Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Πνεύμονας ποπ κορν: Ποιους απειλεί η νέα νόσος των πνευμόνων- Πώς θα προστατευθείτε




Παρά το παιχνιδιάρικο όνομά του, ο πνεύμονας ποπ κορν είναι μια σοβαρή -και σπάνια- πνευμονοπάθεια που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες, επομένως είναι σημαντικό να το εντοπίσετε έγκαιρα.

Ο πνεύμονας ποπ κορν είναι ένα παρατσούκλι για την αποφρακτική βρογχιολίτιδα, μια πάθηση που καταστρέφει τους μικρότερους αεραγωγούς στους πνεύμονές σας, προκαλώντας βήχα και δύσπνοια.

...

Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή μιας χημικής ουσίας με άρωμα βουτύρου που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει, μεταξύ άλλων, το ποπ κορν. Οι πνεύμονες είναι το σημείο όπου το αίμα συλλέγει οξυγόνο για να το διανείμει στο υπόλοιπο σώμα. Όταν εισπνέετε, ο αέρας ταξιδεύει στους πνεύμονες μέσω της τραχείας, η οποία χωρίζεται σε δύο σωλήνες που οδηγούν στον αριστερό και τον δεξιό πνεύμονα.

Μέσα στους πνεύμονες, αυτοί οι σωλήνες διακλαδίζονται περαιτέρω. Τα μικρότερα κλαδιά, που ονομάζονται βρογχιόλια, καταλήγουν σε μικροσκοπικούς αερόσακους γνωστούς ως κυψελίδες, όπου λαμβάνεται το οξυγόνο από το αίμα. Όταν έχετε πνεύμονα ποπ κορν, αυτές οι μικροσκοπικές δίοδοι αέρα φλεγμονώνονται οδηγώντας σε ουλές που τις στενεύουν. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να πάρετε αρκετό αέρα.

Από τι προκαλείται ο πνεύμονας ποπ κορν

Η χημική ουσία που συνδέεται με αυτή την πάθηση είναι ένα άρωμα που ονομάζεται διακετύλιο, το οποίο είναι ένα κίτρινο υγρό με έντονα βουτυρώδη γεύση και άρωμα. Ορισμένες εταιρείες σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν μετά τη διαπίστωση μεγάλης συχνότητας αποφρακτικής βρογχιολίτιδας σε εργάτες που συσκεύαζαν ποπ κορν σε εργοστάσιο των ΗΠΑ.

Ενώ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Αμερική, απαγορεύεται ως συστατικό σε ατμούς και ηλεκτρονικά υγρά νικοτίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει το NHS. Η Cancer Research UK λέει επίσης ότι δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πνεύμονα ποπ κορν που να συνδέονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Μια άλλη κοινή αιτία του πνεύμονα ποπ κορν είναι η χημική ουσία ακεταλδεΰδη, η οποία βρίσκεται στον καπνό ορισμένων ηλεκτρονικών τσιγάρων και στον καπνό από τη μαριχουάνα. Η ακεταλδεΰδη μπορεί να βλάψει την επένδυση του στόματος, του λαιμού και του στομάχου. Άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πνεύμονα ποπ κορν περιλαμβάνουν την εισπνοή:

  • Αναθυμιάσεων οξειδίων μετάλλων, ένα κοινό υποπροϊόν της συγκόλλησης
  • Φορμαλδεΰδης, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο και χρησιμοποιείται σε ορισμένες κόλλες και δομικά υλικά
  • Διοξειδίου του θείου, ένας ρύπος που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων
  • Αμμωνίας
  • Χλωρίου
  • Οξειδίων του αζώτου
  • Υδροχλωρικού οξέος
  • Μουστάρδα θείου, ένα χημικό όπλο πιο γνωστό ως «αέριο μουστάρδας»

Περιστασιακά, η αποφρακτική βρογχιολίτιδα μπορεί να συμβεί μετά από μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τους πνεύμονες, για παράδειγμα ορισμένες μορφές βρογχίτιδας ή πνευμονίας. Επίσης, μερικοί άνθρωποι που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να έχουν πνεύμονα ποπ κορν ως παρενέργεια.

Είναι επίσης πιθανό για κάποιον που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή μεταμόσχευση πνεύμονα να νοσήσει από την πάθηση εάν το σώμα προσπαθήσει να απορρίψει το νέο όργανο. Στην πραγματικότητα, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα που κάνουν μεταμοσχεύσεις πνευμόνων.

Συμπτώματα

Τα δύο βασικά σημάδια είναι η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας. Αυτά τείνουν να εμφανίζονται μεταξύ ενός δεκαπενθήμερου και δύο μηνών αφότου είχατε μια ασθένεια ή έχετε βρεθεί γύρω από ένα τοξικό αέριο. Είναι ιδιαίτερα πιθανό να τα έχετε όταν ασκείστε ή κάνετε χειρωνακτική εργασία.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φανούν τα συμπτώματα, εάν έχετε κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα. Το αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο ή ο συριγμός όταν δεν έχετε κρυολόγημα ή άσθμα μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα.

Διάγνωση

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα αποφρακτικής βρογχιολίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία του θώρακα. Η ηλεκτρονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και υπολογιστή για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες του εσωτερικού του σώματος.

Θα κάνετε επίσης αρκετές εξετάσεις για να δείτε πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει εάν οι πνεύμονές σας κρατούν πολύ αέρα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε αποφρακτική βρογχιολίτιδα είναι να κάνετε βιοψία, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος σωματικού ιστού ώστε να μπορεί να εξεταστεί στο μικροσκόπιο.

Θεραπεία

Αν και το όνομα της ασθένειας μπορεί να μην ακούγεται ως απειλή, είναι μια σοβαρή πνευμονική νόσος που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να την εντοπίσετε έγκαιρα. Εάν το κάνετε, ίσως μπορέσετε να το επιβραδύνετε ή να μην επιδεινωθεί:

Εάν η κατάσταση προκλήθηκε από την εισπνοή επιβλαβών χημικών ουσιών, θα πρέπει να μείνετε μακριά από αυτές. Ίσως είναι απαραίτητο να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό στην εργασία ή ακόμα και να αλλάξετε εργασία εάν αυτό επηρεάζει την υγεία σας.

Επίσης, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί μια σειρά στεροειδών ή αντιβιοτικών για να ανακουφίσετε τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει ουλές στους αεραγωγούς. Φάρμακα που επιβραδύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των βρογχιόλων σας από περαιτέρω βλάβη.


https://www.oloygeia.gr/health/pneymonas-pop-korn-ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-ti-sovari-pneymonopatheia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: