Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Χιλιάδες τα περιστατικά με μικροκεφαλία από τον Zika στη Βραζιλία

Το πρόβλημα με τον ιό Zika δεν είναι τόσο το ότι προκαλεί βαριά λοίμωξη στο άτομο που θα προσβληθεί , όπως αναφέρει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής, αλλά το γεγονός ότι προκαλεί συγγενείς ανωμαλίες, όπως είναι η μικροκεφαλία στα νεογέννητα από έγκυες μητέρες που είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Μόνο για το 2015 καταγράφηκαν 4.000 περιστατικά με μικροκεφαλία από τους επιστήμονες στη Βραζιλία. Από τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν ο ιός είναι κυρίως επικίνδυνος για την έγκυο μητέρα τους πρώτους 3 μήνες της κύησης. Εξάλλου, ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν μπορεί να δημιουργήσει συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο και για περιπτώσεις που η έγκυος μητέρα είχε μολυνθεί πριν την εγκυμοσύνη.

Αν και η νόσος αυτή θεωρείται σπάνια, το 2015 καταγράφηκαν στη Βραζιλία 2.782 κρούσματα μικροκεφαλίας, ενώ το 2014 ήταν μόλις 147 και το 2013 ήταν 167. Τουλάχιστον 40 από τα μωρά του 2015 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα ... αυξηθεί επικίνδυνα. Όμως και τα βρέφη που επιβιώνουν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της διαταραγμένης νοητικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακρής, ο ιός υπάρχει πολλά χρόνια, αφού έχει εντοπισθεί στην κεντρική Αφρική και την Ασία από τη δεκαετία του ’50, ωστόσο φαίνεται ότι με το πέρασμα των ετών ο ιός έχει υποστεί μεταλλάξεις που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του στον άνθρωπό και πολύ πιθανόν την εξάπλωση του ιού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο ιός πέρασε από τα νησιά του Ειρηνικού με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο στη Λατινική Αμερική και στη συνέχεια έγινε η μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας. Και παρά τους εντατικού ψεκασμούς των κουνουπιών που γίνονται αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία η επέκταση συνεχίζεται ακάθεκτη. Το σοβαρότερο ωστόσο πρόβλημα, θα είναι οι χιλιάδες επισκεπτών στη Βραζιλία το καλοκαίρι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

http://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: