Στη Βουλή η ιστορία των ΜΚΟ και της αναζήτησης του «θησαυρού» που έβγαινε κάθε χρόνο από το δημόσιο ταμείο με κατεύθυνση Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δεν είναι νέα. Οι πρώτες ερωτήσεις στη Βουλή άρχισαν να κατατίθενται τo 2002. O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», θυμήθηκε ότι ήταν ένας από τους πρώτους που έφερε το θέμα στη Βουλή. Θυμάται όμως και την αντίδραση του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, απαντώντας στην ερώτησή του: «Μόνο που δεν με έδειρε ο Λοβέρδος επειδή τόλμησα να ρωτήσω για τις ΜΚΟ». Τη διετία 2003-2004 το θέμα πήρε πάνω της η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ. Λίγο όμως το γενικώς νεφελώδες τότε τοπίο, λίγο η πολιτική βούληση του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να υπερασπιστεί τον... θεσμό των ΜΚΟ, δεν βγήκε και κανένα ιδιαίτερο συμπέρασμα.
Τα στόματα γύρω από τον τρελό χορό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί γύρω από τις ΜΚΟ άρχισαν να ανοίγουν στα μέσα του 2010. Ηταν τότε που στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άρχισαν να καταφτάνουν καταγγελίες από τα ίδια τα μέλη διοικητικών συμβουλίων ΜΚΟ, ότι εκατομμύρια ευρώ που φαινόταν ότι εκταμιεύονται από τα ταμεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠ.ΕΞ. με προορισμό ΜΚΟ δεν έφταναν ποτέ στον προορισμό.
Οι καταγγελίες αποτέλεσαν αφορμή ώστε να ξεκινήσουν δύο σχεδόν παράλληλες έρευνες, μία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και μία ορκωτών λογιστών στο ΥΠ.ΕΞ., οι οποίες κατέληξαν σε πορίσματα «φωτιά». Εκταμιεύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μόνο το ΥΠ.ΕΞ. έδωσε 115.000.000 ευρώ σε ΜΚΟ την περίοδο 2000-2010), τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ εκταμιευθέντων και εισπραχθέντων ποσών, αλλά και η απίστευτη είδηση ότι για τα τρία πρώτα χρόνια το Ελεγκτικό Συνέδριο «πολτοποίησε» τα παραστατικά ήταν μόνο λίγα από όσα συμπέραινε η έρευνα των ορκωτών λογιστών.
Λίγους μήνες νωρίτερα, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Γιάννης Τραγάκης (Ν.Δ.) και Θανάσης Τσούρας (ΠΑΣΟΚ) περιγράφουν μια χαοτική κατάσταση γύρω από τις ΜΚΟ. Ενδεικτικό του χάους είναι το συμπέρασμα ότι κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι αυθαίρετη, με τους δύο βουλευτές να σημειώνουν: «Δεν κατέστη εφικτό να προσδιοριστεί επ' ακριβώς ο συνολικός αριθμός των ΜΚΟ λόγω έλλειψης εθνικού μητρώου, όπως και τα ποσά που είχαν λάβει».
Η έκθεση-κόλαφος
Η μεγάλη «βόμβα», ωστόσο, έσκασε από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι, με επικεφαλής τον κ. Κοσμάτο, πραγματοποίησαν έρευνα στα στοιχεία της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από σχετική εντολή ελέγχου που είχε λάβει από τον τότε υφυπουργό Δημήτρη Δόλλη. Η έκθεση ήταν κόλαφος, αποκαλύπτοντας ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αν και φαινόταν ότι έφευγαν από τα ταμεία του ΥΠ.ΕΞ., δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία του αντιπροέδρου της ΜΚΟ Δήμητρα Ν. Πιτσούλη. Κι ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει στη Βουλή ο τότε υφυπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η συγκεκριμένη ΜΚΟ φαινόταν ότι έχει πάρει από το 1999 έως το 2003 2.357.486 ευρώ, σύμφωνα με τα παραστατικά της, είχε εισπράξει μόλις 1.000.000 ευρώ, με το υπόλοιπο 1.300.000 να... αγνοείται.
Παρά το γεγονός ότι στην έκθεσή τους οι ορκωτοί λογιστές είχαν συνάψει κατάλογο μόνο με τις πραγματικές πληρωμές, η διασταύρωση με άλλα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή ως απάντηση σε ερωτήσεις βουλευτών και αφορούσαν εκταμιεύσεις της ΥΔΑΣ την περίοδο 2000-2004 ήταν αρκετή για να αποδείξει το μέγεθος των χρημάτων που χάθηκαν. Μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία συνέπεσε με την υπουργία του Γιώργου Παπανδρέου στο Εξωτερικών, η μαύρη τρύπα ξεπέρασε τα 30.000.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Κοσμάτο, η ίδια κατάσταση επικρατούσε έως και το 2008, οπότε και τα ποσά ταυτοποιήθηκαν.
Το ίδιο συνεχίστηκε και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, ενώ εμφανής μείωση της «αιμοδοσίας» υπήρξε μόλις ξέσπασε η κρίση. Συγκεκριμένα: Το 2005 οι ΜΚΟ έλαβαν 15.958.178 ευρώ, το 2006 15.752.399 ευρώ, το 2007 10.891.133 ευρώ, το 2008 5.141.003 ευρώ, το 2009 3.208.570 ευρώ και το 2010 μόλις 1.949.096 ευρώ.
Ο θόρυβος που ξέσπασε τότε και οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τους εκπροσώπους της ΥΔΑΣ, οι οποίοι είπαν ότι οι αποκλίσεις οφείλονταν σε στατιστικά λάθη! Οι βουλευτές δεν πείστηκαν και ζήτησαν νέα έρευνα, ωστόσο το αποτέλεσμά της αγνοείται.
Οι οργανώσεις που έχουν σχέση με πολιτικούς και τα σεμινάρια στη... Βοσνία
Αν πάντως κάτι έχει ενδιαφέρον, είναι οι εκταμιεύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ πολιτικών ή ατόμων που βρίσκονταν πάντα δίπλα στον πυρήνα του πολιτικού συστήματος. Κι όσο κανένας δεν μπορεί να αφήσει ούτε καν υπονοούμενα για κακοδιαχείριση, άλλο τόσο, λόγω της παντελούς έλλειψης ελέγχου, κανένας δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι τα χρήματα που βγήκαν από τα ταμεία του κράτους πήγαν τελικά στον σκοπό για τον οποίο διατέθηκαν.
Στην κορυφή της λίστας των ΜΚΟ που ανήκουν σε πολιτικούς ή «φίλους» πολιτικών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου. Πρόκειται για τον φορέα στον οποίο πρόεδρος είναι ο διαχρονικός φίλος πολλών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ (κυρίως του Γιώργου Παπανδρέου) αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής και δις υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπύρος Φλογαΐτης. Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, το Κέντρο πήρε κατά την περίοδο 2000-2007 συνολικά 3.400.000 ευρώ για δράσεις όπως «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία», «Δημιουργία Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», «Επιμόρφωση νομικών στη Μολδαβία» κ.ά.
Από κοντά, με χρηματοδότηση 2.600.000 ευρώ την περίοδο 2000-2008, το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσάτσος. Εσχάτως, η συγκεκριμένη ΜΚΟ δείχνει να αποκτά και συριζαίικο χρώμα, καθώς στην ιστοσελίδα της εμφανίζονται ως μέλη του Δ.Σ. οι νομικοί Γιώργος Κατρούγκαλος, μέλος της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κώστας Χρυσόγονος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της τάσης των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετά υψηλή χρηματοδότηση έλαβε στο εύρος της περιόδου 2000-2010 και η ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης - HUMANET της αδελφής του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη, Τατιάνα. Η ΜΚΟ έλαβε συνολικά 2.400.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δράσεων που είχε αναλάβει η ΜΚΟ ήταν κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί πάντως και η χρηματοδότηση του «πασοκικού» ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο, εκτός από την επιχορήγηση ως κομματικό ίδρυμα, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου (2002-2004) έλαβε χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΞ. και ως ΜΚΟ. Συγκεκριμένα έλαβε 398.000 ευρώ. ενώ με περίπου 930.000 ευρώ την περίοδο 2000-2007 χρηματοδοτήθηκε το Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), το οποίο ίδρυσε η μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτα.
Χρηματοδότηση ύψους 2.100.000 ευρώ έλαβε την περίοδο 2000-2010 και η ΜΚΟ IOCC, από την προεδρία της οποίας πέρασε τη δεκαετία του ’90 για τέσσερα χρόνια και ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος.
Με ιδιαιτέρως μεγάλο ποσό χρηματοδοτήθηκε την ίδια περίοδο και η ΜΚΟ Κύκλος της Πάτμου, η οποία πήρε 1.100.000 ευρώ από τα ταμεία της ΥΔΑΣ. Στα μέσα του 2012, ωστόσο, ασκήθηκε ποινική δίωξη στα μέλη του Δ.Σ. για κακή διαχείριση κονδυλίων.
Στην ιστορία έχει μείνει και η εμπλοκή του τότε βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στ. Κουτμερίδη στην ίδρυση της ΜΚΟ με επωνυμία Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών, η οποία ενεπλάκη στα προγράμματα προσλήψεων μέσω ΜΚΟ, με τον τότε βουλευτή να «κατηγορείται» ότι έστησε πράσινη φάμπρικα προσλήψεων, ώστε να ωφεληθεί πολιτικά. Ο ίδιος, μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, παραδέχτηκε την εμπλοκή του λέγοντας: «Τιμή μου και καμάρι μου που βοήθησα και στήριξα τους συνδημότες μου», αρνούμενος πάντως ότι υπήρξε κάτι το μεμπτό, παρά το γεγονός ότι κάθε ΜΚΟ εισέπραττε τότε ποσοστό 5% επί της επιδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο Κ. Τζεβελέκος και το θρίλερ με το γραφείο του στη Βουλή
Αφορμή για το τσουνάμι των αποκαλύψεων δεν ήταν άλλο από τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Κοινοβουλευτικά το θέμα είχε εγερθεί αμέσως μετά την έκθεση των ορκωτών λογιστών στα αρχεία της ΥΔΑΣ, καθώς από εκεί προέκυψε ότι η σχετικά άγνωστη ΜΚΟ ήταν η δεύτερη στη λίστα με τις ΜΚΟ που είχαν εισπράξει τα περισσότερα χρήματα την περίοδο 2000-2010. Για την ακρίβεια το 2000-2004, αφού με την άνοδό της στην εξουσία η κυβέρνηση Καραμανλή έκοψε μαχαίρι τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Επειτα, μάλιστα, από τις επίμονες ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη, αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε μέσα σε τέσσερα χρόνια 8.900.000 ευρώ για αποναρκοθέτηση σε Λίβανο, Ιράκ και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Πρόεδρος της συγκεκριμένης ΜΚΟ, ο δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, ο οποίος το 2010 επί προεδρίας Πετσάλνικου κατάφερε να εκδώσει διαπίστευση κοινοβουλευτικού συντάκτη για εβδομαδιαίο περιοδικό και να αποκτήσει εύκολα γραφείο στην αίθουσα κοινοβουλευτικών συντακτών, μολονότι τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνο όσοι ασχολούνται με το καθημερινό ρεπορτάζ της Βουλής. Παρά το ότι αναγκαστικά θα συγχρωτιζόταν με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σπάνια άνοιξε συζήτηση μαζί τους. Τύπος απόμακρος, χωρίς διάθεση για πολλές κουβέντες, επέλεγε να μιλάει περισσότερο με πολιτικούς παρά με τους συναδέλφους του. Λίγους μήνες αργότερα, πάντως, εξαφανίστηκε από τη Βουλή. Τότε λίγοι έδωσαν σημασία στην εξαφάνιση.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, και μετά τη δημοσιοποίηση της προφυλάκισής του στη Βουλή, άρχισε να εκτυλίσσεται ένα μικρό θρίλερ γύρω από το γραφείο του, καθώς, σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στο συγκεκριμένο γραφείο, λίγα μέτρα από την αίθουσα της Ολομέλειας, βρίσκονται ακόμα τα προσωπικά αντικείμενα του κ. Τζεβελέκου. Η Βουλή ακόμα δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το γραφείο σύντομα θα ανοίξει, παρουσία αστυνομικών Αρχών και πιθανότατα εισαγγελέα, για την αναζήτηση στοιχείων που ενδέχεται να έχουν σχέση με την υπόθεση.
Γιώργος Λυκουρέντζος από dimokratianews, μοντάζ Γρέκι
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου