Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Άρχισε το πορτογαλικό δράμα - Εκβιασμοί από τις Βρυξέλλες: "Θα την εκδιώξουμε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ"

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ "ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ" ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Με έναν εκβιασμό ανάλογο με αυτούς των "νταβατζήδων" προς τις "εκδιδόμενες γυναίκες" οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν τις πιέσεις προς την Πορτογαλία πριν ακόμα αναλάβει η νέα κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα. 
 Οι αγορές ξεκίνησαν αμέσως τους οικονομικούς εκβιασμούς με την αναγγελία της πτώσης της κυβέρνησης μειοψηφίας του Π.Κοέλιο εν αναμονή της ανάληψης της εξουσίας από τον συνασπισμό αριστερών κομμάτων, και απειλούν την Πορτογαλία με έξοδο από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. 

 Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι η χώρα θα εξαιρεθεί απ' το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ γιατί ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί το “investment grade” στα πορτογαλικά ομόλογα, ο καναδικός DBRS, ανακοίνωσε ότι "θα ... επαναξιολογήσουμε τη θέση μας αφού λάβουμει υπόψιν μας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα."

Για να συμπεριληφθούν ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ απαράιτητος όρος είναι οι κρατικοί τίτλοι να έχουν τουλάχιστον από έναν οίκο αξιολόγησης “investment grade” (τουλάχιστον “Β-”), κάτι που μέχρι σήμερα εξαιρούσε απ' τη διαδικασία μόνο τα ελληνικά και κυπριακά ομόλογα.

Η Πορτογαλία συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα λόγω της αξιολόγησης που έδινε η καναδική DBRS η οποία για κάποια άγνωστη αιτία ανακοινώνει ότι θα επανεξετάσει την στάση της επειδή οι Πορτογάλοι πολίτες επέλεξαν έναν άλλο δρόμο για τις ζωές τους.

Μόλις χθες πορτογαλική αριστερά καταψήφισε την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, απορρίπτοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο κοινοβούλιο.

Οι 123 βουλευτές των τριών κομμάτων της αριστεράς καταψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και όλα είναι έτοιμα για τον Αντόνιο Κόστα να αναλάβει την πρωθυπουργία στο δικό του κυβερνητικό σχήμα.

Aναμένονται οι κινήσεις του Πορτογάλου προέδρου καθώς μπορεί να κρατήσει την κυβέρνηση του Π.Κοέλιο ως υπηρεσιακή και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στο δεύτερο εξάμηνο του 2016,κάτι που φυσικά θα αποτελεί ουσιαστικά πραξικόπημα.

Βάδη του πορτογαλικού Συντάγματος δεν μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν περάσει ένας χρόνος.


http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: