Το κρέας του… δοκιμαστικού σωλήνα ίσως δεν αργήσει να φθάσει στα ράφια των σουπερμάρκετ μετά την επιτυχία επιστημόνων από την Ολλανδία να δημιουργήσουν ένα μπιφτέκι με βάση μυϊκό ιστό μόσχου που «γεννήθηκε» στο εργαστήριο.
Θα το καταναλώσει ο πληθυσμός;
Το κρέας «in vitro» υπόσχεται να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον αλλά και προς τα ζώα μειώνοντας τον πόνο και την ταλαιπωρία τους ενώ παράλληλα ελπίζεται ότι θα λύσει και το πρόβλημα έλλειψης τροφής που ταλανίζει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ερώτημα όμως είναι εάν ο πληθυσμός θα δεχθεί να το καταναλώσει.
Το μπιφτέκι εργαστηρίου δημιουργήθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Ποστ. Αποτελείται από λωρίδες μυϊκού ιστού μόσχου οι οποίες καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Μάλιστα αναμένεται να ψηθεί και να καταναλωθεί στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Λονδίνο αποδεικνύοντας στο κοινό – συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων νέων χρηματοδοτών του ερευνητικού προγράμματος – ότι το κρέας in vitro αποτελεί πλέον...πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα «παλεύει» καιρό με το κρέας εργαστηρίου. Πριν από περίπου ενάμισι έτος είχε φθάσει στο επίπεδο να δημιουργήσει λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος στο εργαστήριο, ωστόσο τώρα η έρευνα προχώρησε και έδωσε τελικώς το… πολυπόθητο μπιφτέκι.
Χρηματοδότηση της ολλανδικής κυβέρνησης
Το ερευνητικό πρόγραμμα των ειδικών από το Μάαστριχτ χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση καθώς και από μια ανώνυμη δωρεά ύψους 300.000 ευρώ. Ωστόσο αναμένεται τώρα να αποδειχθεί εάν η πρωτοποριακή αυτή επιστημονική εξέλιξη θα βρει και μια θέση στο τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν έχουν συνηθίσει να παίρνουν την μπριζόλα τους από το… εργαστήριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times» το μπιφτέκι των ειδικών από το Μάαστριχτ αποτελείται από περίπου 20.000 λεπτές λωρίδες καλλιεργημένου μυϊκού ιστού.
Με καλή γεύση
Ο δρ Ποστ που έχει ήδη διεξαγάγει ορισμένα ανεπίσημα τεστ σχετικά με τη γεύση του κρέατος εργαστηρίου αναφέρει πως παρότι το μπιφτέκι της ομάδας του δεν περιέχει καθόλου λίπος είναι εύγευστο. Μάλιστα η ομάδα του αναμένεται να ψήσει τα μπιφτέκια του δοκιμαστικού σωλήνα σε εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στο Λονδίνο τον ερχόμενο μήνα προσθέτοντάς τους μόνο αλάτι και πιπέρι για καλύτερη γεύση.
Το μπιφτέκι του εργαστηρίου αποτελείται επίσης από υλικά όπως εμβρυϊκός ορός μόσχου που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων στο εργαστήριο, τα οποία μελλοντικά θα αντικατασταθούν από άλλα υλικά μη ζωικής προέλευσης.
Σχολιάζοντας πάντως τη νέα εξέλιξη άλλοι επιστήμονες ανέφεραν ότι θα παρέλθει αρκετός χρόνος προτού αυτού του είδους το κρέας φθάσει να παράγεται μαζικά για κατανάλωση. «Πρόκειται για μια τεχνολογία σε πρώιμο στάδιο» σημείωσε ο Νιλ Στίβενς από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ στην Ουαλία μιλώντας στους New York Times.
[Πηγή Το Βήμα]
Εύα Σιδερα: Τα θεμέλια της δημοκρατίας έθεσε ο Κλεισθένης το 508 πχ με τις
μεταρρυθμίσεις του
-
Τα θεμέλια της δημοκρατίας έθεσε ο Κλεισθένης το 508 πχ με τις
μεταρρυθμίσεις του. Η χώρα μας γέννησε τη Δημοκρατία και ειναι αυτή που τη
διέδωσε σε όλο ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου