Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

18η Μαΐου, Παγκόσμια ημέρα Μουσείων

Μια είδηση – εκδήλωση, που παρόλο που από την πλευρά των πεφωτισμένων ανδρών που μας διοικούν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ΔΥΣΤΥΧΩΣ πέρασε στα ψιλά και αυτό εμείς δεν μπορούμε να το συγχωρέσουμε στον εαυτό μας.
Για να δούμε
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου ήταν «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και την Νύχτα των Μουσείων. Δωρεάν είσοδο σε εκθέσεις, ομιλίες, εκπτώσεις στις εκδόσεις και επέκταση στο ωράριο αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες των Μουσείων.
Θέμα του φετινού εορτασμού είχε οριστεί: «Μουσεία για την κοινωνική αρμονία».

Ένα θέμα το οποίο βεβαίως ταίριαζε ταμάμ στον νικολέοντα.
Διότι γνωρίζεται πολύ καλά ότι «δώσε του νικολέοντος κοινωνική αρμονία και πάρτου την ζωή»
Αυτός είναι και ο ΚΥΡΙΟΣ & ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΣ λόγος που ... πάει μπροστά η πόλη μας.
Η ΑΡΜΟΝΙΚΗ συνεργασία που έχει αναπτύξει με τους δημότες, με τους φορείς της πόλης με τους όμορους δήμους.
Η κοινωνική αρμονία ΔΕΝ είναι ένα μέρος της ζωής του νικολέοντος, είναι Η ΙΔΙΑ ΤΟΥ η ΖΩΗ.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, εόρτασε πανηγυρικά και το δικό μας Μουσείο, το Μουσείο «Βάσω Κατράκη» του οποίου πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ως γνωστός ο νικολέων.
Παίρνοντας ιδέες από άλλα υποδεέστερα από το δικό του Μουσείου, εκπόνησε μια σπουδαία σειρά εκδηλώσεων.
Για να δούμε που στηρίχτηκε βλέποντας τον προγραμματισμό των άλλων υποδεέστερων όπως προείπαμε Μουσείων
1. «Ως αργά το βράδυ θα παραμείνουν ανοιχτά το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό, το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη».
Αυτό δεν τον ενδιέφερε διότι το δικό του Μουσείο, δεν κατάφερε να το ανοίξει μέρα, οπότε για το βράδυ, τι να συζητήσουμε
2. «Ελεύθερη είναι την Τρίτη η είσοδος στα Μουσεία». Και αυτό όμως δεν τον πολυαποσχόλησε διότι στο δικό του Μουσείο δεν υπάρχει είσοδος γιατί έτσι κι αλλιώς δεν πάει κανένας.
Το κρατάει απόμακρο σαν το σπίτι του στο Αγρίνιο.
Οπότε λογικά δεν τον ενδιέφερε και αυτό το σημείο.
3. Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, τα Μουσικά «Σύνολα του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν μεγάλη συναυλία στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης».
Αυτό όμως, χτύπησε καμπανάκι στο έξυπνο μυαλό του και επειδή είναι και άνθρωπος που είναι κατά της σπατάλης του δημόσιου χρήματος το πήρε αποκλειστικά απάνω του και είπε το σημαντικό, ¨θα κάνω κι εγώ συναυλία".
Φωτό 1. από την συναυλία, η στιγμή που τα έχει δώσει όλα


4. «Αποσπάσματα από ξένα μιούζικαλ, γνωστά αθηναϊκά τραγούδια και μελωδίες από γνωστές όπερες θα ερμηνεύσουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και προέδρου των Μουσικών Συνόλων Γιώργου Κατσαρού».
Άλλη μια εκδήλωση που ταίριαζε υπέροχα στον πολυσχιδή και ευφάνταστο χαρακτήρα του
Φωτό 2.


από το δεύτερο σκέλος των εκδηλώσεων, την στιγμή που ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι του κλασικού Cabaret (διάλεξε αυτό το musical, γιατί έτσι το κατάντησε το Μουσείο μας, όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει αρκεί να έχει την νικολεόντιο και της παρέας του ευλογία και παρουσιάζει ή μιλάει για ότι αηδία γουστάρει ) υποδυόμενος την Liza Mineli, στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο θυμικό των λίγων και εκλεκτών που παρακολούθησαν αυτή την μνημειώδη συναυλία και θα γραφτούν (τι θα γραφτούν, γράφτηκαν ήδη) με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού musical

Αφού διάλεξε αυτά από τον στενό (για τα πλαίσια του ενοραματικού νικολέοντος βεβαίως στενός) Ελληνικό χώρο έριξε μια ματιά και στις εκδηλώσεις στην Ευρώπη
Εορτασμοί και στην Ευρώπη
Διάβασε τα εξής
Από το λιμάνι Κομπ της Ιρλανδίας έως του Βλαδιβοστόκ, η Ευρώπη των μουσείων θα γιορτάσει το βράδυ του Σαββάτου: τουλάχιστον 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πύλες τους δωρεάν τη νύχτα, για έκτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Νύχτα, αριθμός αυξημένος κατά 250 σε σχέση με πέρυσι.
Αυτό του άρεσε, ΑΛΛΑ δεν κατάλαβε τι εννοούσαν ανοιχτές πύλες και έτσι άνοιξε λίγο παραπάνω από τις πύλες.
Φωτό3. από τα έργα


Όπως βλέπετε και μόνοι σας, δεν δίστασε καθόλου, άρπαξε ένα γκασμά και έπιασε δουλειά. Εξ’ άλλου, το ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ και η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ είναι η ειδικότητά του.
Και φωτό 4. μετά την ολοκλήρωση των έργων και την ολοκλήρωση της θητείας του, σαν πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου του
Την ίδια δημιουργική εντύπωση, δίνει και η πόλη μας


Ότι απέμεινε μετά τα έργα και τις προθήκες του νικολέοντος. ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ

Πέρυσι 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν στη Νύχτα των μουσείων στη Γαλλία. Η εκδήλωση σε όλους τους πολίτες, αλλά κυρίως στους νέους και σε όσους συνήθως δεν επισκέπτονται τα μουσεία.
«Βάλτε τη νύχτα μέσα σε ένα μουσείο. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο οικείο, να το απελευθερώσετε από την πολυτελή μορφή του, να το νιώσετε σαν ένα σπίτι, ένα σπίτι μνήμης» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν (γιός του αείμνηστου Φρανσουά), επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της εκδήλωσης με το άνοιγμα όλων αυτών των μουσείων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ίδια στιγμή.
Η πρώτη φράση του Μιτεράν «βάλτε τη νύχτα μέσα σε ένα μουσείο», ε αυτή κι αν είναι το στοιχείο του. Από σκοταδισμό ο νικολέων είναι μανούλα. Αυτό τον άγγιξε στην καρδιά, γιατί γνωρίζει ποοοολύ καλά το αντικείμενο σκοτάδι.
Φωτό 5. από την υλοποίηση της προτροπής «βάλτε τη νύχτα μέσα σε ένα μουσείο». ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ από την παραπάνω φράση. ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





Μέσος Μαύρος Δάχτυλος


Τώρα γιατί ΔΕΝ αναφέρθηκαν αυτές οι σπουδαίες εκδηλώσεις στα ΜΜΕ, υπάρχουν 3 πιθανές αιτίες.
1. Πρόκειται για τους γνωστούς εγκάθετους, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον νικολέοντα και το σπουδαίο έργο του
2. Συμπεριλαμβάνονται ΜΟΝΟ τα Μουσεία και όχι τα Μουσεία οικογενειακοί καφενέδες, όπως το κατάντησε το Μουσείο μας, ο ανίκανος νικολέων και οι φίλοι του
3. Ο νικολέων ΔΕΝ ευκαιρούσε, έψαχνε τους ΜΕΠ
4. Ου να μου χαθείτε ρεμπεσκέδες, άθλιο ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΤΕΣ μιας κληρονομιάς από την οποία ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ ΟΥΤΕ ΓΡΟΣΣΙ
5. Το 2 το 3 & το 4 μαζί

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

to 2 to 3 to 4 kai to 5 mazi