Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

BBC: «Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα από τη Ρωσία;»

Ανησυχία στην Ευρώπη για τους δεσμούς που αναπτύσσει η νέα ελληνική κυβέρνηση με τη Ρωσία
βλέπει το BBC σε σχετική ανάλυση που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του. "Οι στενοί δεσμοί της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ρωσίας έχουν σημάνει συναγερμούς σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που οι ηγέτες στην Αθήνα συγκρούονται με τους διεθνείς δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την αποφυγή της χρεοκοπίας", γράφουν οι Βρετανοί.

«Ενώ η Ελλάδα μπορεί να βλέπει τη Μόσχα σαν διαπραγματευτικό ατού, κάποιοι φοβούνται ότι απομακρύνεται από τη Δύση προς έναν πιο φιλικό σύμμαχο, πιθανό επενδυτή και δανειστή», αναφέρεται στο άρθρο και προστίθεται: «Η Ευρώπη δεν είναι ικανοποιημένη. Πρέπει να ανησυχεί;»

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φιλοξενηθεί από τον ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα τον Μάιο, συνοδευόμενος από τον Πάνο Καμμένο. Το τάιμινγκ δεν έχει μείνει απαρατήρητο από τους αναλυτές, αφού τον Ιούνιο εκπνέει η ... τετράμηνη παράταση από τους δανειστές και η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια, αν και επισήμως δεν αναζητά εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.

«Η αίσθησή μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση "παίζει το χαρτί της Ρωσίας" με στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις», δηλώνει ο γεννημένος στην Ελλάδα, Μάνος Καραγιάννης, ειδικός στη ρωσική εξωτερική πολιτική στο King's College του Λονδίνου. «Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο η Αθήνα να απομακρυνθεί από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στη Δύση, προειδοποιεί ωστόσο ότι «μία έξοδος από το ευρώ θα τροφοδοτούσε τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα. «Και μία απομονωμένη και αδύναμη Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

«Μία εξασθενημένη χώρα, διωγμένη από την Ευρωζώνη και ίσως την Ε.Ε., θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο πρόσφορη για στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία», γράφει το BBC κι επικαλείται έρευνα (Pew Research Center) σύμφωνα με την οποία 63% των Ελλήνων έχουν θετική γνώμη για τη Ρωσία ενώ στον αντίποδα μόνο 23% εκγρίνουν τη στάση της ΕΕ, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του περασμένου φθινοπώρου.


http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2015/03/bbc.html#.VQMjHY527md

Δεν υπάρχουν σχόλια: