Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Κέτσαπ: Δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζετε – Τα επτά προβλήματα υγείας από τη συχνή κατανάλωση


Η κέτσαπ είναι το πιο διαδεδομένο συνοδευτικό για τις αγαπημένες τηγανιτές πατάτες και όχι μόνο, όμως οι διατροφολόγοι προειδοποιούν για κινδύνους από την ευρεία κατανάλωσή της.

Όπως αποδεικνύεται, η κέτσαπ μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, όπως την αύξηση βάρους ή τις καούρες.

...

Σύμφωνα με διαιτολόγο, η συγκεκριμένη σάλτσα είναι γεμάτη ανθυγιεινές ουσίες όπως η ζάχαρη, το αλάτι, τα μπαχαρικά και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη σακχαρόζης και νατρίου και να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά και όλες τις διατροφικές πληροφορίες, προτού να προσθέσετε την σάλτσα ντομάτας στη διατροφή σας, προειδοποιεί η διαιτολόγος.

Μάλιστα επισήμανε αρκετούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση κέτσαπ, όπως η υψηλή πίεση αίματος, ανισορροπίες μετάλλων και φλεγμονές.

Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση κέτσαπ, όπως:

Κακό ανοσοποιητικό σύστημα

Μια πυκνή θρεπτική τροφή προσφέρει προστατευτικά μικροθρεπτικά συστατικά και βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας. Ωστόσο η κέτσαπ είναι χαμηλά σε διατροφική αξία και δεν περιέχει ούτε πρωτεΐνες ούτε ίνες.

Καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, συνδέεται με υψηλά επίπεδα από τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα και προκαλεί καρδιακά προβλήματα.

Παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη

Εάν τρώει κάποιος μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, μπορεί να δει αύξηση βάρους. Επιπλέον, όταν η παραπάνω γλυκόζη μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να απορροφούν και να χρησιμοποιούν το σάκχαρο στο αίμα, εμφανίζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με σιρόπια καλαμποκιού φρουκτόζης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλά τριγλυκερίδια και παθήσεις στο συκώτι» προειδοποιεί η Παλάν σύμφωνα με τους Hindustan Times.

Καούρα

«Η σάλτσα ντομάτας, ως όξινη τροφή λόγω της παρουσέας οξέων όπως μηλικό οξύ και κιτρικό οξύ, μπορεί να προκαλέσουν καούρες. Για τον λόγο αυτό, όσοι έχουν στομαχικά προβλήματα, όπως πεπτικές διαταραχές ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θα πρέπει να αποφεύγουν την κέτσαπ» συστήνει η διαιτολόγος.

Κίνδυνος φλεγμονής

Τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο φλεγμονής, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε συνδυαστικά προβλήματα.

Νεφρικές παθήσεις

Τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αυξάνουν το επίπεδο ασβεστίου στα ούρα, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτυχθεί πέτρα στα νεφρά.

Αλλεργίες

Οι ντομάτες, το πιο σημαντικό συστατικό στην κέτσαπ, είναι πλούσιες σε ισταμίνες και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως φτέρνισμα ή προβλήματα στην αναπνοή.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, θα χρειαστεί να κάνετε δεύτερες σκέψεις προτού προσθέσετε την συγκεκριμένη σάλτσα στα πιάτα σας.


https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/1017107_ketsap-den-einai-toso-athoa-oso-nomizete-ta-epta-provlimata-ygeias-apo-ti/

Δεν υπάρχουν σχόλια: