Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Σησαμέλαιο: Το κρυφό συστατικό για την υγεία της καρδιάς






Τα μαγειρικά λάδια είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία σε κάθε ντουλάπι. Είτε τα χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε, είτε για μαρινάρισμα, μια μικρή δόση είναι ό,τι πρέπει για να προσθέσετε γεύση και σώμα στα αγαπημένα σας φαγητά. Για να διευρύνετε τις επιλογές σας πέραν του κλασικού ελαιόλαδου ή του λαδιού αβοκάντο, τώρα οι ειδικοί μας προτείνουν το σησαμέλαιο, εξαιρετικά ταιριαστό σε πληθώρα επιλογών με νόστιμη γεύση και πολλά οφέλη για την καρδιά.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Τι μας χαρίζει το σησαμέλαιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον κόσμο της γαστρονομίας , το σησαμέλαιο είναι αναπόσπαστο στοιχείο σε κινέζικα, ιαπωνικά, κορεάτικα, νότια ινδικά γεύματα και γεύματα της Μέσης Ανατολής. Με βάση την αλμυρή, γεύση ξηρών καρπών και τις εντυπωσιακές διατροφικές του ιδιότητες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τιμάται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες.


Καλή καρδιά

Αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μας λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σησαμέλαιου θωρακίζουν επίσης την καρδιά σας.

Όπως επισημαίνεται σε ανασκόπηση στο Cureus Journal of Medical Science, το σησαμέλαιο «μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης (μια ασθένεια χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες)».

Ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου

«Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση σησαμέλαιου επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2», μας λένε οι ειδικοί.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, διαπιστώθηκε ότι το ελαφρύ σησαμέλαιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα νηστείας σε συμμετέχοντες με αυτήν την πάθηση. «Επιπλέον, οι βιοδείκτες των λειτουργιών του ήπατος, της καρδιάς και των νεφρών βελτιώθηκαν σημαντικά μέσα σε 90 ημέρες από την ενσωμάτωσή του στη διατροφή τους», συμπληρώνουν οι ειδικοί.

...

Μειωμένη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή κρύβεται πίσω από μια σειρά ιατρικών παθήσεων, τα καλά νέα όμως είναι ότι το σησαμέλαιο έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το σησαμέλαιο μπορεί να βελτιώσει και την επιδερμίδα σας. «Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει τόσο βιταμίνη Ε όσο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος», μας εξηγούν.

Αυτά τα δύο μικροθρεπτικά συστατικά είναι επίσης αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες σε ολόκληρο το σώμα. «Χάρη στο αντιφλεγμονώδη δράση του, το σησαμέλαιο έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα είδη του και ποιο να επιλέξετε

Υπάρχουν δύο τύποι σησαμέλαιου που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Μαύρο ή ψητό

Γνωστό και ως σκούρο σησαμέλαιο, το ψητό σησαμέλαιο παρασκευάζεται από ψημένο σουσάμι. Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από χρυσαφένιο έως σκούρο καφέ και χρησιμοποιείται πιο συχνά για καρυκεύματα – αντί για μαγείρεμα – λόγω της έντονης γεύσης του ξηρού καρπού.

Λόγω του ισχυρού γευστικού του προφίλ, το ψητό σησαμέλαιο είναι η καλύτερη επιλογή για να ολοκληρώσετε τα γεύματά σας. Οι ειδικοί προτείνουν να το δοκιμάσετε σε ντρέσινγκ ή μαρινάδες.

Ελαφρύ

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Στη συνέχεια, το ελαφρύ σησαμέλαιο (το οποίο αναφέρεται επίσης ως λευκό ή μη ψητό) είναι πιο ανοιχτόχρωμο από την προηγούμενη ποικιλία, εξ ου και το όνομά του. Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι το ελαφρύ δεν αναφέρεται στη θερμιδική ή θρεπτική περιεκτικότητα του λαδιού. «Και τα δύο έλαια έχουν την ίδια θρεπτική αξία», μας λένε.

Δεδομένου ότι η γεύση του είναι σημαντικά πιο ήπια από το αντίστοιχο, μπορείτε να το δοκιμάσετε και στο μαγείρεμα. Την επόμενη φορά που θα σοτάρετε τα λαχανικά σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σησαμέλαιο με σκόρδο, τζίντζερ και καρύδα για να δημιουργήσετε ένα γευστικό stir fry.


https://www.pentapostagma.gr/ygeia/7098272_sisamelaio-kryfo-systatiko-gia-tin-ygeia-tis-kardias

Δεν υπάρχουν σχόλια: