Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το πρωί της Κυριακής 22-1-12 στο Ραδιομέγαρο στο Μεσολόγγι, ο δημοτικός συνδυασμός «Το μέλλον είναι τώρα», επικεφαλής του οποίου είναι ο υποψήφιος δήμαρχος ιατρός Νίκος Μουρκούσης.

Παρουσία όλων των μελών του αλλά και αρκετών φίλων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μετά τον αγιασμό και τις ευχές για καλή χρονιά, ο Νίκος Μουρκούσης, περιστοιχισμένος από τους αιρετούς συνεργάτες του, απηύθυνε χαιρετισμό, κάνοντας ταυτόχρονα και απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας στο δημοτικό συμβούλιο, σαν παράταξη της αντιπολίτευσης με τέσσερις έδρες. Στην ομιλία του αναφέρθηκε συνοπτικά στις παρεμβάσεις του συνδυασμού αλλά και στην πρακτική της δημοτικής αρχής, την οποία επέκρινε για απουσία έργου και για σοβαρό έλλειμμα στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών.

Παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Ν. Μουρκούση:«Φίλες και φίλοι, μέλη του δημοτικού συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα»,

συμπολίτισσες και συμπολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου,

Σας ευχόμαστε ολόψυχα, εγώ και οι συνεργάτες μου, Καλή και Δημιουργική Χρονιά, με προσωπική και οικογενειακή υγεία, και δύναμη να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη οικονομική κρίση που μας έχει εξουθενώσει.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την σημερινή δυναμική και συνειδητή παρουσία σας, που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, και για καλύτερες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των δημοτών, σε κάθε πόλη και χωριό του Δήμου μας.

Μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία, πολύ συνοπτικά, να αναφερθώ στην θητεία μας στο δημοτικό συμβούλιο, όπου μαζί με τους άλλους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, τον Δημήτρη Μπαλαμπάνη, τον Σπύρο Βασιλείου και τον Κώστα Κουτσοθόδωρο, καθώς και τον εκπρόσωπό μας στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Μεσολογγίου Ιωάννη Γκανιάτσο, αποτελούμε τον κεντρικό αντιπολιτευτικό άξονα, αφού οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την αγωνιστική αλλά μονοσήμαντη Αριστερά, είτε λένε «ναι σε όλα» είτε διαφωνούν επιλεκτικά.

Αλλά δεν μπορώ να μην εξάρω την συμμετοχή και την θετική στάση όλων των αιρετών εκπροσώπων του συνδυασμού μας, σε όλα τα τοπικά και δημοτικά συμβούλια των χωριών και των πόλεων που απαρτίζουν το νέο Δήμο Μεσολογγίου, που χωρίς αντίτιμο και χωρίς δόξα, παλεύουν καθημερινά για το καλό και το δίκαιο των συμπολιτών τους. Γι’αυτό τους ευχαριστώ και τους συγχαίρω δημόσια, εκ μέρους όλων!

Στην διάρκεια αυτής της χρονιάς καταθέσαμε δημόσια πάμπολλες ερωτήσεις προς την δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, που αμέσως ή εμμέσως έφεραν και ανάλογα αποτελέσματα.

Πρώτοι καλέσαμε τον δήμαρχο να φέρει το θέμα του Εφετείου σε συζήτηση, σαν αποκλειστικό θέμα, για να συντονίσουμε την δράση των Φορέων. Αποτέλεσμα της «χλιαρής» στάσης του δημάρχου, που δεν επιθυμεί ευθεία σύγκρουση με το κομματικό κατεστημένο του Αγρινίου, ήταν το Εφετείο να χαθεί και να βρίσκεται ήδη στο Αγρίνιο.

Το ίδιο πράξαμε για το ΤΕΙ, αλλά δυστυχώς οι υποσχέσεις των κυβερνητικών βουλευτών προς το δήμαρχο, τον ανάγκασαν να ολιγωρήσει και να παρελκύσει την διαδικασία. Καταλήξαμε να έχουμε υποβάθμιση των σχολών, με τεράστια επίπτωση στην τοπική οικονομία.

Ζητήσαμε τα ιβάρια να περιέλθουν στον φυσικό τους φορέα, που είναι ο Δήμος, και καλέσαμε τον αιρετό Περιφερειάρχη να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και να πάρει θέση. Δυστυχώς, κι εδώ δεν έγινε τίποτε! Η Πάτρα ορίζει τις τύχες του Μεσολογγίου!

Αντιτεθήκαμε σθεναρά στην κατάργηση και συγχώνευση του ΕΠΑΛ Κατοχής, που έχει προσφέρει σημαντικά στην περιοχή και για το οποίο θα κατασκευασθεί νέο διδακτήριο. Προς το παρόν, αποφύγαμε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη και αγρυπνούμε.

Από πέρυσι τον Φεβρουάριο καταθέσαμε ερώτηση και ζητούσαμε την έναρξη των διαδικασιών για την διοικητική συνένωση του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι. Ήταν κάτι που προεκλογικά είχαμε εξαγγείλει δημόσια, και μάλιστα είχαμε τιμητικά συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό μας κι έναν εκπρόσωπο της εκεί τοπικής κοινωνίας, τον Παναγιώτη Ζήκο.

Σήμερα, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει υπογραφεί η απόφαση και περιμένουμε την υπογραφή του Π.Δ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος μας, η περαιτέρω διεύρυνση του Δήμου προς Στρογγυλοβούνι-Παλαιομάνινα και Κεράσοβο-Αγγελόκαστρο.

Για την άμεση ενημέρωση των δημοτών και των απανταχού συμπατριωτών μας, αλλά και τον κοινωνικό έλεγχο όλων των πτερύγων του δημοτικού συμβουλίου, προτείναμε στον Πρόεδρο την ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων μέσω Ίντερνετ. Δυστυχώς, η πρωτοπορειακή αυτή πρόταση, δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία, γιατί μάλλον προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις για τους δημότες, μακριά από τους δημότες..

Να θυμίσουμε επίσης ότι καταγγείλαμε δημόσια την στάση του δημάρχου, που αγνοώντας επιδεικτικά την Συντονιστική Επιτροπή Φορέων του Δήμου, συνάντησε τον υπουργό Πολιτισμού στην Πάτρα, αν και είχε ανακοινωθεί η επίσκεψή του στο Μεσολόγγι, στέλνοντας στις καλένδες το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ευτυχώς, το Κ.Α.Σ. στηρίζει την υποψηφιότητα του Μεσολογγίου και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι δεν θα οδεύσει κι αυτό για το Αγρίνιο..

Επίσης, θυμίζουμε ότι ο κ. Κατσούλης συνάντησε κατ’ιδίαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι για τα μεγάλα θέματα του τόπου, αναγκάζοντας τους Φορείς και την Αντιπολίτευση να απαιτήσουν δυναμικά ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο. Γεγονός, που αποδυνάμωσε τα αιτήματα του Δήμου, και κατέδειξε τον τρόπο που λειτουργεί η δημοτική αρχή, πέρα και πίσω από τους δημότες της.

Τέλος να θυμίσω την δημόσια παρέμβασή μας στην ανάπλαση του κεντρικού δρόμου στο Αιτωλικό καθώς και στην μη είσπραξη μισθωμάτων από τα λατομεία γύψου του Αγίου Ηλία. Τους αναγκάσαμε να επανεξετάσουν νόμιμα τα θέματα και να προσφύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οφειλών προς τον καταχρεωμένο δήμο μας.

Είναι γεγονός πως η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε τρεις υπερχρεωμένους δήμους, με πρωταθλητή τον πρώην Δήμο Μεσολογγίου, με συνολικό έλλειμα 14 περίπου εκατ. ευρώ.

Οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, που ανέλαβαν εκ του νόμου να ελέγξουν τις χρήσεις αυτές, ήταν καταπέλτης κατά των τριών πρώην δημοτικών αρχών. Πήραμε ομόφωνη απόφαση να κληθούν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, να διαπιστώσουν τις παρανομίες, ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν στον εισαγγελέα όλοι οι τυχόν επίορκοι αιρετοί και υπάλληλοι.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν είδαμε κανένα, και όπως φαίνεται, ο κ. Κατσούλης και οι συνεργάτες του, επιθυμούν κάποιο είδος συμψηφισμού ευθυνών με τους πρώην, που κατά τύχη ανήκαν στο ίδιο κόμμα που στήριξε και τον ίδιο.

Εμείς, καλέσαμε όλους τους δημότες, με την ενεργό παρουσία και συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια, να αναγκάσουν τη δημοτική αρχή να τηρεί τη νομιμότητα και να μην υπάρξει κανένα κουκούλωμα.

Οι πολίτες δεν ανέχονται άλλο να πληρώνουν σπασμένα ανίκανων ή επίορκων διαχειριστών, και ποτέ κανείς τους να μην ελέγχεται!

Τέλος, με δημόσια επιστολή μας, καλέσαμε την δημοτική αρχή να παρέμβει υπέρ του δημοτικού συμφέροντος στην πολύκροτη δίκη πρώην δημάρχου και συνεργατών του για τα έργα επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, αλλά σιωπή προς απάντησή μας, αφού δεν ορίσθηκε πολιτική αγωγή του Δήμου στη δίκη.

Φίλες και φίλοι,

Η πολιτική είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στα χέρια των επαγγελματιών της πολιτικής. Είδαμε όλοι τα χάλια του πολιτικού μας συστήματος, που μας οδήγησε στην πτώχευση και την οικονομική εξαθλίωση. Μικρογραφία αυτού, είναι και η δημοτική πολιτική σκηνή.

Μπορούμε να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε! Σαν τοπική κοινωνία πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, και γι’αυτό χρειάζονται σοβαροί και έντιμοι άνθρωποι, με δείγμα προσωπικής γραφής, και έξωθεν καλή μαρτυρία. Τα χρήματα των δημοτών πρέπει να ξοδεύονται με φειδώ, με διαφάνεια, και κυρίως να πιάνουν τόπο.

Η ανάπτυξη του τόπου μας, όπως την έχουμε οραματισθεί και όπως την έχουμε εξαγγείλει προεκλογικά, έχει μείνει πολύ πίσω. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει παρουσιάσει σχεδόν τίποτε, πέρα από προθέσεις, και εξαγγελίες μέσω «διαρροών» στον Τύπο κι όχι με συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν έχει καταφέρει, ένα χρόνο μετά, να επιλύσει βασικά ζητήματα καθημερινότητας του δημότη, και δεν έχει προχωρήσει κανένα σημαντικό έργο.

Περιμένουμε τον επιβαλλόμενο από το νόμο, ετήσιο απολογισμό του δημάρχου, και θα τοποθετηθούμε δημόσια πάνω σε κάθε ζήτημα που θα προκύψει. Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Έχουμε υπερψηφίσει αρκετά θέματα που ήταν στην σωστή κατεύθυνση. Αλλά έχουμε ορθώσει το ανάστημά μας, σε πολλά περισσότερα, και να είστε βέβαιοι πως ο λόγος μας μετράει και δεν χωρά εύκολα αντίλογο...

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Στη συνείδηση του λαού της περιοχής μας, εμείς είμαστε οι νικητές των εκλογών! Δεν περάσαμε στο 2ο γύρο, για 20 μόλις ψήφους, αλλά μας ακύρωσαν εκατοντάδες ψηφοδέλτια. Ο διάτρητος νόμος του Καλλικράτη, επέτρεψε να μην εκπέσουν οι συνδυασμοί εκείνοι, που κατέβηκαν στις εκλογές με παράνομο, αδιαφανή και πρόχειρο τρόπο, δίνοντας δείγμα του πως θα διαχειρίζονταν στη συνέχεια τα κοινά.

Ο κόσμος μας ψήφισε, και νοιώθει έκπληξη, βλέποντας άλλους να διαχειρίζονται τις τύχες του. Γι’αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να τον απογοητεύσουμε! Εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, που έχουν πλέον απαγκιστρωθεί από στείρες κομματικές αγκυλώσεις, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα, με γνώμονα όχι την προσωπική δικαίωση και επικράτηση, αλλά το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας.

Οι προτάσεις και οι ιδέες όλων σας, είναι πολύτιμες. Κανένας δεν είναι σοφός, και δεν αρκούν οι προσπάθειες ολίγων να πάνε τον τόπο μπροστά. Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, με συνέχεια και κυρίως σοβαρότητα.

Καταθέτουμε την εμπειρία δεκαετιών ανιδιοτελούς ενασχόλησης με τα κοινά και καλούμε όλους και όλες, όσους είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σκηνικό, να στρέψουν την προσοχή τους και τις προσπάθειές τους στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής μας.

Η ανάπτυξη δεν χαρίζεται, κατακτάται. Μόνοι μας πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας, μακριά από κομματισμούς και αλλότρια συμφέροντα.

Γιατί το μέλλον είναι τώρα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: