Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Φινόκιο ή μάραθος: Τέσσερα οφέλη που προσφέρει στην υγεία - Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται προσοχή






Τα θρεπτικά συστατικά του συμβάλλουν στο πεπτικό και στους πόνους. Πώς μπορεί να καταναλωθεί.

Θρεπτικός και χρήσιμος στην αντιμετώπιση μίας σειράς προβλημάτων υγείας είναι ο μάραθος ή φινόκιο. Πρόκειται για λαχανικό της ίδιας οικογένειας με τα καρότα και το σέλινο. Είναι ένα σχετικά μεγάλο, με κλαδιά που μπορούν να αναπτυχθούν έως και δύο μέτρα πάνω από το έδαφος.

Είναι αρωματικό, με γλυκιά γεύση παρόμοια με τη γλυκόριζα. Αν και χρησιμοποιείται συνήθως σε κάρυ και ιταλική μαγειρική, η δημοτικότητά του αυξάνεται ως συστατικό της δυτικής κουζίνας. Ο μάραθος από βότανα χρησιμοποιείται γενικά για σπόρους και για την παρασκευή μπαχαρικών, ενώ οι βολβοί του μάραθου Φλωρεντίας τρώγονται συχνά ως λαχανικό.

...

Οφέλη για την υγεία

Όπως πολλά λαχανικά, έτσι και ο μάραθος είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

  • Πέψη: Σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι σύνηθες να τρώτε λίγο μάραθο μετά από ένα γεύμα για να βοηθήσετε την πέψη και να ανακουφίσετε την αέρια. Ο μάραθος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πέψη μειώνοντας τη φλεγμονή στα έντερα και μειώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν αέρια. Μια μελέτη έδειξε επίσης ότι τα έλαια μάραθου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
  • Πόνοι περιόδου: Οι πόνοι μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα από ενοχλητικές έως εξουθενωτικές. Για ορισμένες γυναίκες, είναι αρκετά επώδυνες και προκαλούν προβλήματα στο σχολείο, στην εργασία ή άλλες δραστηριότητες. Υποκείμενες παθήσεις όπως η ενδομητρίωση και τα ινομυώματα της μήτρας μπορούν να επιδεινώσουν τους πόνους περιόδου.

Για τις γυναίκες με έντονους πόνους, ο μάραθος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Μελέτες δείχνουν ότι τα νιτρώδη άλατα που περιέχει βελτιώνουν τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τη μήτρα να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά την επένδυση της μήτρας και να συντομεύσει τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος μπορεί να μειώσει την παραγωγή ωκυτοκίνης και προσταγλανδίνης, δύο ορμονών που συμβάλλουν στην επώδυνη περίοδο. Μια μελέτη έδειξε επίσης σημαντική μείωση στους πόνους.

  • Κολικοί: Πρόκειται για μία κοινή ιατρική κατάσταση, η οποία επηρεάζει τα νεογέννητα μωρά και μπορεί να προκαλέσει ταραχή και δυσφορία. Οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία των κολικών. Μία κοινή θεραπεία για τους κολικούς, που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, συχνά περιέχει μάραθο, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση των κολικών στο 65% των περιπτώσεων.
  • Θρέψη: Παρά τη γλυκιά γεύση, ο μάραθος δεν περιέχει σάκχαρα και αποτελεί έναν καλό τρόπο για να προσθέσετε γλυκύτητα στα γεύματα, χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας.

Θρεπτικά συστατικά

Ο μάραθος είναι πλούσιος σε σίδηρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και ασβέστιο. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ανά μερίδα, είναι τα εξής:

Μισό φλιτζάνι μάραθο, κομμένο σε φέτες περιέχει 13 θερμίδες, καθόλου λίπος, χοληστερόλη και σάκχαρα, 23 χιλιοστόγραμμα νάτριο, 3 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες, και μισό γραμμάριο πρωτεΐνη.

Προσοχή

Αν και ο μάραθος που καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες, είναι γενικά ασφαλής, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα που καταναλώνουν. Μελέτη έχει δείξει ότι οι θηλάζουσες μητέρες, που έπιναν δύο ή περισσότερα λίτρα τσαγιού μάραθου κάθε μέρα, ανέφεραν σημάδια πόνου στα βρέφη τους.

Ο μάραθος μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισπασμωδικών φαρμάκων. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα μάραθου ή χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια μάραθου και να θυμάστε ότι το μέτρο είναι το κλειδί όταν μαγειρεύετε και τρώτε μάραθο.

Πώς να προετοιμάσετε το μάραθο

Ο βολβός είναι το πιο νόστιμο μέρος αυτού του ριζικού λαχανικού. Για να προετοιμάσετε το μάραθο, κόψτε τον σε λωρίδες. Μπορείτε να τον μαγειρέψετε με τον ίδιο τρόπο που θα μαγειρεύατε άλλα λαχανικά με ρίζα, όπως τα καρότα, ψήνοντας ή σοτάροντάς τον.

Ο μάραθος έχει μια γλυκιά, γήινη γεύση, παρόμοια με τη γλυκόριζα. Ταιριάζει καλά με φαγητά που είναι ένας συνδυασμός γλυκών και αλμυρών, όπως κάρυ, σούπες κολοκύθας και χοιρινές μπριζόλες με γέμιση μήλου.

Μερικοί συνήθεις τρόποι για να προσθέσετε το μάραθο στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:

  • Αντικαταστήστε τα κοτσάνια μάραθου με τα κοτσάνια σέλινου σε συνταγές για σούπες ή μαγειρευτά.
  • Τυλίξτε τον μάραθο σε αλουμινόχαρτο με ζαμπόν και άλλα λαχανικά ρίζας και ψήστε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.
  • Χρησιμοποιήστε σοταρισμένο μάραθο ως βάση για ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό.

Μπορείτε, επίσης, να τον προσθέσετε στη σαλάτα ή να ψήσετε φέτες μάραθου με αλάτι, πιπέρι και βούτυρο.

Συνταγή για φρικασέ με φινόκιο

Πηγές:
WebMD

https://www.iatronet.gr/article/113614/finokio-h-marathos-ta-tessera-ofelh-poy-prosferei-sthn-ygeia-se-poies-periptoseis-apaiteitai-prosohh

Δεν υπάρχουν σχόλια: