Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Όταν δημοκρατίες παίρνουν τα Πάνο τους..

Αναδημοσίευση από το Σφυράκι



Λατρεμένο Μεσολόγγι, αγιασμένε τόπε, εκεί που όποια άσπρη πέτρα ξέξασπρη αναποδογυρίσεις, θα βρεις τις τελευταίες ρανίδες δημοκρατίας να μουσκεύουν το ηρωικό χώμα. Χώμα που χρόνια τώρα φυτεύεται με προσδοκίες και φοίνικες. Κραδαίνοντας τις κεραίες του, o αυστηρός αλλά δημοκρατικός κηφήνας τινάζει την προεκλογική χρυσόσκονη του σακακιού του, πιάνει το σάρωθρό του και κινεί τις διαδικασίες εκκαθάρισης. Ο αντικειμενικά ικανότερος δήμαρχος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου φέρει παράλληλα το άχθος της κρίσης πολιτικής ταυτότητας (διττό νόημα στο κείμενο). Ως εκ τούτου, ελλίσεται συνειδητά μεταξύ διαχρονικά δομημένης αριστερής ρητορείας και τεχνοκρατικής διοίκησης, χωρίς να μπορώ με ασφάλεια να διακρίνω κάποια στενή σχέση μεταξύ των δύο. Και μέσα μέσα, τα δάχτυλά του πολιτικού ανδρός καψαλίζονται από τα ίδια του τα πυροτεχνήματα..


Ο μαραθώνιος, λοιπόν, του πολυχρονεμένου μας δημάρχου είχε μία αδιαμφισβήτητα εκρηκτική εκκίνηση. Συναντήσεις, ενημερώσεις, εκπαιδεύσεις, συχνές παρουσίες και στοχευμένες(;) απουσίες συνθέτουν το σκηνικό της εναρκτήριας ουβερτούρας στο θεατράκι των εφημερίδων και των μέσων ενημέρωσης.Εξαιρετικές κινήσεις, πράγματι, που δείχνουν ότι πρόκειται περί ανθρώπου αποφασισμένου να φύγει πολλά μέτρα μπροστά από τους αντιπάλους του και να βγει ο μεγάλος νικητής της τετραετίας. Αυτή ακριβώς η ανάγκη για νίκη είναι που με ανησυχεί..

Βγήκε το διαζύγιο
''Με απόφαση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου και επικεφαλή κο Παναγιώτη Κατσούλη, τέθηκαν εκτός του συνδυασμου ΄΄ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ΄΄ οι κ.κ. Φούντας Γρηγόρης και Ζουλούμης Αθανάσιος, διότι με την στάση τους κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Νεοχωριου αψήφισαν και προσέβαλλαν τις ομόφωνες αποφάσεις που είχε λάβει η ολομέλεια του συνδυασμού με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες.''

Οποίος αυταρχισμός, οποία σιγουριά και πολιτική βαρβατίλα. Το εξόφαλμο, δε, ορθογραφικό λάθος είναι ενδεικτικό της βιασύνης στην σύνταξη του παρόντος. Επίσης, κύριοι, την απόφαση δεν την έλαβε ο Δήμαρχος ΠΚ όπως αναφέρετε αλλά ο αρχηγός συνδυασμού ΠΚ. Έτσι υπέροχα, βλέπετε, ο Παν-άρετος παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας εξοβελίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες δύο δημοτικούς συμβούλους που αψήφισαν την απόφαση της πλειοψηφίας και, πιθανώς, προηγούμενη δέσμευσή τους. Αν και κατανοώ απόλυτα την ανάγκη ενός πολιτικού-κυβερνητικού σχήματος για κοινή γραμμή δράσης, δεν μπορώ παρά να βγάλω κίτρινη κάρτα στην ηγεσία του συνδυασμού για τους παρακάτω λόγους:

* Δεν δόθηκε στους αποσχίσαντες καμία δυνατότητα δημόσιας απολογίας ή αιτιολόγισης της διαφοροποίησής τους.
* Κάθε πολιτικό διαζύγιο εντός δημοκρατικού συνόλου που σέβεται τον εαυτό του λύεται κοινή συναινέση.
* Αν πράγματι πρόκειται για παιχνίδι κάτω από το τραπέζι, η λύση δεν είναι η διαγραφή (=αγιοποίηση) αλλά η δημόσια καταγγελία. Επίπονη, όμως, η παραδοχή του "ενδοοικογενειακού" σκανδάλου..

Έτσι με πάει, το λοιπόν. Θέλω να πιστεύσω, να εναποθέσω τας ελπίδας ημών στον μικρό θεό του Μεσολογγίου (με χαρακτηριστικά Μεσσία, θυμίζω) μα τα βλέπω κωλυόμενα! Και εντάξει, ας το λήξουμε επιτέλους..

"Η συμμετοχή σε μια εσωκομματική πολιτική διαδικασία δεν συνεπάγεται και την υιοθέτηση αυτής της διαδικασίας καθ΄ ολοκληρίαν!"
Πάνος Κατσούλης - Ιούνιος 2010


http://sfyraki.blogspot.com/2011/01/blog-post_07.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: