Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν ήθελαν τον Πρέσβη αυτήκοο μάρτυρα του ενδοτισμού μας!

ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. TΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΗΝ DEUTSCHE WELLE. ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ!

Σάλος και στην Γερμανία από την παραίτηση του Πρέσβη μας Παναγιώτη Ζωγράφου. Σύμφωνα με Γερμανούς δημοσιογράφους οι Σαμαράς και Λαζαρίδης δεν ήθελαν μέσα στα πόδια τους "αυτήκοο μάρτυρα της υποταγής τους στην Μέρκελ" τον έμπειρο Έλληνα διπλωμάτη.

Για τους Γερμανούς δημοσιογράφους που καλύπτουν το ΥΠΕΞ της χώρας τους ο Παναγιώτης Ζωγράφος ήταν μια αξιοπρεπής διπλωματική παρουσία της Ελλάδας σε αντίθεση με τον ενδοτισμό που καταλογίζουν στον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια αλλά και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε επικοινωνία με τη Deutsche Welle λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Ζωγράφος επιβεβαίωσε ότι όντως έχει υποβάλει την παραίτηση του -αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Παναγιώτης Κουπαράνης- το πρωί της ίδιας ημέρας και ότι η απόφαση του είναι οριστική.

Χαρακτήρισε αναληθή τα αίτια της παραίτησης όπως αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα, ότι δηλαδή έχει παραιτηθεί επειδή είναι τάχα δυσαρεστημένος με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Ο κ. Παπούλιας είχε... επικρίνει το γεγονός ότι το υπό κατασκευή κτήριο της ελληνικής πρεσβείας που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012 δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Όπως τόνισε στη Deutsche Welle o Παναγιώτης Ζωγράφος, εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα. Εκτός αυτού, ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των εργασιών, άμεσα υπεύθυνη είναι η Αθήνα. Ο κ. Ζωγράφος επίσης διέψευσε ότι η παραίτηση του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση. Οι λόγοι της παραίτησης του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο ΥΠΕΞ και μόνο εκεί.

Τα «περίεργα» της επίσκεψης Σαμαρά

Ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα. Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης. Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015 αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε. Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς και για τον ίδιο τουλάχιστον όχι αιφνιδιαστικά. Ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμό αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;

Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Μέρκελ καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο. Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.

Είχε ενημερώσει για την κατάσταση στο Βερολίνο

Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού; H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.

Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα.


http://kourdistoportocali.com/post/38215/zografos

Δεν υπάρχουν σχόλια: