Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών στην Κεφαλονιά. Αισθητή και στην Αθήνα


Μικρές φαίνεται μέχρι στιγμής ότι είναι οι ζημιές από το σεισμό των 5,9 βαθμών που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλλονιά και έγινε αισθητός έως την Αθήνα και σε άλλες περιοχές.

Η δόνηση προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης και κατολισθήσεις που οδήγησαν στο κλείσιμο δρόμων στα βόρεια του νησιού, μέχρι στιγμής όμως η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις μόνο για σπασμένες τζαμαρίες και άλλες μικρές ζημιές σε καταστήματα του Αργοστολίου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός...καταγράφηκε στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο βόρεια του Αργοστολίου, και με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μιλά για δόνηση 6 βαθμών 293 χλμ. δυτικά της Αθήνας και 10 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, με εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 16:08 ακολούθησε νέα δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο επίκεντρο. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις έως τις 16:32 μεγέθους 3,7 έως 4,2 βαθμών.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος. «Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

«Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους» πρόσθεσε.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ.Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: