Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ


Αυξήσεις των δημοτικών τελών ακόμα και αναδρομικά (για τα ανταποδοτικά) αλλά και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνουν οι δηλώσεις των ημιυπαίθριων χώρων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και το νόμο 3843 του 2010 του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, με εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών (την υπογράφει ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος) καθιστά σαφές ότι οι ημιυπαίθριοι όχι μόνο θα προσμετρώνται στα τετραγωνικά με βάση τα οποία υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη αλλά είναι πιθανόν τα αυξημένα τέλη να πληρωθούν αναδρομικά μαζί με σχετικό πρόστιμο!

Συγκεκριμένα όπως προβλέπει η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ με ημερομηνία 15/2/2011 (αναρτήθηκε στο Διάυγεια» στις 16/2/2011) και «ΘΕΜΑ : Επιβολή τέλους καθαριότητας & φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και Τ.Α.Π ενόψει των διατάξεων περί διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων και χώρων με αλλαγή χρήσης»:- Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (περιλαμβάνονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ), καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3). Επίσης, τονίζεται ότι είναι δυνατή η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί

- «Παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται , στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, τα τέλη θα επιβληθούν με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη, από την οικοδομική άδεια, χρήση, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της χρήσης που δηλώθηκε στο πλαίσιο του ν.3843/2010 (ενόψει της παρ.γ. του άρθρου 22 ν.3897/2010) και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων.»

- «Δεν επιβάλλονται, εφεξής και αναδρομικά, τυχόν διαφορές που προκύπτουν ως προς το ύψος των ΔΤ, ΔΦ και των δυνητικών, ανταποδοτικών τελών, οι οποίες προέρχονται από την αλλαγής της χρήσης των χώρων αυτών από βοηθητική σε κύρια σε συνδυασμό με την ύπαρξη υψηλότερου συντελεστή χρέωσης για τη χρήση αυτή (π.χ υπόγειος, βοηθητικός χώρος που έχει μετατραπεί σε επαγγελματικό χώρο). Για τις περιπτώσεις αυτές δεν επιβάλλονται και τα παρακολουθηματικού χαρακτήρα πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ανακρίβεια δήλωσης ως προς τη χρήση). Αντίθετα επιβάλλονται τυχόν διαφορές του τέλους καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα που προέρχονται από την αλλαγή της κύριας χρήσης των χώρων σε άλλη κύρια χρήση (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο) ή από βοηθητική χρήση σε άλλη βοηθητική χρήση, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές χρήσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν.3843/2010 (βλ. εγκ. 5/2010 και 6/2010 ΥΠΕΚΑ)"

http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/10244

Δεν υπάρχουν σχόλια: