Forest κρατά τα μυστικά του, παραμένοντας ένα από τα πιο συναρπαστικά μυστήρια της φύσης.

Η Σιωπηλή Ζώνη του Μεξικού

Φωτ.: Hub Pages

Στην έρημο Chihuahuan του Μεξικού, υπάρχει μια περιοχή γνωστή ως Σιωπηλή Ζώνη του Mapimí που καλύπτεται από σιωπή και μυστήριο. Σε αυτήν την περιοχή, οι πυξίδες κινούνται ανεξέλεγκτα και τα ραδιοφωνικά σήματα χάνονται.

Επισκέπτες και ερευνητές έχουν αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές τους συσκευές συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε αυτό το μέρους, ενώ κάποια gadget δεν λειτουργούν καθόλου. Αυτό το φαινόμενο έχει προσελκύσει αρκετούς επιστήμονες και ακόμα περισσότερους συνωμοσιολόγους οι οποίοι αναφέρουν ότι στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περίεργα φώτα και μετεωρίτες.

Επιστημονικά, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι διαταραχές θα μπορούσαν να προκληθούν από υψηλές συγκεντρώσεις ορυκτών και μαγνητικών υλικών στο έδαφος. Ωστόσο, η παντελής έλλειψη ραδιοκυμάτων δεν έχει ακόμη σαφή εξήγηση. Άλλοι προτείνουν ότι η υψηλή συγκέντρωση τέτοιων μετάλλων θα μπορούσε να αλλάξει τα μαγνητικά πεδία, αλλά ακόμα δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς τα στοιχεία.

Η Σιωπηλή Ζώνη Mapimí παραμένει μέχρι σήμερα κέντρο ενδιαφέροντος και έρευνας τόσο για τους επιστήμονες όσο και για τους τουρίστες, οι οποίοι συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις θεωρίες τους πίσω από το σιωπηρό μυστήριο.

Οι Σοκολατένιοι Λόφοι των Φιλιππίνων

μέρη
Φωτ.: geologyscience.com

Οι Σοκολατένιοι Λόφοι (Chocolate Hills) του Bohol αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο. 1.776 κωνοειδείς λοφίσκοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε έκταση 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου (!). Αν και κυρίως καλύπτονται από πράσινο γρασίδι, όταν μπαίνει η ξηρή περίοδος γίνονται σοκολατί, απ’ όπου πήραν και το όνομά τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λόφοι σχηματίστηκαν από κοράλλια που με τα χρόνια εξελίχθηκαν μέσω της διαδικασίας της διάβρωσης. Αυτή η θεωρία δίνει μια εξήγηση για το σχήμα τους, αλλά όχι για τη φοβερή ομοιογένειά τους, η οποία παραμένει ένα μυστήριο για τους γεωλόγους.

Εκτός από τις γεωλογικές θεωρίες, υπάρχουν τοπικοί θρύλοι σύμφωνα με τους οποίους, οι σοκολατένιοι λόφοι σχηματίστηκαν όταν ένας γίγαντας ονόματι Arogo, άρχισε να θρηνεί τη γυναίκα που ήταν ερωτευμένος αφού πέθανε.

Ένας άλλος αναφέρει ότι αυτό το μέρος στις Φιλιππίνες αποτέλεσε πεδίο μάχης για δύο γίγαντες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως όπλα πέτρες και άμμο. Η σύγκρουση ήταν εξουθενωτική και κάποια στιγμή σταμάτησαν να παλεύουν, όμως ξέχασαν να μαζέψουν τα όπλα τους τα οποία κατά τη διάρκεια της μάχης είχαν δημιουργήσει τους λοφίσκους.

Αυτό το μείγμα λαογραφίας με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπίου φέρνει μια προσωπική πινελιά στο μυστήριο των λόφων, μετατρέποντάς τους όχι μόνο σε επιστημονικά αντικείμενα ενδιαφέροντος αλλά και σε πολιτιστικό μνημείο της περιοχής.

Devil’s Kettle στη Μινεσότα

Φωτ.: Wikipedia

Τοποθετημένο στο Judge CR Magney State Park στη Μινεσότα, ένα περίεργο φυσικό θαύμα, το Devil’s Kettle μπερδεύει τόσο τους τουρίστες όσο και τους ερευνητές. Σε αυτήν την περιοχή, ο ποταμός χωρίζεται στα δύο, με τη μία πλευρά να χύνεται σε έναν καταρράκτη και την άλλη σε μια γιγάντια λακκούβα γνωστή ως «βραστήρας».

Αυτό που κάνει το Devil’s Kettle ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν είναι απολύτως σαφές πού καταλήγει όλο το νερό. Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες για τη διαλεύκανση του μυστηρίου με τη βοήθεια διαφόρων χρωστικών, ιχνηλατών GPS και άλλων αντικειμένων, τίποτα δεν εμφανίζεται και δεν ανιχνεύεται περαιτέρω μονοπάτι.

Αυτό έχει δημιουργήσει κάθε λογής θεωρίες και εικασίες. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν υπάρχει κάποιο μυστικό υπόγειο ποτάμι που αποστραγγίζει το νερό σε μια άλλη μακρινή τοποθεσία. Άλλοι εικάζουν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες υπόγειες σπηλιές που θα μπορούσαν να μαζεύουν το νερό.

Αυτό το φαινόμενο έχει τροφοδοτήσει διάφορες εικασίες και θεωρίες, όμως η αληθινή εξήγηση παραμένει ένα κρυμμένο μυστικό της φύσης. Οι τοπικοί θρύλοι έχουν προσθέσει ακόμη και μια πινελιά μυστηρίου στον «βραστήρα», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια πύλη που οδηγεί σε άλλες διαστάσεις. Τώρα σε ποιες, δεν ξέρουμε ακόμα…

Πηγή: Medium

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...