Ηλεπτομερής σσυνέντευξη του Έλληνα επιστήμονα Δρ. Αντώνη Κυριακόπουλου στο Trial Site News με έννοιες που βασίζονται σε τεκμήρια που αναφέρονται στη βιβλιογραφία που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους του PUBMED προκαλεί έντονες ανησυχίες σχετικά με τον μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου ή επανενεργοποίησης του καρκίνου που βρίσκεται επί του παρόντος σε ύφεση ακόμη και χρόνια μετά τη λήψη ενός προϊόντος mRNA.
Να έχετε υπόψη σας ότι τόσο η Moderna όσο και η Pfizer έχουν αναπτύξει ένα σκασμό προιόντα για τον καρκίνο που προκαλούν τα mRNA εμβόλια στον εμβολιασμένο πληθυσμό.
...Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν γυρίσει τη πλάτη στα εμβόλια ακόμη και οι άνθρωποι άνω των 80 οι οποίοι επιλέγουν τη ζωή και όχι τον mRNA θάνατο.
Eίναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η εμβολιαστική κάλυψη στους Έλληνες Υγειονομικούς δεν ξεπέρασε το 4,4%.
Δείτε τώρα τη συνέντευξη του Έλληνα επιστήμονα Δρ. Αντώνη Κυριακόπουλου στο Trial Site News @TrialsiteN
Γύρισαν την πλάτη στα εμβόλια
Χαμηλά τα ποσοστά των ευάλωτων ομάδων που έκαναν αναμνηστική δόση κατά του Covid-19 – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
Ιδιαίτερα μικρό ήταν το ποσοστό των Ευρωπαίων, με έμφαση στους πολίτες 60+, που υποβλήθηκαν σε αναμνηστικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19, με τους Ελληνες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις από το τέλος. Ακόμη πιο ισχνό ήταν όμως το ενδιαφέρον των ελλήνων υγειονομικών οι οποίοι απείχαν εκκωφαντικά από την τελευταία εμβολιαστική καμπάνια.
Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ευρήματα της νέας έκθεσης του Ευρωπαϊκού
Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην οποία μπορεί κανείς να
αντλήσει συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίοδο Σεπτέμβριος 2023 – Απρίλιος
2024. Η εμβολιαστική (αναμνηστική) κάλυψη στις ηλικίες άνω των 60 ετών – που
σημειωτέον είναι η πολυπληθέστερη ομάδα υψηλού κινδύνου – ήταν μόλις 12% στα
κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίστοιχα, στις ηλικίες 80 ετών και άνω,
που διατρέχουν και το μεγαλύτερο ρίσκο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου, η
κάλυψη ήταν μόλις 17,1% κατά μέσον όρο.
Στοιχεία
Τα όσα αποτυπώνουν τα σχετικά ποσοστά για εκείνα που διαδραματίστηκαν στη χώρα μας είναι ακόμη πιο προβληματικά. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 7,1% των πολιτών 60-69 ετών και το 11,6% των πολιτών 70-79 ετών επισκέφθηκαν κατά το ίδιο διάστημα κάποιο εμβολιαστικό κέντρο. Ακόμη όμως και τα άτομα 80+ αγνόησαν τις συστάσεις, παρότι στη δική τους περίπτωση ήταν πιο αυστηρές, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη στη νευραλγική αυτή κατηγορία του πληθυσμού δεν ξεπέρασε το 8,8%.
Είναι, δε, ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως η έκθεση αυτή έρχεται στον απόηχο της συζήτησης που άνοιξε η (ούτως ή άλλως) αναμενόμενη απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca έναντι της Covid για εμπορικούς λόγους, αναζωπυρώνοντας τον διάλογο σχετικά με την ασφάλειά τους. Και παρότι οι επιστήμονες εμφανίζονται και στο νέο αυτό… κύμα αμφιβολίας ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, τα νεότερα δεδομένα καθρεφτίζουν τις «δεύτερες σκέψεις» αλλά και την κούραση των πολιτών γενικότερα για τον εμβολιασμό έναντι του πανδημικού ιού.
Ιδίως, δε, εάν συνυπολογίσει κανείς πως δεν κυκλοφόρησαν επικαιροποιημένες
εκδόσεις του ίδιου εμβολίου. Ετσι και σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 82% των
δόσεων (συνολικά ήταν 31 εκατ.) που εκτελέστηκαν κατά το ίδιο διάστημα στην
Ευρώπη αφορούσαν το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, με τα εμβόλια της Novanax
και της Moderna να ακολουθούν.
Διαφορές
Πάντως, η εικόνα διαφέρει από χώρα σε χώρα, με τα ίδια δεδομένα να μαρτυρούν πως το ενδιαφέρον για εμβολιαστική κάλυψη έναντι της Covid-19 παραμένει έντονο σε άλλες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία (που φέρει κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα) τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ήταν 59,6% στους πολίτες 70-79 ετών και 63,9% τους 80+.
Οι μοναδικές χώρες όμως που πέτυχαν τον στόχο του 80% εμβολιαστικής κάλυψης στους υπέργηρους κατοίκους τους, με στόχο τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων, ήταν δύο: η Σουηδία, όπου εμβολιάστηκε το 89,3% των κατοίκων ηλικίας 80 ετών και άνω και η Δανία, όπου εμβολιάστηκε το 88,6%.
Οι επιστήμονες του ECDC επιχείρησαν επίσης να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό άλλων κρίσιμων ομάδων, όπως είναι οι υγειονομικοί, οι έγκυες και οι νεότεροι πολίτες με τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα.
Η Ελλάδα ανέφερε δεδομένα μόνον για τους υγειονομικούς, στους οποίους η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 4,4%. Από τις άλλες έξι χώρες, που επίσης συμπεριέλαβαν σχετικά στοιχεία, την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είχε το Βέλγιο με 21%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία εμβολιάστηκε το 6,6% των νεότερων ατόμων με χρόνια νοσήματα και στην Ιρλανδία το 19,6% των εγκύων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου