Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Γερμανικός Τύπος: "Η Ελλάδα θα λάβει δάνεια, μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο από τη Ρωσία"

"Η Ελλάδα θα λάβει δάνεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων από τη Ρωσία" αναφέρει σε κύριο άρθρο της η "Deutsche Welle".

Είναι η πρώτη φορά που δυτικό ΜΜΕ...
παραδέχεται πλέον ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε "στέρεα" βοήθεια πέραν των δηλώσεων στήριξης και των καλών ελληνορωσικών σχέσεων.

Θα λάβει η Αθήνα τη βοήθεια που θέλει; «Νομίζω πως ναι, θα την πάρει», πιστεύει η Έλφι Ζιγκλ, επί πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" στη Ρωσία.

«Γιατί η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της EE να πάρει το δικό του δρόμο, να εγκαταλείψει την αλληλεγγύη προς την ΕΕ, τότε το κάνει λόγω των συμφερόντων που θα είχε από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Γι' αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση ...βοήθεια» γράφει η Ζιγκλ, όπως μεταφράζει στην ελληνική της έκδοση η Deutsche Welle.

H Γερμανίδα δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι "ο Βλαντιμίρ Πούτιν αιφνιδιάστηκε από τη συσπείρωση της Ευρώπης ενάντια στην ανάκτηση της Κριμαίας, αλλά και στην ένοπλη διένεξη που ακολούθησε στην ανατολική Ουκρανία. Και φυσικά δεν περίμενε ότι θα επιβάλλονταν οικονομικές κυρώσεις με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών (διότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πιστή στις εντολές του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον όπως και το σύνολο των ευρωπαϊκών ηγεσιών)."

«Και όταν διακρίνει κάποιον δρόμο ή κάποιο λόγο για να τις παρακάμψει -κι αυτός θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα- θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις ή τις εκκλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται για δάνεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και για άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία. Το εμπάργκο για εισαγόμενα προϊόντα της ΕΕ το επέβαλε ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις» αναφέρεται στη FAZ.

Η Έλφι Ζιγκλ υποστηρίζει ότι "σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα, ο Πούτιν δε θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου".

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν περνάει απαρατήρητο. Ούτε, φυσικά, και η συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο "TASS", στην οποία κάνει λόγο για «άνοιξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία».

Στην Αμερική έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μια "μαύρη" προπαγάνδα που παρουσίαζει τη Ρωσία σαν την νέα ΕΣΣΔ και την Ευρασιατική Ένωση ως Σιδηρούν Παραπέτασμα, αγνοώντας το γεγονος ότι η "Σοβιετική Ένωση" έχει πλεόν μεταφερθεί στις άθεες ΗΠΑ και στη βαριά "πράσινη" φορολογία που τείνει να απαλλοτριώσει την ιδιοκτησία των μικρομεσαίων πολιτών.

Μιλώντας στο "Bloomberg", ο νομπελίστας οικονομολόγος Έντμουντ Φελπς (από τα Νόμπελ σαν αυτό που πήρε ο Μ.Ομπάμα για τις προσπάθειες που θα έκανε κάποτε...στο μέλλον για την παγκόσμια ειρήνη) είπε προκλητικά : «Είναι τρομακτικό το ενδεχόμενο να δούμε την Ελλάδα να πηγαίνει προς τη νέα ΕΣΣΔ. Είναι ανησυχητικό να συμβεί αυτό, καθώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Πάντως, πριν καν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πιστεύω πως οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ κάτι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος – μια μερική διαγραφή, έστω».

Κατά τον Αμερικανό καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ πιο σοβαρά από μια διαγραφή χρέους ή, στην παρούσα φάση, από την περιορισμένη τροφοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA.

«Είναι φανερό πως χωρίς αυτό το τρικ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δίνει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες, αυτές δεν θα άντεχαν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει έλλειψη χρημάτων καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων».

Ιδιαίτερα για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο συντάξεων στην Ελλάδα, ο κ. Φελπς αναφέρει: «Βρέθηκα πρόσφατα στην Αθήνα και διαπίστωσα πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από όσο μπορεί να αντέξει η αγορά και σίγουρα διπλάσιες από τις αντίστοιχες στην Ισπανία που είναι μια σαφώς πιο παραγωγική χώρα και έχει υψηλότερο επίπεδο μισθών. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένας μεγάλος δημόσιος τομέας και ένας ιδιωτικός που δεν ξέρουμε πώς θα καταφέρει να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».

Για να καταλήξει: «Έχουν γίνει τόσα πολλά λάθος πράγματα στην περίπτωση της Ελλάδας που ακόμη και τώρα υπάρχουν αρκετά εργαλεία στην εργαλειοθήκη που θα βελτιώσουν την κατάσταση».

Δηλαδή, κατά τον κύριο αυτόν, οι Έλληνες πολίτες με χαρά πρέπει να ζουν με μισθούς πείνας και να επιτρέψουν να τους πάρουν τα σπίτια για να είναι αρεστοί στην ΕΕ και στην Ουάσιγκτον και να μην αντιδράσουν αναζητώντας άλλες λύσεις σε ομόδοξες χώρες όπως η Ρωσία ή όπου αλλού χρειαστεί. Η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική πονάει, ειδικά όταν μια χώρα είναι δεδομένη για κάποια συμφέροντα επί σειρά δεκαετιών.


http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2015/04/blog-post_24.html#.VRws2Y527md

Δεν υπάρχουν σχόλια: