Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΡΟΥΒΛΙΑ Aθήνα καλεί Μόσχα!

Έτοιμη να παίξει το ρωσικό «χαρτί» είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το marketwatch, φέρνοντας μια νέα γεωστρατηγική διάσταση στην κρίση του ευρώ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσπευσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στην Μόσχα, στις αρχές του επομένου μήνα αντί το Μάιο.

Αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων πιστωτών της στο να περιορίσει την λιτότητα και να ελαφρύνει το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πολύ ήσυχα την στροφή στη Ρωσία για βοήθεια.

Η ελληνική οικονομία μπορεί να εκπροσωπεί ένα ασήμαντο τμήμα του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ, αλλά η θέση της στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, συνεχίζει να είναι σημαντικής γεωστρατηγικής σημσίας.

Για αυτό, υποστηρίζει το markewatch, οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, για να αποτρέψουν την Ελλάδα από το να στραφεί στο ... σοβιετικό στρατόπεδο και έχει υποστηρίξει την Ελλάδα ως κεντρικό μοχλό του ΝΑΤΟ.

Πολλοί ήδη κατηγορούν την ΕΕ ότι πυροδότησε την κρίση στην Ουκρανία, με το να επιμένει από το Κίεβο να κάνει μια επιλογή μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.

Τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, εστιάζοντας με παρωπίδες στις αυθαίρετες παραμέτρους της για το ευρώ, η ΕΕ φαίνεται πρόθυμη όχι μόνο να πετάξει την Ελλάδα από το ευρώ –με απρόβλεπτες συνέπειες- αλλά επίσης να αναιρέσει 70 χρόνια προσπαθειών για να διατηρήσει την χώρα στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να αψηφά τον εκφοβισμό από τις αρχές των Βρυξελλών, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφάνισαν κωλυσιεργία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τις «τεχνικές» λεπτομέρειες της συμμόρφωσης της χώρας με τους όρους της ΕΕ για μια διάσωση που αποτελεί μια ευκαιρία για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

«Οι Έλληνες ηγέτες προσπαθούν να βγάλουν την κρίση έξω από τον στενό χώρο του ενοχικού δικαίου που αφορά το χρέος και τη συμφωνία σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της πολύ πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης που υπάρχει στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο και άλλους Γερμανούς αξιωματούχους. Φαίνεται ακόμη να έχει ελπίδες ότι θα είναι σε θέση να τους «ταρακουνήσει» από την θέση τους για την οικονομία και να δημιουργήσουν πολιτικές που μπορούν να φέρουν την Ελλάδα ξανά πίσω στο δρόμο της ανάπτυξης.

Η Merkel ωστόσο, αναφέρει το marketwatch, δεν έχασε χρόνο να «καταστρέψει» αυτές τις ελπίδες, δηλώνοντας χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας αυτό το απόγευμα (της Πέμπτης) ή την Δευτέρα».

Οπότε γυρνάμε πάλι πίσω στην επίσκεψη των Ελλήνων στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πρόβλημα να υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι ο Αλ. Τσίπρας και τα άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις πολιτικές τους ρίζες στον Μαρξισμό και στο ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυροί δεσμοί και συμπάθεια μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, λόγω του δεσμού με την ορθόδοξη εκκλησία.

«Όσοι θέλουν να νομίζουν ότι ο Putin είναι σε άσχημη κατάσταση και ότι η Ρωσία έχει αρκετά προβλήματα από μόνη της για να διαθέσει οποιαδήποτε σκέψη για την μικρή φτωχή Ελλάδα, υποτιμούν το στρατηγικό όραμα του Ρώσου ηγέτη», αναφέρει το marketwatch.

Με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον για την Μόσχα που επεκτείνει την επιρροή της στη νοτιοδυτική πλευρά της Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, η Victoria Nuland, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, ήταν στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας στο πλαίσιο μιας περιοδείας σε αυτή την περιοχή. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως με την ίδια να έχει μια χαλαρή συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα, είχε χωρίς αμφιβολία σκοπό να εντυπωσιάσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο με την προσοχή που δίνεται από την Ουάσιγκτον.

Απασχολημένες όπως είναι με την Ουκρανία και τη συμφωνία των πυρηνικών για το Ιράν, οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να παρέμβουν άμεσα, αλλά μάλλον να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στους Ευρωπαίους να επιλύσουν το ζήτημα με έναν τρόπο που δεν εκθέτει την ήπειρο στην οικονομική ή πολιτική αστάθεια. Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία ωστόσο, δεδομένου του μυωπικού ιστορικού της ΕΕ στην πολιτική.

Στην Ουκρανία, όπως και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν να αγνοούν τις πραγματικότητες της γεωπολιτικής καθώς προωθούσαν τα δικά τους στενά εθνικά συμφέροντα και απαντούσαν στις πιέσεις των δικών τους ψηφοφόρων.

Το Βερολίνο έχει προσπαθήσει να τρομάξει τους Έλληνες, παίζοντας σα να κρατά όλους τους άσους. Ωστόσο, «αποδεικνύεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει έναν άσο και ίσως να είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσει».

http://kourdistoportocali.com/post/42336/russia

Δεν υπάρχουν σχόλια: