ΟΙ ΕΚΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΣΕ 500 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ
Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει απειλή για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης; Η απάντηση είναι καταφατική, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και τον Alastair Wilson, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής για τον κλάδο του οίκου που ασχολείται με διεθνείς κινδύνους που άπτονται των εθνικών οικονομιών.
Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, οι μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 είναι η μεταβλητότητα των διεθνών κεφαλαιακών ροών, η χαμηλότερη των προσδοκιών ανάπτυξη της Κίνας και η αναμενόμενη «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Όπως όμως αναφέρει ο οίκος, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, κυρίως στην περιοχή της ...Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα, δεν μπορούν να αγνοηθούν καθώς παραμένουν μια υποβόσκουσα απειλή για τις διεθνείς κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις.
Η Μέση Ανατολή διανύει περίοδο αστάθειας λόγω της ανόδου τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS, με αποτέλεσμα η Συρία να βρίσκεται σχεδόν σε εμφύλιο πόλεμο. Η εισροή προσφύγων στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι κυβερνώντες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν μια συνεκτική λύση στην κρίση, επισημαίνεται.
Η Moody’s υπογραμμίζει επίσης ότι μέχρι στιγμής 752.066 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έρθει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Περίπου το 80% αυτών έφτασαν στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις σε μια χώρα που είναι ακόμα βυθισμένη μέσα σε ένα τεράστιο χρέος και στην οικονομική ύφεση...
Κεφαλαιακές ροές
Ο κ. Wilson με δηλώσεις του στην τηλεόραση του CNBC σημείωσε επίσης πως η μεταβλητότητα των διεθνών κεφαλαιακών ροών είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Βλέπουμε πολύ ευαίσθητες αγορές, βλέπουμε αντιστροφή κεφαλαιακών ροών οι οποίες επηρεάζονται από παράγοντες που δεν θα έπρεπε να έχουν σημασία. Η κατάρρευση των κινεζικών μετοχών, για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη, καθαυτή, αλλά φυσικά προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στις κεφαλαιακές ροές», ανέφερε. Εξηγώντας πως το απρόβλεπτο αυτών των ροών και των συνεπειών τους για τις πιο «εκτεθειμένες» χώρες ανά τον κόσμο, που είναι διάσπαρτες, είναι η μεγαλύτερη ανησυχία.
Στο μεταξύ, το πρακτορείο CNBC υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα διαμορφώθηκαν, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε 500 δισ. δολάρια, με κορύφωση των μηνιαίων εκροών (200 δισ. δολάρια) τον περασμένο Αύγουστο.
Κινεζική επιβράδυνση
Η Μoody’s προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 6,3% για την Κίνα το 2016, χαμηλότερα από τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης που υπολογίζεται ότι θα «κλείσει» οριακά κάτω του 7%, και φυσικά πολύ χαμηλότερα από το 14,2% του 2007...
Δεδομένου δε του «εκτοπίσματος» της Κίνας στις αγορές εμπορευμάτων, η επιβράδυνση της οικονομίας της επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις τιμές κυρίως της ενέργειας και των μετάλλων. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές των χωρών που εξαρτώνται από τη παραγωγή εμπορευμάτων και καθίστανται, έτσι, πιο ευάλωτες απέναντι σε ενδεχόμενα οικονομικά σοκ. Αρνητικά επηρεάζονται, επίσης, και μεγάλες πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, όπως η Maersk (που πρόσφατα αποφάσισε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας), αλλά και οι Glencore και Antofagasta στον μεταλλευτικό κλάδο.
Αμερικανικά επιτόκια
«Γεγονότα όπως η αναμενόμενη σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να οδηγήσουν σε πιθανά σοκ που με τη μορφή ντόμινο οι συνέπειές τους μπορούν να διαχυθούν παγκοσμίως, σε περίπτωση που επηρεάσουν τις κεφαλαιακές ροές και την επενδυτική ψυχολογία» εξήγησε μεταξύ άλλων ο αναλυτής της Moody’s.
liberal.gr
Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα
-
Η κυβέρνηση του Παναμά με επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε τις ανησυχίες
της για τις δηλώσεις Τραμπ Η παναμαϊκή κυβέρνηση εξέφρασε χθες Τρίτη στον
Γεν...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου