Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία η δημόσια δήλωση παλαίμαχου πράκτορα της τουρκικής ΜΙΤ ότι η πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είναι μόνο η αρχή και ότι θα ακολουθούσουν πολλές παρόμοιες επιθέσεις που θα βυθίσουν κυριολεκτικά της Τουρκιά σε ένα ανεπανάληπτο λουτρό αίματος.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Cevat Öneş, παλαίμαχος στέλεχος της μεγαλύτερης τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της ΜΙΤ, προειδοποίησε δημόσια ότι έπονται και άλλες επιθέσεις αυτοκτονίας από τους Τζιχαντιστές που έχουν εξοργιστεί με την Τουρκία καθώς βλέπουν να γυρίζει την πολιτική της στο συριακό με συνέπειες να ... υπάρχει καθημερινός φόβος για νέο λουτρό αίματος.
Σύμφωνα με τον Cevat Öneş, η τελευταία στροφή του Ερντογάν προς Ρωσία αλλά κυρίως προς το Ισραήλ, έχει ως συνέπεια οι Τζιχαντιστές πλέον να βλέπουν την Τουρκία σαν ένα από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους και να ετοιμάζονται να διενεργήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μεγάλες βάσεις σε όλη την Τουρκία που θα χρησιμοποιήσουν για τον σκοπό τους.
Ο παλαίμαχος πράκτορας της ΜΙΤ δεν παρέλειψε να επικρίνει έντονα την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για την στήριξη που έδωσε τα τελευταία χρόνια στους Τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει κυριολεκτικά ένα φίδι στον κόρφο της με την απειλή να τινάξει στον αέρα την ίδια την συνοχή της χώρας.
Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, το ΓΕΛ Νεοχωρίου γιόρτασε τη λήξη του σχολικού έτους με την διοργάνωση της 3ης βραδιάς παράδοσης και μαθητικής δημιουργίας.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν δύο από τα πολιτιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στο σχολείο και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Εργαστήρι παραδοσιακών χορών – Χορευτική Ομάδα «Ελένη Γαντζούδη» με επιβλέποντα τον υπογράφοντα εκπαιδευτικό Κώστα Κατσαρό και το πρόγραμμα δημιουργίας μαθητικής εφημερίδας, με επιβλέποντες τον εκπαιδευτικό Κώστα Κατσαρό (για το τεχνικό σκέλος) και Δημήτρη Ραΐζη (για το φιλολογικό). Στην εκδήλωση, που έγινε στο προαύλιο του σχολείου και την παρακολούθησαν δεκάδες φίλοι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, παρουσιάστηκε η εφημερίδα του σχολείου. Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσει και του χρόνου ακόμη πιο δυνατά, ώστε να αποτελέσει πέρα από ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης των μαθητών του σχολείου και ένα μέσο παρουσίασης των δράσεων στην περιοχή των Οινιαδών. Επίσης, η Χορευτική Ομάδα «Ελένη Γαντζούδη» του σχολείου παρουσίασε προγράμματα με χορούς από τη Ζάκυνθο και την Μακεδονία (περιοχή Αλμωπία) και χειροκροτήθηκε θερμά. Στο τέλος της βραδιάς, τα μέλη του χορευτικού τμήματος και της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, μαζί με τους καθηγητές του σχολείου, γλέντησαν και απόλαυσαν εδέσματα που είχαν φτιάξει οι ... γονείς των μαθητών αλλά και αναψυκτικά και σουβλάκια που πρόσφερε το σχολείο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελος Κότσαλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ρόμπολας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Νεοχωρίου κ. Αποστόλης Γατζούδης και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Γιάννης Βαλτογιάννης.
Εκ μέρους των διοργανωτών και όσων εργάστηκαν για την εκδήλωση, οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Νεοχωρίου γιατί η συμβολή του ήταν καθοριστική για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ήταν δίπλα μας και μας πρόσφερε ό,τι ζητήσαμε.
Θα ήθελα επίσης προσωπικά να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Λιαπίκο για τη συμβολή του και τη στήριξη που παρέχει για την ομαλή διοργάνωση της ετήσιας εκδήλωσης που έγινε θεσμός για το σχολείο μας, το φίλο Γιώργο Παυλάκη για τις φωτογραφίες που μας πρόσφερε και βάλαμε στην (κλειστή) ομάδα του Χορευτικού στο facebook καθώς και το συνάδελφο Δημήτρη Ραΐζη για την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, τη σύζυγο και τα παιδιά μου που …ανέχονται την πολύωρη απουσία μου λόγω των υποχρεώσεών μου και με στηρίζουν αφάνταστα σε ότι κάνω.
Ξεχωριστά να ευχαριστήσω τους μαθητές που συμμετείχαν. Ίδρωσαν, αγχώθηκαν, αγωνίστηκαν πολύ για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που απολαύσαμε στο κλείσιμο της χρονιάς. Ελπίζω να χάρηκαν το αποτέλεσμα των κόπων ολόκληρης της χρονιάς όπως κι εμείς που ήμαστε δίπλα τους. Ευχόμαστε κάθε καλό στη ζωή τους και κάθε επιτυχία στους στόχους τους.
Να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου, κλείνοντας, τους γονείς των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα που υλοποιούμε στο σχολείο. Μας στηρίζουν πολλαπλώς και συνέχεια και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.
ΑΝ ΣΤΟ ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: ΚΑΡΑΠΑΝΕ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΦΑΣΙΣΤΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ ... ΒΑΛΕ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΟΥ
Φαίνεται ότι τελικά η Ρωσία «τα πήρε όλα» από τον Ρ.Τ.Ερντογάν για να υπάρξει αποκατάσταση των σχέσεων. Μοναδικό ερωτηματικό παραμένει το ζήτημα της Συρίας αλλά και εκεί εκτιμούμε ότι θα υπάρξει «στροφή» της Άγκυρας. Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής του South Stream αν η Ευρώπη εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναβολή είπε ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.
«Η θέση μας είναι απλή και την έχουμε περιγράψει νωρίτερα, αν η Βουλγαρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημα επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους και εγγυηθούν την σύνδεση της κατασκευής του αγωγού και την δημιουργία της εντατικής υποδομής, εμείς είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την κατασκευή και την παροχή φυσικού αερίου» είπε. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom, Andrey Kruglov. » Η Ρωσική πλευρά έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου δημιουργίας του South Stream. Προς το παρών χρησιμοποιείται για την ...παροχή φυσικού αερίου προς τους Ρώσους καταναλωτές στην περιοχή Krasnodar και στην νότια περιοχή ενώ οι υπόλοιπες δυνατότητες έχουν «παγώσει».
Αν υπάρξει πολιτική αλλαγή και απόφαση να γίνει το σχέδιο είτε ο Turkish Stream είτε ο South Stream τότε θα το σχέδιο θα προχωρήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε.
«Είμαι βέβαιος ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει πάνω στον South Stream τόσο σε γενικό πλαίσιο όσο και στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καθώς οι εξαγωγείς παραμένουν έτοιμοι».
Ο πρώτος αναπληρωτής του Οικονομικού Τμήματος, Igor Shatalov, είπε ότι η Gazprom βρίσκεται σε ετοιμότητα για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.
«Ο βαθμός ετοιμότητας χρηματοδότησης του έργου είναι πολύ υψηλός. Η Gazprom είναι έτοιμη για διάλογο για τον Turkish Stream».
Φαίνεται ότι η Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε δηλαδή συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία και θα πάρει και την κατασκευή είτε του South Stream είτε του Turksih Stream.
Μετά την πειθαρχική έρευνα που διεξήγαγε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ασπασία Καρέλλου, για τον χειρισμό της υπόθεσης του Αντρέα Βγενόπουλου και την αρχειοθέτησή της, από την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, με πόρισμά της ζητά την πειθαρχική δίωξη της Εισαγγελέως.
Κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας, στην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κατέθεσαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς από τους οποίους αφαιρέθηκε η δικογραφία από την Τσατάνη, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής καθώς και Κύπριοι Ανακριτές. Σύμφωνα με το Πόρισμα που ενοχοποιεί την Εισαγγελέα Τσατάνη, ήταν πρωτοφανές να αφαιρεθεί η δικογραφία από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, στο στάδιο μάλιστα της δίωξης. Η Εισαγγελέας Τσατάνη κατηγορείται επίσης, γιατί ενώ σε κοινή σύσκεψη μεταξύ Ελλήνων Εισαγγελέων και Κύπριων συναδέλφων τους που έγινε στις 10 Ιουλίου 2015, είχε αποφασισθεί το κομμάτι της έρευνας για το χρηματισμό του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου να διεξαχθεί από τις Κυπριακές Αρχές, η Τσατάνη το συμπεριέλαβε στη δική της έρευνα και το αρχειοθέτησε. Η έρευνα αυτή ήταν σε προχωρημένο στάδιο, από την οποία προέκυπτε πως ο εφοπλιστής Ζολώτας ο οποίος έχει δανειοδοτηθεί με 700 εκατομμύρια από τη Marfin-Λαική Τράπεζα επί Βγενόπουλου, είχε χρηματίσει τον Χριστοδούλου. Ο χρηματισμός αυτός κατά τους Κύπριους σχετιζόταν με τον ...Βγενόπουλο και έγινε για να του επιτραπεί να αποκτήσει μετοχές της Λαϊκής με παράτυπη διαδικασία. Οι Κύπριοι δηλαδή, εξέταζαν αν ο Βγενόπουλος ήταν αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου. Η Εισαγγελέας Τσατάνη περιέργως συμπεριέλαβε το Κυπριακό κομμάτι της έρευνας στη δική της έρευνα και απεφάνθη πως ο Βγενόπουλος είναι αθώος, παρότι δεν είχε καν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι Κύπριοι Εισαγγελείς και Ανακριτές.
Ξανανοίγει η δικογραφία Βγενόπουλου εκ των πραγμάτων
Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας που καταλήγει με τιμωρία της Τσατάνη, ακόμη και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, ο οποίος επιχείρησε να καλύψει αρχικώς την Τσατάνη όταν αφαίρεσε τη δικογραφία, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, συμφωνεί πως η αφαίρεση της δικογραφίας με το επιχείρημα του συσχετισμού με άλλη είναι πρωτοφανής ενέργεια.
Η πειθαρχική δίωξη της Γεωργίας Τσατάνη, πρακτικά σημαίνει το ξανάνοιγμα της δικογραφίας Βγενόπουλου από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. «Από τη στιγμή που διώκεται πειθαρχικά η Εισαγγελέας που τη χειρίστηκε με σοβαρές κατηγορίες» λένε πηγές στον Άρειο Πάγο «είναι προφανές πως δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα το κλείσιμο της δικογραφίας. Πόσο μάλλον όταν αυτό το κλείσιμο αποτελεί πλέον πρόκληση για την κοινή γνώμη. Δεν μπορείς να διώκεις αυτόν που έκανε την έρευνα και να παραδέχεσαι πως έδρασε εκτός νομιμότητας και ταυτόχρονα να θεωρείς την υπόθεση πως καλώς έκλεισε. Συνεπώς το άνοιγμα της υπόθεσης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι μονόδρομος. Κάθε άλλος χειρισμός θα ήταν προσβλητικός για την απλή λογική και τη νομική πρακτική. Τι θα πει ο κόσμος, πως διώκεται αυτός που έκλεισε τη δικογραφία κακώς, αλλά όσα έγραψε για την υπόθεση είναι εντάξει; Είναι νομικός παραλογισμός».
Τα τερτίπια στην Επιτροπή της Βουλής
Από το πρωί της Δευτέρας, στην Εισαγγελία Εφετών, σχολιάζεται η προσπάθεια που κάνει η Τσατάνη μετά την άρνησή της να παραβρεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να παραβρεθεί τελικώς αλλά παρουσία δικηγόρου. Το αίτημα το οποίο υποστηρίζει σθεναρά το Ευάγγελος Βενιζέλος (η οικογένεια της συζύγου του έχει επιχειρηματικές σχέσεις με το Βγενόπουλο), δεν προβλέπεται για άτομο που καταθέτει ως μάρτυρας. «Η επιμονή για να παραβρίσκεται δικηγόρος στην Επιτροπή» σχολιάζουν στο Εφετείο, «είναι προσβλητική για το εισαγγελικό λειτούργημα. Ο Εισαγγελέας που αρχειοθέτησε τη δικογραφία και έκανε καταγγελίες κατά Υπουργού, δεν μπορεί να στηρίξει νομικά τις κινήσεις του; Μήπως τελικώς η Εισαγγελέας Τσατάνη δεν γνωρίζει τη δικογραφία και γι αυτό επιμένει στην παρουσία τρίτων; Μήπως δεν γνωρίζει τι έχει η δικογραφία και ήταν προαποφασισμένο να την κλείσει;»
Η υποψία που εκφράζουν για την «μη γνώση της δικογραφίας» αφήνει σοβαρά υπονοούμενα για το δόλο που μπορεί αν υπήρξε στο χειρισμό της υπόθεσης.
Είναι πολύ πιθανό, η Τσατάνη να διωχθεί και ποινικά για παράβαση καθήκοντος, ενώ η σοβαρότητα των πειθαρχικών αδικημάτων που εντοπίζονται στη δράση της, μπορεί να οδηγήσει την υπόθεσή της στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της απόλυσής της. https://olympia.gr/Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Με άλλο αέρα, πιο προκλητικό ακόμα μετά την απόφαση των συμπατριωτών του για Brexit, ένας από τους βασικότερους εκπρόσωπούς του, ο ευρωβουλευτής, Νάιτζελ Φάρατζ, εμφανίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο προσβλητικός προς τους ευρωβουλευτές κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των ίδιων αλλά και την άγρια κόντρα του με τον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς! «Αμφισβητείστε εσείς, αμφισβητείται το νόμισμά σας!», είπε ξεκινώντας την ομιλία του. Και συνέχισε: «Κοιτάξτε! Δείτε λιγάκι την Μέσογειο. Η πολιτική που επιβλήθηκε για να επικρατήσει η φτώχεια στην Ελλάδα, εκεί τα πήγατε πολύ καλά. Αλλά αμφισβητείστε».... Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους ο Φάρατζ είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε είναι ότι εσείς με απάτες με ψέμματα ποτέ δεν είπατε την αλήθεια στους Βρετανούς και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης και τους επιβάλλατε την πολιτικη ένωση. Και όταν οι πολίτες του 2005 στην Ολλανδία και στην Γαλλια καταψήφισαν αυτή την πολιτική ένωση, όταν απέρριψαν το Σύνταγμα εσείς τους αγνοήσατε και τι κάνατε; Φέρατε από την πίσω πόρτα στην ...ΕΕ την συνθήκη της Λισαβόνας».
Αναφερόμενος στο Brexit είπε: «Ήταν σεισμικό το αποτέλεσμα. Δεν ήταν μόνο για την Βρετανία αλλά και για όλο τον κόσμο. Ο απλός άνθρωπος απέρριψε τις πολυεθνικές και τις συγχωνεύσεις τραπεζών τις μεγάλες πολιτικές και είπε αυτός ο απλός άνθρωπος: "θέλουμε πίσω την πατρίδα μας θέλουμε πίσω τα δικά μας σύνορα". Και με τον τρόπο αυτό πλέον δώσαμε αχτίδα ελπίδας στους δημοκράτες και σε όλη την υπόλοιπη ΕΕ. Η Βρετανία δεν θα είναι το μοναδικό κρατυος που θα εγκαταλείψει την ΕΕ».
Ο Φάρατζ στο σημείο αυτό έγινε προσβλητικός προς τους συναδέλφους του: «Εναπόκειται στην ΕΕ να ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Συμφωνώ με τον κ. Γιούνκερ ότι πρέπει να γίνουν πράξεις. Κανείς από εσάς δεν έχει κάνει στην ζωή του μια κάποια δουλειά. Δεν έχετε δουλέψει ποτέ για κάτι σωστά. Είτε έχετε εργαστεί στις επιχειρήσεις είτε στο εμπόριο είτε έχετε δημιουργήσει μια θέση απασχόλησης ποτέ δεν έχετε λειτουργήσει σωστά».
Αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές που άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις προσβολές του και για τον λόγο αυτό του απάντησε ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
«Κύριε Φάρατζ, αγαπητοί συνάδελφοι, με κάθε σεβασμό για την αναστάτωσή σας, συμπεριφέρεστε σήμερα, όπως το κόμμα του κυρίου Φάρατζ. Συνάδελφοι, μην μιμείστε τον κ. Φάρατζ και το κόμμα του. Είπατε ότι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα δεν έχουν κάνει καμια κανονική δουλειά αλλά μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια».
Τότε απάντησε ο Νάιτζελ Φάρατζ λέγοντας: «Έχετε δίκιο κύριε Σουλτς. Εσείς υπερασπιζόσασταν το κατεστημένο και είστε το κατεστημένο», είπε και καταλήγοντας την αναφορά του στις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας μετά το Brexit είπε: «Αν απορρίπτατε οποιαδήποτε ιδέα εμπορικών συναλλαγών θα ήταν σα να φτύνατε το πρόσωπο σας».
Για όσους ακούνε ή μπορούν ακόμη να ακούνε στο Σύριζα, μαζέψτε τον Φαύλο υπουργό και κατάλοιπο από το βαθύ Πασοκ. Ο μόνος αγώνας που αποδέχεται, είναι ο αγώνας για το τομάρι του.
Μ. Τριανταφύλλου: Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος υδροδότησης Αιτωλικού Απάντηση Κουρουμπλή για την υδροδότηση του Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας
Για ζήτημα που χρονίζει έκανε λόγο η βουλευτής Αιτω/νιας κ. Τριανταφύλλου αναφερόμενη στην υδροδότηση και την ποιότητα του παρεχόμενου νερού στους κατοίκους του Αιτωλικού. Η μη ασφαλής κατάσταση του νερού, ουσιαστικά από το 2008, οδήγησε σε απαγόρευση πόσης και οικιακής χρήσης του νερού που παρέχεται στη δημοτική ενότητα του Αιτωλικού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Η Βουλευτής επεσήμανε πως παρά τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και της ΔΕΥΑ, σύμφωνα πάντοτε με τις υποδείξεις της υπηρεσίας Υγείας δεν υπάρχει αποτέλεσμα. «….υπάρχουν διάφορα έργα που έχουν γίνει, όπως και προϋπολογισμοί γι’ αυτά τα έργα- θεώρησα ότι θα πρέπει καταρχήν να ενημερωθεί -που σίγουρα το γνωρίζετε- και το Υπουργείο και με κάποιον τρόπο να συμμετέχει στην εκπόνηση ενός σχεδίου μόνιμης λύσης γι’ αυτό το ζήτημα». «...Υπήρχαν συγκεκριμένες προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις…. πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ωστόσο η κατάσταση αυτή ισχύει ακόμα…» Τέλος, τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει και από τη μεριά της πολιτείας σαν στρατηγικός στόχος η μόνιμη λύση για τους κατοίκους του Αιτωλικού αλλά και ο συνολικότερος σχεδιασμός για μια περιοχή που είναι πλούσια σε ...υδατικούς πόρους.
Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αρχικά, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να φτάνουν στη Βουλή ζητήματα που έχουν μεγάλη αξία για τους πολίτες. Τέτοιο είναι το ζήτημα του πόσιμου νερού που θα πρέπει και εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης να κατοχυρωθεί σαν δημόσιο αγαθό.
Για το ζήτημα της υδροδότησης του Αιτωλικού επεσήμανε πως όντως τίθεται το ερώτημα για το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια.
Στη συνέχεια απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτού τόνισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών χτίζει, από την πρώτη στιγμή, με την αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης και πως θα γίνει επιτέλους για το ζήτημα της υδροδότησης του Αιτωλικού ένα έργο συνολικό με μακροχρόνια αποτελέσματα.
«Μπορώ, λοιπόν, από αυτή τη θέση, από τις συνεννοήσεις που έχω με τον Περιφερειάρχη, να τονίσω ότι θα είναι προτεραιότητα στην κατανομή του προγράμματος η χρηματοδότηση αυτού του έργου, το οποίο, εξ όσων γνωρίζω, είναι ένα έργο σημαντικό.
Υπολογίζουν ότι μπορεί να έχει ένα ύψος γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Άρα, πιστεύω ότι θα γίνει επιτέλους, κυρία Τριανταφύλλου, ένα σοβαρό έργο, όχι αποσπασματικά, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, που ξοδεύονταν πάρα πολλά λεφτά, χωρίς κανένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Άρα, ο Δήμος Μεσολογγίου-Αιτωλικού και η Περιφέρεια σε συνεργασία και με το Υπουργείο, θα έχουμε δώσει μια οριστική, επιτέλους, λύση σε ένα ζήτημα που πραγματικά υποβαθμίζει, όσο παρατείνεται, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής».
Η ΔΕΗ θέτει σε ισχύ από 1η Ιουλίου την έκπτωση 15% στα τιμολόγια ρεύματος για καταναλωτές που είναι συνεπείς στη πληρωμή των λογαριασμών τους. Η έκπτωση αφορά το καθαρό ποσό του ρεύματος και όχι το συνολικό ποσό του λογαριασμού. Η έκπτωση ισχύει για καταναλώσεις μεσαίας και χαμηλής τάσης που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιουλίου και μετά και επηρεάζει εκατομμύρια καταναλωτές. Την έκπτωση θα μπορέσουν να καρπωθούν επίσης εκατομμύρια καταναλωτές που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη εφόσον προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους και τηρούν τους διακανονισμούς. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ ξεπερνούν τα ... 2,2 δισ. ευρώ και τα περισσότερα από αυτά τα χρέη οφείλονται από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης. https://olympia.gr/Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του Su-24 ενώ τονίζει πως νοιώθει βαθύτατη λύπη. H εφημερίδα Hurriyet επιβεβαίωσε πριν λίγο ότι εστάλη απολογητική επιστολή και θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Alparslan Çelik για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο γράμμα αναφέρει πως θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ο Σουλτάνος» είπε ότι μοιράζεται τον πόνο της κατάρριψης του Su-24 και του θανάτου του πιλότου με την οικογένεια του και το βλέπει «ως πόνο της Τουρκίας». Στο γράμμα που έστειλε είπε ότι πάντα βλέπει την Ρωσία ως στρατηγικό συνεργάτη και ως φίλο»είπε ο Ν.Πεσκόφ. «Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση ούτε το κάναμε επίτηδες να ...καταρρίψουμε δηλαδή αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία».
«Πήραμε πολλά ρίσκα και κάναμε πολλές προσπάθειες για να πάρουμε το πτώμα του Ρώσου πιλότου από τους ισλαμιστές της συριακής αντιπολίτευσης».
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο γράμμα αναφέρει πως θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο «Σουλτάνος» είπε ότι μοιράζεται τον πόνο της κατάρριψης του Su-24 και του θανάτου του πιλότου με την οικογένεια του και το βλέπει «ως πόνο της Τουρκίας».
Επιπλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει και αποζημίωση στους συγγενείς του Ρώσου πιλότου ώστε να «ανακουφιστεί ο πόνος και η ζημιά που έχει γίνει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
O Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş είπε ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν μπει σε μια νέα περίοδο μετά από θετικές κινήσεις που έχουν γίνει από την τουρκική ηγεσία.
«Έχουμε δει επιτάχυνση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Βλέπουμε ομαλοποίηση των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας μετά από κάποια θετικά βήματα από εμάς. Η Ρωσία ήρε το εμπάργκο στους Τούρκους εργάτες και τους επιτρέπει πλέον να εργάζονται στη Ρωσία».
«Ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή» είπε.
«Στο γράμμα ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε ότι «θέλουμε να πληροφορήσουμε την οικογένεια του αποθανόντα Ρώσου πιλότου ότι μοιράζομαστε τον πόνο και προσφέρουμε τα συλλυπητήρια μας. Μπορούν να μας συγχωρήσουν». Έτσι ξεκινάει το γράμμα προς τον Πρόεδρο Β.Πούτιν ανέφερε ο κυβερνητικός τούρκος εκπρόσωπος İbrahim Kalın ενώ τόνισε πως ο Ερντογάν εξέφρασε «τη βαθιά του λύπη» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
Και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık είπε ότι «είμαστε μπροστά σε πολύ σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Ρωσία».
Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, αποδέχτηκε την πρόταση της Μόσχας να παρακολουθήσει την συνάντηση Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας που θα γίνει στο Σότσι στις 23 Ιουνίου.
Πολύ άσχημη χρονική στιγμή για την Ελλάδα καθώς δεν είναι τυχαίο πως έρχεται πως μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ -Τουρκίας.
Ο σουλτάνος τα δίνει όλα προκειμένου να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας.
«H oμαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκίας επιτρέπει στο Ισραήλ να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου ενώ θα δημιουργηθεί νέα «αγορά» με την συμμετοχή και της Αιγύπτου.
H Iσραηλινή κυβέρνηση βλέπει άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Μεσόγειο με την Τουρκία. Αυτό είχε διαφανεί και νωρίτερα όπου ο Μ.Νετανιάχου έκανε λόγο για άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία του Ισραήλ. Τουρκία και Ισραήλ αναμένεται να ανταλλάξουν ξανά πρέσβεις μετά από έξι χρόνια ρήξης. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε συνέντευξη τύπου είπε ότι Τουρκία και Ισραήλ φτάσανε σε συμφωνία τα κύρια σημεία της οποίας είναι: -Ο τερματισμός των αγωγών εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών. -Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας θα συνεχιστεί. -Το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Τουρκία να εμπλακεί σε ανθρωπιστικά σχέδια στην Γάζα στον τομέα της αφαλάτωσης και του ηλεκτρισμού. Αυτό θα γίνει σε ...ευθυγράμμιση με τα θέματα ασφαλείας του Ισραήλ.
-Η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποτρέψει οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ.
-Η Τουρκία θα βοηθήσει το Ισραήλ σε μπει όλους τους διεθνείς οργανισμούς στο οποίο είναι μέλος ειδικά στο ΝΑΤΟ.
-Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεσμεύτηκε να πείσει τη Χαμάς να επιστραφούν οι αγνοούμενοι ισραηλινοί στρατιώτες και οι πολίτες που έχουν απαχθεί.
Ένας άτυχος 58χρονος Γάλλος τουρίστας ήρθε στην Ελλάδα για να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα άλλα δυστυχώς γνώρισε την εγκληματικότητα που μαστίζει την περιοχή του Αιτωλικού, όπου αποφάσισε να παρκάρει το τροχόσπιτο του και να πάει για μπάνιο!
Όταν επέστρεψε το απόγευμα, βρήκε το τζάμι σπασμένο και από το τροχόσπιτο είχαν εξαφανιστεί ένα κινητό αξίας 120 ευρώ και 40 ευρώ που είχε στο πορτοφόλι του! Ο παραθεριστής κατήγγειλε την κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα που ...ερευνά για να εντοπίσει τον δράστη της διάρρηξης.
«Εδώ και καιρό εργάζομαι με σκοπό την κατασκευή μιας συσκευής που θα μου επιτρέψει να διαγνώσω εάν είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν με εμάς πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μεγάλο εφευρέτη Τόμας Εντισον και κατεγράφησαν σε μία συνέντευξή του για το περιοδικό The American Magazine τον Οκτώβριο του 1920. Και όταν, στην εποχή του, μιλούσε ο Εντισον, όλοι κάθονταν προσοχή! Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον κολοφώνα της βιομηχανικής επανάστασης, ο «σοφός του Μένλο Παρκ», όπως τον αποκαλούσαν, ο εφευρέτης με τις 1.093 δικές του καταχωρημένες πατέντες, ο τεχνολογικός μεσσίας που άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων με την κατασκευή του ηλεκτρικού λαμπτήρα, του φωνογράφου και άλλων τεχνικών μέσων, είναι επίσης ο πρωταγωνιστής ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 20ού αιώνα, το οποίο αφορά στην πρόθεσή του να ... κατασκευάσει τη λεγόμενη Μηχανή Φαντασμάτων, μία συσκευή επικοινωνίας με τους νεκρούς.
Το αν όμως όντως προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου του ή αν αυτό έμεινε «στα χαρτιά», είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα. Πολλοί εικάζουν ότι ο Εντισον τελικά κατάφερε να υλοποιήσει το τρελό σχέδιό του και ότι τα ίχνη της μηχανής χάθηκαν στην πορεία – ένας μύθος που εντείνεται από την πλήρη απουσία προσχεδίων και πρωτοτύπων.
Σε μία άλλη συνέντευξή του, την ίδια χρονιά για διαφορετικό όμως περιοδικό (Scientific American), ο ίδιος δήλωνε:
«Εδώ και καιρό, σκέφτομαι μία μηχανή ή μία συσκευή την οποία θα μπορούσαν να χειριστούν πρόσωπα που έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο ύπαρξης ή σε άλλη σφαίρα».
Επιπλέον, το συγκεκριμένο άρθρο άφηνε υπόνοιες πως «η εν λόγω συσκευή, την οποία φέρεται να κατασκευάζει, βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο…», ως εάν να υπήρχε κάποιο πρωτότυπο. Και όλα αυτά σε μία εποχή κατά την οποία το κίνημα του πνευματισμού ευδοκιμούσε, δημιουργώντας ένα μείγμα τεχνολογικού υλισμού και πνευματικών αναζητήσεων πέραν του φυσικού υλικού κόσμου, που αν μη τι άλλο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Τα μέντιουμ έδιναν και έπαιρναν, ξερνώντας εκτόπλασμα με την ίδια ευκολία που μιλούσαν, τρέφοντας τη συλλογική πεποίθηση πως θα ήταν δυνατόν να επικοινωνήσει κανείς με τους νεκρούς αγαπημένους…
Ενδεχομένως, λοιπόν, να σκέφτηκε ο Εντισον πως αν υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο τότε μία μηχανή ενδεχομένως να αποδεικνυόταν αποτελεσματικότερη των σκηνοθετημένων τις περισσότερες φορές συνεδριών από ψευδο-μέντιουμ.
«Δεν ισχυρίζομαι πως ως πρόσωπα περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο ύπαρξης ή σε μία άλλη σφαίρα. Δεν ισχυρίζομαι τίποτα, επειδή δεν γνωρίζω τίποτα για το θέμα, όπως και κανένα άλλο ανθρώπινο ον. Αυτό που υποστηρίζω όμως είναι ότι ενδεχομένως να μπορούμε να κατασκευάσουμε μία συσκευή, η οποία θα είναι τόσο εκλεπτυσμένη ώστε εάν υπάρχουν πρόσωπα που έχουν περάσει σε άλλη σφαίρα και επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στη δική μας σφαίρα, η συσκευή θα τους δώσει την ευκαιρία να εκφραστούν καλύτερα απ’ ό,τι στα πνευματιστικά τραπεζάκια και σε άλλες αδέξιες μεθόδους».
Ο Εντισον είχε αποκαλύψει ελάχιστες λεπτομέρειες για τη συσκευή που σκόπευε να κατασκευάσει. Τα μόνα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι ότι είχε τη μορφή βαλβίδας, το στρίψιμο της οποίας απελευθέρωνε έναν τεράστιο ατμοστρόβιλο, με αποτέλεσμα ο παραμικρός ψίθυρος ή η παραμικρή προσπάθεια κάποιου πνεύματος να δηλώσει την παρουσία του θα επηρέαζε την υπερευαίσθητη βαλβίδα, μεγεθύνοντας την παραφυσική δραστηριότητα.
Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που διαθέτουμε, από τα οποία όμως καθίσταται σαφές πως αυτό που είχε στο μυαλό του ο Εντισον ήταν ένα όργανο εντοπισμού φαντασμάτων. Μάλιστα είχε δηλώσει πως ο συνεργάτης του που είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη της κατασκευής της μηχανής είχε πεθάνει πρόσφατα και πως αν τελικά ήταν λειτουργική η εφεύρεση, αυτός θα ήταν ο πρώτος που θα τη χρησιμοποιούσε εάν είχε τη δυνατότητα να πράξει κάτι τέτοιο.
Και πάλι, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μια τέτοια συσκευή πράγματι πήρε σάρκα και οστά. Ενδεχομένως να φτιάχτηκε και αμέσως μετά να καταστράφηκε μαζί με όλα τα προσχέδια και τα τεκμήρια της ύπαρξής της, επειδή δεν «λειτούργησε» κι επειδή ο Εντισον, ως σοβαρός επιχειρηματίας, δεν θα ήθελε με τίποτα να εξευτελιστεί έπειτα από τις αναγγελίες του στις δύο συνεντεύξεις του
Σε πολλούς από εμάς είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο να έχουμε μια έντονη επιθυμία για πρόχειρο φαγητό. Πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να θέλει να φάει κάτι μπροστά στη τηλεόραση, πχ ένα σακουλάκι ποπ κορν. Αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί αυτή η έντονη επιθυμία για junk food;
Η επιστήμη έχει τώρα την απάντηση και δηλώνει ότι ο λόγος που έχουμε έντονη λαχτάρα, είναι ότι το σώμα μας έχει ανάγκη από ανόργανα συστατικά, που πράγματι προέρχονται από το πρόχειρο φαγητό,αλλά θα ήταν πολύ πιο υγιεινό εάν τα παίρναμε από άλλα πιο υγιεινά τρόφιμα. Πείνα εναντίον Λαχτάρας Η πείνα και η λαχτάρα είναι δύο πολύ ... διαφορετικές σωματικές αντιδράσεις.
Η πείνα είναι μια πολύ χρήσιμη και αναγκαία λειτουργία του σώματος. Αυτή σας επιτρέπει να γνωρίζετε ότι ήρθε η ώρα να φάτε, επειδή το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα.
Η έντονη λαχτάρα από την άλλη πλευρά, είναι ένα τελείως διαφορετικό θηρίο. Εξυπηρετεί όχι τόσο πολύ για να πει στο σώμα σας ότι χρειάζεται καύσιμα, αλλά για να πει στο σώμα σας ότι χρειάζεται συγκεκριμένες χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων είναι τα οπιοειδή. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά ποθείτε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος: αυτά τα τρόφιμα απελευθερώνουν οπιοειδή στο αίμα μας και σας παρέχουν το συναίσθημα της ευχαρίστησης, ακόμη και της ήπιας ευφορίας σε ορισμένες περιπτώσεις.
Και αυτός είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί από μας αγαπούν …
Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι η τροφή που την λαχταρούν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Συνδέεται όμως και με μια θρεπτική ουσία που λείπει σε πολλούς από εμάς: μαγνήσιο.
Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 80 τοις εκατό των Αμερικανών στερούνται αυτό το μέταλλο. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου ; Άγχος, ευερεθιστότητα, ακόμα και αϋπνία.
Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να νιώσετε καλύτερα και πιο χαλαροί μετά την κατανάλωση σοκολάτας. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε να πάρετε μαγνήσιο από πιο υγιεινές πηγές;
Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, όπως είναι και οι σπόροι,τα καρύδια,τα ψάρια, τα φασόλια και η μελάσα.
Ποια άλλα κοινά τρόφιμα που λαχταράτε μπορούν να αντικατασταθούν με υγιεινότερα ;
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι τα γλυκά τρόφιμα είναι αυτά που λαχταράμε πολύ. Εάν πιάσετε τον εαυτό σας να επιθυμεί πολύ ζαχαρούχα τρόφιμα θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε έλλειψη πέντε θρεπτικών συστατικών. Το χρώμιο, το θείο και η τρυπτοφάνη είναι ανάμεσά τους, το τελευταίο εκ των οποίων είναι η σεροτονίνη, η χημική ουσία που ρυθμίζει την ευτυχία στον εγκέφαλο.
Η έλλειψη σε ανόργανες ουσίες θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι πιθανόν θα πρέπει να ανανεώσετε την διατροφή σας για να επαναφέρετε την ισορροπία του σώματός σας σε μέταλλα.
Λαχτάρα για υδατάνθρακες
Μια άλλη συχνή λαχτάρα είναι για τα ζυμαρικά και το ψωμί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ανεπάρκεια σε άζωτο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε συνολικό υποσιτισμό. Ως εκ τούτου, αν δείτε τον εαυτό σας να λαχτάρα πολλούς υδατάνθρακες, μπορείτε να προσθέσετε θαλασσινά στη διατροφή σας, όπως τα ψάρια που περιέχουν πολύ από αυτό το μέταλλο.
Λαχτάρα για λιπαρά και λίπη
Εάν ποθείτε τρόφιμα όπως πατάτες, τυρί και τα παρόμοια που είναι λιπαρά και με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό έλλειψης ασβεστίου. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τα αντικαταστήσετε με νωπό γάλα ή τρώγοντας πράσινα γογγύλια και μπρόκολο.
Λαχτάρα για αλμυρά
Αντί να ψάχνετε για τσιπς ή ποπ κορν, φάτε ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτοί είναι οι υγιείς τρόποι για να πάρετε το χλώριο και το πυρίτιο που σας λέει το σώμα σας ότι θέλει.
Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν 50% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είναι διαβητικοί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Κρις Γκέιλ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 703.000 ανθρώπους που έπαθαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εκ των οποίων οι 121.000 είχαν επίσης διαβήτη. Διαπιστώθηκε ότι το 36% των διαβητικών πέθαναν από ανακοπή έναντι 25% των μη διαβητικών. Αν η καρδιακή προσβολή προήλθε μετά από ...πλήρη έμφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας, ο κίνδυνος θανάτου των διαβητικών ήταν αυξημένος κατά 56%, ενώ αν το «μπλοκάρισμα» της αρτηρίας ήταν μερικό, τότε ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου ήταν 39%.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζεται καλύτερος έλεγχος του διαβήτη για να προληφθεί η καρδιοπάθεια. «Επιβεβαιώσαμε ότι μετά από έμφραγμα είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσεις, αν έχεις επίσης διαβήτη», δήλωσε ο καρδιολόγος Μάικ Νάπτον.
Ενώ πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι οι πολιτισμοί που ζούσαν χιλιάδες χρόνια πριν στην Γη δεν ήταν εξελιγμένοι και ικανοί για πολλά πράγματα, η αλήθεια είναι ότι είχαν απίστευτες γνώσεις που τους επέτρεπαν να δημιουργήσουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του πλανήτη μας. Πώς το έκαναν αυτό παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο που οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν.
Από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική, σχεδόν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν θεόρατα βράχια με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις και να τα χαράξουν και τοποθετήσουν στη θέση τους, σαν σύγχρονοι μηχανικοί. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις πέντε από τις μεγαλύτερες πέτρες που έφτιαξαν ποτέ στα αρχαία χρόνια. ...
Οι Κολοσσοί του Μέμνονα
Οι μαγευτικοί Κολοσσοί του Μέμνονα είναι ίσως τα λιγότερο γνωστά αρχαία θαύματα της αρχαίας αιγυπτιακής μηχανικής. Τα δύο γιγαντιαία αγάλματα κατασκευάστηκαν από ένα ενιαίο κομμάτι πέτρας το κάθε ένα. Είχαν τοποθετηθεί και ήταν προσανατολισμένα προς την ανατολή του Ηλίου κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εξορύχθηκαν στο El-Gabal, και μεταφέρθηκαν 430 μίλια μέσω ξηράς, δεδομένου ότι ήταν πολύ βαριά για να μεταφερθούν από τον Νείλο.
Τα αγάλματα χτίστηκαν προς τιμήν του Φαραώ Αμενχοτέπ ΙΙΙ πριν 3.500 χρόνια, και έχουν σταθεί στη νεκρόπολη στις αρχαίες Θήβες, δυτικά του ποταμού Νείλου.
Ο Ημιτελής Οβελίσκος του Ασουάν
Ο Ημιτελής Οβελίσκος του Ασουάν είναι περισσότερο από δύο φορές το μέγεθος κάθε γνωστού οβελίσκου που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Μετρά ένα εντυπωσιακό μήκος 42 μέτρα και το βάρος του υπολογίζετε κοντά στους 1.200 τόνους.
Πιστεύεται ότι οι αρχαίοι εγκατέλειψαν τους οβελίσκους, όταν εμφανίστηκαν φυσικά κατάγματα στις πλευρές του.
Η κάτω πλευρά του οβελίσκου εξακολουθεί να συνδέεται με το φυσικό βράχο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ημιτελής οβελίσκος του Ασουάν είναι η μεγαλύτερη λαξευτή πέτρινη κατασκευή της αρχαιότητας, στο ίδιο επίπεδο με το ημιτελή ομόλογό του στο Μπάαλμπεκ, στο σύγχρονο Λίβανο.
Μπάαλμπεκ «η πέτρα του Νότου»
Μαζί με τον ημιτελή οβελίσκο του Ασουάν, η «πέτρα του Νότου» στο Μπάαλμπεκ είναι δύο από τις μεγαλύτερες πέτρες στήθηκαν ποτέ στην αρχαιότητα.
Ενώ το ακριβές βάρος της πέτρας ποικίλει στους ερευνητές μερικοί έχουν προτείνει ένα εντυπωσιακό βάρος περίπου 2.000 τόνων.
Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται ρεαλιστικές από πολλούς ερευνητές, οι οποίοι έχουν προτείνει ότι η «πέτρα του Νότου» στο Baalbek είναι περίπου 1.300 τόνους.
Η Πέτρα του Νότου παραμένει προσκολλημένη στο βράχο, ακριβώς όπως και ο ομόλογό της στο Ασουάν της Αιγύπτου.
Le Grand Menhir Brisé
Αυτή η καταπληκτική πέτρα ήταν πιστεύεται ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μεγαλιθικά μνημεία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σήμερα, ο γίγαντας του Μενίρ είναι κατακερματισμένες σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία παραμένουν στο έδαφος. Το Le Grand Menhir είναι στην πραγματικότητα μία από τις συνολικά τρεις δομές που βρέθηκαν στο χώρο Locmariaquer.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, όταν ο γίγαντας του Μενίρ ήταν πλήρης, το βάρος κυμαίνονταν 355 έως 400 τόνους, με ύψος πάνω από 20 μέτρα.
Το μνημείο ναός του Φαραώ Ραμσή ΙΙ
Αυτή είναι άλλη μία αρχαία τοποθεσία στην Αίγυπτο που προκάλεσε μεγάλο σεβασμό μεταξύ των κατασκευαστών, των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών.
Το μνημείο ναό του Φαραώ Ραμσή ΙΙ είναι άλλο ένα κομμάτι των στοιχείων της αρχαίας αιγυπτιακής εφευρετικότητας.
Σήμερα μόνο θραύσματα παραμένουν από τη βάση του κορμού του μεγαλοπρεπή αγάλματος του Ραμσή.
Με ένα συγκλονιστικό βάρος 1000 τόνων, αυτό το απίστευτο αρχαίο άγαλμα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν την ικανότητα και τις γνώσεις για να κόψουν να μεταφέρουν και να χειριστούν εξαιρετικά βαριά και δύσκολα υλικά.
Η πέτρα που χρησιμοποιείται για το άγαλμα του Ραμσή ΙΙ μεταφέρθηκε πάνω από 170 μίλια στην τρέχουσα θέση της, στις αρχαίες Θήβες.
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το καρπούζι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα. Είτε μόνο του, είτε συνοδευόμενο από λευκό τυρί αποτελεί ένα χορταστικό σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, με απίθανο χρωματικό συνδυασμό.
Είναι το αγαπημένο φρούτο των παιδιών, αλλά και της παρέας, αφού συνήθως το καταναλώνουμε μαζεμένοι όλοι σαν οικογένεια, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες . Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου "¨Η διατροφή του Παιδιού" Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι αποδίδει μόνο ... 30 θερμίδες ανά 100 γρ., 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, θειαμίνη, B6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία.
Οφέλη για την υγεία
Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Συνάμα, αποτελεί πλούσια πηγή citrolline, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.
Τελευταία, μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι η συγκέντρωση αργινίνης στο πλάσμα μπορεί να αυξηθεί μέσω της εισαγωγής citrulline από την κατανάλωση καρπουζιού (Nutrition, 2007).
Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C , περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση. Επιπρόσθετα, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.
Τέλος, περιέχει μια ουσία –το λυκοπένιο – η οποία θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές τα τελευταία έτη. Το λυκοπένιο έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα (το πιο γνωστό εκπρόσωπο του λυκοπενίου).
Πιο συγκεκριμένα, το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού.
Επομένως το καρπούζι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία όλων των μελών της οικογένειας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες καρπουζιού.
Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα ή αναψυκτικό. Ένας εξαίσιος συνδυασμός με το καρπούζι είναι οι ελιές, το άσπρο τυρί -συνήθως φέτα -ή ακόμη καλύτερα κυπριακό χαλούμι.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης
Πρώτα διαλέξτε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σφαιρικό σχήμα χωρίς χτυπήματα ή κοψίματα, με ικανοποιητικό βάρος (οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά). Τέλος, γυρίστε το και βρείτε ένα σημείο πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Βρήκατε το καλύτερο καρπούζι! Όσον αφορά την συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο, με λίγη μεμβράνη συντήρησης τροφίμων και όχι κομμένο σε τεμάχια, διότι αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του.
Έδωσαν το όνομά τους στον πρώτο μεγάλο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.). Ο μυκηναϊκός πολιτισμός επινοήθηκε ως όρος από τους αρχαιολόγους, που τον εμπνεύστηκαν από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις πολύχρυσες Μυκήνες, όπως τις παραδίδει ο Ομηρος, μιλώντας για την ηγεμονική δύναμη ανάμεσα σε όλους τους Ελληνες.
Μόνο που, αν και εφόσον ο Τρωικός Πόλεμος έγινε όντως, και αν και εφόσον έγινε περί το 1150 π.Χ. όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, όχι μόνο οι Μυκήνες αλλά και όλα τα μυκηναϊκά βασίλεια είχαν ήδη παρακμάσει και καταστραφεί. Δεν είναι το μόνο μυστήριο που καλείται να λύσει η αρχαιολογία με επιστημονικό τρόπο. Οι Μυκήνες αποτελούν από μόνες τους μυστήριο. Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαν στην Αργολίδα οι πρώτοι κάτοικοι, οι οποίοι, πάντως, ανήκαν σε ...ελληνικά φύλα.
Ξέρουμε όμως μέχρι πού έφτασαν: μέχρι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη (παραδουνάβιες περιοχές, Βαλτική, Καρπάθια) και μέχρι τη Σαρδηνία και την Κάτω Ιταλία, αλλά και την Αίγυπτο, τη μικρασιατική ακτή, τη Μεσοποταμία σε αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών. Μάλιστα, αυτοί οι δεινοί έμποροι είχαν συναλλαγές μέχρι τη νότια Αγγλία, όπως διαπιστώνεται και πάλι από τα ευρήματα. Κάποιος υπήρξε ο μετακομιστής εμπορευμάτων τους, μας λέει η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστις Παπαδημητρίου.
Αφορμή για τη συζήτηση μαζί της υπήρξε η έκδοση του τόμου «Μυκήνες» από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στη σειρά «Ο κύκλος των μουσείων». Ενα έργο γραμμένο με επιστημοσύνη και αγάπη, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε άλλους 16 τόμους που υπάρχουν με μορφή δωρεάν e-book στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Ταυτοχρόνως, ο φροντισμένος τόμος, με εξαιρετικές φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, και τη βοήθεια των εκδόσεων «Ολκός», προσφέρεται σε περιορισμένα αντίτυπα σε φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες.
Αεροφωτογραφία της ακρόπολης των Μυκηνών. Αποψη από νοτιοδυτικά.
Οι Μυκήνες πριν γίνουν πολύχρυσες ήταν ένας μικρός νεολιθικός οικισμός, (7η έως 4η χιλιετία) από τον οποίο βρέθηκαν λίγα κεραμεικά. Πρώτα αρχιτεκτονικά ίχνη κατοίκησης έχουμε από το 2200 έως το 1900 π.Χ. Από το 1650 έως το 1600 δημιουργήθηκαν οι ταφικοί κύκλοι Β’ και Α’ (όπως ονομάστηκαν από τους πρώτους ανασκαφείς). Ο οικισμός, με στρατηγική θέση ώστε να ελέγχει τα περάσματα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην Αργολίδα, αναπτύσσεται σιγά σιγά.
Το νεκροταφείο της μεσοελλαδικής περιόδου (1900 – 1600 π.Χ.) δείχνει βαθμιαία αύξηση πληθυσμού και δημιουργία ηγεμονικής δύναμης. «Τέλη του 17ου αιώνα π.Χ., η δύναμη αυτή θα αναλάβει την εξουσία και τον έλεγχο όλης της περιοχής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το Αργος, το σημαντικότερο κέντρο της Αργολίδας κατά τη μεσοελλαδική εποχή» σύμφωνα με τη δρα Παπαδημητρίου. Οι Μυκήνες μετατρέπονται σιγά σιγά σε τεράστιο κέντρο στον ελλαδικό χώρο.
Ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες
Χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή ως η μάσκα του Αγαμέμνονα.
«Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι ρωμαλέοι ηγεμόνες;» αναρωτιέται στο βιβλίο. «Και πώς απέκτησαν τον υπέρογκο πλούτο που τους επέτρεψε να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να πάρουν μαζί τους στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο, ανάμεσα σε άλλα τιμαλφή, πάνω από 14 κιλά χρυσού με τη μορφή εκπληκτικών έργων τέχνης, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν πιθανώς από Μινωίτες τεχνίτες σύμφωνα με βασιλικές παραγγελίες, για να εκφράσουν την ιδεολογία της ανερχόμενης νέας τάξης; Η φυσιογνωμία τους, που διαφαίνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει πολεμικά χαρακτηριστικά, όπως μαρτυρεί ο λαμπρός οπλισμός που βρέθηκε στους τάφους τους.
Γνωρίζουμε όμως πως ήταν ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες, που αναζήτησαν ευγενή και πολύτιμα μέταλλα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επίσης, για να προωθήσουν τα πλούσια αγαθά που προέρχονταν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως το κρασί, το λάδι και ενδεχομένως τα υφαντά, συνδέθηκαν στενά με τους Μινωίτες.
Αυτοί πάλι γνώριζαν καλά τους θαλασσινούς δρόμους προς την Αίγυπτο και είναι πιθανό να τους οδήγησαν προς το ακμαίο Μέσο Βασίλειο. Ισως εκεί λοιπόν να πλούτισαν οι πρώιμοι Μυκηναίοι, θέτοντας τις πολεμικές τους αρετές στην υπηρεσία της ξενόφερτης στην Αίγυπτο δυναστείας των Υκσώς που κατέλαβε την εξουσία στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ. Και επειδή τίποτε στην ανθρώπινη Ιστορία δεν είναι τυχαίο ή ξαφνικό, θα πρέπει να δεχτούμε πως οι Μυκηναίοι απέκτησαν σιωπηλά αλλά συστηματικά στη διάρκεια των τριών αιώνων της Μέσης Χαλκοκρατίας τη δύναμη που αντανακλούν τα κτερίσματα των βασιλικών ταφικών περιβόλων. Εξασφάλισαν έτσι για τα γένη τους την πρωτεύουσα θέση, όχι μόνο στην Αργολίδα αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και έδωσαν το όνομά τους σε ολόκληρο τον σπουδαίο πολιτισμό της Υστερης Εποχής του Χαλκού».
Εγχρωμη αναπαράσταση του μεγάρου της ακρόπολης των Μυκηνών από τον Ε. Ολύμπιο. Γ. Ε. Μυλωνάς, «Πολύχρυσοι Μυκήναι».
Εχοντας εκτιμήσει τη σημασία της Κρήτης, με την ύφεση που παρουσιάζεται στο νησί, εγκαθιστούν μυκηναϊκή δυναστεία στην Κνωσό, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη τη μεγαλόνησο, όπως και την ηπειρωτική χώρα. Στους Ανακτορικούς χρόνους (14ος – 13ος αι. π.Χ.) κατασκευάζονται στις Μυκήνες τα κυκλώπεια τείχη «με τη βοήθεια των γνώσεων των βασιλικών εταίρων από την αυτοκρατορία των Χετταίων» και ιδρύεται το μεγαλοπρεπές ανάκτορο με όλα του τα παραρτήματα.
Ο μύθος που παρουσιάζει ο Στράβων για τους προϊστορικούς Κύκλωπες τους θέλει να έρχονται από τη Λυκία, όπου και το βασίλειο των Χετταίων.
Μέσα στα τείχη ανεγείρεται ανάκτορο, με χώρους άσκησης εξουσίας, κατοίκησης, εργαστήρια, αποθήκες, και επίσης ένα θρησκευτικό κέντρο. «Η άρχουσα τάξη» αναφέρει η κ. Παπαδημητρίου, «εξακολουθεί να ενταφιάζεται με πλούσια κτερίσματα σε θαλαμωτούς ή εντυπωσιακούς μνημειώδεις θολωτούς τάφους».
Οι Μυκηναίοι έμποροι «κατακλύζουν με τα προϊόντα τους τις αγορές της Μεσογείου, ενώ οι ηγεμόνες εξακολουθούν να επιδεικνύονται μέσω αντικειμένων, ακραιφνούς μυκηναϊκού ύφους πλέον, από πολύτιμα ή εξωτικά υλικά, τα οποία αναδεικνύουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες των ανακτορικών εργαστηρίων». Η πλούσια παραγωγή απαιτεί οργάνωση, γραφειοκρατία και διαχειριστικό έλεγχο. Λογιστικά στοιχεία καταγράφονται σε πήλινες πινακίδες της πρώιμης ελληνικής Γραμμικής Β΄γραφής.
Γυναικεία κεφαλή από ασβεστοκονίαμα. Περιοχή θρησκευτικού κέντρου, 13ος αι. π.Χ.
Η ακμή αυτών των δύο αιώνων, η εξέχουσα θέση που κατείχαν οι ηγεμόνες των Μυκηνών στο σύνολο του μυκηναϊκού κόσμου, «θα προσωποποιηθεί στην ιστορική μνήμη με τον αρχιστράτηγο των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο, τον μυθικό βασιλιά Αγαμέμνονα» υπογραμμίζει η συγγραφέας. «Ο μύθος, που κρύβει πάντοτε μια ιστορική αλήθεια, θα επιλέξει αυτόν τον ατρόμητο άνακτα για αρχηγό».
Γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα και στις αρχές του επόμενου ξέσπασαν μεμονωμένες και όχι κατ” ανάγκη ταυτόχρονες πυρκαγιές, που ακολουθήθηκαν από επισκευές του ανακτόρου και των κτιρίων διοίκησης. Kατά τη διάρκεια του 12ου αι. π.X. οι περισσότερες εγκαταστάσεις, ανακτορικές και μη, εξακολούθησαν να λειτουργούν.
Oι αναταραχές όμως του 1200 π.X. στη Mικρά Aσία και στην Aνατολική Mεσόγειο και η καταστροφή των εμπορίων τους από επιδρομείς απέκοψαν τις επαφές των Mυκηναίων ανάκτων με τα κυριότερα κέντρα συναλλαγών τους. O 12ος και ο 11ος αι. π.X. είναι για τις Mυκήνες περίοδος οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής παρακμής, χωρίς όμως γενικές ή, έστω, εκτεταμένες καταστροφές. H ακρόπολη δεν είχε βίαιο τέλος.
Χρυσά δισκάρια με έκτυπη διακόσμηση.
Στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, οι Μυκήνες έχουν φθίνουσα πορεία και θα καταλήξουν, τον 7ο αιώνα π.Χ., προσάρτημα του Αργους. Οι Αργείοι τις καταλαμβάνουν το 468 π.Χ., καταστρέφουν καίρια τμήματα της οχύρωσης και εξανδραποδίζουν τους κατοίκους. Μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., οπότε τις επισκέπτεται ο Παυσανίας, είναι ορατά μονάχα μέρη της οχύρωσης και η Πύλη των Λεόντων.
Αυτό το μεγαλειώδες έμβλημα βασιλικής δύναμης και επιβολής θα είναι το αδιαμφισβήτητο τοπόσημο της ένδοξης πόλης που δεν υπήρχε πια, μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε ο Ερρίκος Σλήμαν θα ξεκινήσει τις ανασκαφές. Ακέφαλοι οι λέοντες και η πόλη λεηλατημένη από χέρια ντόπιων, κατακτητών, αλλά και περιηγητών, θα επιβεβαιώνουν το λατινικό απόφθεγμα: sic transit gloria mundi. Ετσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ, ethnos.gr
Το εξώφυλλο του λευκώματος «Μυκήνες» της εφόρου αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστης Παπαδημητρίου.
Το εξώφυλλο του λευκώματος «Μυκήνες» της εφόρου αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστης Παπαδημητρίου. Διαβάστε περισσότερα...Διαβάστε περισσότερα...
Η όψη του δέρματος επηρεάζεται σημαντικά από τις διατροφικές μας συνήθειες και συγκεκριμένα από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τις διάφορες τροφές. Δείτε ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε για να διατηρήσετε το δέρμα σας λαμπερό και νεανικό. ΔΕΙΤΕ ΤΑ ...
- Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α εμπλέκεται στη δόμηση των κυττάρων του δέρματος και αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την αντιμετώπιση της ακμής. Για να παραχθεί η βιταμίνη Α στον οργανισμό χρειάζεται να λαμβάνουμε από τις τροφές βήτα καροτένιο, το οποίο βρίσκουμε κυρίως σε προϊόντα με πορτοκαλί χρώμα, όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και το μάνγκο.
- Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προλαμβάνει τα σημάδια της γήρανσης και βοηθά να παραμείνει το δέρμα απαλό και σφριγηλό. Η βιταμίνη Ε «συνεργάζεται» με τη βιταμίνη Α και ενισχύει τη δράση της ενάντια στα σπυράκια. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε αρκετούς ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και τα λαχανικά, στο ελαιόλαδο και στο ηλιέλαιο.
- Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο χαρίζει στην τομάτα το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα της. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα (π.χ. λόγω ακμής ή υπεριώδους ακτινοβολίας). Εκτός από την τομάτα, το λυκοπένιο βρίσκεται στο καρπούζι, την παπάγια, το γκρέιπφρουτ και τη γλυκιά κόκκινη πιπεριά.
- Ω-3 λιπαρά
Τα καλά λιπαρά προστατεύουν το δέρμα από φλεγμονές και του χαρίζουν υγιή όψη. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στο ψάρι και τους ξηρούς καρπούς, είναι όμως διαθέσιμα και σε μορφή συμπληρώματος.
- Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο με αντιοξειδωτική δράση, το οποίο προστατεύει το δέρμα από φλεγμονές και από βλάβες που προκαλεί ο ήλιος, ενώ παράλληλα διατηρεί τα αποθέματα ελαστίνης, της πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα σφριγηλή όψη. Καλές πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, το ψάρι, το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά και το καστανό ρύζι.
- Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος προωθεί την ανανέωση των δερματικών κυττάρων, προστατεύει τη μεμβράνη των κυττάρων και ελέγχει τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Βρίσκεται κυρίως στις φακές και τα φασόλια, στα θαλασσινά, στο μοσχαρίσιο κρέας, στα πουλερικά, στο γιαούρτι και σε ορισμένους ξηρούς καρπούς.
- Βιταμίνη Β3
Η βιταμίνη Β3 δρα κατά της ακμής, καθώς καταπολεμά τις φλεγμονές και ενισχύει τις άμυνες του δέρματος. Καλές πηγές της βιταμίνης είναι τα λιπαρά ψάρια (κυρίως ο τόνος), το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, τα φιστίκια, τα φασόλια και τα δημητριακά.
- Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, την υγεία των αρθρώσεων και την αντιμετώπιση της δερματικής φλεγμονής. Βοηθά επίσης να μειωθεί το βάθος των ουλών της ακμής, καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Τα εσπεριδοειδή παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, μπορείτε όμως να τη βρείτε και στα διάφορα είδη μούρων και στα πράσινα λαχανικά.
Καρκίνο πίνουμε τόσα χρόνια! Απίστευτο το τι καταναλώνουμε εδώ και καιρό και δεν έχουμε ιδέα τι κακό μας κάνουν!
Στην Ινδία χρησιμοποιούν COCA COLA και PEPSI σαν φυτοφάρμακα εφόσον αυτά είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα κανονικά φυτοφάρμακα αλλά αρκετά φθηνότερα. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί πολύ απλά, η COCA COLA και η PEPSI χρησιμοποιούν σαν γλυκαντική ουσία, την επικίνδυνη για την υγεία σας τοξική... ασπαρτάμη της Monsanto που αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν εντομοκτόνο τερμιτών. Γιατί η ασπαρτάμη είναι τόσο επικίνδυνη; Όταν η θερμοκρασία του γλυκαντικού είναι μεγαλύτερη από 86 βαθμούς F, το ξυλο-οινόπνευμα της ασπαρτάμης μετατρέπεται σε φορμαλδεΰδη και στη συνέχεια σε μυρμηκικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεταβολική οξέωση. Μυρμηκικό οξύ είναι το δηλητήριο που βρίσκεται στο τσίμπημα των ερυθρών μυρμηγκιών. Η τοξική μεθανόλη μιμείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και το ...συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.
Η ασπαρτάμη, είναι ένα αποτυχημένο εμπορικά, εντομοκτόνο τερμιτών. Αν νοτίσεις (όχι με πολύ νερό) μερικά σακουλάκια ασπαρτάμης και τα τοποθετήσεις στο έδαφος κοντά σε μια μυρμηγκοφωλιά την επομένη θα βρεις ένα μικρό βουναλάκι από νεκρά μυρμήγκια. Αυτό το εντομοκτόνο το βάζεις στο σώμα σου, με την μορφή τροφής ή ροφημάτων. Σε ενοχλεί το τσιγάρο και όχι η ασπαρτάμη-πτωμαΐνη της cola light γιατί σου είπαν πως το τσιγάρο σκοτώνει, ενώ η πτωμαΐνη-κόκα κόλα λάιτ κάνει καλό. Τρομάρα σου και ‘συ το ‘χαψες, έτσι, επειδή σου το είπαν, χωρίς έρευνα, χωρίς μελέτη, χωρίς γνώση.
Πολλοί άνθρωποι είχαν διαγνωστεί κατά λάθος ότι πάσχουν από Σ.Κ.Π.
Παρά το γεγονός ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι αιτία θανάτου, αλλά αιτία μεγάλης ταλαιπωρίας, κοινωνικής και οικονομικής, η τοξική μεθανόλη είναι!
Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος έχει γίνει σχεδόν ανεξέλεγκτος, όπως και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδίως με την κατανάλωση Diet Coke και Pepsi. Τα θύματα συνήθως δεν γνωρίζουν ότι η ασπαρτάμη είναι ο ένοχος. Συνεχίζουν τη χρήση της και ερεθίζουν το λύκο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνεται η κατάσταση απειλητική για τη ζωή τους.
Έχουμε δει ασθενείς με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο να γίνονται ασυμπτωτικοί αμέσως μόλις σταματήσουν την κατανάλωση διαιτητικής σόδας.Στην υγεία μας και Καλή μας χώνεψη...
Τα οφέλη από την κατανάλωση του ελαίου μέντας ειδικά για τον καθαρισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων είναι μοναδικά. Το κύριο συστατικό στο έλαιο μέντας είναι η μενθόλη, η οποία παρέχει την αίσθηση δροσιάς και το άρωμα μέντας, αλλά περιέχει επίσης και πολλά σημαντικά για την υγεία σας συστατικά, όπως βιταμίνες Α και C, μέταλλα και λιπαρά οξέα.
Εισπνοές με έλαιο μέντας ως μέσο αντιμετώπισης για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος Χρησιμοποιώντας το έλαιο μέντας, μπορείτε να βοηθήσετε στην εξάλειψη των συμπτωμάτων συμφόρησης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, τα οποία εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αλλεργιών, άσθματος, γρίπης, βρογχίτιδας, κρυολογήματος κλπ. Γι 'αυτό και χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε θεραπευτικά σκευάσματα που εφαρμόζονται με επάλειψη στο στήθος και σε άλλα που σκοπεύουν στον ...καθαρισμό των πνευμόνων.
Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για την σχεδόν άμεση εισπνοή των ατμών του ελαίου μέντας μέσω των ρινικών διόδων. Δεν προκαλεί παρενέργειες, όπως υπνηλία ή άλλες, σε αντίθεση με ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα με ή και χωρίς συνταγογράφηση.
Η μέντα είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Η μεγαλύτερή της θετική επίδραση, ωστόσο, προκύπτει από την εισπνοή της, ειδικά όταν η μέντα είναι σε συγκεντρωμένη μορφή, όπως το αιθέριο έλαιο.
Πολλές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος συχνά προκύπτουν από την εισβολή μικροβίων, τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών στο σώμα και τους πνεύμονες.
Επιστημονικές έρευνες για την επίδραση του ελαίου μέντας
Μια μελέτη για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της εισπνοής στη ρινική απόφραξη που διεξήχθη από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του πανεπιστημίου Ulm της Γερμανίας, έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ρινική θερμοκρασία μετά την εισπνοή της μενθόλης, αλλά η εισπνοή της παράγει όντως μια αίσθηση ψύξης. Διαπιστώθηκε ότι η μενθόλη διεγείρει τους υποδοχείς κρύου και έτσι δίνει απλά την αίσθηση του κρύου στον χρήστη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την εισπνοή μενθόλης, οι 16 από τους 18 συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν βελτιωμένη ρινική αναπνοή.
Μια άλλη έρευνα επί των κλινικών επιδράσεων διαφόρων αρωματικών αιθέριων ελαίων σε ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έγινε από την Μονάδα Συμπληρωματικής και Παραδοσιακής Ιατρικής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής του πανεπιστημίου Technion-Israel Institute of Technology στο Ισραήλ. Ένα διάλυμα ψεκασμού με αρωματικά αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου μέντας χορηγήθηκε σε 60 συμμετέχοντες στην μελέτη. Το συμπέρασμα από την έρευνα ήταν ότι το έλαιο μέντας έφερε σημαντική και άμεση βελτίωση στα συμπτώματα λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων σε ασθενείς με δυσκολίες στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Ένα χιουμοριστικό ηλεκτρονικό ημερολόγιο, που έχει σκοπό να σχολιάζει την καθημερινότητά μας, τα έργα και τις ημέρες μας, με οδηγό τη σάτιρα, και το "ιδιόμορφο" χιούμορ των συντακτών του.
Αιτωλικό: ''Μη Ενεργοί Πoλίτες''
H ελεύθερη έκφραση της γνώμης είναι μία από της αρχές της Δημοκρατίας. Μια ελευθερία που κάποιοι, μη μπορώντας να την ανεχτούν, προσπαθούν να τη ''φιμώσουν''. Ο σκοπός του blog -είναι να εκφράζει αυτό που κάποιοι δεν τολμούν ελεύθερα να πουν. Όποιος θέλει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του μπορεί να επικοινωνεί με το Blog στο email:
Η ιστορία των βραβείων Ig Nobel
-
Τα Ig Nobel είναι μία παρωδία των βραβείων Νόμπελ. Απονέμονται από το 1991,
για να τιμηθούν τα επιστημονικά επιτεύγματα που μας κάνουν πρώτα να
γελάσουμε κ...
Απο τούδε και στο εξής...
-
*ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΟ therapeftis.eu*
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να
αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας...
Πρόταση στους αγρότες για άνοιγμα των δρόμων!
-
Ξεκαθαρίζουμε εξ’ αρχής ότι οι ίδιοι οι αγρότες είναι αυτοί που θα πάρουν
τις αποφάσεις για τις μορφές και την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Ξεκαθαρίζουμε ότ...
ΤΡΟΚΤΙΚΟ??? ΠΑΡΟΝ!!! ( έτσι απλά...)
-
Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε ουσιαστικά η τελευταία
ανάρτηση...
Λάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, άλλα με περισσότερο
ρο...
Η "Δούκισσα" του ΠΑΣΟΚ υποβαθμίστηκε
-
Το ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές δείχνει να έχει
πάρει τα πάνω του… Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από θέση ισχύος πλέον ανακάτεψε την
τρά...
“Παραδοσιακή ριβανή από τα χωριά του Βάλτου”
-
Ένα γλυκό που φτιάχνεται παντού, αλλά σε κάθε τόπο με τον δικό του μοναδικό
τρόπο...
Την περίοδο των γιορτών, στις επισκέψεις μας σε σπίτια συγγενών και...