Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοποριακή τεχνολογία δημιουργεί πλαστικό από τη ρύπανση (vid)

Μια μέθοδο για τη δημιουργία πλαστικού από αέρια του θερμοκηπίου ανέπτυξε η εταιρεία Newlight Technologies.

Όπως εξηγεί ο Mark Herrema, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, η πρωτοποριακή τεχνολογία, που ονομάζεται «Aircarbon», δίνει τη δυνατότητα παραγωγής αντικειμένων από αέρια που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα εργοστάσια και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η τεχνολογία αποσπά το διοξείδιο του άνθρακα από τον μολυσμένο αέρα, το υγροποιεί και στη συνέχεια αναδιοργανώνει την μοριακή δομή του με τελικό προϊόν ανθρακικά ουδέτερο θερμοπλαστικό υψηλής απόδοσης.

Τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα σήμερα παράγονται από πετρέλαιο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η μέθοδος που ανέπτυξε έχει, εκτός από περιβαλλοντικά, σημαντικά οικονομικά οφέλη γιατί αντικαθιστά το...ακριβό πετρέλαιο και μειώνει τις δαπάνες από τη φορολόγηση άνθρακα.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα η εταιρεία παράγει σήμερα μια ευρεία γκάμα πλαστικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων πιρούνια, καρέκλες, πλαστικά καλύμματα και θήκες για κινητά.

«Το πιο εντυπωσιακό με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι μας δίνει ένα υλικό το οποίο κανονικά θα υπήρχε στον αέρα. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρακα τον οποίο κανονικά θα εισπνέαμε.

Δεν προτιμάτε ένα πιρούνι φτιαγμένο από άνθρακα τον οποίο κανονικά θα εισπνέατε από ένα πιρούνι φτιαγμένο από πετρέλαιο; ρώτησε ο κ. Herrema.


Δεν υπάρχουν σχόλια: