Ο αριθμός π είναι μια μαθηματική σταθερά που ορίζεται ως η περιφέρεια προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = C/d). Τα πρώτα δεκαδικά ψηφία που το αποτελούν είναι τα 3.14159265 και γι' αυτό κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου (3.14) γιορτάζεται η μέρα του π.
Ωστόσο ειδικά φέτος οι μαθηματικοί έχουν ένα λόγο παραπάνω να το γιορτάζουν, αφού το 2015 είναι η μοναδική χρονιά που στις 14 Μαρτίου η ημερομηνία θα περιλαμβάνει περισσότερα ψηφία του π (3.1415) ενώ ο ακριβής εορτασμός είναι στις 09:26, για να συμπεριληφθούν ακόμη περισσότερα ψηφία.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν τον αριθμό π εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ εμφανίζεται ακόμη και στην Αγία Γραφή, αλλά και σε αρχαίους πολιτισμούς: Οι Βαβυλώνιοι, οι αρχαίοι Έλληνες, ακόμα και οι Κινέζοι έχουν δοκιμάσει να... υπολογίσουν όλο και πιο ακριβείς εκδόσεις του π.
Ο διάσημος μαθηματικός Αρχιμήδης προσπάθησε να δώσει έναν ακριβή υπολογισμό του π το 250 π.Χ. χρησιμοποιώντας δύο πολύγωνα 96 όψεων, ένα μέσα σε κύκλο και ένα δεύτερο έξω. Υποστήριξε ότι η τιμή του π θα βρίσκεται μεταξύ των μηκών της περιμέτρου του κάθε πολυγώνου. Η θεωρία του αυτή ήταν ο πιο ακριβής υπολογισμός του π για την εποχή.
Ωστόσο, χρόνια μετά, οι άνθρωποι υπολόγισαν το π με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αλλά το κυνήγι για ακόμα περισσότερα δεκαδικά ψηφία έγινε επιτακτικό με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Δύο Αμερικανοί μαθηματικοί υπολόγισαν ότι το π έχει 1.120 ψηφία το 1949 με μια αριθμομηχανή γραφείου. Επί του παρόντος, το έχει υπολογιστεί να έχει 13.300.000.000.000 δεκαδικά ψηφία.
Οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους για αυτόν τον μοναδικό αριθμό με διαφορετικούς τρόπους, απομνημονεύουν όσο πιο πολλά ψηφία του μπορούν (το πρόσφατο ρεκόρ είναι 67.890 δεκαδικά ψηφία) τρώνε πίτα ή συνθέτουν χαϊκού και τραγούδια.
Το 2009, το Κογκρέσο των ΗΠΑ κήρυξε την 14η Μαρτίου ως Ημέρα του π με ψηφοφορία 391 υπέρ και 10 κατά.
Ακόμα και προμαχώνες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιορτάζουν με το δικό τους τρόπο. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης δημοσιεύει αποφάσεις του κάθε 14 Μάρτίου και φέτος ειδικά το ανακοινώνουν στις 9.26π.μ
Επίσης το Exploratorium επέτρεψε στα πρώτα 58 άτομα στην ουρά για το Μουσείο στις 14 Μαρτίου να συμμετάσχουν σε μια ειδική πομπή γύρω από μια πλακέτα με το π στις 9:26:53 π.μ. τιμώντας 11 ψηφία του π.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Το σημείο στην αρχαία Αθήνα που άλλαξε την ιστορία του κόσμου
-
Ήταν η καρδιά της πόλης όπου οι απλοί πολίτες αγόραζαν και πωλούσαν αγαθά,
συζητούνταν για την πολιτική και διέδιδαν τις ιδέες τους ο Αριστοτέλης και
ο Π...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου