Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΣΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΙΡΑΝ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Οξύνονται οι σχέσεις Τουρκίας Ιράν ένεκα των τελευταίων κινήσεων της τούρκικης πλευράς να αρχίσει βομβαρδισμούς μέσα στην Συρία και κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, το Ιράν προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων του με την Τουρκία προκαλώντας μεγάλο χάος στα τουρκικά φορτηγά που κατευθύνονταν στην κεντρική Ασία και όχι μόνο, μεταφέροντας τις τουρκικέ εξαγωγές, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα γέρο χτύπημα στην ... τουρκική οικονομία.
Όπως αναφέρεται, μετά από απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν ο αρχηγός της ιρανικής στρατοχωροφυλακής στρατηγός Hüseyin Aştari, διάταξε το κλείσιμο των συνόρων Ιράν Τουρκίας σε όλο το μήκος του βορειοδυτικού Ιράν.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται σαν μια καθαρά εχθρική ενέργεια κατά της Άγκυρας, ενώ η Τεχεράνη εξέδωσε επίσημη απόφαση με την οποία αναφέρεται ότι κλείνουν τα σύνορα ένεκα των τελευταίων εξελίξεων στην Τουρκία που προκαλούν μεγάλη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως φαίνεται ο Ερντογάν μετά την εκλογική του αποτυχία στις τελευταίες τουρκικές εκλογές να κατακτήσει την αυτοδυναμία και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ανάβει συνεχώς «φωτιές» στην περιοχή ανοίγοντας καινούργια μέτωπα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια την Τουρκία.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


http://www.pentapostagma.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: