Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί ο θάνατος της Χριστίνας Ω’ παραμένει “x-file” φωτιά 25 χρόνια μετά;

Η Αργεντινή ασκούσε πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία στην Χριστίνα Ωνάση. Αυτή η «γλυκιά μελαγχολία» του Μπουένος Άιρες και το άγγιγμα μιας άλλης εποχής. Όταν άνθρωποι από διάφορα μέρη του πλανήτη έφθαναν εκεί με το όνειρο και την ελπίδα να δημιουργήσουν μια καινούργια ζωή.
Πολλά χρόνια πριν η Αργεντινή έδωσε την ευκαιρία σε επιχειρηματίες να ξεχωρίσουν και να μεγαλουργήσουν τελικά, μέσα σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η Χριστίνα αγαπούσε την Argentina όπως την αποκαλούσε όχι μόνο διότι εκεί αισθανόταν ξέγνοιαστη, ελεύθερη, χαρούμενη, μακριά από το άγρυπνο βλέμμα των paparazzi και των «άσπονδων φίλων» της στο διεθνές τζετ σετ. Η χρυσή κληρονόμος γνώριζε ότι ο πατέρας της Αριστοτέλης Ωνάσης είχε φθάσει εκεί σχεδόν φτωχός για να δημιουργήσει αργότερα μια... κολοσσιαία περιουσία.

Η Ωνάση επισκεπτόταν την Αργεντινή όσο πιο συχνά μπορούσε. Ήταν ο στενός φίλος του μεγιστάνα Κώστας Γράτσος ο οποίος μιλούσε πάντα για την Αργεντινή και τις «απίθανες περιπέτειες» που έζησαν οι δυο τους στην χώρα της Νοτίου Αμερικής. Ήταν κυρίως όμως η στενή της φίλη Μαρίνα Τσολμεκτσόγλου-Ντοδέρο η οποία διέθετε μια πολύ όμορφη κατοικία σε προάστιο του Μπουένος Άιρες. Στην πραγματικότητα η «Τορτουγάς» ήταν μια εντυπωσιακή ιδιόκτητη περιοχή. Χαμένη μέσα στο πράσινο. Ιδανική για χαλάρωση και ξεκούραση. Μια ώρα δρόμο από το Μπουένος Άιρες.

Αδυνατισμένη με Harry Winston και ξανθά μαλλιά!
Οι προβολείς δημοφιλούς club στο κέντρο του Μπουένος Άιρες δημιουργούσαν χιλιάδες αντανακλάσεις πάνω στα ξανθά μαλλιά της Χριστίνας. Το ημερολόγιο έγραφε 18η Νοεμβρίου του 1988. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 11.30 το βράδυ. Η πάμπλουτη κληρονόμος είχε βάψει για πρώτη φορά τα μαλλιά της ξανθά. Φανερά αδυνατισμένη, ντυμένη με κομψό σκουρόχρωμο φόρεμα χόρευε κάτω από τα φώτα. Συνοδός της στην πίστα ο παιδικός της φίλος Γιώργος-Χόρχε Τσολμεκτσόγλου. Εκείνο το βράδυ η Χριστίνα δεν μπόρεσε να αποφύγει τους φωτογράφους. Στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσε να τους αποφύγει. Η Ωνάση ήθελε να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είχε επιτέλους καταφέρει να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά της. Έδειχνε ήρεμη, ξέγνοιαστη, ευτυχισμένη.

Οι φήμες για νέα ερωτική σχέση, η Αθηνά, ο Τιερί και η διαθήκη
Οι φήμες ότι είχε δημιουργήσει ερωτικό δεσμό με τον Τσολμεκτσόγλου δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Η Ωνάση μάλλον προτιμούσε τους πιο brutal άνδρες. Είχε μάλιστα μια αδυναμία στα bad guys. Ακριβώς όπως ο κακομαθημένος αλλά πάντα γοητευτικός Τιερί Ρουσέλ. Ο συμπαθής Γιώργος ήταν ο αδερφός της φίλης της Μαρίνας Ντοδέρο. Γνωρίζονταν από την εποχή που ήταν μικρά παιδιά. Ο επιχειρηματίας όμως ήταν ένας άνθρωπος κοντά στον οποίο ένιωθε ασφάλεια.

Η Χριστίνα χαμογελούσε και χόρευε κάτω από τα φώτα. Όταν «εγκατέλειψε» το club οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν ξημερώματα. Επέστρεψε στην βίλα των Ντοδέρο. Ανέβηκε στο δωμάτιό της. Έβγαλε από τα αυτιά της τα πανάκριβα σκουλαρίκια του Harry Winston. Λίγο πριν αναχωρήσει από την Νέα Υόρκη είχε επισκεφθεί για μια ακόμη φορά το αγαπημένο της κοσμηματοπωλείο. Έκανε ένα τηλεφώνημα στην νταντά της τρίχρονης τότε κόρης της Αθηνάς. Χαμογέλασε ικανοποιημένη. Η μοναχοκόρη της βρισκόταν σε καλά χέρια στο σπίτι τους στην Γενεύη. Την επόμενη βδομάδα σκόπευε να γυρίσει στην γκρίζα αλλά πανέμορφη ελβετική πόλη. Έλεγε σε όλους πόσο της έλειπε η Αθηνά.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αργεντινή η Χριστίνα άλλαξε και πάλι την διαθήκη της. Η Αθηνά ήταν η μοναδική κληρονόμος. Η Ωνάση είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη της από το πρόσωπο του Ρουσέλ με τον οποίο βρισκόταν πλέον σε διάσταση.

Ο Τιερί δεν ήταν αυτός ο οποίος θα διαχειριζόταν τα χρήματα της κόρης του μέχρι την ενηλικίωσή της. Μια Επιτροπή Διαχείρισης (σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο) θα αναλάμβανε αυτό το έργο. Ο Ρουσέλ ήταν απλά μέλος αυτής της Επιτροπής.

Εκείνο το πρωινό στην «Τορτουγάς»
Το πρωί της 19ης Νοεμβρίου μέλος του υπηρετικού προσωπικού της έπαυλης Ντοδέρο βρήκε την Χριστίνα νεκρή. Η Ωνάση ήταν γυμνή μέσα στην μπανιέρα. Ο θάνατος της κόρης του θρυλικού Αριστοτέλη Ωνάση δημιούργησε παγκόσμιο σάλο. Η θλιβερή είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα σημαντικότερα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου. Ακόμα και αυτές οι πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ο παγκόσμιος Τύπος άρχισε να «πλέκει» ένα story γύρω από τον μυστηριώδη όπως τον χαρακτήριζαν θάνατο της Χριστίνας Ω. Ένα θάνατο με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Ένας αιφνίδιος θάνατος που παραπέμπει στην λαοφιλή διεθνής σειρά “X-files”. Μα ο θάνατος της Ωνάση σύμφωνα με διεθνείς αστυνομικές και δικαστικές αρχές παραπέμπει σε “X-file”. Ένας “X-file” με τεράστιο ενδιαφέρον και χιλιάδες αναπάντητα ερωτηματικά.

Ο ανακριτής Αλμπέρτο Πιότι
Μερικές ώρες μετά το θάνατο της Χριστίνας οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της Αργεντινής έδειχναν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η ανακοίνωση για καρδιακό επεισόδιο οφειλόμενο στην χρήση ναρκωτικών έμοιαζε να μην πείθει τον ανακριτή Αλμπέρτο Πιότι. Ο Πιότι δήλωνε ότι δεν δέχεται την θεωρία του θανάτου από ναρκωτικές ουσίες. Οι γιατροί πάλι υποστήριζαν ότι βρήκαν στις αιματολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις πολύ χαμηλά επίπεδα αμφεταμινών και καθόλου βαρβιτουρικά.

Τα δυο επιστημονικά πορίσματα
Λίγο αργότερα η υπόθεση ανατέθηκε σε επιτροπή ειδικών επιστημόνων και διακεκριμένων δικαστών. Στις 12 Δεκεμβρίου του 1989, ένα χρόνο και κάτι μετά το θάνατο της Ωνάση, εξέδωσαν πόρισμα. Οι επιστήμονες επεσήμαναν τα «κενά» στους χειρισμούς των ανθρώπων που την βρήκαν νεκρή. Τελικά ούτε αυτοί έδωσαν απάντηση στα χιλιάδες μετέωρα ερωτηματικά. Το ίδιο συνέβη και με την δεύτερη επιτροπή η οποία εξέδωσε πόρισμα στις 8 Μαΐου του 1990.

Ο τότε Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Στέλιος Παπαδημητρίου στενός συνεργάτης του Αριστοτέλη και της Χριστίνας Ωνάση υποστήριζε το 1997: «Η καρδιά της Ωνάση χτυπούσε σαν αυτή του ταύρου!». Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε μερικές μέρες μετά τον θάνατό της στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Νέα Σμύρνη. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν βουβοί την νεκρώσιμη ακολουθία. Κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η σωρός της Ωνάση μεταφέρεται στον Σκορπιό.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά οι άνθρωποι γοητεύονται πάντα από την συγκεκριμένη τραγική ιστορία. Μια ιστορία που μοιάζει με την τραγωδία των Ατρειδών. Η γυναίκα με τα πολλά -πολλά εκατομμύρια δολάρια και την λαμπερή ζωή δεν βρήκε τελικά ποτέ την ευτυχία…

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: