Για πολλοστή φορά «παγώνουν» από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού στο Θεσσαλικό κάμπο.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς»,
της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της συνέχισης των έργων έχουν ταχθεί το Δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Τρικάλων, Θεσσαλίας, Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς και η ΔΕΗ.
Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ μέχρι τώρα την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά κατά τα... έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011
που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.
Στη συνέχεια στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ και σήμερα οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτό το αίτημα των οικολογικών οργανώσεων, κ.λπ. και δημοσίευσαν τη σχετική απόφαση.
Με την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου, η εκτέλεση των έργων (φράγμα, ταμιευτήρας υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρού, κ.λπ.).
Οι δικαστές, αφού έλαβαν υπόψη τους την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, την Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, το Σύνταγμα, διεθνείς συμβάσεις, κ.λπ., δέχθηκε ότι έχει παραβιαστεί αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι το επίμαχο έργο της εκτροπής σχεδιάστηκε ελλιπώς και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι εναλλακτικές λύσεις.
Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι είναι αντίθετη σε Ευρωπαϊκή οδηγία 985/337/ΕΟΚ η νομοθετική διάταξη (Ν.1481/2006) που προβλέπει ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα εγκρίνεται από τη Βουλή.
Και αυτό γιατί η συζήτηση και η επικύρωση της ΜΠΕ από τη Βουλή, δεν καλύπτει τον επιδιωκόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σκοπό της παροχής πληροφοριών προς το κοινό, ούτε όμως από τον κανονισμό της Βουλής προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής και έκφρασης γνώμης των ενδιαφερομένων φορέων και του κοινού.
Εξάλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι προκειμένου να επιτραπεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου ήταν αναγκαίο να διενεργηθεί η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στις προστατευόμενες οικολογικά περιοχές, όπως είναι περιοχές Natura 2000, τόποι κοινοτικής σημασίας, ζώνες ειδικής προστασίας, κ.λπ.
Με τον τρόπο που έγινε η εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ σημειώνει ότι τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από τα έργα αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.
Συγκεκριμένα, καταλήγει η απόφαση του ΣτΕ: «Τέλος, το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά,
συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας.
Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις.
Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΗΠΑ: «Ξένη τρομοκρατική οργάνωση» οι Χούθι με διάταγμα Τραμπ
-
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει ξανά με εκτελεστικό διάταγμα τους Χούθι της
Υεμένης «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
υπέ...
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου