Οι Μεξικανοί επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό χημικών για να αποχωρίζουν μοριακά τους ρύπους που μπορεί να υπάρχουν στο νερό
Το θαλασσινό ή βρώμικο νερό που βγαίνει από τις αποχετεύσεις των σπιτιών ή ακόμη και των νοσοκομείων μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο και καθ” όλα υγιεινό και μάλιστα μέσα σε μόλις δυόμισι λεπτά της ώρας;
Ακούγεται απίστευτο, αυτό ακριβώς όμως υπόσχεται μια μέθοδος καθαρισμού του νερού που παρουσίασαν ερευνητές στο Μεξικό. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενά τους, η τεχνική είναι έτοιμη να περάσει σε ευρεία εφαρμογή από όποιον το επιθυμεί – αρκεί οι ενδιαφερόμενες χώρες να προσαρμόσουν κατάλληλα τη νομοθεσία τους σχετικά με τη διαχείριση του νερού και των λυμάτων.
Το νερό έχει μνήμη
Το System PQUA, όπως ονομάζεται, αναπτύχθηκε από μηχανικούς της μεξικανικής εταιρείας Cooperativo Jhostoblak. Όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, μπορεί να καθαρίσει οποιοδήποτε νερό, είτε αυτό προέρχεται από τη θάλασσα είτε από ...τα λύματα σπιτιών, ξενοδοχείων, νοσοκομείων ή εμπορικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αφαιρώντας του όλα τα ανεπιθύμητα συστατικά – ρύπους, μικροοργανισμούς, ακόμη και βαρέα μέταλλα.
Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα μείγμα διασπαστικών ενώσεων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ειδικά για να αποχωρίζουν και να απομακρύνουν από το νερό όλους τους οργανικούς ή ανόργανους μολυσματικούς παράγοντες που μπορεί να περιέχει.
«Η μεθοδολογία μας διαχωρίζει μοριακά τους ρύπους του νερού επαναφέροντας τα μεταλλικά άλατα που είναι απαραίτητα για να τραφεί και να λειτουργήσει σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός» εξήγησαν οι τεχνικοί της εταιρείας στο επιστημονικό ένθετο «Investigación y Desarrollo» που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την εφημερίδα «La Jornada» στο Μεξικό.
Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «το νερό έχει μνήμη», έτσι αν του δώσει κάποιος τις «κατάλληλες οδηγίες» με συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να οδηγήσει στον αποχωρισμό των ρύπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό με συγκεκριμένη ταχύτητα και στην ποσότητα που είναι απαραίτητη έτσι ώστε να προκύψει καθαρό πόσιμο νερό.
Συγκεκριμένα οι μηχανικοί της Jhostoblak ανέπτυξαν οκτώ διαφορετικές διασπαστικές ενώσεις, τις οποίες και δοκίμασαν εκτεταμένα σε διαφορετικούς τύπους ακατάλληλου προς πόση νερού. Μέσω αυτής της διαδικασίας κατέληξαν σε μια μεθοδολογία η οποία υποδεικνύει ποιες ενώσεις πρέπει να συνδυαστούν και σε ποιες ποσότητες για τον καθαρισμό κάθε είδους νερού.
«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού δεν παράγονται αέρια, οσμές ή τοξικά στοιχεία που μπορούν να βλάψουν ή να επιβαρύνουν το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία και ποιότητα ζωής» τονίζουν.
Χημεία και βαρύτητα
Οπως αναφέρει το «Investigación y Desarrollo», η Jhostoblak έκανε επίδειξη ενός πιλοτικού σταθμού που έχει κατασκευάσει στις εγκαταστάσεις της. Το σύστημα εξοικονομεί ενέργεια εκμεταλλευόμενο την ταχύτητα και τη βαρύτητα.
Το βρώμικο νερό αποστέλλεται με αντλίες σε μια δεξαμενή-αντιδραστήρα όπου και δέχεται την κατάλληλη «δόση» διασπαστικών ενώσεων. Σε αυτή τη φάση αποχωρίζονται τα στερεά, οργανικά και ανόργανα, υλικά, καθώς και τα βαρέα μέταλλα, και μέσω του φαινομένου της κατακρήμνισης και της βαρύτητας «κάθονται» στον πυθμένα της δεξαμενής. (Το «κατακάθι» αυτό συλλέγεται και αναλύεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα ή για την παραγωγή οικοδομικών υλικών.)
Ύστερα το νερό περνάει σε μια δεξαμενή διαύγασης όπου αποχωρίζονται, ως ιζήματα, τα υπόλοιπα ανεπιθύμητα υλικά που είναι διαλυμένα μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια φιλτράρεται και πηγαίνει σε μια επόμενη δεξαμενή όπου απαλλάσσεται από ενδεχόμενες οσμές, χρώματα ή γεύσεις.
Τελικά φθάνει σε μια δεξαμενή όπου δέχεται επεξεργασία με όζον για να εξασφαλιστεί η καθαρότητά του και είναι πλέον έτοιμο προς πόση. «Πραγματικά το υγρό που προκύπτει είναι φρέσκο, άχρωμο, άοσμο, με ουδέτερη γεύση» γράφουν οι μεξικανοί δημοσιογράφοι που το δοκίμασαν.
«Έχουμε κάνει περισσότερες από 50 δοκιμές σε διαφορετικούς τύπους λυμάτων και όλες πιστοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν από τα εργαστήρια της Μεξικανικής Υπηρεσίας Πιστοποίησης. Επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μοντερέι, το Κολέγιο του Μεξικού και το Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο έχουν επικυρώσει ότι το νερό που δέχεται επεξεργασία με την τεχνολογία μας πληροί το πρότυπο SSA NOM 127 που αφορά τα ζωτικής σημασίας υγρά προς ανθρώπινη κατανάλωση» τονίζει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η μέθοδός της έχει ήδη πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και προστατεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σύντομα θα συμβεί το ίδιο και στην Ελβετία. «Η εφαρμογή της στην αγορά θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες των καταναλωτών και την υιοθέτηση νέων νόμων σχετικά με τη χρήση και κατανάλωση του νερού και τη διαχείριση των λυμάτων» καταλήγει.
http://www.pronews.gr/
Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα
-
Η κυβέρνηση του Παναμά με επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε τις ανησυχίες
της για τις δηλώσεις Τραμπ Η παναμαϊκή κυβέρνηση εξέφρασε χθες Τρίτη στον
Γεν...
Πριν από 59 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου