Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πείpαμα Συμμόpφωσηs...


Γιατί ο λαός δεν ξεσηκώνετε με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας;

Τι σχέση μπορεί να έχει η τεχνολογία του σινεμά με την σημερινή κοινωνική απάθεια;

Γιατί οι κυβερνόντες παρόλο που ξέρουν ότι οδηγούν το κράτος και την οικονομία σε αδιέξοδο, συνεχίζουν ακάθεκτοι αυτή τους, την ξέφρενη πορεία;

Τι είναι αυτό που τους καθοδηγεί;

Από πού αντλούν αυτή τους την αυτοπεποίθηση;

Γιατί ο ΓΑΠ και της Μαργαρίτας, αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηλίθια ξανθιά τηλεπαρουσιάστρια;


Στις επόμενες αναρτήσεις, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.

Μέρος πρώτο: Πείpαμα Συμμόpφωσηs...
Ένα ενδιαφέρον βίντεο με το οποίο εξηγείται το πως συμβαίνει οι άνθρωποι γύρω μας να συμμορφώνονται σύμφωνα με μια πλαστή και 'στημένη' πραγματικότητα,... ακόμα και όταν χρειάζεται να αγνοήσουν τα πιο οφθαλμοφανή γεγονότα, όπως π.χ. το γεγονός ότι η χώρα μας τελεί υπό κατοχή.

Το παλαιό αυτό Πείραμα Συμμόρφωσης του πολωνοεβραίου ψυχολόγου Solomon Asch αποκαλύπτει με έναν απλό και κατανοητό τρόπο, την δύναμη επιβολής των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη και ερμηνεύει την ύπνωση η οποία μας έχει επιβληθεί, σύμφωνα με την οποία είναι μόνο ζήτημα χρόνου να λυθούν τα οικονομικά μας προβλήματα και ότι δήθεν το μόνο που χρειάζεται είναι οικονομικές θυσίες, υπομονή, υπακοή και ελπίδα.

Στην προκειμένη περίπτωση η οφθαλμοφανής πραγματικότητα που καταπιέζεται σε ατομικό επίπεδο για τον εξεταζόμενο στο πείραμα, κάτω από την επιρροή των διπλανών του -δήθεν συνεξεταζομένων-, καταπιέζεται και για ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας σε μαζικό επίπεδο κάτω από την επιρροή των ΜΜΕ.

Τους κάνει να αγνοούν δηλαδή εξ ίσου εξωφρενικά μια πραγματικότητα, επειδή δεν αναφέρεται ποτέ ρητά από τα μεγάλα ΜΜΕ :
Ότι με μέτρα όπως αυτά που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι αυταπόδεικτο, μαθηματικά εξακριβωμένο και οφθαλμοφανέστερο του ηλίου, ότι καλούμεθα να συμμορφωθούμε με την 'αναγκαιότητα' της πλήρους καταστροφής μας.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι λίγο-πολύ γνωστή η στρατηγική της χειραγώγησης. Δύο στοιχεία της εδω:1. ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο τού κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική τής απόσπασης τής προσοχής που έγκειται στην εκτροπή τής προσοχής τού κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω τής τεχνικής τού κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών …. Η στρατηγική τής απόσπασης τής προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς τής επιστήμης, τής οικονομίας, τής ψυχολογίας, τής νευροβιολογίας και τής κυβερνητικής.

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος τής ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση τών κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση τών δημόσιων υπηρεσιών.
……….

(Noam Chomsky)