Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Ο κύβος ερρίφθη και οι κατεργαραίοι (Περιφερειάρχες-Δήμαρχοι-δήθεν επιχειρηματίες κλπ) οδεύουν πλέον προς το σιδηρούν παραπέτασμα





Παρά τις οποίες έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις και τις κάθε είδους δολιοφθορές, οι υπαίτιοι των πολλαπλών κακουργημάτων, των συκοφαντικών δυσφημίσεων, των ανήθικων και ψευδών καταγγελιών, της διασπάθισης του Δημόσιου χρήματος και των χρημάτων των δημοτών και των  φτωχών και έντιμων πολιτών- βιοπαλαιστών, προβάρουν τις στολές με τις οριζόντιες ρίγες και οδηγούνται σε σεμινάρια εντός τωνφυλακών.

1. Μετά την οριστική απόφαση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αναφορικά με τις κατηγορίες του άρθρου 187 ΠΚ περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση, της υπεξαίρεσης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος από πρόσωπα ιδιαίτερης εμπιστοσύνης, της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και τα πλημμελήματα της υπεξαγωγής εγγράφων, συκοφαντικής δυσφήμισης και ψευδούς καταμήνυσης εναντίον «επιφανών» προσώπων της ευρύτερης περιφέρειας Μεσολογγίου και Δυτικής Ελλάδας, οι καταδικασθέντες (πρώην και νυν υπουργοί, Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες. πρώην Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, γραμματείς Υπουργείων, Συμβολαιογράφοι, Μηχανικοί, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και πρώην Διευθυντές Τραπεζών) όπως και …

...

2. Μετά την κοινή διάταξη Εφετών Ανακριτών και Εισαγγελέων – η οποία επικυρώθηκε  από το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου – αναφορικά με ψευδείς καταγγελίες, απάτες, συκοφαντικές δυσφημίσεις, υπεξαγωγές εγγράφων, πλαστογραφίες κλπ., οι μέχρι χθες … προσωρινά υπόδικοι πρώην Δικαστικός, νυν και πρώην Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Δημοσιογράφοι και προϊστάμενοι Επιμελητηρίων …

Από το βράδυ της Κυριακής – αφού εξάντλησαν όλα τα όρια ενδίκων μέσων και προθεσμιών – καταλήγουν τελικά εκεί που τους πρέπει, υποχρεούμενοι φυσικά να αποκαταστήσουν αστικά όλους τους ζημιωθέντες από τις ανεκδιήγητες και παράνομες δράσεις τους.

 Από Δευτέρα 2.12.2024 με την σύμφωνη γνώμη των Αρχών θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όλων των ανωτέρω.

Μέχρι τότε λίγο υπομονή …

Μ.Ε.Π 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Ραγδαίες Εξελίξεις ... Έρχεται Κοσμογονία αποκαλύψεων και απίστευτων καταστάσεων





Μάλλον η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου είναι σήμερα, οι ειδήσεις που έρχονται στο mail μας είναι τόσο απίστευτες που δεν τολμούμε ούτε καν να τις αναπαράγουμε.

Μείνετε συντονισμένοι ... Εάν σταθεροποιηθεί η μπίλια της Νέμεσης, να ξέρετε ότι θα σας ενημερώσουμε την ίδια στιγμή !!! 

Μ.Ε.Π 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Άνοιξε τα αρχεία του Κρεμλίνου Ρώσος ειδικός: Η σύμπραξη Βρετανών και Γερμανών στην Κρήτη κατά των Ελλήνων το 1945



Σύμφωνα με ΜΜΕ και τον Ρώσο ειδικό, Αλεξάντερ Σιροκάραντ“ είναι καιρός οι ιστορικοί μας, που περιγράφουν τα γεγονότα του 1942, να δώσουν επάξια θέση στις λαμπρές νίκες των συμμάχων μας στις γαλλικές αποικίες στις σελίδες των σχολικών και πανεπιστημιακών εγχειριδίων.

...

Λοιπόν, 1942. Έχουμε βαριές μάχες κοντά στο Λένινγκραντ, στο Χάρκοβο, στη Σεβαστούπολη, στο Κερτς, στον Βόρειο Καύκασο και κοντά στο Στάλινγκραντ.

Είχαμε στην συνέχεια μεγαλειώδεις αποβάσεις, νίκες, κατοχή μεγάλων εδαφών στην Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Σενεγάλη και τη Μαδαγασκάρη.

Δδεν έγιναν συναντήσεις των Συμμάχων στον Έλβα από τις 25 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 1945;

Ναι, τότε δεκάδες χιλιάδες Σοβιετικοί και Αμερικανοί στρατιώτες αγκάλιασαν χαρούμενα ο ένας τον άλλον.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απλών Αμερικανών κατάλαβε πολύ καλά ότι ήταν ο Κόκκινος Στρατός που έδωσε αυτήν  την έκβαση του μεγαλύτερου πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία.

Κύριοι ιστορικοί! Δεν έχει νόημα να βάλουμε τέλος στις 9 Μαΐου 1945 στον πόλεμο αυτό.

Πρέπει επίσης να θυμηθούμε τα γεγονότα στην Κρήτη στις 11 Μαΐου 1945.

Την ημέρα αυτή, η 28η Βρετανική Ταξιαρχία Πεζικού του Στρατηγού Πρέστον αποβιβάστηκε στο νησί και μπήκε σε μάχη... με τους Έλληνες αντάρτες, οι οποίοι μέχρι τότε έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και ουσιαστικά πολιορκούσαν την γερμανική φρουρά στα βόρεια του νησιού.

Σύντομα, κάτω από εχθρικά πυρά, οι Βρετανοί άρχισαν να υποχωρούν και βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση.
Και εκείνη τη στιγμή, άρματα μάχης κινήθηκαν από τα μετόπισθεν προς τον εχθρό, ακολουθούμενα από πεζικό.

Η Βρετανική 28η Ταξιαρχία Πεζικού διασώθηκε.

Γιατί όμως τα άρματα μάχης είχαν πάνω τους γερμανικούς σταυρούς;

Γιατί ήταν η 212η Επιλαρχία αρμάτων μάχης της Βέρμαχτ και άλλων τμημάτων της γερμανικής φρουράς της Κρήτης.

Ας σημειωθεί ότι οι Έλληνες παρτιζάνοι πολέμησαν κατά των Γερμανών για τέσσερα χρόνια, μετά την παράδοση των Βρετανών στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές τον Μάιο του 1941.

Οι Γερμανοί έκαψαν 20 χωριά στο νησί και σκότωσαν 3.471 πολίτες, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους παρτιζάνους.

Αμέσως μετά την απόβαση, ο Βρετανός Στρατηγός Πρέστον ζήτησε τον αφοπλισμό των παρτιζάνων, τον οποίο οι Έλληνες φυσικά αρνήθηκαν.

Τα αγγλογερμανικά στρατεύματα πολέμησαν τους Έλληνες παρτιζάνους στην Κρήτη μέχρι τις 26 Μαΐου 1945.

Μετά από αυτό, οι παρτιζάνοι υποχώρησαν στα βουνά της Σούδας και μόνο τότε ο Στρατηγός Πρέστον ζήτησε από τους Γερμανούς να αφοπλιστούν.

Τότε είχαν απομείνει 9 ολόκληροι μήνες πριν από την ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Φούλτον στις 5 Μαρτίου 1946.

Δεν είναι λοιπόν καιρός να εξηγήσουμε στη νεότερη γενιά στα σχολικά μας βιβλία ιστορίας ποιοι ήταν οι ορκισμένοι σύμμαχοί μας;

Και τέλος η περιγραφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη με τις κοινές ενέργειες των Βρετανών και της Βέρμαχτ κατά των Ελλήνων παρτιζάνων στην Κρήτη.

Πρόκειται για μια κακή ιστορία, αφού οι σύμμαχοι της ΕΣΣΔ κατέστρεψαν τους Γάλλους και μαζί με τους Ναζί κυνηγούσαν Έλληνες παρτιζάνους”, κατέληξε ο ίδιος με τα συμπεράσματα να είναι δικά μας.

https://www.pentapostagma.gr/koinonia/7247819_anoixe-ta-arheia-toy-kremlinoy-rosos-eidikos-i-sympraxi-bretanon-kai-germanon-stin

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Αγαπάς την ηδονή; 10 αποφθέγματα αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης





Η ηδονή αποτελεί εδώ και αιώνες αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης. Απαγορεύτηκε μέσα στους αιώνες ποικιλοτρόπως, στον σύγχρονο κόσμο υμνήθηκε αλλά τελικά ποιες είναι οι συνέπειες;

Για τον Επίκουρο, τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, η ηδονή ήταν το θεμέλιο μιας καλής ζωής , αλλά όχι με την απολαυστική, ηδονιστική έννοια που συχνά παρεξηγείται. Ο Επίκουρος υποστήριζε ότι η αληθινή απόλαυση δε βρίσκεται στην υπερβολή, αλλά στο μέτρο, στην απουσία πόνου και στην καλλιέργεια της ηρεμίας. Γι’ αυτόν, η ύψιστη απόλαυση ήταν η κατάσταση της «αταραξίας», ένας ήρεμος, ικανοποιημένος νους απαλλαγμένος από φόβο και περιττές επιθυμίες.

...

Όμως ο Επίκουρος δεν ήταν ο μόνος στον στοχασμό του για την ηδονή. Οι Στωικοί, με επικεφαλής προσωπικότητες όπως ο Σενέκας και ο Μάρκος Αυρήλιος, αντιμετώπιζαν την ηδονή με καχυποψία. Γι’ αυτούς, η ηδονή μπορούσε να είναι ένας επικίνδυνος αντιπερισπασμός, που οδηγούσε την ψυχή μακριά από την αρετή και τη σοφία. Για τους Στωικούς, ο στόχος δεν ήταν να αναζητήσει κανείς την ηδονή αλλά να την κατακτήσει, να παραμείνει αδιάφορος τόσο για την ηδονή όσο και για τον πόνο, επιδιώκοντας την εσωτερική δύναμη.

Ο Αριστοτέλης, από την άλλη πλευρά, αναζητούσε μια ισορροπία μεταξύ των δύο άκρων. Στα «Ηθικά Νικομάχεια» μίλησε για την «ευδαιμονία» την ευημερούσα ζωή ως τον τελικό στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης, μια ζωή στην οποία η ηδονή έπαιζε ρόλο αλλά καθοδηγούνταν από τη λογική και την αρετή.

Μέσα από τον φακό αυτών των φιλοσόφων, βλέπουμε την απόλαυση ως κάτι περισσότερο από απλή αίσθηση. Είναι ένας δρόμος προς την ικανοποίηση, ο οποίος όμως απαιτεί σοφία, αυτοσυγκράτηση και βαθιά κατανόηση του τι σημαίνει να ζεις καλά.

10 αποφθέγματα για την ηδονή

«Δεν μεγαλώνει η σαρκική ηδονή μόλις πάψει η οδύνη που φέρνει η στέρηση απλώς διαφοροποιείται.»
Επίκουρος

«Οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν κάτι περισσότερο όταν ξέρουν ότι κάποιοι άλλοι έχουν αποκλειστεί από τη συγκεκριμένη απόλαυση.»
Russell Baker

«Οι άρχοντες έχουν ηδονές, οι φτωχοί έχουν χαρές.»
Μοντεσκιέ

«Όλα τα πράγματα που πραγματικά μ’ αρέσει να κάνω είναι είτε ανήθικα, είτε παράνομα, είτε παχυντικά.»
Alexander Woollcott

«Καμιά ηδονή δεν είναι κακό πράγμα αυτή καθ’ αυτή. Όμως ορισμένες ηδονές παράγονται με μέσα που επιφέρουν πολύ περισσότερες ενοχλήσεις παρά ηδονές.»
Επίκουρος

”Η πραγματική ευτυχία στηρίζεται στις αισθήσεις, και η αρετή δεν ικανοποιεί καμία από αυτές.»
Μαρκήσιος Ντε Σαντ

«Βουτηγμένος μέσα στις απολαύσεις, σταματάς να νιώθεις οποιαδήποτε ευχαρίστηση.»
Ταγκόρ

«Επειδή η ηδονή είναι εφήμερη ενώ η επιθυμία έχει διάρκεια, οι άνθρωποι πιο συχνά παρακινούνται από την επιθυμία παρά από την ηδονή.»
Gustave Le Bon

«Ήξερα κάποιον που έκοψε το κάπνισμα, το ποτό, το σεξ και τα βαριά φαγητά. Ήταν απόλυτα υγιής μέχρι την τελευταία στιγμή που αυτοκτόνησε.»
Johnny Carson

«Στην Αγγλία δεν έχουμε άλλη διασκέδαση εκτός από τα βίτσια και τη θρησκεία.»
Sydney Smith

https://www.lavart.gr/%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B7%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AE-10-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%B8%CE%AD%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Οι λόγοι που απέτυχε η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα (βίντεο)




Ήδη πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, οι Σταυροφόροι και οι Βενετοί σύμμαχοί τους είχαν καταρτίσει σχέδιο διαμελισμού του βυζαντινού κράτους, ο καθένας με τις δικές του προτεραιότητες.

Οι Φράγκοι αρχηγοί ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν γη, σύμφωνα με το φεουδαρχικό σύστημα των πατρίδων τους.

Οι Βενετοί, λαός εμπόρων, στόχευαν στην εξασφάλιση νησιών και λιμανιών, ως σταθμών για τα πλοία τους στην ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε τους λόγους που απέτυχε η φραγκοκρατία στην Ελλάδα στο παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τα ξεχασμένα τζίτζιφα





Όσοι είναι άνω των τριάντα ίσως θυμούνται τα ξυλώδη, στυφά και ημίγλυκα τζίτζιφα με γεύση που θυμίζει κάτι μεταξύ μήλου και χουρμά. Η ιδιαίτερη μυρωδιά των δένδρων πλημμύριζε τις γειτονιές – όπως τις Τζιτζιφιές της Αθήνας – και οι νοικοκυρές έφτιαχναν με αυτά γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, ξύδι και τουρσιά.

Στις μέρες μας αποτελούν δυστυχώς, είδος προς εξαφάνιση παρ’ όλες τις θεραπευτικέ ς τους ιδιότητες.

Τα τζίτζιφα (ziziphus jujuba) προέρχονται από την Κίνα. Οι μικροί αυτοί κόκκινοι στρογγυλοί καρποί έχουν βρώσιμη φλούδα και γλυκιά γεύση. Είναι δημοφιλή στην κινεζική ιατρική περισσότερο από 4.000 χρόνια και είναι αρκετά γνωστά και στη Δύση. Ονομάζονται και κινέζικοι χουρμάδες, έχουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό καθώς αποτελούν καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν τουλάχιστον 400 ποικιλίες και οι τζιτζιφιές αν και είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και μπορούν να ανθίσουν σε ακραίες θερμοκρασίες με λίγο νερό, προτιμούν τις ηλιόλουστες περιοχές.

...

Οφέλη για την υγεία

Παρόλο που τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν δεν είναι σε μεγάλες ποσότητες, τα τζίτζιφα προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, νιασίνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σίδηρο. Περιέχουν βιταμίνη Α και Β12 και 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από κάθε εσπεριδοειδές, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμώντας τις λοιμώξεις.

Ιατρικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι καρποί και το εκχύλισμά τους έχουν την ικανότητα να βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην καταπολέμηση της ηπατικής νόσου, στη θεραπεία της αναιμίας και στην αναστολή της ανάπτυξης κυτταρικών όγκων που μπορεί να οδηγήσουν σε λευχαιμία. Τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος για τη μείωση των ρυτίδων, την ανακούφιση της ξηρότητας και την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες έχουν να κάνουν όχι μόνο με τον συνδυασμό, αλλά και με την πολυπλοκότητα των φυτοθρεπτικών συστατικών του. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει οκτώ φλαβονοειδή στους καρπούς του όπως το spinosin και το swertish που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Η φαινόλη puerarin που επίσης περιέχουν, βοηθά να κρατήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στα κανονικά επίπεδα και να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Το φλαβονοειδές απιγενίνη που βρίσκεται επίσης στο χαμομήλι, το θυμάρι και το κόκκινο κρασί, περιέχει αντιοξειδωτικά καθώς και αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και επηρεάζοντας θετικά το ήπαρ, την πέψη και τις αλλεργίες. Τα τζίτζιφα είναι τέλος πλούσιες πηγές 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στο σχηματισμό περισσότερων από 50.000 πρωτεϊνών στο σώμα, μια από τις οποίες ενεργοποιεί τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.

itrofi.gr

https://www.olympia.gr/1606531/viral/ta-xechasmena-tzitzifa/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Υγεία - Έρευνα αποκαλύπτει: Πώς το βάρος μας στα 20 επηρεάζει την καρδιά μας στα 60




Ηυγεία της καρδιάς μας είναι βασική (αν όχι η πιο βασική) προϋπόθεση της συνολική μας υγείας και ποιότητα ζωής. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δε συνειδητοποιούν ότι οι επιλογές που κάνουμε σχετικά με το βάρος μας στη νεαρή ηλικία μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά μας δεκαετίες αργότερα. Στην εποχή του body positivity, είναι σημαντικό να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να προσέχουμε την υγεία μας. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal αποκαλύπτει ότι η αύξηση βάρους από την ηλικία των 20 ετών και μετά συνδέεται με κακή καρδιαγγειακή υγεία όταν φτάσουμε στα 60 μας χρόνια, συμφωνα με το ygeiamou.gr

...

Το βάρος και η καρδιακή υγεία

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Alun Hughes από το University College London, εστιάζει στην επίδραση του βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Συγκεκριμένα, εξετάζει πώς η αύξηση βάρους σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες επηρεάζει την καρδιά στη φάση του γήρατος, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει υπερβαρότητα στα μεταγενέστερα χρόνια.

Η μελέτη και τα ευρήματά της

Η μελέτη βασίζεται σε μια μεγάλη έρευνα που παρακολουθεί την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν στην Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας το 1946. Από αυτούς τους ανθρώπους, 1690 άτομα αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, και τα δεδομένα τους παρακολουθήθηκαν για πολλές δεκαετίες. Οι ερευνητές εξέτασαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και την αναλογία μέσης προς γοφούς των συμμετεχόντων σε διάφορα στάδια της ενήλικης ζωής τους. Επίσης, χρησιμοποίησαν υπερηχοκαρδιογραφήματα για να μελετήσουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς τους, επικεντρώνοντας σε μια μέτρηση που ονομάζεται μάζα της αριστερής κοιλίας (ΜΑΚ). Όταν η ΜΑΚ είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και θανάτου από καρδιοπάθεια.

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με αυξημένο ΔΜΣ οποιαδήποτε στιγμή από την ηλικία των 20 ετών και μετά είχαν υψηλότερη ΜΑΚ στα 60 τους χρόνια, ακόμη και αν το βάρος τους ήταν φυσιολογικό στα 60 τους. Για παράδειγμα, σε έναν μέσο 43χρονο, μια αύξηση κατά 5 μονάδες του BMI συνδέθηκε με αύξηση της μάζας αριστερής κοιλίας κατά 15% ή 27 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση βάρους από νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στην καρδιά. Ο καθηγητής Hughes τόνισε ότι η διατήρηση υγιούς βάρους είναι σημαντική για τους ανθρώπους ακόμη και στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Για να βελτιώσουμε την καρδιακή υγεία μακροπρόθεσμα, πρέπει να αποτρέψουμε την αύξηση βάρους σε όλες τις ηλικίες. Αυτό απαιτεί τακτικές και προγράμματα που να μειώσουν την επιδημία της παχυσαρκίας που παρατηρείται σήμερα.

https://www.pentapostagma.gr/ygeia/7253684_ygeia-ereyna-apokalyptei-pos-baros-mas-sta-20-epireazei-tin-kardia-mas-sta-60

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το σκουλήκι που μπορεί να σώσει τον... κόσμο: Τρώει και χωνεύει πλαστικό - Τι λένε οι επιστήμονες




Οι επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στον αγώνα κατά των πλαστικών απορριμμάτων: τον ελάσσονα αλευροσκώληκα. Ενδημική στην Αφρική, αλλά πλέον διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη, αυτή η προνύμφη σκαθαριού από το γένος Alphitobius μπορεί να καταναλώσει και να αποικοδομήσει το πλαστικό, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το εύρημα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στην Αφρική, σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Η ήπειρος είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη από πλαστικό στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι παράγει μόνο το 5% της παγκόσμιας πλαστικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

...

Όπως αναφέρει το LiveScience, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ελάσσονες αλευροσκώληκες μπορούν να χωνέψουν το πολυστυρένιο, έναν τύπο πλαστικού που συναντάται συνήθως στις συσκευασίες τροφίμων και χρησιμοποιείται για την παραγωγή φελιζόλ. Η ομάδα δεν είναι ακόμη σίγουρη για το είδος του αλευροσκώληκα και πιστεύει ότι μπορεί να πρόκειται για ένα νέο υποείδος που πρέπει να ταυτοποιηθεί.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται ότι οι ελάσσονες αλευροσκώληκες, οι οποίοι είναι ενδημικοί στην Αφρική, έχουν αυτή την ικανότητα», ανέφερε συγγραφέας της μελέτης Fathiya Khamis, επιστήμονας στο Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων (ICIPE) στην Κένυα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες μπορούσαν να καταναλώσουν σχεδόν το 50% του πολυστυρενίου το οποίο τους δόθηκε ως τροφή, με την αποτελεσματικότητά τους να αυξάνεται εάν η πλαστική τροφή αναμιγνύονταν με πίτουρο ή φλούδες σιτηρών.

Βακτήρια που διασπούν τα πολυμερή

Τα βακτήρια που ζουν στο έντερο των αλευροσκώληκων τα βοηθούν να διασπάσουν τα πολύπλοκα πολυμερή του πλαστικού.

Οι μικροβιακές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των γενών Kluyvera, Lactococcus και Klebsiella, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη του πολυστυρενίου, μετατρέποντάς το σε απλούστερες ενώσεις που ο αλευροσκώληκας μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς βλάβη.

Τα βακτήρια αυτά παράγουν ένζυμα ικανά να χωνέψουν το πλαστικό, και έτσι η αύξηση του αριθμού αυτών των βακτηρίων ή των ενζύμων στους αλευροσκώληκες θα μπορούσε να αυξήσει την αποδοτικότητα της επεξεργασίας του πλαστικού, χωρίς να βλάψει τα ίδια τα έντομα.

plastic-worm2.jpg

(Α) Κομμάτι φελιζόλ πριν δοθεί στα σκουλήκια (Β) Κομμάτι φελιζόλ μετά από 30 μέρες κατανάλωσης του πολυστυρένιου (C) Αλευροσκώληκες που τρέφονται με πολυστυρένιο αναμεμιγμένο με πίτουρα (D) Αλευροσκώληκες που τρέφονται με σκέτο πολυστυρένιο

ICIPE / Scientific Reports

Στο μέλλον, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη και ένζυμα που εμπλέκονται στη διάσπαση του πολυστυρενίου και να τα χρησιμοποιήσουν στην ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων, δήλωσαν οι ερευνητές. Η έρευνα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια μελλοντική πορεία μετατροπής του πλαστικού σε υψηλής αξίας πρωτεΐνη εντόμων για ζωοτροφές.

«Θα διερευνήσουμε επίσης τους μηχανισμούς των βακτηρίων του ελάσσονα αλευροσκώληκα στην αποικοδόμηση του πλαστικού. Θέλουμε να καταλάβουμε αν τα βακτήρια είναι εγγενή στους αλευροσκώληκες ή αν είναι μια αμυντική στρατηγική που αποκτάται μετά τη σίτιση με πλαστικό», ανέφερε η συν-συγγραφέας της μελέτης Evalyne Ndotono, επιστήμονας που διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της στο ICIPE.

 https://www.cnn.gr/perivallon/story/448700/to-skouliki-pou-borei-na-sosei-ton-kosmo-troei-kai-xoneyei-plastiko-ti-lene-oi-epistimones

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κολπική μαρμαρυγή – Από τι προκαλείται και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου





Τα μέτρα πρόληψης

Η κολπική μαρμαρυγή (AFib), θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια καρδιακή αρρυθμία, η οποία μπορεί να επηρεάσει πολλές καταστάσεις υγείας, και μάλιστα, πέρα από καρδιακό επεισόδιο αυξάνει τις πιθανότητες και για εγκεφαλικό.

Από τι προκαλείται

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια δυσλειτουργία στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

...

Συνήθως, οι δύο άνω θάλαμοι της καρδιάς σας (κόλποι) και οι δύο κάτω θάλαμοι (κοιλίες) χτυπούν σε συγχρονισμό για να μετακινήσουν το αίμα μέσω των τεσσάρων θαλάμων της καρδιάς προς το υπόλοιπο σώμα.

Όταν έχετε κολπική μαρμαρυγή, αυτή η κίνηση γίνεται ασυντόνιστα, παρεμποδίζοντας την κίνηση του αίματος.

Αν και η ακριβής αιτία της AFib είναι ασαφής, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι η πάθηση προκαλείται συχνά από μη φυσιολογικό ιστό κοντά στις πνευμονικές φλέβες.

Η θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να περιλαμβάνει μια διαδικασία που ονομάζεται αφαίρεση, κατά την οποία χρησιμοποιεί θερμότητα ή κρύο για να αφαιρέσει μέρος αυτού του ανώμαλου ιστού κοντά στην πνευμονική κοιλότητα.

Γενικώς, είναι πιο πιθανό να την εκδηλώσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν άλλες καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, υπέρταση και άλλες παθήσεις υγείας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή

Πολλοί αναπτύσσουν την πάθηση ως μέρος της τυπικής διαδικασίας γήρανσης. Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτό.

Η προχωρημένη ηλικία και η υπέρταση είναι από τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο AFib:

  • υπερβολικό σωματικό βάρος
    γενετική
  • διαβήτης
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • ισχαιμική καρδιακή πάθηση
  • υπερθυρεοειδισμός
  • χρόνια νεφρική νόσος
  • άπνοια ύπνου
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • χρόνια ή βαριά κατανάλωση αλκοόλ
  • κάπνισμα
  • διόγκωση της αριστερής πλευράς του καρδιακού μυός
  • έντονη σωματική δραστηριότητα
  • στρες και άγχος
  • υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης

Κολπική μαρμαρυγή: Μέτρα πρόληψης

Αν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης, τότε είναι δύσκολο να αποτρέψετε την κολπική μαρμαρυγή. Οι άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά AFib.

Επιπλέον, μερικοί δεν μπορούν να αποφύγουν καταστάσεις υγείας όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και ο διαβήτης, που μπορεί να σχετίζονται με την πάθηση.

Ωστόσο, ένας γενικά υγιεινός τρόπος ζωής, με ιδιαίτερη φροντίδα για την καρδιά, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια ποικιλία καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της AFib.

Υγιεινές για την καρδιά συνήθειες που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε διάφορες καρδιακές παθήσεις:

  • αποφύγετε το κάπνισμα
  • μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης
  • περιορίστε στο ελάχιστον την κατανάλωση αλκοόλ
  • έχετε υπό έλεγχο της αρτηριακή σας πίεση
  • διατηρήστε υπό έλεγχο το επίπεδο χοληστερόλης
  • προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα μέτριο σωματικό βάρος
  • ακολουθείτε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή
  • να ασκείστε τακτικά
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...