Ο Ναός είχε 133μ μήκος, 79μ πλάτος και 32μ ύψος.
Ήταν υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα της Αθήνας.
(Ο Παρθενώνας είναι 69,54μ μήκος, 30,87μ πλάτος και 13,72μ ύψος)
...
(Ο Παρθενώνας είναι 69,54μ μήκος, 30,87μ πλάτος και 13,72μ ύψος)
Θεωρείται ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Χρειάστηκαν 120 χρόνια για να αποπερατωθεί ενώ είχε αρχικά ξεκινήσει από τον βασιλιά της Λυδίας, Κροίσο.
Το –356 ο Ναός πυρπολήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τον άγνωστο και ασήμαντο ΗΡΟΣΤΡΑΤΟ από την Έφεσο, απλώς για να απαθανατιστεί το όνομά του, όπως είπε.
Ο θρύλος λέει ότι την ίδια ακριβώς ημέρα η Άρτεμις επέβλεπε την ασφαλή γέννηση ενός σπουδαίου μωρού και δεν μπόρεσε να σώσει τον Ναό της.
Το μωρό θα γίνει μετά γνωστό ως Μέγας Αλέξανδρος.
Οι Εφέσιοι όμως με τη βοήθεια των πόλεων της Μικράς Ασίας οικοδόμησαν νέο εξ ίσου μεγάλο και μεγαλοπρεπέστατο Ναό της Αρτέμιδος, ως αντιγραφή του προηγούμενου.
Ο Μέγας Αλέξανδρος προσφέρθηκε το –334 να ολοκληρώσει αυτός την ανέγερση του νέου Ναού.
Η απάντηση που έλαβε όμως ήταν ευγενικά αρνητική, καθώς οι κάτοικοι της πόλης δεν ήθελαν στον Ναό τους το όνομα ενός ξένου.
Οπότε κολακευτικά του είπαν: «δεν πρέπει ένας θεός να χτίζει Ναό για έναν άλλο θεό».
Όπως αναφέρει και ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος τον –2ο αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής της λίστας με τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μεγαλείο του ναού της Αρτέμιδος υπερβαίνει κάθε άλλο από τα υπόλοιπα μνημεία.
Είπε λοιπόν:
«Έχω δει τους μεγαλοπρεπείς Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, τον Κολοσσό της Ρόδου και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, όπως ακόμα και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά όταν βλέπω τον ναό της Αρτέμιδος που αγγίζει τον ουρανό τα υπόλοιπα μνημεία χάνουν την λαμπρότητά τους.
Εκτός από τον Όλυμπο, ο ήλιος δεν φάνηκε πουθενά αλλού τόσο μεγαλοπρεπής όσο εδώ».
Αυτός ο νέος Ναός που οικοδόμησαν την 2η φορά οι Εφέσιοι είναι που ανακηρύχθηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του κόσμου.
Το +263 οι Γότθοι εισέβαλαν στην Μικρά Ασία, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το Ναό της Αρτέμιδος, καθώς και όλη σχεδόν την πόλη.
Οι Εφέσιοι φρόντισαν να τον επισκευάσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Αλλά μετά περίπου 140 χρόνια οι Χριστιανοί εξαπέλυσαν επίθεση κατά της αρχαίας Θρησκείας και το 406 ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος διέταξε την εκθεμελίωση και πυρπόληση του Ναού.
Έγινε λεηλασία των έργων τέχνης, που είχαν επιβιώσει από τις προηγούμενες καταστροφές, και τα αρχιτεκτονικά μέλη του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε εκκλησίες, δρόμους και οχυρωματικά έργα.
< Ντίνος Μυστριώτης >



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου