Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Thoth's Storm: Νέα στοιχεία για τους αρχαίους Αιγύπτιους στην Ιρλανδία;




Όταν μιλάμε για την αρχαία Αίγυπτο και την Ιρλανδία με την ίδια ανάσα, συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα το γουρλώνισμα των ματιών, τις ευγενικές εξόδους και τον ήχο από μουρμουρητά που παραπέμπουν στην ψευδοϊστορία και τη φλυαρία της νέας εποχής.
Τουλάχιστον, αυτό ίσχυε παλαιότερα.

...

Πρόσφατες ανακαλύψεις στην έρευνα DNA προστέθηκαν σε ήδη επαληθευμένα αρχαιολογικά ευρήματα για να παρουσιάσουν ένα σενάριο που είναι πλέον πιο δύσκολο να απορριφθεί.

Η Lia Fáil, γνωστή και ως Coronation Stone ή Stone of Destiny, ήταν ένα σημαντικό τελετουργικό συστατικό στη στέψη των αρχαίων High Kings της Ιρλανδίας. (JohnJDuncan / CC BY-SA 4.0 )

Ο λόφος της Τάρα είναι ένας από τους αρχαιότερους ιερούς χώρους της Ιρλανδίας. Περιβάλλεται από πολλά άλλα νεολιθικά χωματουργικά έργα και τάφους και παρόλο που συνδέεται συνήθως με τους Κέλτες, η τοποθεσία χρονολογείται πριν από την άφιξή τους στην Ιρλανδία κατά χιλιάδες χρόνια.

Στο μύθο είναι το μέρος όπου βασίλεψε ο Τουάθα Ντε Ντανάν . Αυτοί ήταν άνθρωποι που έμοιαζαν με τον Θεό που λέγεται ότι έφτασαν στην Ιρλανδία με μυστηριώδη πλοία και είχαν μαγικές δυνάμεις.

Tuatha de Dannan: Riders of the Sidhe του Τζον Ντάνκαν. Δημόσιος Τομέας )

Τελετουργικές ταφές και μυστηριώδη οστά

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων και πολύ αμφιλεγόμενων ανασκαφών κοντά στην Τάρα προέκυψε μια ιστορία για έναν περίεργο σκελετό που είχε βρεθεί από εργάτες που έσκαβαν στο Lismullin Henge. Κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν υπολείμματα σκύλου, άλλοι ασβός. Αλλά, το πιο περίεργο από όλα ήταν ο ισχυρισμός ορισμένων μαρτύρων ότι τα λείψανα ήταν, στην πραγματικότητα, αυτά ενός πιθήκου.

Όπως γράφει ο Con Connor, Arch Druid of Ireland's Celtic Druid Temple, «Γιατί μια τέτοια τελετουργική ταφή σε μια βασιλική τοποθεσία δεν ήταν αιτία για εστιασμένη έρευνα;»

Στο έργο της, A Course of Severe and Arduous Trials , η συγγραφέας Lynn Brunet γράφει ότι, «Επιπλέον, ο Ιρλανδός μασονικός συγγραφέας, JA Penny σημειώνει ότι ένας σκελετός ενός πιθήκου Βαρβάρου είχε βρεθεί στην Tara, το μυθικό κέντρο της Ιρλανδίας και έδρα της ο Ύπατος Βασιλιάς».

Αλλά γιατί θα υπήρχαν τόσο παράξενα οστά θαμμένα σε αυτό το σημείο; Αυτά τα πρωτεύοντα δεν είναι αυτόχθονα στην Ιρλανδία και το αρχαιολογικό συγκρότημα που περιβάλλει την Tara χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Εάν είχαν βρεθεί οστά ενός πιθήκου σε κάποιο σημείο, έχουμε προηγούμενο για μια τέτοια ταφή σε οποιοδήποτε άλλο από τα αρχαιότερα ιερά μέρη της Ιρλανδίας;

Στην πραγματικότητα το κάνουμε. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Eimhain Macha (οχυρό Navan) στην κομητεία Armagh, βρέθηκε το κρανίο ενός πιθήκου Barbary. Όταν χρονολογήθηκε με άνθρακα, ανακαλύφθηκε ότι ήταν περίπου 2.500 ετών. Το ερώτημα για πολλούς αρχαιολόγους ήταν πώς έφτασε στην Ιρλανδία αρχικά, αλλά ίσως μια πιο ενδιαφέρουσα έρευνα θα διερευνούσε γιατί .

Η σύνδεση Ιρλανδίας-Αιγύπτου

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες θεωρίες όσον αφορά την προέλευση του ιρλανδικού λαού είναι η σύνδεση με την αρχαία Αίγυπτο. Αν και υπάρχουν πολλοί ιρλανδικοί θρύλοι που συνδέουν την Τάρα και την αιγυπτιακή βασιλική οικογένεια, ήταν αδύνατο να αποδειχθούν.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα αυτών των προτάσεων ήταν η ανακάλυψη του σκελετού ενός 15χρονου αγοριού στο The Mound of the Hostages, κοντά στην Τάρα, από τον Δρ Sean O Riordan του Trinity College. Η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι τα υπολείμματα ήταν περίπου 3.800 ετών. Ένα κολιέ που βρέθηκε με τον σκελετό ήταν κατασκευασμένο από χάντρες από φαγεντιανή και ταίριαζε με παρόμοια αιγυπτιακή κατασκευή και σχέδιο.

The Hill of Tara is an archaeological complex featuring many ancient monuments, such as the ‘Mound of Hostages’, seen above. In tradition Hill of Tara is known as the seat of the High Kings of Ireland.

Ο λόφος της Τάρα είναι ένα αρχαιολογικό συγκρότημα με πολλά αρχαία μνημεία, όπως το «Τόφος των Ομήρων», όπως φαίνεται παραπάνω. Στην παράδοση ο λόφος της Τάρα είναι γνωστός ως η έδρα των Υψηλών Βασιλέων της Ιρλανδίας.  CC BY-SA 4.0 )

Σκωτία, Αιγυπτιακό Βασίλειο

Υπάρχει επίσης ο διάσημος θρύλος της Βασίλισσας Σκωτίας, μιας Αιγύπτιας πριγκίπισσας ή βασίλισσας, ανάλογα με την εκδοχή του θρύλου που διαβάζετε, η οποία λέγεται ότι έφτασε στην Ιρλανδία το 1700 π.Χ. και σκοτώθηκε από τους Tuatha De Danann σε μια μεγάλη μάχη.

Ο υποτιθέμενος τάφος της χαρακτηρίζεται από μια γιγάντια ενεπίγραφη πέτρα στην κομητεία Κέρι και η σημασία του έχει οδηγήσει τους τοπικούς πολιτικούς να ζητούν τη διατήρησή του.

A 15th century depiction of Scota’s voyage from Egypt.

Απεικόνιση του 15ου αιώνα του ταξιδιού της Σκότα από την Αίγυπτο. Δημόσιος Τομέας )

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά είναι ότι ο τάφος της Σκωτίας δεν απέχει πολύ από το νησί Skellig Michael, την τοποθεσία ενός προχριστιανικού οικισμού και ενός μεταγενέστερου μοναστηριού.

Σύμφωνα με  τον Lebor Gabála É renn (Βιβλίο των Εισβολών) του 11ου αιώνα, ο Μιλήσιος, μεγάλος ηγέτης ενός από τους εισβολείς της Ιρλανδίας έχασε δύο από τους γιους του εκεί κοντά το 1400 π.Χ. όταν μια μαγική καταιγίδα που προκλήθηκε από το Tuatha De Danann βύθισε το πλοίο τους.

The majestic and isolated Skellig Michael off Ireland’s coast.

Ο μεγαλοπρεπής και απομονωμένος Skellig Michael στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας. CC BY-SA 3.0 )

Παρά αυτούς τους θρύλους, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν πολύ λίγα ισχυρά ακαδημαϊκά στοιχεία που συνδέουν την Ιρλανδία με την κάτω Μεσόγειο. Τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν.

Πρωτοποριακά ευρήματα DNA

Επιστήμονες από το Trinity College του Δουβλίνου και το Queen's University του Μπέλφαστ δημοσίευσαν νέα ευρήματα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences . Αυτό που βρήκαν ήταν ότι οι αρχαίοι Ιρλανδοί δεν σχετίζονταν μόνο με τους ανθρώπους της νότιας Ευρώπης, αλλά ότι υπήρχε και σύνδεση στη Μέση Ανατολή.

Με αυτή τη νέα γνώση έρχεται μια δελεαστική εξήγηση για το κρανίο του πιθήκου στην αρχαία Ιρλανδία και η οποία συνδέεται με έναν ανεξερεύνητο ετυμολογικό σύνδεσμο με το Tuatha De Danann .

Κοινώς, η έννοια αυτής της μυστηριώδους φυλής έχει τεθεί ως The People of Danu , μια μητέρα θεά από την ιρλανδική μυθολογία. Ωστόσο, οι παλαιότερες ηχογραφήσεις του Tuatha δεν περιλαμβάνουν την τελευταία λέξη Danann , αλλά περιγράφεται ως Tuatha De ή Tuatha Di. Στην πραγματικότητα, μόνο από τον 19ο αιώνα η σημερινή περιγραφή του Danu έγινε ευρέως αποδεκτή από τους μελετητές.

Ίσως τότε είναι καιρός να δούμε αυτούς τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας τις νέες πληροφορίες που έχουμε τώρα για τις ρίζες τους και, το πιο σημαντικό, τους θεούς που λάτρευαν και τιμούσαν.

Thoth, ancient Egyptian god often depicted as an ibis-headed man.

Ο Θωθ, ο αρχαίος Αιγύπτιος θεός που απεικονίζεται συχνά ως άνδρας με κεφάλι ίβιδας. CC BY-SA 4.0 )

Ένας από τους σημαντικότερους Αιγύπτιους θεούς ήταν ο Θωθ, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε Ερμής από τους Έλληνες. Ο Θωθ ήταν ένας θεός του φεγγαριού που λέγεται ότι έφερε τη σοφία και τη γραφή στον κόσμο. Συχνά αντιπροσωπευόταν και συμβολιζόταν από έναν μπαμπουίνο ή τον πίθηκο της Βόρειας Αφρικής. Θα μπορούσε αυτό να είναι ένας λόγος για τα οστά πιθήκων που βρέθηκαν σε ιρλανδικές τοποθεσίες;

Depiction of Thoth as a baboon, circa 1400 BC.

Απεικόνιση του Θωθ ως μπαμπουίνου, περίπου το 1400 π.Χ. CC BY-SA 3.0 )

Ακόμη πιο περίεργες είναι οι παραγνωρισμένες ετυμολογικές παραλλαγές του Θωθ. Thoout και Thaut. Όταν ψάχνουμε για φωνητικές συγκρίσεις στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, βρίσκουμε πολύ εύστοχες περιγραφές της άφιξης του Tuatha De Danann στην Ιρλανδία.

Το Thoout Dai μεταφράζεται ως «διάβαση του Thoth», το Thoout DAt μεταφράζεται ως «το ταξίδι του Thoth με το πλοίο» και το Thoout Da μεταφράζεται ως «καταιγίδα του Thoth» (Σύμφωνα με τον Lebor Gabála Érenn, οι Tuatha ήρθαν στην Ιρλανδία «σε σκοτεινά σύννεφα»). (9.)

Όλες αυτές οι φωνητικές ομοιότητες είναι σύμφωνες με τις περιγραφές αυτών των θρυλικών ανθρώπων και με το πώς έφτασαν στην Ιρλανδία.

Illustration of the Ibis-headed Thoth and baboon primate in boat.

Απεικόνιση του Θωθ με κεφάλι Ibis και πρωτεύοντος μπαμπουίνου σε βάρκα. Δημόσιος Τομέας )

Ένας άλλος χαρακτηριστικός παράγοντας στην παράλειψη αυτών των μεταφράσεων από μελετητές του 19ου αιώνα είναι ότι η Πέτρα της Ροζέτας και η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών από τον Champollion έλαβαν χώρα μόλις τη δεκαετία του 1820. Οι πρώτοι χριστιανοί μοναχοί που κατέγραψαν για πρώτη φορά αυτές τις ιστορίες δεν θα γνώριζαν αυτές τις φωνητικές μεταφράσεις.

Πράγματι, οι περισσότεροι μελετητές της ιρλανδικής μυθολογίας τον 19ο αιώνα πιθανότατα δεν γνώριζαν επίσης το έργο του Champollion. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι ο Danann προερχόταν από τη Βεδική θεά Danu.

Όταν αφαιρούμε τα πιο φανταστικά στοιχεία του μύθου και της παράδοσης, εξακολουθούμε να μένουμε με πολλά αναπάντητα ερωτήματα που νέα επιστημονικά στοιχεία μας αναγκάζουν να θέσουμε. Μερικές από τις απαντήσεις έχουν ήδη ανατρέψει την προηγούμενη ακαδημαϊκή άποψη και με κάθε τεχνολογική ανακάλυψη ανακαλύπτουμε νέα μέσα για να σκάψουμε περαιτέρω στο παρελθόν μας.

Αν και μια αρχαία σύνδεση μεταξύ της Ιρλανδίας και της Αιγύπτου θεωρείτο κάποτε τραβηγμένη και έξω από το αποδεκτό επιστημονικό πεδίο, τώρα έχουμε περισσότερους λόγους από ποτέ να εξετάσουμε αυτούς τους δεσμούς και να αναρωτηθούμε ξανά για το Tuatha De ή, πιθανώς, τη Θύελλα του Thoth.

© David Halpin 2016

Επισκεφθείτε τη σελίδα του David's Amazon εδώ .

Επιλεγμένη εικόνα: Deriv; Αρχαία κέλτικα ντολμέν από το Poulnabrone της Ιρλανδίας (Flickr/ CC BY 2.0 ) και σκαλισμένη αιγυπτιακή θεότητα Thoth (Jon Bodsworth).


Του Ντέιβιντ Χάλπιν


https://www.ancient-origins.net/opinion-guest-authors/thoth-s-storm-new-evidence-ancient-egyptians-ireland-005187?fbclid=IwAR0xgnDnOQDNqbexh8PKudBxAqeBZ5hIyZM9x6pJ_ksCZ7p55-ukcXOJGFI

Δεν υπάρχουν σχόλια: