Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Έργα μπολιασμένα με Λιμνοθάλασσα και ποδήλατο από τους αδερφούς Κότσαρη

Οι Αιτωλικιώτες εικαστικοί Γρήγορης και Μιχάλης Κότσαρης ταξιδεύουν τα έργα τους στην έκθεση «Παιχνίδι Χωρίς Σύνορα», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αφιερώματος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων «Παιδί και Παιχνίδι στη Ζωή και την Τέχνη».

Πρόκειται για την δεύτερη θεματική έκθεση της ομάδας Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών GREEKARTISTS.INFO, η οποία αναφέρεται στο παλιό παραδοσιακό παιχνίδι. Στην συγκεκριμένη έκθεση συμμετέχουν 24 εικαστικοί καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στην... Ελλάδα, οι οποίοι δημιούργησαν εικαστικά έργα με αφορμή την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Συμμετέχουν: Αθανασίου Αντώνης, Αλτουνιάν Γκάγκικ, Ανούση - Ηλία Ρένα, Βακάλη - Συρογιαννοπούλου Φιλομήλα, Γιαχανατζή Νέλλη, Γριμάλδη- Κορομηλά Ράνια, Δεσεκόπουλος Νίκος, Ζαβιτσάνου Αννή, Καμπάνης Μάρκος, Κολιός Γιάννης, Κότσαρης Γρηγόρης, Κότσαρης Μιχάλης, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λιάνα Μελισσαρατου, Μενδρινού Άννα, Ξενάκη Μαριάννα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπαγιάννη Σύνη, Πετροπούλου-Δημητράκη Μιμή, Ράλλης Τάσος, Σταϊνχάουερ Βαρβάρα, Τσιρογιάννης Δημήτρης και Φωτοπούλου Πηνελόπη.

Ο Γρηγόρης Κότσαρης συμμετέχει με ένα χαρακτικό έργο και ένα γλυπτό-κατασκευή από σίδερο με θέμα τα ποδήλατα και τους χαρταετούς. Ο αδερφός του Μιχάλης με μια σύνθεση από ελαιογραφίες που συνδιαλέγονται με την χαρακτική και που τιτλοφορείται «χάρτινοι φίλοι» - μια εικαστική καταγραφή του χάρτινου καραβιού και του χαρταετού.

Όπως μπορούμε να αναγνώσουμε στον κατάλογο της έκθεσης για τα έργα του Γρηγόρη Κότσαρη: «Oι ρόδες των παλιών μας ποδηλάτων σταμάτησαν στα μάτια της μνήμης. Οι αλυσίδες τους πάγωσαν στις αλάνες του μυαλού μας...», ο ίδιος σχολιάζει: «Όσα βιώσαμε παίζοντας σαν παιδιά δεν πρόκειται να ξαναζωντανέψουν. Ήταν κάποιες στιγμές που δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένους χώρους και χρόνους. Ήταν οι συγκεκριμένοι φίλοι, το μοίρασμα της χαράς. Ήταν παιχνίδια σε άλλους τόπους, σε άλλες εποχές. Σήμερα φωλιάζουν στη μνήμη μας και συνεχίζουν το κρυφτό και το κυνηγητό τους σ΄ αυτήν, στην μοναδική «αλάνα που αντιστέκεται...».

Για τα έργα του Μιχάλη Κότσαρη σημειώνεται: «Εφήμεροι χάρτινοι φίλοι, ταξίδεψαν τα όνειρα στις άκρες των νερών, στα τέρματα των ουρανών. Πλέον αρνούμαστε να τους τηλεκατευθύνουμε, - μεγαλώσαμε...". Ο ίδιος, αναφερόμενος σε αυτή τη σημείωση, λέει: «Σήμερα πλέον, αν γινόταν να ξαναπαίξουμε σαν παιδιά, όπως τότε, οι «χάρτινοι φίλοι» μας θα ήταν διαφορετικοί - φτιαγμένοι από πλαστικό και μέταλλο, με τηλεχειριστήριο... Η χαρά του παιχνιδιού, ξεκινούσε τότε από την κατασκευή του από εμάς τους ίδιους και διπλασιάζονταν όταν ο χαρταετός μας πετούσε και το καραβάκι μας δε βούλιαζε - κι ας κρατούσε αυτό για λίγο, εφήμερη ευτυχία...».

Θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς πως πρόκειται για μελαγχολικές προσεγγίσεις που, ωστόσο, κρύβουν την αναθύμηση μια παλιάς γνήσιας χαράς, η οποία ζει μέσα μας σαν την ελπίδα.

Οι ταλαντούχοι συντοπίτες μας μάς κάνουν υπερήφανους, για μια ακόμη φορά, με την εκλεπτυσμένη και φίνα τέχνη τους, η οποία είναι «ποτισμένη» από Μεσολόγγι.

Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας και τα εγκαίνιά της έγιναν την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, ώρα 19:30, ενώ θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου (ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00).


ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: