Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ μιας ΕΙΔΗΣΗΣ

Είχαν κάποτε κλεισμένο σε ένα κλουβί, έναν τεράστιο πίθηκο, τέσσερα με πέντε μέτρα ψηλό, και εφτά τόνους χοντρό. Αυτός ο πίθηκος λοιπόν επειδή ήταν πολύ μεγάλος και πολύ επικίνδυνος ήταν πολύ καλά φυλαγμένος στο κλουβί του στο ζωολογικό κήπο και κανείς δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει πολύ κοντά γιατί ήταν συγχρόνως και ανθρωποφάγος.
Όμως μια ημέρα ο μικρός και ζωηρός Νικολάκης, ξέφυγε από την προσοχή της μαμάς του που χαριεντιζόνταν με τον θείο Βάνια και πλησίασε πολύ κοντά στο κλουβί.
Τότε ο πίθηκας απλώνει την τεράστια χερούκλα του, τον βουτάει, τον τραβάει μέσα στο κλουβί και ανοίγει το απύθμενο στόμα του, έτοιμος να τον κάνει μια χαψιά.
Βάζει τις φωνές ο μικρός Νικολάκης, τον ακούει έντρομη η μαμά του και αρχίζει να καλεί σε βοήθεια. Ο θείος Βάνιας, που ήταν λίγο κότα….. δεν κουνήθηκε καθόλου από τη θέση του. Για καλή τύχη όμως του Νικολάκη και της μαμάς του, έτυχε να περνάει από εκεί ένας αμερικανός τουρίστας, από εκείνους τους πολύ μάτσο, στυλ Ράμπο, σπάει την κλειδαριά από το κλουβί, ορμάει μέσα, αρχίζει στα κλοτσομπουνίδια τον πίθηκα που δεν είχε προλάβει να φάει ακόμα τον μικρό Νικολάκη, τον ξαπλώνει τα ανάσκελα, παίρνει τον Νικολάκη, τον βγάζει έξω τον δίνει στη μαμά του και μετά παίρνει και τη μαμά του.
Την άλλη ημέρα οι εφημερίδες είχαν εκτενή ρεπορτάζ από τον ζωολογικό κήπο και έγραφαν
Η ΕΣΤΙΑ: Φιλλένην αμερικανός ήρωας, σώζει ελληνόπουλο με κίνδυνο της ζωής του.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
Αμερικανός τουρίστας σώζει τη ζωή τετράχρονου αγοριού στον ζωολογικό κήπο.
Και Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έγραψε: Στυγνός καπιταλιστής στερεί το φαγητό Αφρικανού μετανάστη.

Βεβαίως τώρα θα αναρωτηθείτε τι μου ήρθε και το έριξα στα ανέκδοτα, μα είχα λόγο.
Αυτή η ιστοριούλα θέλει να μας πει τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται μια είδηση, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο συντάκτης ενός δημοσιεύματος να πει αυτό που θέλει χωρίς να πει τίποτα, και να εμφανίσει μια είδηση με τόσο ωραίο τρόπο ώστε αυτό που θα συμβεί σε ένα, δύο, τρία ή και περισσότερα τέρμενα να φανεί ότι θα συμβεί αύριο άντε μεθαύριο το πρωί.
Αυτό λοιπόν φίλοι μου ονομάζεται ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
Τι ακριβώς όμως ονομάζουμε ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ;
Διαβάζω στη Βικιπαίδεια:

Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς.
Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός πολιτικού συγκειμένου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες.
Το προπαγανδιστικό μήνυμα διαφέρει από την γενικότερη διαφήμιση στο ότι περιέχει τρανταχτές και επιτηδευμένες ψευδολογίες ή/και παραλείπει τέτοιον όγκο αληθειών γεγονότων σχετικών με το θέμα που καθίσταται έντονα παροδηγητικό.

Τεχνικές διάδοσης προπαγάνδας

Τυπικά για τη διάδοση προπαγανδιστικών μυνημάτων χρησιμοποιούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικές δηλώσεις και αναφορές, ιστορικές αναθεωρήσεις, junk science, βιβλία, φυλλάδια, προπαγανδιστικές ταινίες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και αφίσες. Στην περίπτωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προπαγανδιστικά μηνύματα μπορούν να διαδοθούν μέσω ειδήσεων, ενημερωτικών αλλά και άλλων εκπομπών, καθώς και διαφημιστικών μηνυμάτων.
(οι επισημάνσεις με τα έντονα γράμματα είναι δικές μου και δεν προέρχονται από την Βικιπαίδεια)

Πάει καλά μέχρι εδώ, τι με έπιασε όμως τώρα και σας τα γράφω όλα αυτά. Ε λοιπόν, ορίστε τι με έπιασε.
Διαβάζω στο etoliko-news αυτή την είδηση.
Μεταξύ των άλλων που διαβάσατε γράφει: «Όταν ο αγωγός αυτός αγγιρωθεί στον βυθό και συναρμολογηθεί με τις αναμονές που ήδη υπάρχουν, θα έχει ολοκληρωθεί το νέο δίκτυο ύδρευσης του νησιού του Αιτωλικού».
Βάσει αυτών, λες και εσύ ο άδολος αναγνώστης, ε! καλά πόσο καιρό θα κάνει να «αγγιρωθεί» αυτός ο διαολοαγωγός πια στον βυθό; Μια βδομάδα, ένα μήνα, το πολύ. Άρα το θέμα τελείωσε, μπράβο του δημαρχάρα μας που ολοκλήρωσε το έργο και θα πίνουμε καθαρό νεράκι από εδώ και πέρα.
Όμως λίγο παρακάτω γράφει «Απομένει η σύνδεση των παροχών με το νέο αγωγό –η οποία σύνδεση δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει από τον Δήμο ή από κάθε ιδιώτη χωριστά- και σε συνδυασμό με τη νέα γεώτρηση οι εργασίες της οποίας έχουν ξεκινήσει ήδη, ολοκληρώνεται το έργο της ύδρευσης του Αιτωλικού.Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έχουμε ποιοτικό και καθαρό νερό».
Γράφει όμως την λέξη απομένει, την οποία πάλι εγώ ο άδολος αναγνώστης, ο οποίος είμαι και αθεράπευτα αισιόδοξος την μεταφράζω σαν «εντάξει δεν θα είναι μια εβδομάδα ή ένας μήνας αλλά ίσως κάτιτις παραπάνω, τρώω ευχάριστα και το λουκουμάκι ότι θα πρέπει να ετοιμάζω το πορτοφόλι μου για την «σύνδεση των παροχών» και τότε πια οριστικά θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του νερού.
Και εκεί που κάτι πήγα να ψυλλιαστώ, ξαναλέω «μπράβο του δημαρχάρα μας» διότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «τότε πια οριστικά θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του νερού».
Βεβαίως εκτός από εμένα που όπως είπα και πιο πριν είμαι αθεράπευτα άδολος και αισιόδοξος, κυκλοφορούν κάτι παλιοκερατάδες που έχουν τη διάθεση να είναι αρνητικοί στα πάντα.
Ακούστε λοιπόν πως υπάρχει ο φόβος, αυτοί οι αντιδραστικοί παλιάνθρωποι να μεταφράσουν την παραπάνω είδηση.
Όοοοταν, λέμε όοοοταν αγγιρωθεί ο αγωγός, διότι κύριε αγωγός είναι, ότι του κατέβει κάνει, μπορεί να μην θέλει να αγγιρωθεί, θα τα βάλεις με τον αγωγό τώρα; Ε καλά κάντου μήνυση που δεν αγγιρώνεται.
Τέλος πάντων, φοβήθηκε την μήνυση σου λέει κάτσε μην βρω κάνα διάολο, αγγιρώνεται. Μετά από αυτό όμως πρέπει και να συναρμολογηθεί, γύρευε τώρα πόσο καιρό θα πάρει και η συναρμολόγηση, και αν έχουνε χάσει και τις οδηγίες, καλά κρασά. Αλλά εγώ σου λέω ότι είναι τσακάλια και την κάνουνε τη συναρμολόγηση στο πιτς φιτίλι, τι μένει πια; Η σύνδεση για την οποία όμως δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα, έως τίποτα δηλαδή και καλά στο μέλλον θα δούμε. Αλλά μόλις γίνει αυτό, τότε ποια πάει ποιός μας πιάνει, είμαστε έτοιμοι να πιούμε νεράκι καθαρό και γάργαρο.
Κάτσε ρε φίλε, κάτσε, πού πας, υπάρχει άλλη μια μικρή προυποθεσούλα. Ότι όοοολα τα παραπάνω θα συμβούν «σε συνδυασμό με τη νέα γεώτρηση» για την οποία όμως, όπως μας είπαμε και πιο πάνω, μας ανακοινώνει περιχαρής ο συντάκτης του άρθρου «οι εργασίες της οποίας έχουν ξεκινήσει ήδη».Και εδώ βεβαίως ο πρώτος αναγνώστης ο άδολος βγάζει ένα αναστεναγμό ανακούφισης, ε σου λέει εντάξει «δεν θα είναι τελικά κατιτίς παραπάνω, θα είναι δύο άντε το πολύ τρία κατιτίς παραπάνω σε χρόνο, πάντως το νερό το βλέπω έρχεται, εδώ στη γωνία είναι. Ο άλλος βέβαια, ο αντιδραστικός φωνάζει δυνατά «Ε! άει σιχτίρ πια, για πόσο μ…… μας έχετε περάσει, και ακούει μια φωνή να του λέει: για πολύ. Εδώ θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η ανάρτηση να πάω και εγώ για ύπνο να πάτε και σεις και να σκεφτούμε ακουμπισμένοι στο μαξιλάρι μας, να βγάλει ο καθένας μας τα συμπεράσματά του και να συμφωνήσετε με όποιον από τους δύο φανταστικούς αναγνώστες θέλετε, ΟΜΩΣ υπάρχει ένα όμως.Ο συντάκτης αυτής της προπαγανδιστικής ανάρτησης, προφανώς λόγω απειρίας στο αντικείμενο και θέλοντας να εξάρει ακόμα περισσότερο το τεράστιο δημαρχιακό έργο που επιτελεί το σωματείο «τα τρία νικολάκια και οι χαζοί σύμβουλοι», μας έχει έναν σύνδεσμο, (link λέγεται στα Ελληνικά) με ωραία κόκκινα γράμματα, όπου γράφει έχουν ξεκινήσει ήδη και φυσικά εννοεί τις εργασίες για τη νέα γεώτρηση. Κάνουν λοιπόν φίλοι μου και οι δύο αυτοί φανταστικοί μου αναγνώστες τη λάθος κίνηση, κάνουν click στο link και που βρίσκονται;
Έλα μου ντε, κάντε το να δείτε, μην τα περιμένετε όλα έτοιμα.
Ωραία! τώρα που το κάνατε αφήστε το ανοιχτό σε άλλο παράθυρο για να μπορούμε να κουβεντιάζουμε.
Πρώτα από όλα διαβάζουμε για το τεράστιο ποσό που απαιτείται 430.000€ που μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα θα φτάσουν περίπου τις 700.000€ και εσάς πήγε αμέσως ο νους σας στο κακό και σκεφτήκατε «ρε σεις ποιος τα πήρε τόσα λεφτά» ενώ ο καλός μου ο άδολος αναγνώστης σκέφτηκε «ε! τι να κάνουμε τώρα, έτσι είναι αυτά τα πράγματα, κοστίζουν».Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι αυτά τα δύο τρία τέσσερα κατιτίς χρόνου που χρειαζόντουσαν για να πίουμε νεράκι, ίσως, προσέξτε λέω ίσως να είναι δέκα – δέκα πέντε κατιτίς, γιατί όμως; Γιατί είναι σαφές, ξεστραβωθείτε και διαβάστε τι χρειάζεται ακόμα: «κατασκευή αντλιοστασίου στην θέση «Τσαγκρινέικα» επί της Εθνικής οδού», (ευτυχώς όμως μας διαβεβαιώνει πανευτυχής ο συντάκτης πηδώντας πια από τη χαρά του για τα καλά νέα που φέρνει, ότι εκεί «υπάρχει πηγή, το νερό της οποίας μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους χαρακτηρίστηκε κατάλληλο για κατανάλωση».
Να και τα καλά νέα. ΤΟ ΝΕΡΟ λέει μετά από ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΥΣ ελέγχους ΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. (Βέβαια ΔΕΝ λέει ποιός και πότε πραγματοποιήσε τους εξονυχιστικούς ελέγχους, αλλά επείδή θέλω να είμαι καλόπιστος, λέω ότι απλώς το ξέχασαν να το γράψουν και να δεις αύριο, άντε μεθαύριο που θα θυμώσουν από αυτό το άρθρο, θα μου το πετάξουνε στα μούτρα και θα έχει ημερομηνία πρόσφατη πχ. Νοέμβριος 2007 λέω εγώ τώρα.)
Άρα τελειώσαμε, περιμένετε ντε, αυτές είναι μεγάλες δουλειές δεν τελειώνουν άιντε έτσι αμέσως, χρειάζονται και κάποια ψιλοπραγματάκια ακόμα.
Διαβάστε «Επίσης θα κατασκευαστεί αγωγός μήκους 3 χιλιομέτρων περίπου προκειμένου να μεταφέρει το νερό αυτό στο ήδη υπάρχων υδραγωγείο στο Κεφαλόβρυσο.Από εκεί το νερό θα φεύγει στο υπάρχων δίκτυο και θα φτάνει στην κατανάλωση».
Δόξα τω Θεώ, τελειώσαμε τώρα, ανοίξτε τη βρύση και πιείτε νεράκι. ΒΑΣΤΑ, μην κάνεις καμιά μ……., δεν τέλειωσε ακόμα.
Διάβασε παρακάτω «Παραμένει όμως το πρόβλημα του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης, με τις πολλές βλάβες και τους καρκινογόνους σωλήνες αμιάντου».
Μάλιστααα, παραμένει ακόμα αυτό το μικροπρόβλημα, για το οποίο όμως καμία αναφορά δεν γίνεται, ως προς το πώς θα λύθει, πιθανότατα με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, μεγάλη η χάρη του.
Και σχεδόν ολοκληρώνει ο συντάκτης (φυλαχτείτε μην σας πάρουν τα σκάγια) γράφοντας πως τελικά "Σωστή ύδρευση θα έχουμε, όταν (όοοοοταν, θα γράφαμε εμείς, αλλά εμείς είμαστε παλιάνθρωποι) τελειώσει και το έργο του δικτύου ύδρευσης μέσα στο νησί, το οποίο έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό».
Τι λέει, τι λέει; Έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό το έργο του δικτύου της ύδρευσης μέσα στο νησί; Γιατί ρε φιλαράκι; Και πότε θα ξαναρχίσει; Τι δεν είσαι εσύ ο αρμόδιος; Και τότε γιατί ανακατεύεσαι; Ε; τι πράγμα; Δεν άκουσα; Α! Καλά.
Όμως από εδώ και πέρα τα νέα πια είναι καλά «Με ολοκληρωμένο το δίκτυο, το νερό θα μεταφέρετε στην δεξαμενή που κατασκευάστηκε επί Δημαρχίας Αντώνη Γρίβα και η οποία δεν έχει λειτουργήσει ακόμα». (Μπράβο βρε, τρομερή αξιοποίηση των έργων, πάντα τέτοια).Εδώ επιτρέψτε μου να συμπληρώσω κάτι και εγώ σε αυτή την πρόταση. Αυτή η δεξαμενή για την οποία μιλάει ο συντάκτης της ανάρτησης, έχει φτιαχτεί εδώ και πάααρα πολλά χρόνια (θα της κάνουμε μια ιδιαίτερη αφιέρωση αυτής της δεξαμενής), και φυσικά δεν έχει ελεγχθεί σε πια κατάσταση είναι σήμερα, με τι προδιαγραφές φτιάχτηκε, αν αυτές οι προδιαγραφές είναι σύμφωνες με τις σημερινές προδιαγραφές υγιεινής και άλλα τέτοια γραφικά, αλλά αφού βρήκαμε μια δεξαμενή, ρίχτο το νερό μέσα, να πάει στο διάολο να πάει.

ΟΜΩΣ όταν όλα αυτά πια θα έχουν ολοκληρωθεί, τότε, κλείνει η προπαγανδιστική ανάρτηση με τον πλέον κλασσικό τρόπο για τέτοιου είδους μεθόδους, γράφοντας μισολιπόθυμος πλέον από ευτυχία ο συντάκτης της ότι: «Στην δεξαμενή θα χλωριώνεται πλέον κατάλληλα (σημ:αμ πως, τι μας περάσατε) και όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα, που το χλώριο πέφτει απευθείας μέσα στο σωλήνα, με αποτέλεσμα τα πρώτα σπίτια κοντά στο υδραγωγείο να πίνουν πολύ χλώριο γιατί δεν προλαβαίνει να διαλυθεί και στα τελευταία στην Μπούζα και την Αστροβίτσα να μην φτάνει το χλώριο ή να φτάνει σε ελάχιστη ποσότητα» αφήνοντας έτσι στον αναγνώστη τη γλυκιά γεύση που θέλει να έχει. «εμείς φροντίζουμε για να έχετε όλοι την ίδια ποσότητα χλωρίου, διότι αυτό αντιλαμβάνεται κανείς από το κλείσιμο της ανάρτησης, πως όλα τελικά γίνονται για μισό κιλό χλώριο που υπολείπεται η Μπούζα σε σχέση με τον σταθμό.
Βέβαια για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, πόσο θα κοστίσει και τι προδιαγραφές θα έχει, η ανάρτηση δεν γράφει τίποτα. ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ.
Και δεν γράφει τίποτα, γιατί αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ και του ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗ. Να υπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων σπέρνοντας ωραίες πληροφορίες χωρίς ουσία, αλλά σε όμορφο περιτύλιγμα.
Στο σημείο αυτό και οι δύο μου φανταστικοί αναγνώστες πήγανε για ύπνο, χωρίς φυσικά να έχουν πληροφορηθεί το παραμικρό σχετικά με το πότε τελικά θα μπορουν να πιούν καθαρό νερό, που στις πολιτισμένες κοινωνίες θεωρείται αξίωμα, αλλά από ότι φαίνεται εμείς δεν αξιωθήκαμε ακόμα να ανοίκουμε σε αυτές. Πήγανε για ύπνο λοιοπόν, έχοντας μια πικρή, πολύ πικρή γεύση στο στόμα και αυτή δεν ήταν από το ποτό ή το τσιγάρο αλλά από την αηδιαστική γεύση της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ και των ανολοκλήρωτων οραμάτων.




Tειρεσίας
στην φωτό μας, είναι ο Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός Διαφώτισης και Προπαγάνδας της κυβέρνησης του Χιτλερ, που θεωρείται ο σύγχρονος εκφραστής της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.
Με τις μεθόδους αυτού του κυρίου, προσπαθούν κάποιοι ακόμα και σήμερα να ποδηγετήσουν τους λαούς.
Ξεχνούν όμως ότι η προπαγάνδα έχει έδαφος να καλλιεργηθεί, όταν οι ακροατές και οι αναγνώστες είναι ανυποψίαστοι και αδαείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: