Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Η αποκέντρωση του σχεδίου Καλλικράτης, όπως την εννοούν στον ιερό δήμο Μεσολογγίου



 

  

 

Έτσι ακριβώς εννοούν το σχέδιο Καλλικράτης στον ιερό δήμο και αυτό εφάρμοσαν. Ελάχιστοι οι υπάλληλοι που βρίσκονται στο πρώην δημαρχείο του Αιτωλικού και αυτοί ουσιαστικά, χωρίς αντικείμενο, μιας και ο ιερός δήμος με του γενίτσαρους που τον διοικούν, αφαίρεσαν κάθε υπόθεση, κάθε τομέα δραστηριότητας και κάθε δικαίωμα διοικητικής παρέμβασης, από τους εναπομείναντες δημοτικούς υπαλλήλους που υπάρχουν στο δημαρχείο Αιτωλικού.


Όλες οι αποφάσεις, όλοι οι υπάλληλοι ακόμη και το άψυχο υλικό (αυτοκίνητα κλπ) βρίσκονται ως λάφυρα στα ροζ κτίρια της ιεράς πόλης. 


Το πλέον παράδοξο είναι ότι αυτή την αποψίλωση και σε αυτό το βαθμό τον υπέστη μόνο ο πρώην δήμος Αιτωλικού. Οι Οινιάδες, είτε διατήρησαν είτε αύξησαν τις αρμοδιότητες που είχαν, ώστε να μπορούν να διοικούν την ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει και το Αιτωλικό.


Τραγικό παράδειγμα, η πληροφόρηση των πολιτών για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Κατόπιν εντολής του κέντρου εξουσίας της ιεράς πόλης, δεν μπορούσαν ούτε καν να ανακοινωθούν από τον υπεύθυνο υπάλληλο υπηρεσίας εκείνης της μέρας. Ο υπάλληλος έπρεπε να ενημερώνει μόνο το κέντρο στο Νεοχώρι και αυτό με τη σειρά του, τους δημότες του Αιτωλικού και τον ιερό δήμο.


Αποστεωμένη η διοίκηση του Αιτωλικού δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει στα καθημερινά προβλήματα της πόλης, είτε αυτό λέγετε καθαριότητα, είτε ύδρευση, είτε αποχέτευση, είτε οτιδήποτε άλλο.


Και όλα αυτά γιατί;


Μα απλά, το Αιτωλικό ουδέποτε συμφώνησε να ενταχθεί σε μια ευρύτερη διοίκηση και ένα ενοποιημένο δήμο που θέλει να συγκεράσει διαφορές, που προέρχονται ακόμη και από την ίδια την παραγωγική βάση των πρώην δήμων του. Το Μεσολόγγι με τον τερατώδες δημόσιο τομέα του, το δήμο Οινιαδών με τον κάμπο και τις ετήσιες καλλιέργειες του και το Αιτωλικό με τη λιμνοθάλασσα και τις ελιές του.


Βέβαια όλα αυτά έδειχναν από την αρχή ότι ή θα οδηγούσαν σε μια τεράστια επιτυχία ή σε μια κατάρρευση, πέτυχαν το δεύτερο. Οι διοικούντες Μεσολογγίτες δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν το ιμιτασιόν τείχος της πόλης τους και οι υπόλοιποι (διοικούντες ) κυρίως από τις Ονοιάδες, επιδόθηκαν σε ένα αγώνα υποτέλειας, θέλοντας να αποδείξουν ότι ως γενίτσαροι, είναι άξιοι να έχουν θέση στο ιερό διοικητήριο, μπας και εξασφαλίσουν ένα μηνιαίο εισόδημα. 


Το Αιτωλικό ήταν απών σε όλα αυτά και συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα.


Το Αιτωλικό διεκδικεί ένα αυτόνομο Δήμο, μια αξιοπρεπή διοίκηση για τις ανάγκες των Δημοτών του και μια εξουσία που θα πηγάζει και θα στελεχώνετε από τα μέλη της κοινωνίας που την απαρτίζουν.


Αυτή είναι η δική μας ορκωμοσία


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που ανέλαβε ο Καραπάνος θα γίνουν όλα!!! Υπομονή 5 χρόνια!

Ανώνυμος είπε...

Σας είδαμε πως το καταντήσατε το Αιτωλικό, που θέλετε και αυτονομία. Ψευτοδιανοούμενοι οι περισσότεροι νομίζετε οτι τα ξέρετε όλα. Για όλα έχετε γνώμη. Αναρωτηθείτε πρώτα αν αξίζετε να μένετε στο Αιτωλικό, και μετά ζητήστε αυτονομία. Αυτοί που έτρεχαν πίσω από γαλανηδες και σταραμους, φούντες και γρίβες, θέλουν δικό τους δήμο. Έχετε γνώμη για τις λάμπες, τις εκλογές, τη διοίκηση, τα σκουπίδια, τις γιορτές, τους συλλόγους, τις πλατείες, τους δρόμους, τις κυβερνήσεις, την αστυνομία, τα παρκαρισμένα, τα πανηγύρια, τα κυνήγια, τα ψαρέματα, το νερό, τη θάλασσα, τα πάντα. Κοιτάξτε να φτιάξετε το σπίτι σας πρώτα και τη δουλειά σας, μετά μάθετε να σέβεστε, να αγαπάτε, και να δουλεύετε για τον τόπο σας, ακούστε κακ κανέναν ποθ ξέρει ξερόλες, και μετά ίσως να έχετε το δικαίωμα να διεκδικησετε κάτι. Επαναστάτες του κώλου.. Εεεε, του ίντερνετ ήθελα να πω.

''Μη ενεργοί Πολίτες'' είπε...

Καλό είναι να επαναλαμβάνεις όλες τις λέξεις που κατέχεις από την εμπειρία σου στη κοινωνική ζωή, (η επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως) . Μόνο που εδώ φίλε μου, δεν κάνουμε παιδικό σταθμό έχουμε σοβαρή συζήτηση για το μέλλον του τόπου μας. Όταν θα μάθεις και άλλες λεξούλες, έλα να μας τις πεις.