Μήπως ο Δίσκος της Φαιστού περιέχει ένα μήνυμα που άφησε ένας άγνωστος πολιτισμός στην Γη χιλιάδες χρόνια πριν;
Γιατί υπάρχει αυτό το τεχνούργημα; Ποιος το δημιούργησε και για ποιο σκοπό; Τι είδους πληροφορίες αποθηκεύονται στο δίσκο;
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν το μυστηριώδες γραπτό που καλύπτει αυτό το παράξενο, μικρό και στρογγυλό, πήλινο δίσκο που βρέθηκε στο Μινωικό Ανάκτορο της Φαιστού, στο λόφο της Φαιστού, στη Κρήτη το 1908. Επίσης, κανένα άλλο στοιχείο του γραπτού δεν έχει ποτέ βρεθεί. Είναι ένας από τους πιο αινιγματικούς γρίφους της σύγχρονης αρχαιολογίας.
Περισσότερο από ένας αιώνας έχει περάσει από τότε που ο Δίσκος της Φαιστού βρέθηκε και αναρίθμητες προσπάθειες ακόμη και αντισυμβατικές έχουν γίνει για να...αποκρυπτογραφήσουν αυτή την πρωτο-συλλαβική άγνωστη ιερογλυφική γραφή.
Η μέση διάμετρος του δίσκου είναι 16 εκ. και το πάχος του 2.1 εκ.. Η μυστηριώδης επιγραφή του αποτελείται από 242 μεμονωμένα σύμβολα, 122 βρίσκονται στην πλευρά A και 119 στην πλευρά Β.
Η επιγραφή είναι σε σπειροειδή σειρά.
Αυτά τα σύμβολα χωρίζονται σε 61 ομάδες με κάθετες γραμμές. Υπάρχουν 45 διαφορετικά σημεία μεταξύ των οποίων και ποικίλες απεικονίσεις παιδιών, γυναικών, κεφάλια με κορώνες από φτερά, άνδρες που τρέχουν, πουλιά, ζώα, έντομα, εργαλεία, φυτά και όπλα. Ο δίσκος εκτιμάται ότι είναι ηλικίας περίπου δύο χιλιετιών, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ περισότερο.
Στις 3 Ιουλίου του 1908 ο Ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier ανακάλυψε αυτό το αξιόλογο τεχνούργημα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του στο πρώτο μινωικό παλάτι στην Κρήτη.
Ο δίσκος της Φαιστού ανακαλύφθηκε σε ένα υπόγειο δωμάτιο στο βορειοανατολικό τμήμα του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, μαζί με μια πήλινη πλάκα με χαραγμένη με μια ακόμα μυστηριώδη γραφή που χρησιμοποιούνταν στην Κρήτη και είναι γνωστή ως Γραμμική Α και μερικά κομμάτια αγγειοπλαστικής.
Ήταν ο περίεργος δίσκος ένα πολύ ακριβές αστρονομικό ημερολόγιο; Ή ίσως μια συσκευή υπολογισμού των αρχαίων; Μετά από εκατό χρόνια από την ημέρα της ανακάλυψής του, το κείμενο του δίσκου εξακολουθεί να μην έχει αποκρυπτογραφηθεί και κανένα από αυτά τα σημαντικά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί.
Υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση:
Γιατί το αντικείμενο βρέθηκε στο μινωικό ανάκτορο που καταστράφηκε; Ο πολύ εξελιγμένος Μινωικός πολιτισμός άκμασε περίπου από 2700 έως το 1450 π.Χ..
Η Φαιστός ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού, και η πιο πλούσια και ισχυρή πόλη στη νότια πλευρά της Κρήτης.
Το ανάκτορο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού που συχνά συνδέεται με την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας το 1700 π.Χ.
Μήπως αυτό το αντικείμενο ανήκε στους Μινωίτες ;
Γιατί οι Μινωίτες χρησιμοποιούν μία μάλλον πρωτόγονη εικονογραφική γλώσσα, μαζί με την πολύ πιο προχωρημένη Γραμμική Α ( αν και δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί ) γραφή, όπως αυτή που βρέθηκε στη πήλινη πλάκα που συνόδευε το Δίσκο της Φαιστού ;
Μήπως ο δίσκος δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα;
Είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς που άφησε ένας άγνωστος πολιτισμός που ήταν εξοικειωμένος με το γράψιμο και το χρησιμοποιούσε σε καθημερινή βάση ίσως;
Αυτός όμως ο πολιτισμός δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί....
Η ακριβής ηλικία του Δίσκου της Φαιστού αμφισβητείται.
Επίσης, η μορφή της γλώσσας που χρησιμοποιείται στο δίσκο παραμένει ένα θέμα διαφωνίας .
Είναι η γλώσσα του Δίσκου της Φαιστού μια πολύ αρχαία ελληνική γλώσσα παρόμοια με την αρχαϊκή της Βαλτικής;
Φαίνεται να μην είναι αλφαβητική, αλλά μάλλον συλλαβική γλώσσα, όπου κάθε σύμβολο είναι μια συλλαβή και όχι ένα γράμμα . Θα μπορούσε επίσης να είναι ( όπως και στην αρχαία Αίγυπτο) ένα κάποιο είδος μίγματος και των δύο, δηλαδή συλλαβές και γράμματα μαζί για να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στους μελλοντικούς αποκρυπτογράφους. Γιατί όμως;
Θα μπορούσε ο Δίσκος της Φαιστού να είναι ένα θρησκευτικό αντικείμενο και οι δύο πλευρές του να καλύπτονται με το κείμενο ενός ιερού ύμνου ή ενός θρησκευτικού άσματος ή ίσως ένα τελετουργικό τραγούδι;
Όλα αυτά είναι ισχυρά ερωτήματα που έχουν τεθεί πολλάκις, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα συγκριτικό δείγμα τυπωμένο ή σφραγισμένο με την μέθοδο της γραφής, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στον Δίσκο της Φαιστού.
Τίποτε από τα ανωτέρω δεν διαπιστώθηκε στις πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί της Κρήτης τα τελευταία 100 χρόνια.
Το γεγονός αυτό είναι επίσης ένα από τα πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά του αινιγματικού Δίσκου της Φαιστού, ένα αίνιγμα που περιμένει να αποκρυπτογραφηθεί .
Υπάρχει περίπτωση ο Δίσκος της Φαιστού να θεωρηθεί ένα άλυτο παντοτινό αίνιγμα ; Ίσως.
(conspiracyfeeds)
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου